forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka na górskie wycieczki- do 2000zl (body+kit)

sala66 - Czw 22 Kwi, 2010
Temat postu: Lustrzanka na górskie wycieczki- do 2000zl (body+kit)
witam

Pasjonują mnie góry, spędzam w nich każdą wolna chwile. Równocześnie podczas swoich wypraw lubie robic zdjecia temu co uznam za ciekawe. dotychczas działalem na zwykłym kompakcie, jednak jakosc zdjec zupelnie mnie nie zadowala.
Dlatego chcialbym zinwestowac w lepszy sprzet, a zarazem rozwinać sie troche w dziedzinie fotografii.
Chcialbym sie zmiescic w 2000zl za body + obiektyw

Aparat ma sluzyc zdjeciom na szlaku:
- głownie zdjeciom pejzaży typu:

Uploaded with ImageShack.us

- zdjeciom ze szlaku tego typu:

- i innym roznosciom ze szlaku jak:

Sunders - Czw 22 Kwi, 2010

Nikon d3000+nikkor 18-105VR:
http://www.e-fotojoker.pl...r-18-105-mm-vr/

B o g d a n - Czw 22 Kwi, 2010

sala66 napisał/a:
Chcialbym sie zmiescic w 2000zl za body + obiektyw

Jeśli z Canona to według mnie, optymalnie będzie Canon EOS 450D + EF-S 18-55 mm IS w cenie np. 1895 zł. w cyfrowe.pl
W przeciwieństwie do Nikona D3000, posiada np. matrycę CMOS jeśli ma to jakieś znaczenie w Twoim wypadku. Z kolei zestaw Nikona ma dłuższy zakres ogniskowych, co może się przydać na szlaku i nie tylko.

FuzBal - Pią 23 Kwi, 2010

pentax k-x !!! maly lekki w gory jak znalazl no i w tej cenie najlepszy
edmun - Pią 23 Kwi, 2010

A ja dopiszę, że pejzaż piszę się z Żet z kropką na końcu, a nie przez eRZet :)
hijax_pl - Pią 23 Kwi, 2010

sala66 napisał/a:
dotychczas działalem na zwykłym kompakcie, jednak jakosc zdjec zupelnie mnie nie zadowala.

A jakie masz uwagi do jakości?

Bo może taki Panasonic DMC-FZ38 byłby optymalnym wyborem?

fatman - Pią 23 Kwi, 2010

Jak kompakt to rozważ nowego Fujifilm FinePix HS10.
Właśnie poczytałem dziś - wygląda sensownie.

Djwalkman - Pią 23 Kwi, 2010

Pentax k-x i Sigma 17-70 macro, zestaw bardzo, bardzo przyzwoity.
Luke_S - Sob 24 Kwi, 2010

FuzBal napisał/a:
pentax k-x !!! maly lekki...

Owszem, dość mały, ale już nie taki lekki.

Djwalkman - Sob 24 Kwi, 2010

Nie lekki ale wytrzymały, za 100-200g się opłaca mieć lustrzankę dużo dłużej.
Luke_S - Sob 24 Kwi, 2010

Wszystkie dobrze wykonane lustrzanki są wytrzymałe. Nie sądzę, aby K-x tutaj przodował.
Djwalkman - Sob 24 Kwi, 2010

W tej klasie, za tą cenę, to właśnie on przoduje.
sala66 - Czw 29 Kwi, 2010

dzieki wszytskim za podpowiedzi

moj wybór padnie prawdopodobnie na k-x z obiektywem kitowym 18-50

seba65310 - Czw 29 Kwi, 2010

Nie lepiej może : Canon 40D i KIT

Z bardzo ważnego względu , jak spadnie Tobie ten Pentax na skałki , nawet z 2-3m to najprawdopodobniej będziesz musiał zbierać kawałki obudowy lub pęknie .
Canon jest zbudowany z stopów magnezowych , co daje mu dużo większą wytrzymałość .

Uszczelniana obudowa w plenerze także będzie niezastąpiona w Canonie.

ghost - Czw 29 Kwi, 2010

przy canonie trzeba będzie zbierać skałki?
Djwalkman - Czw 29 Kwi, 2010

Pentax k-x to jedna z lepiej wykonanych puszek amatorskich, w swojej cenie, chyba najlepsza. Canon 40d to już dla zaawansowanych amatorów +. Ale mimo wszystko Pentax k-x + kit, albo jeszcze lepiej + Sigma 17-17 będzie dobrym wyborem.
kozidron - Czw 29 Kwi, 2010

seba65310 napisał/a:
Nie lepiej może : Canon 40D i KIT

Z bardzo ważnego względu , jak spadnie Tobie ten Pentax na skałki , nawet z 2-3m to najprawdopodobniej będziesz musiał zbierać kawałki obudowy lub pęknie .
Canon jest zbudowany z stopów magnezowych , co daje mu dużo większą wytrzymałość .

jak tak, to równie dobrze a nawet lepsze uszczelnienia są w K10 .... powiem, że swój pomysł uzasadniłeś w dość niekonwencjonalny sposób.

