forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Portret w hdr

Aszex - Wto 20 Kwi, 2010
Temat postu: Portret w hdr
Czy robiliście portrety w hdrze? Na jednej ze stron przeczytałem poradę, aby zrobić z 3 zdjęcia +-2ev i postępować tak jak w przypadku fotografii np krajobrazu... Ponoć da to lepszą dynamikę zdjęcia...
B o g d a n - Wto 20 Kwi, 2010

Aszex napisał/a:
Czy robiliście portrety w hdrze?

Czego to ludzie nie wymyślą, normalnie masakra ... :zalamany:

Tutejszyn - Sro 21 Kwi, 2010

Ja tam lubię jak ludzie "wymyślają". Nawet, jak coś zostanie zrobione nieudolnie, może być zródłem inspiracji dla kogoś z talentem. A portrety w HDR... Zresztą nie tylko portrety - tu jest jeszcze duzo miejsca na wiele fajnych prac, zanim temat zostanie własnie zmasakrowany przez poszukujących oryginalności amatorów, a miejsce tej techniki będzie jedynie w szufladzie z napisem: "ale obciach".
hijax_pl - Sro 21 Kwi, 2010

http://www.webdesignerdep...-hdr-portraits/
Djwalkman - Sro 21 Kwi, 2010

Lepsze będzie zrobienie zdjęcia, wydrukowanie, zrobienie trzech zdjęć -+2 ev i połączenie w potwora... .
cybertoman - Sro 21 Kwi, 2010

hijax_pl napisał/a:
tp://www.webdesignerdep...-hdr-portraits/
Ten w kapturze ze spojrzenia kogos mi przypomina...
hijax_pl - Sro 21 Kwi, 2010

cybertoman, czysty przypadek ;)
Aszex - Czw 22 Kwi, 2010

hijax_pl napisał/a:
http://www.webdesignerdepot.com/2009/07/20-amazing-examples-of-hdr-portraits/

Znam te zdjęcia, ale nie znalazłem nigdzie, aby ktoś robił portret hdr z trzech zdjęć. Co innego 1 raw wywołany 3 razy. Dlatego pytałem o Wasze doświadczenia. :)

hijax_pl - Czw 22 Kwi, 2010

Cytat:
Znam te zdjęcia, ale nie znalazłem nigdzie, aby ktoś robił portret hdr z trzech zdjęć. Co innego 1 raw wywołany 3 razy. Dlatego pytałem o Wasze doświadczenia. :)

A co za problem zrobić 3 zdjęcia? Owszem, nie zawsze jest taka możliwość...

mati83 - Pon 03 Maj, 2010

Portret w HRD wydaje mi się, że ma sens. Polecam zapoznać się z portfolio Andrzeja Dragana http://andrzejdragan.com. - jest to coś w podobnym temacie. Pomimo tego, że jest w tym sporo ingerencji Photoshopa to jest to coś wyjątkowego zasługującego na pochwałę. I trzeba spojrzeć na to tak, że to naturalny rozwój techniczny spowodował wyjście poza ramy czystego zdjęcia bez ingerencji obróbki cyfrowej. W dobie aparatów cyfrowych każdy ma szansę szybciej nauczyć się robić dobre fotografie albo i materiał na grafikę - czy to źle ? Pomyślcie jakie Wasze szanse byłyby w nauczeniu się robić dobre fotki gdybyście musieli pracować na analogach i latać co trochę wywoływać klisze... słabo to widzę. Teraz ucząc się strzelasz fotkę i po minucie już masz ją wywołaną, wiesz co jest źle, co trzeba poprawić - przy analogu potrwało by to co najmniej kilka dni. Tak, że ten czas, który zaoszczędziłeś możesz poświęcić na jakiś autorski pomysł ukazujący klasyczną fotografię w nieco inny sposób z czym pewnie nie zgodzą się niektóre osoby, które kiedyś jednak też skorzystały z nowej technologii, która była dla nich na ówczesne czasy równie pomocna jak i teraz dla nas Photoshop. Eksperymentujcie, a zobaczycie, że z czasem Wasze prace zadziwią pozytywnie nie tylko osoby które nie znają się na fotografii.
Pozdrawiam.

ophiuchus - Pon 03 Maj, 2010

Zdjęcie tego zioma do lustra znalazło się właśnie na szczycie mojej listy najlepszych słit foci wszechczasów :cool:
MasterB - Pon 03 Maj, 2010

ophiuchus napisał/a:
Zdjęcie tego zioma do lustra znalazło się właśnie na szczycie mojej listy najlepszych słit foci wszechczasów :cool:

Jak dla mnie dyskwalifikacja za brak dziubka...

sigmiarz - Wto 04 Maj, 2010

ophiuchus napisał/a:

nie ma to jak zakręcić, możesz dać link ? pod prawy klawiszem url image.. ;)