|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - PREZENT - pomoc
anquirl - Czw 22 Kwi, 2010 Temat postu: PREZENT - pomoc Witam serdecznie grono fotografów
zwracam się do Państwa z prośba o pomoc w doborze prezntu dla mojego męża na 40 urodziny, sama o fotografii wiem tylko tyle, obrazki można wieszać na ścianie
obiecuje, że po otrzymaniu wyjasnień nie bede juz zabierac wiecej Państwu czasu z nudnymi pytaniami i nie będę zasmiecać forum, tymniemniej ten post i uzyskane w nim informacje beda dla mnie bardzo pomocne,
ale do rzeczy
jak juz napisałam mój mąż bedzie w lipcu kończył 40 lat i chciałam mu z tej okazji kupic nowy obiektyw,
może torche więcej szczegółów , mąż dwa miesiące temu zakupił nowy (dla niego oczywiście) aparat
CANON EOS 500 D, no i generalnie ma jakieś tam obiektywy, ale zawsze marzył o tym a by miec taki obiektyw wielki jak lufa w czołgu (mam nadzieje że to nie kryzys wieku średniego i kompleks na "jakimś" punkcie )
wczoraj jak mąż był w pracy to obszukałam jego biurko i zauważyłam ze ma w biurku materiały dotyczące:
SIGMA 120-400 mm f/4.5-5.6 APO DG OS HSM
i
w tym samym stosie papierków
Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS USM
jak domniemywam są to właśnie obiektywy, które pewnie mu się śnią po nocach
teraz pytanie które z kolei mnie nurtują, bo wczoraj próbowałam sie dowiedzieć na własną ręke, ale cięzko szło
czy te obiektywy będą pasować do jego aparatu , tzn żeby nie było takiej sytuacji, że kupie jeden z nich (a po szoku jaki doznałam po zobaczeniu ceny) okaże się ze taki obiektyw nie pasuje , bo wtedy bym chyba popełniła samobójstwo
no i drugie pytanie , ktore pewnie słyszycie dosyć często
który lepszy, ale nie ze względu na cene (bo i tak kupie na raty ) tylko ogólnie który lepszy do robienia zdjęć , aha pewnie dobrą informacją będzie co moj mąż fotografuje, otóz generalnie to on się zajmował fotografowaniem mnie i naszego synka, ale ostatni zaczął robic zdjęcia kroajobrazów i samochodów (pewnie jednak kryzys wieku średniego)
Szanowni Państwo ten post to nie żadna prowokacja, naprawde potrzebuje pomocy w wyborze,
Serdecznie dziekuje (z góry) za pomoc
i pozdrawiam
Ania
Introverder - Czw 22 Kwi, 2010 Temat postu: - Witaj droga Aniu, po takim wstępie mogę powiedzieć tylko, że jak mógłbym nie pomóc na tak ładnie wyartykułowaną prośbę ; ).
Mogę tylko doradzić, że z tych dwóch brałbym C 100-400 4.5-5.6L ale należy uważać i dobrze wybrać konkretny egzemplarz, bo podobno poszczególne egzemplarze różnią się. Jakbyś mogła kupić z kimś kto się zna i można na miejscu sprawdzić, to by było najlepiej..
P.S. Tylko nie wiem czy do tego rodz. zdjęć (widzę różne zastosowania, potrzebne zakresy), jakie wymieniłaś Aniu obiektyw o takim zakresie byłby najlepszy.. A w każdym razie czy jeden pokryje całe zapotrzebowanie.
Bo do portretu to jakaś klasyczna portretówka chyba, do krajobrazu obiektyw szerokokątny itd. ; ). Czyli wychodzi, że potrzeba by nie jeden, a dwa (?) więcej obiektywów. Bardziej doświadczeni użytkownicy mam nadzieję będą wiedzieli więcej ; )..
P.S. Tej Sigmy bym nie brał, bo z testów na optycznych wynika, że obiektyw w miarę zbliżania się do końca zakresu jednak traci i to dość mocno i z tego powodu uważam, że ew. oszczędność na zakupie może się zemścić..
