|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Error 99 - ale tylko w szerokich i jasnych kadrach. WHY ?
Asterix - Pon 26 Kwi, 2010 Temat postu: Error 99 - ale tylko w szerokich i jasnych kadrach. WHY ? Proszę Was o diagonozę poniższego problemu:
Sprzęt: Canon 30D + obiektyw Canon 17-85 IS
Objawy: Wyskakuje Error 99. Wyłącznie na ogniskowej 17 i 24 i do tego tylko dla jasnych kadrów (sporo jaskrawego światła).
Te same ogniskowe (17 i 24) nie wywalają błędu przy ciemniejszych kadrach.
Czytałem sporo o "Error 99" zarówno na optycznych jak na na canonboard.
Wiem, że błąd jest z serii "inny, nie opisany". Nie znalazłem jednak informacji o objawach podobnych do moich.
Czy poszukiwania przyczyny powinny iść w kierunku uszkodzonej matrycy światłoczułej ?
Z góry dziękuję za każdą sensowną teorię.
krisv740 - Pon 26 Kwi, 2010
Asterix, a przy uzyciu jakiej przysłony w tych "jasnych kadrach" ?!
imho - zacina ci się przysłona na krótkich ogniskowych, albo.... na dłuższych też, ale o tym nie wiesz, bo robisz na "pełnej dziurze"....
Asterix - Pon 26 Kwi, 2010
krisv740 napisał/a: | Asterix, a przy uzyciu jakiej przysłony w tych "jasnych kadrach" ?!
imho - zacina ci się przysłona na krótkich ogniskowych, albo.... na dłuższych też, ale o tym nie wiesz, bo robisz na "pełnej dziurze".... |
Aparatu używa teraz moja siostra (nowicjusz fotograficzny). Wszystkie zdjęcia robi na programach automatycznych. Przysłonę i czas dobiera więc sam aparat.
krisv740 - co może być przyczyną zacinającej się przysłony ? zanieczyszczenie aparatu ?
Czy zostaje jedynie serwis ?
krisv740 - Pon 26 Kwi, 2010
Asterix, ciężko odpowiedzieć na to pytanie, bo jednoznacznie nie stwierdziliśmy uszkodzenia, ale..... - ja osobiście (chociaż mechaniczne inklinacje mam daleko posunięte) skierowałbym się z tym obiektywem do serwisu...
|
|