|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - SIGMA 18-200
*lucas84 - Pią 23 Kwi, 2010 Temat postu: SIGMA 18-200 Witam serdecznie wszystkich, czy jest możliwość uszkodzenia układu stabilizacji w SIGMIE mechanicznie wykluczając upadek?
lupo57 - Pią 23 Kwi, 2010
uderzając o coś obiektywem, na pewno tak
opisz więcej szczegółów
zug - Pią 23 Kwi, 2010
*lucas84 napisał/a: | Witam serdecznie wszystkich, czy jest możliwość uszkodzenia układu stabilizacji w SIGMIE mechanicznie wykluczając upadek? |
masz uszkodzony czy "dmuchamy na zimne" ?
*lucas84 - Sob 24 Kwi, 2010
Opiszę od początku moją przykrą sytuacje. Obiektyw kupiony w lutym tego roku zrobił raptem około 400 zdjęć w tą sobotę usłyszałem dziwny dźwięk dochodzący z obiektywu i tu zaznaczam że nie wiem czy jego nie było przy kupnie. W FOTOJOKERZE dowiedziałem się że jest to normalna praca obiektywu ale uparłem się że nie więc oddałem jego na gwarancje i wczoraj dostałem odpowiedz od serwisu: uszkodzony układ stabilizacji wynikający ze złego użytkowania sprzętu co za tym idzie to jest uszkodzenie mechaniczne nie podlegające GWARANCJI. Normalnie krew mnie zalała jak to usłyszałem. Obiektyw leżał praktycznie cały czas w szafce, zdjęcia były robione zaraz po kupnie i w tą sobotę na weselu. Dzieci nie mam, do obiektywu tylko ja miałem dostęp. Wizualnie jest w stanie idealnym zero śladów użytkowania jak nowy
Objawy są takie: zdjęcia robi super, stabilizacja pracuje cały czas nawet jeśli chcę ją wyłączyć, głośno pracuje (burczy)
hijax_pl - Sob 24 Kwi, 2010
*lucas84, a w instrukcji masz napisane jak należy użytkować taki obiektyw?
hijax_pl napisał/a: | *lucas84, a w instrukcji masz napisane jak należy użytkować taki obiektyw? |
Instrukcje obsługi mam lecz w zestawie z obiektywem nie było języka polskiego, a ja nie znam obcych języków. Natomiast ściągnąłem se z netu instrukcje obsługi SIGMY i postępowałem dokładnie tak jak w instrukcji obsługi.
hijax_pl - Sob 24 Kwi, 2010
*lucas84, w takim razie nie zgadzałbym się z ekspertyzą serwisu...
hijax_pl a czy można oddać obiektyw do sklepu z powodu braku instrukcji obsługi w języku polskim jako towar nie zgodny z umową??
MC - Sob 24 Kwi, 2010
Nie można.
Możesz żądać instrukcji w języku polskim, ewentualnie powiadomić o tym PIH.
no cóż w takim razie czekam do wtorku do 15, bo jestem umówiony z rzecznikiem praw konsumenta, może on coś zdziała w tej sprawie. Dziękuje za udzieloną pomoc
|
|