A jeśli jeszcze mężowi zachce się fotografować ptaki (z taką ogniskową można spokojnie już coś "ustrzelić"), to i też chyba bardziej ucieszy go lepsza jakość obrazu pod koniec zakresu ; ).
Do fotografowania takiej miłej żony brałbym najlepszy obiektyw na jaki mnie stać ; ).
Pozdrawiam ..
muzyk - Czw 22 Kwi, 2010
Canon. Pasuje 100%, tzn. aparat sie nakreca na obiektyw.
Tak jak Kolega radzi. Wybierz sie z kims, kto precyzyjnie dokona wyboru... bo mimo, ze L, to jak widac moga byc przeboje.
Udanego zakupu!
P.S. Twoj maz bedzie w ciezkim pozytywnym szoku.
MasterB - Czw 22 Kwi, 2010
Fajną ma żonę ten Twój mąż
SlawGaw - Czw 22 Kwi, 2010
Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS USM i CANON EOS 500 D dogadają się, Sigma w odpowiedniej wersji też.
Ja bym wolał Canon EF 100-400.
Swoją drogą kupowanie takich prezentów jest trochę ryzykowne, może mąż upatrzył sobie jeszcze coś bardziej dla niego przydatnego, coś na czym mu bardziej zależy, chyba lepiej zrobić to w porozumieniu z nim.
Sunders - Czw 22 Kwi, 2010
anquirl napisał/a: | ogólnie który lepszy |
Canon
zug - Czw 22 Kwi, 2010
muzyk napisał/a: | Twoj maz bedzie w ciezkim ............. szoku. |
jak dostanie zamiast Canona 100-400 Sigmę
jestem za Canonem
muzyk - Czw 22 Kwi, 2010
anquirl napisał/a: | ale ostatni zaczął robic zdjęcia kroajobrazów i samochodów |
No taki tele obiektyw do krajobrazow sie nie nadaje. Do fotografii przyrody (ptaki, roslinki - nie makro), portretow ... tez jeszcze, choc zbyt kolosalny.
Moze zamiast tego rozgladnac sie za czym innym np. Canon 15-85 - taki uniwersalny,
sigma 17-70 z OS?
Nie chce mieszac szykow, ale obiektyw tele to typu 100-400 mm to dosc specjalistyczny sprzet, ale na 100% bylby Twoj maz zadowolony.
anquirl - Czw 22 Kwi, 2010
O matko , nie spodziewałam sie tylu odpowiedzi, w tak krótkim czasie
serdecznie dziekuję , jak widac są jeszcze życzliwi ludzie na forach
zatem odpowiadam:
- co do żony i tego najlepszego obiektywu , proszę nie zapominać kto będzie płacił
- co do tego Canona - Boże , jakie przeboje??, zawsze myślałam ze jak Canon to canon , kurcze przykręci się i "gra muzyka"
- fajnego to ja mam męża , i z takiej okazji chyba mu cos takiego kupić
- jeśli moge zapytać (bo ktos tam napisał wczesniej), że SIGMA w odpowiedniej wersji sie dogada z Canonem ???
co to oznacza ??
- co do szoku , pewnie i tak będzie w szoku jak cokolwiek dostanie ,
- i jeszcze ktoś napisał ze ten canon to SPECJALISTYCZNY sprzęt , jeśli można słówko jak mam to odbierać
kurcze , mam tylko nadzieje, że zaden z odpowiadających tutaj mi Panów nie jest moim mężem bo dopiero by były jaja
Ania
panmarecq - Czw 22 Kwi, 2010
Mąż napewno byłby niesamowicie zadowolony z 100-400 ale nie wiem czy nie lepiej za tą cene 17-40 i 70-200/4,taki długi obiektyw jak 100-400 to do ptaków i zwierząt ,czy twój mąż jest na tyle cierpliwy żeby się skradać długi czas żeby zrobić jedno zdjęcie?Musisz go dopytać czy ma zamiar bawić się w "chowanego" ze zwierzyną .
