|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - D2xs - jakie obiektywy ?
janekps - Nie 25 Kwi, 2010 Temat postu: D2xs - jakie obiektywy ? Jestem przed zakupem obiektywów do D2xs na początek chciałem zakupić
10-20 3,5 sigme, oraz nikkor af-s 35 1,8d lub nikkor 50 1,5 AF - powód kasa kasa kasa
Testowałem dopiero te dwie stałki - zdjęcia git barwa itp ale ostrość hmm wydaje się nie być idealna - czy to są za słabe szkła do tej puszki ?
nie testowałem jeszcze z lampą - to powinno poprawić ostrość.
goltar - Nie 25 Kwi, 2010
Zadając pytanie staraj się pisać prawidłowe nazwy, nie ma obiektywu nikkor af-s 35 1,8d : jest Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G, nie ma nikkor 50 1,5 AF : jest Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G (bo chyba o ten Ci chodziło?). To dobre obiektywy i ostrość powinna być ok. Sigma 10-20 mm f/3.5 także powinna dawać ostre zdjęcia.
janekps - Nie 25 Kwi, 2010
tak oczywiście chodziło o Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G i starą wersję Nikkor AF DX 50 mm f/1,8
P_M_ - Nie 25 Kwi, 2010
janekps napisał/a: | tak oczywiście chodziło o Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G i starą wersję Nikkor AF DX 50 mm f/1,8 |
Nie ma takiego obiektywu.
Probujesz byc bardzo madry i wpisujesz te rozne oznaczenia 'G', 'AF', 'DX' etc., ale bladego pojecia nie masz, co oznaczaja.
DX oznacza obiektyw dedykowany dla aparatow z matryca o rozmiarze DX. Nikkor AF 50/1.8 nie ma tego oznaczenia, bo zostal wyprodukowany dla analoga jeszcze i dziala z rowniez FX-ami.
|
|