Bo po 1 jak wszystkie te 3 aparaty spadną z 2-3metrów na skałki -można z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić że będzie "klops" :razz:
Bo po 2 Pentax jest lepiej uszczelniony K10 vs 40D
Bo po 3 z kita canon'a nie będzie co zbierać jak upadnie z 2-3 metrów na skałki.
Bo po 4 jak coś niefortunnie upada w górach to często skutki są opłakane (fajne te twoje 2-3 metry :razz: )

kolego seba65310, trzeba było jakoś ściemniać, że canon lepszy bo w górach się szybciej ściemnia(często z innych powodów niż aura) i ma mniej szumiące wysokie iso od pentaxa :razz: :mrgreen: :wink:

maser - Czw 29 Kwi, 2010

Oba się rozlecą, choć tak żle nie jest z tym pentaksem, w środku ma szkielet z walcowaną stalą i dużo gumy na obudowie co by się to ustrojstwo dobrze trzymało w łapach.
Jakby co to bierz żółty - łatwo w trawie znaleść...

lotofag - Pią 30 Kwi, 2010

seba65310 napisał/a:

Trochę gąbki gdzieniegdzie to jeszcze daleko do uszczelnień ;)
Choć korpus oczywiście bardzo dobry i wart rozważenia.

d.prowadzisz - Sob 01 Maj, 2010

Kupowanie lustrzanki z kitem kompletnie mija się z celem.

Może Sigma DP1 i niewielki statyw?

http://www.sigma-dp1.com/
http://www.flickr.com/cameras/sigma/dp1/

Mała, lekka, dobrze wykonana, wraz z małym statywem w sam raz na górskie wycieczki.
Cena nowego to zaledwie 1100-1200zł. Obiektyw szerokokątny pozwoli w razie konieczności lub ochoty obsłużyć również chrzciny, imieniny lub zwyczajny spacer w parku.

Do tego podstawy ekspozycji oraz pracy z plikiem cyfrowym i można robić cuda. Pozostaje martwić się o jakość merytoryczną zdjęć..

.. bo o techniczną nie musisz się obawiać ;)

sala66 - Sob 01 Maj, 2010

Przyznam ze czytałem na temat sigmy dp1 i brałem ja pod uwagę.

Pozostane jednak przy pentaxie. Jezeli chodzi o obiektywy kitowe to pentax ponoc oferuje najwyższa jakosc, widzialem troche sampli wykonanych z tego kita i musze przyznac ze jest dobry jak na kit.
Lustrzanka otwiera takze wieksze perspektywy przede mna, nie wyklaczam zakupu lepszego obiektywu, ale to tak po roku. Wczesniej moze jakies zabawy z obiektywami m42

zentaurus - Sob 01 Maj, 2010

Obiektywy kitowe Pentaxa są dobre, ale czy najlepsze? Sława ich "jako najlepszych" była jeszcze przed pojawieniem nowych kitów Nikona 18-105 czy Sony 18-55 i jeszcze Canona. W tej chwili nie ma już ewidentnych "kitów" w wsród szkieł wszystkich systemów.
wulf - Sob 01 Maj, 2010

W górach miałem kilka razy Olympusa E420, przyjemny w obsłudze i dobrze wykonany, no i niewielki z obiektywem 14-42, dla amatorskich zastosowań aż nadto. E520 za 3 stówki więcej da lepszy chwyt, lepszą baterię i skuteczną stabilizację obrazu.
zoltan - Czw 06 Maj, 2010

Jeszcze lepszy będzie E-620 (z racji niesprzedania :mrgreen: Nikona D300 posługuję się oboma korpusami)-no i zauważyłem że takie małe,lekkie "coś" z kitowym obiektywem ma naprawdę rację bytu-co najciekawsze chyba podoba mi się format Olympusa (jakiś taki przyjemniejszy w odbiorze niż "pocztówkowy")-no i jakość zdjęć jest całkiem wystarczająca (wiadomo D300 to nie jest i więcej światła wymaga)-w każdym razie 14-42 Olympusa oferuje naprawdę niezłą jakość.