B o g d a n - Czw 22 Kwi, 2010
Czytając ten temat pomyślałem sobie, aha - idą komunie. A tu młodziak 40-kę obchodzi.
Aniu, jako były użytkownik EF 100-400L napiszę krótko, możesz śmiało go kupić.
Zastanawiam się tylko czy Twój mąż rzeczywiście dobrze go wykorzysta. Obiektyw ten ma głównie zastosowanie do fotografowania ptaków, zwierzaków oraz np. samolotów itp.
Czasu masz jeszcze sporo więc warto się dobrze zastanowić.
Może podpytaj męża przy okazji, czy jego sprzetem może zrobić Ci zdjęcie np. sikorce. Jeśli podchwyci temat i powie: "wiesz żono bardzo bym chciał ale ... trzeba wydać na lepszy obiektyw ..." to będziemy w domu.
Obiektyw ten sporo kosztuje i pochopnie nie kupuje się takiego cuda.
P.S.
40 lat hmmmmm ... fajna była impreza, podobno bo mało pamiętam.
anquirl - Czw 22 Kwi, 2010
Bogdan, dziekuję , tak jak mówisz napewno go podpytam , ale wiadomo, że muszę to zrobić w odpowiednich odstępach czasu, bo mi się chłopina wykapuje , że coś kombinuje
co do cierpliwości jego podczas fotografowania, to jest tak, że jak idziemy razem i on fotografował mnie albo młodego to jakoś się nigdy nie zbierał jakoś do długiego oczekiwania, robił zdjęcia i już, inna sprawa, że ja się nigdy nad tym nie zastanawiałam,
jedyne co teraz moge powiedziec , że jak już ma ten nowy aparat to potrafi zniknąć na cały dzień, a potem drugi cały dzień siedzi przy komputerze i tam coś grzebie ,
musiałabym pogmerać w tych jego katalogach to pewnie bym wiedziała co on tam za zdjęcia robi ( bo może on taka lunete potrzebuje, bo jakieś inne "baby" fotografuje )
ale to już pewnie nie dzisiaj
w każdym bądź razie dzisiaj dzięki Wam dowiedziałam sie, że nie będzie problemu, aby podłączyc oba te obiektywy z aparatem
dziekuje jeszcze raz wszystkim, za porady (wstępne) , podejrzewam, że sie tu wkrótce jeszcze zjawię jak przeszpieguje zamiary męża
Ania
ps
oczywiście gdyby ktoś coś jeszcze chciał dodać to chętnei poczytam
komor - Czw 22 Kwi, 2010
anquirl, ponieważ chłopaki w zamian za te lufy czołgowe zaczynają Ci także doradzać inne szkła typu 17-40 czy 17-70 to sprawdź jeszcze jakie obiektywy już mąż ma, żeby nie okazało się, że kupisz coś, co się dubluje.
Co do pasowania, jak już powyżej napisano, Canon 100-400 będzie pasował każdy (choć ponoć egzemplarze mogą się różnić jakością obrazowania), natomiast ta Sigma 120-400 musi być w wersji z mocowaniem do Canona (w sklepie będą wiedzieli o co chodzi, jak obejrzysz oferty sklepów internetowych to też się zorientujesz).
as... - Pią 23 Kwi, 2010
dokładnie, spisz oznaczenie z jego wszystkich obiektywów i będzie wiadomo że 100-400L to odpowiedni wybór.
Baku - Pią 23 Kwi, 2010
anquirl napisał/a: | i jeszcze ktoś napisał ze ten canon to SPECJALISTYCZNY sprzęt , jeśli można słówko jak mam to odbierać |
Pisząc prostym językiem, jest to obiektyw do dużych zbliżeń. Pozwala na fotografowanie oddalonych miejsc, przedmiotów, zwierząt czy ludzi, stąd podane zastosowania typu: fotografia przyrodnicza, samoloty, etc.
anquirl napisał/a: | ostatni zaczął robic zdjęcia kroajobrazów i samochodów (pewnie jednak kryzys wieku średniego) |
O niedobrze! Ze mną zupełnie odwrotnie: zacząłem od krajobrazów, przez samochody a ostatnio to głównie synki. I to tylko do rodzinnego albumu
To ja już kryzys przeszedłem, przechodzę tylko że na odwrót, czy jestem w okresie międzykryzysowym?
