|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Zdjęcia testowe Sigma DP2s
sigmiarz - Pią 23 Kwi, 2010 Temat postu: Zdjęcia testowe Sigma DP2s Zdjęcia testowe Sigma DP2s
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10766
iso 3200 wygląda zaskakująco dobrze, polecam samodzielne wywołanie.
Soft siedzi tutaj http://sigma-dp.com/DP2s/photopro.html
Marian - Sob 24 Kwi, 2010
Obejrzałem zdjęcia RAW i mam podobne wrażenie.
Użyłem wbudowanych w program wywołań. We własnych wywołaniach tylko wyostrzyłem na +1. Poza tym wywołałem też jako czarno-białe. Podobają mi się. Wiem że chciałbym go mieć.
Ciekawe jak by te zdjęcia wyglądały zrobione aparatami zachwalanymi tutaj za szumy.
sigmiarz - Sob 24 Kwi, 2010
zdjęcia testowe z banknotem są na fotopolis też z innych aparatów, poszukaj, jest nawet d3
[ Dodano: Sob 24 Kwi, 2010 09:41 ]
Jest gorzej niż w nikonach np. :} ale błędy to gubienie kolorów i dodawanie zieleni w miejscu szarości,
natomiast szczegółów jest bardzo dużo i 1600 wygląda już bardzo ok. Niesamowite że jest tak duża różnica między dp1 a dp2s chociaż to ta sama matryca, tym bardziej jestem ciekawy sd15
MC - Sob 24 Kwi, 2010
Wywołałem sobie rawa z iso3200. Ilość szczegółów bardzo dobra, szumy akceptowalne.
Jednak oddawanie szarości jako zieleni jest nie do przyjęcia. O ile dobrze pamiętam SD14 też miała z tym problem. Wielka szkoda.
sigmiarz napisał/a: | dodawanie zieleni w miejscu szarości | Czy chodzi o banknot?
MC - Sob 24 Kwi, 2010
Marian, zobacz zdjęcie bramy na iso3200. Fatalnie to wygląda...
Oglądałem ponownie. Nie jestem jednak pewien czy to winien jest aparat.
MC - Sob 24 Kwi, 2010
Tzn?
Wywołałem w LR 3 beta. To samo w LR 2.5. Nie wiem, może ja coś źle robię, ale nic nie zmieniałem w swoim działaniu w porównaniu do wywoływania rawów z A700 czy 5D2.
No nie wiem. Mam wątpliwości. Ja wywołałem w SigmaPhoto Pro i jest tam trochę czegoś zielonego. Próbowałem "kroplomierza" i to się zmieniało. Mnie się wydaje że w tej bramie są też jakieś pozostałości oryginalnych zielonkawych plam.
MC - Sob 24 Kwi, 2010
Takie same plamy są u mnie na elewacji w górnej części zdjęcia.
Zielonkawe plamy które są na podłodze w bramie i na ścianach u wejścia do bramy oraz pojedyncza nieduża plama z prawej strony ornamentu górnej części bramy wydają mi się oryginalnymi, niestworzonymi przez aparat.
MC - Sob 24 Kwi, 2010
Marian, a jak wyjaśnisz, że przy bardzo podobnym kadrze na iso1600 tych plam albo nie ma albo wyglądają inaczej?
Żeby nie było wątpliwości - ja bardzo kibicuję Sigmie z Foveonem, bardzo chętnie bym kupił któryś z tych kompaktów gdyby nie ich cena.
Ale widzę to co widzę...
Plamy u mnie są też widoczne przy iso 1600, tyle że najmniej intensywnie zielona jest wtedy nieduża plama przy ornamencie.
Przypuszczam że jednak mogą w tej bramie być oryginalnie plamy o zielonkawym zabarwieniu, które 3200 iso oddaje trochę intensywniej niż 1600 iso.
Jeśli tak, to ja bym się tym nie przejmował, bo takiego zdjęcia, czyli w biały dzień nie robiłbym i tak na 3200 iso, a jeśli już warunki zmusiłyby mnie w złych warunkach oświetleniowych do używania w tym aparacie iso 3200, to skorzystałbym z zamienienia tego ujęcia na monochromatyczne, a to DP potrafi robić świetnie.
sigmiarz - Sob 24 Kwi, 2010
MC, w SPP 4.0 można trochę lepiej wywołać niż w lightroom itd.
iso 400 z sigmy dp1 wygląda jak 1600 z dp2, poprawa jest bardzo duża,
i na to liczyłem.
MC - Sob 24 Kwi, 2010
Być może. Nie próbowałem.
Poprawa jest. Z resztą jak na kompakt i tak było bardzo dobrze. Szkoda, że cena odstrasza, ale niczego innego się w sumie nie spodziewałem.
|
|