forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Jaki szary filtr?

Sz@kal - Sob 24 Kwi, 2010
Temat postu: Jaki szary filtr?
Witam
przymierzam się do zakupu kilku filtrów, w tym jakiegoś szarego i tu moje pytanie do was: jaki filtr wybrać na start ND4 czy ND8? Filtr potrzebny mi to robienia waty z wody (wodospady, rzeki itp) oraz dłuższych ekspozycji przy słońcu. I drugie pytanie: jaki wybrać by kieszeni bardzo nie sprało a i jakości obrazu zbytnio nie psuło?
pozdrawiam
Wojtek

Djwalkman - Sob 24 Kwi, 2010

ND4 + ND2 lub ND8
hijax_pl - Sob 24 Kwi, 2010

Djwalkman napisał/a:
ND4 + ND2 lub ND8

ND2 praktycznie będzie nieużywany ;)

Sz@kal, przy takim zastosowaniu jak mówisz to.. ja bym brał co najmniej ND8...

komor - Sob 24 Kwi, 2010

Ja mam ND8 i nie wiem czy będę kiedyś ND4 lub jaśniej potrzebował. Ciemniejszy niż ND8 – na pewno kiedyś tak.
Sz@kal - Sob 24 Kwi, 2010

A jakiś konkretny możecie polecić? Czy marumi DHG Light Control 8 będzie ok albo Hoya nd x8 HMC? Standardowo ma być dobrze, w miarę tanio, i łatwo się czyścić ;)

Ja mam hoye nd8 i nd400 i nie narzekam ;)
candy - Sob 24 Kwi, 2010

ja mam cokina nd8
wiem że nie każdy jest fanem tego systemu,ale ma pewna zalety względem nakręcanych filtrów: np filtr połówkowy można sobie dowolnie przesuwać w gorę i dół itp,itd-ale to już off-topic
nie wiem czy używałbym jakiegoś jaśniejszego,nd8 jest fajny a chce dokupic jeszcze jeden-prawie czarny NDX który obniża EV o 13 stopni!(wygląda prawie jak IR)

Aaaa.. to jak mówimy o slotowcach to polecam hitechowe gradienty softy i reversa 0.6
candy, czy cokinowy ndx to nie pomyłka lekka? Czy też mówisz o wkręcanym filtrze?

Jesienny - Sob 24 Kwi, 2010

jak robić watę z wody to jak najciemniej. ND8 to może być mało w tym układzie.
candy - Nie 25 Kwi, 2010

hijax_pl, nie,mam ten filtr w katalogu Cokin'a i można go też znaleźć tutaj:
http://www.cokin.com/coki...re/V400A-HD.pdf (strona 3,nr 156)

Jesienny, ND8 jest ok,no ale oczywiście dużo zależy od warunków: jak jest słońce w pełnej krasie to rzeczywiście nawet przy ISO 100,f/11(albo i więcej) i z filtrem ND8 czas może być na tyle krótki że efektu waty nie będzie niestety

MC - Nie 25 Kwi, 2010

Można pomyśleć o dodaniu filtra polaryzacyjnego w takiej sytuacji. Zawsze będzie to jakieś 2EV "do przodu".
candy - Nie 25 Kwi, 2010

nie wiem czy to nie będzie miało wpływu na "zakolorowanie" zdjęcia fioletem MC
ja np.próbowałem gradienty ND8 i ND4 i miejsce nałożenia się filtrów było cholernie fioletowe...

ale spóbuje z polarkiem później

MC - Nie 25 Kwi, 2010

Może zależnie od polara. Ja próbowałem B+W z Hitech 0.9ND i nie było zafarbów. A wyszło -5EV po połączeniu. Przy iso50 to już nienajgorsze czasy wychodziły.
Sz@kal - Nie 25 Kwi, 2010

hijax_pl, masz wersję HMC czy zwykłą? Na start wezmę ND8 - zobaczę czy w ogóle taka fotografia częściej u mnie zagości i ewentualnie wtedy pomyślę o czymś gęstszym... Teraz zastanawiam się właśnie między Hoya a marumi a jak już to jakie konkretnie
hijax_pl - Nie 25 Kwi, 2010

Sz@kal, te wkręcane co mam to Hoya HMC NDx8 oraz Hoya HMC NDx400, za NDx4 robi mi polar ;)
komor - Pon 26 Kwi, 2010

MC napisał/a:
Może zależnie od polara. Ja próbowałem B+W z Hitech 0.9ND i nie było zafarbów. A wyszło -5EV po połączeniu.

Co nieco na ten temat jest w poradniku Filtry szare oraz połówkowe, który właśnie się ostatnio ukazał na portalu Aptecznych.

Co do filtra ND w systemie Cokina, to czy te wszystkie szpeje do mocowania filtrów są szczelne z boków? W sensie czy przy długiej ekspozycji z użyciem ND8 czy ciemniejszego – nie ma ryzyka wpadania bocznego światła? To są problemy które przy normalnej krótkiej ekspozycji mogą nie mieć znaczenia przy filtrach połówkowych, ale przy długich czasach?

MC - Pon 26 Kwi, 2010

Nie zauważyłem, aby jakieś boczne światło zostało uchwycone na zdjęciach. W wolnej chwili przyjrzę się "szczelności" mocowania.
Cheeroki - Sro 23 Cze, 2010

Mam szybkie pytanko a raczej poszukuję szybkiej odpowiedzi. Stoję przed wyborem filtra szarego nd4 czy nd8. Mam sytuacje fotograficzną F22 czas 1s iso 100. A potrzebuję w tej sytuacji uzyskać czas na poziomie 4s-6s. Ktory wybrać nd4 czy nd8?
hijax_pl - Sro 23 Cze, 2010

ND8 da Ci 4s
Usjwo - Czw 24 Cze, 2010

hijax_pl napisał/a:
ND8 da Ci 4s

A nie 8s?

ND2 = 1/2 swiatla, korekcja +1EV
ND4 = 1/4 swiatla, korekcja +2EV
ND8 = 1/8 swiatla, korekcja +3EV

Czyli,
ND2: 1s+1EV = 2s
ND4: 1s+2EV = 4s