Jeśli mąż "dostał fazy" na punkcie wycieczek i fotografii przyrodniczej, to 100-400L będzie jak znalazł (tak przy okazji to mój głos także za Canonem).
A na razie przejrzyj jego obiektywy i napisz nam tutaj co On ma, choć przypuszczam, że długiej lufy jeszcze nie posiada.
anquirl - Pią 23 Kwi, 2010
Witam serdecznie moich doradców
właśnie wracam ze sklepu, byłam na razie zobaczyć (jak się okazuje) tego potwora canona, no i muszę powiedzieć, że takich rozmiarów się nie spodziewałam
niestety (albo stety) obiektyw stał sobie za szybką, więc fizycznie nie mogłam sobie go pomacać (może to i dobrze , sprzedawca powiedział w zasadzie to samo co Wy drodzy fachowcy, dodał tylko coś ( o ile dobrze zrozumiałam angielski) ze obiektyw jest jak pompka ?!?!?!? cokolwiek to oznacza
cena tego potwora to 1800 euro, dużo czy mało, kupić tam czy szukać gdzieś taniej?
co do tego spisywania co to on ma (w tej swojej pancernej skrzyneczce to powiem tak, że mój kochany za bardzo nie lubi jak się w jego ...... grzebie, więc nie będę ryzykować bury rodzinnej, jedynie co mogę powiedzieć to takiego działa w swojej kolekcji nie ma
lupo57 - Pią 23 Kwi, 2010
anquirl napisał/a: | ( o ile dobrze zrozumiałam angielski) ze obiektyw jest jak pompka ?!?!?!? cokolwiek to oznacza
|
to znaczy że zmieniając ogniskową nie kręcimy pierścieniem na obiektywie, tylko wysuwamy go do przodu lub do tyłu, "pompujemy" aby zmienić ogniskowa, mam nadzieje ze w prosty sposób wytłumaczyłem
SlawGaw - Pią 23 Kwi, 2010
anquirl napisał/a: | 1800 euro |
ee? gdzie to jest? W Polsce można kupić za około 1400 euro.
Gdzieś jest drożej niż u nas?
ooo to widzę, że do tego pewnie będę musiała uknuć mały wyskok do Polski ,
a jak myślicie gdzie może być drożej niż w Polsce
anquIRL ---> anqu IRL ---> IRL ---> IRLANDIA
kurde od dwóch dni nic nie robię tylko czytam info o fotografowaniu,
co do tej pompki i ogniskowej , jak mam rozumieć najprościej można powiedzieć , że przybliżenie obrazu uzyskuje się poprzez wyciągniecie obiektywu a nie jego obrócenie
(naprawdę jestem pod wrażeniem, że się czegoś doczytałam) , czy to jakaś różnica ? tzn technicznie ? w sensie, że lepiej jest mieć obracany czy pompowany ?
a może łatwiej mi będzie zabrać mojemu lubemu ten aparat i samemu się zająć fotografowaniem , hahahaha, a OCIEC do kuchni do garnków
jeszcze trochę i będę śmigać terminami jak zawodowiec
Ania
anquirl napisał/a: |
co do tej pompki i ogniskowej , jak mam rozumieć najprościej można powiedzieć , że przybliżenie obrazu uzyskuje się poprzez wyciągniecie obiektywu a nie jego obrócenie
(naprawdę jestem pod wrażeniem, że się czegoś doczytałam) , czy to jakaś różnica ? tzn technicznie ? w sensie, że lepiej jest mieć obracany czy pompowany ?
|
doczytałaś dobrze , szybko zatem się uczysz
ciężko odpowiedzieć czy lepiej obracany czy obracany, na pewno przy :pompowaniu" może zassać sie kilka paprochów, natomiast zmiana ogniskowej przy takim obiektywie jest sprawniejsza i szybsza
B o g d a n - Pią 23 Kwi, 2010
anquirl napisał/a: | byłam na razie zobaczyć .. tego potwora canona, no i muszę powiedzieć, że takich rozmiarów się nie spodziewałam | Jeżeli za szybką był złożony, to po wyciągnięciu będzie jeszcze dłuższy. Zobacz tutaj anquirl napisał/a: | co do tej pompki i ogniskowej , jak mam rozumieć najprościej można powiedzieć , że przybliżenie obrazu uzyskuje się poprzez wyciągniecie obiektywu a nie jego obrócenie | Dokładnie tak. Ten typ tak ma i jeżeli się chce go mieć, trzeba się z tym pogodzić.
Sposób zmiany ogniskowej nie ma wpływu na parametry optyczne, a jedynie na sposób użytkowania.
JK - Pią 23 Kwi, 2010
A Tu masz porównanie tych obiektywów.
J.
Djwalkman - Pią 23 Kwi, 2010
Hmmm... w papierach znalazłaś Canona 100-400mm? Może gwarancja na niego ... . Sprawdź jakie mąż ma obiektywy.
nie, nie
to były (są) wydruki z komputera, pewnie sam sobie wydrukował, wierzę w to, że jak by kupił to by tego przede mną nie ukrywał
jak zwykle dziękuję za wszystkie informacje, muszę teraz odejść od komputera bo ON zaraz wraca
odezwę się jutro ( o ile można )
Ania
RB - Pią 23 Kwi, 2010 Temat postu: Re: PREZENT - pomoc
jak juz napisałam mój mąż bedzie w lipcu kończył 40 lat i chciałam mu z tej okazji kupic nowy obiektyw |
Nie rób tego Twojemu chłopu, nie odbieraj mu przyjemności decydowania, mąk kupowania itede
Powiedz mu, że ma 2 tys Euro na obiektywy
hijax_pl - Pią 23 Kwi, 2010
anquirl, ech... na szczęście takie prezenty kupuję sobie sam
MasterB - Pią 23 Kwi, 2010
hijax_pl napisał/a: | na szczęście takie prezenty kupuję sobie sam |
Przeczytałem to zdanie 10 razy i chyba nie rozumiem
anquirl, bierz tego 100-400. Jak mu nie przypasuje to powiedz że może sobie wymienić w sklepie na jakiś inny... Podejrzewam że w Irlandii jest to możliwe, to w końcu cywilizowany kraj
ja osobiście byłbym zadowolony, gdyby żona mi zrobiła taki prezent
moronica - Pią 23 Kwi, 2010 Temat postu: Re: PREZENT - pomoc
RB napisał/a: | anquirl napisał/a: |
jak juz napisałam mój mąż bedzie w lipcu kończył 40 lat i chciałam mu z tej okazji kupic nowy obiektyw |
Nie rób tego Twojemu chłopu, nie odbieraj mu przyjemności decydowania, mąk kupowania itede
Powiedz mu, że ma 2 tys Euro na obiektywy |
popieram, polowa frajdy to rozmyslanie, porownywanie i przebieranie
hijax_pl - Pią 23 Kwi, 2010
MasterB napisał/a: | Przeczytałem to zdanie 10 razy i chyba nie rozumiem |
A co tu rozumieć? To sparafrazowane wypowiedzi RB (przed moją wypowiedzią) i moronicai (po mojej wypowiedzi)
Strix aluco - Pią 23 Kwi, 2010
Witam.
Wiem że trochę z innej beczki ( inne zastosowania, inna półka cenowa ) ale co byście powiedzieli na Canona 24-105 L ?
Szkło to ma chyba tyle samo forumowych zwolenników co przeciwników, podobno trzeba mocno przebierać bo zdarzają się nieudane egzemplarze.
Jak by nie było też kawałek pożądnego szkła.
Pozdrawiam.
P.S. Od niedawna sam jestem szczęśliwym posiadaczem Canon 100-400L i mogę powiedzieć że to szkło nie jest pozbawione wad ale zalety które posiada w zupełnosci je rekompensują.
Żeby nie było : też polecam 100-400 L
oranżewski - Sob 24 Kwi, 2010
nie ma co wymyślać jakichś 24-105 czy 17-40. chce mieć lufę od czołga - niech ma.
skoro ma w notatkach Canona 100-400L i Sigmę 120-400, to założę się, że MARZY o 100-400L, ale jako wersję budżetową rozpatruje tą Sigmę.
RB - Sob 24 Kwi, 2010
fotomaszewski napisał/a: |
skoro ma w notatkach Canona 100-400L i Sigmę 120-400, to założę się, że MARZY o 100-400L, ale jako wersję budżetową rozpatruje tą Sigmę. |
Marzy o 400/2.8, 500/4 no, niech będzie 400/4 - ISy oczywiście. Jako wersje bardziej realna ale całkiem dobrze jeszcze ujdzie rozpatruje 100-400, myśli czy nie przyoszczędzić bardziej na Sigmie.
oranżewski - Sob 24 Kwi, 2010
RB, a ja marzę o zeissie 1700/4, ale przyoszczędziłem na Sigmie
RB - Sob 24 Kwi, 2010
fotomaszewski napisał/a: | RB, a ja marzę o zeissie 1700/4, ale przyoszczędziłem na Sigmie |
Świetnie, składaj dalej... na 70-300 dużo nie wydałes, wiec masz świetlane perspektywy.
Zygmunt - Sob 24 Kwi, 2010
C 100-400L to świetny wybór. Do portretu też się nadaje. Ogniskowe 100-200mmm. Każdy co choć trochę fotografuje ucieszyłby się z takiego prezentu.
anquirl - Pon 26 Kwi, 2010
Cześć Moi Doradcy ,
nie pisałam przez weekend, bo się rozumie , że za dużo ryzyko wpadki, podpytałam tego mojego staruszka o te wszystkie rzeczy (najtaktowniej jak się da) i oto jego odpowiedzi
Aparat Zenit-B i 4 obiektywy Helios ??? nie wiem jakie, ale jak pamiętam to w swojej kolekcji żadnych takich lufowatych (nazwijmy to dłuższych od "zwiniętej pięści" nie ma , a jeszcze dodał (chyba jednak coś kuma , że się coś święci), że spacerową cyfrówkę mamy, bo tę MAŁPĘ (???) to sama znam bardzo dobrze, podejrzewam, że chodzi mu o mojego Olympusa, ale dlaczego MAŁPĘ??
a w tym nowym to ma obiektyw kitowy (tak mi powiedział) i sigmę 55 do 200, na którą psioczy, nie wiem dlaczego, ale jak podłączył te sigme i do niej podłączył taki kołnierz to też wydawała mi się DUŻA
ale nic to dzięki Wam drodzy koledzy postanowiłam, że kupie mu tego Canona, mam jeszcze 3 miesiące więc chyba mi się wszystko uda , jedyne co teraz mogę powiedzieć to jedno
Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi, jak wszystko z prezentem się uda to dam Wam znać jaka była reakcja
pozdrawiam
Ania
ps
a wczoraj byłam z nim na spacerze i pozwolił mi popstrykać tym nowym aparatem, fajnie , może gdzieś tu wkleję swoje pstryknięcia, może w ogóle się wciągnę w foto,
Baku - Pon 26 Kwi, 2010
Na aparaty kompaktowe często mówi się 'małpki'.
Sam mam małpkę Olympusa
Czyli szklarnia wygląda tak:
Canon 18-55 4-5,6IS
Sigma 55-200 4-5,6
No cóż rewelacji nie ma.
Przypuszczam, że Twój mąż wie sam najlepiej czego mu potrzeba. Gdyby go męczył kit, to by kombinował z 17-55IS, ale widać najbardziej boli go tele (a w nim pewnie AF, który pewnie przyprawia go o frustrację w przyrodniczych plenerach). No to jak się przesiądzie na 100-400L, to trochę nie przymierzając jak z Poloneza do Mercedesa.
Będzie zadowolony. Ja bym był. I to bardzo
hehe "małpka"
no skoro to obyty termin to OK, bo już chciałam te jego aparaturę tez odpowiednio nazwać
Dzieki
Ania
Asterix - Pon 26 Kwi, 2010
anquirl napisał/a: | ...mam jeszcze 3 miesiące więc chyba mi się wszystko uda |
Aniu nie chcę Cię straszyć, ale u nas facetów 3 miesiące to są 3 LATA ŚWIETLNE
Sama najlepiej ocenisz na ile Twój mąż jest szybki w podejmowaniu decyzji zakupowych.
Boję się jednak, że Twój pomysł na prezent może się okazać spalony. Mąż kupi obiektyw wcześniej ...
Przemyśl to.
RB - Pon 26 Kwi, 2010
Asterix napisał/a: |
Aniu nie chcę Cię straszyć, ale u nas facetów 3 miesiące to są 3 LATA ŚWIETLNE |
Tak się chyba nie da. Wg współczesnej fizyki tego dystansu (3 lat świetlnych) chyba w 3 miesiące nic nie przebędzie ....
RB napisał/a: | Tak się chyba nie da. Wg współczesnej fizyki tego dystansu (3 lat świetlnych) chyba w 3 miesiące nic nie przebędzie .... |
Dobra coś powaliłem Z fizyki orłem nie byłem
Przekaz jednak zostaje. Uważam, że w 3 miesiące mąż Ani może już sam sobie kupić wymarzony obiektyw.
Baku - Pon 26 Kwi, 2010
Nie wiem jak tam u nich w małżeństwie (różne są pojęcia i wartości kwoty na drobne wydatki), ale ja sobie nie wyobrażam kupienia takiej zabawki bez konsultacji z małżonką. To, rzecz jasna, działa w obie strony.
Baku napisał/a: | Nie wiem jak tam u nich w małżeństwie (różne są pojęcia i wartości kwoty na drobne wydatki), ale ja sobie nie wyobrażam kupienia takiej zabawki bez konsultacji z małżonką. To, rzecz jasna, działa w obie strony. |
Ile małżeństw, tyle "reguł" w nich obowiązujących.
Najlepiej oceni to sama zainteresowana.
Hej hej
zapyta, zapyta czy sobie może coś takiego kupić , a ja już go tak zakręcę, że sam nie będzie wiedział czy kupić czy nie
jak by nie było ten obiektyw jest drogi nawet w Irlandii
pozdrawiam
Ania
ps
kurde cały czas nadzieje, że Go tu nie ma na tym forum i np, już tego wątku nie śledzi w uśmiechem na ustach , hmmm, pewnie wyjdzie "w praniu"
anquirl napisał/a: | ...kurde cały czas nadzieje, że Go tu nie ma na tym forum i np, już tego wątku nie śledzi w uśmiechem na ustach , hmmm, pewnie wyjdzie "w praniu" |
Nawet gdyby był, to jest z Ciebie dumny
A potem jak wszystko wyjdzie na jaw - będziecie mieli z tego niezły ubaw.
Usjwo - Pon 26 Kwi, 2010
kurde cały czas nadzieje, że Go tu nie ma na tym forum i np, już tego wątku nie śledzi w uśmiechem na ustach , hmmm, pewnie wyjdzie "w praniu" |
Przyjzyj sie uwaznie tym co polecali C100-400
Baku - Wto 27 Kwi, 2010
I czyść historię przeglądania w przeglądarce.
Mało kto zawraca sobie głowę takimi szczegółami. A jak zacznie coś wpisywać w pasku adresu i mu zaraz wyskoczy podpowiedź do forum i to jeszcze w odpowiednie miejsce...
I najpierw 'o! jakie fajne forum..'
a potem 'hmm... '
|
|