forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do koni?

Presja - Czw 29 Kwi, 2010
Temat postu: Jaki obiektyw do koni?
Witam

Po dłuższych przemysleniach, doszłam do wniosku że kupuję Canona 40D lub 50D. Tutaj akurat będzie to bezwiększego znaczenia bo obie puszki nie wiele się różnią a z dobrym szkłem każda zrobi zdjęcie super. Chcę fotografować konie, dlatego moje pytanie: Jaki obiektyw?
Mam dylemat bo widzi mi się 70-200 pytanie czy Sigma, czy Tamron czy moze Canon tyle że ciemniejszy bo 4?
A moze macie inne propozycje?
Prosze o wszystkie sugestie.

dr11 - Czw 29 Kwi, 2010

Ale konie w stajni, konie na polu, konie w galopie, skaczące konie przez przeszkody? :)
Sunders - Czw 29 Kwi, 2010

Jak na świeżym powietrzu to wystarczy 4L jak pod dachem to 2,8L -tylko canon :smile:
MasterB - Czw 29 Kwi, 2010

dr11 napisał/a:
Ale konie w stajni, konie na polu, konie w galopie, skaczące konie przez przeszkody?

Tatar...?

Na poważnie - jeśli nie w pomieszczeniach, to chyba 70-200/4 będzie najlepsza?
Miałem okazję popstrykać trochę tym obiektywem późnym popołudniem, i byłem pod wrażeniem skuteczności AF (z 40D)

komor - Czw 29 Kwi, 2010

Potwierdzam, 70-200/4L daje radę, z 40D lub wyżej tym bardziej. Ale to jest f/4 czyli w gorszych warunkach będzie kiepsko i/lub wysokie ISO.

A tak w ogóle to ostatnio był podobny temat z ciekawymi uwagami dotyczącymi fotografii „końskiej”: Wybór lustrzanki padł na alfe 500. Jaki obiektyw do 1000 zł?. Nie przejmuj się, że zaczyna się od Sony i Sigmy 70-300, potem się rozkręca. :)

Presja - Czw 29 Kwi, 2010

Właśnie o to chodzi że sprzedaję alfę :roll: Na chwilę obecną mogę sobie tego aparatu używać do robienia zdjęć byle jak byle gdzie, trochę mi się zwiększyły wymagania, doszlifowałam swój kunszt fotograficzny na tym i zobaczyłam czerwone stop :)

Wybrałam 40D bo nikony mnie do siebie nie przekonały, a zastanawiam się nad tym już spory kawał czasu, przeczytałam internet chyba w każdym kierunku ;)

Zresztą puszka to nie wszystko, ważny jest obiektyw, i umiejętności bo mając nawet jakiegoś kilka klas wyżej a nie mając talentu i pomysłu to w niczym nie pomoże.

Zastanawiałam się właśnie pomiędzy Sigmą 70-200 2.8 i Canonem 70-200 ale wiadomo 4 bo na jasną mnie nie stać jeszcze.

Chodzi o konie na wybiegu, w ruchu, energiczne, ruchome zdjęcia to chcę osiągnąć. A drugi obiektyw chcę jakaś stało ogniskową do krajobrazów i portretów. No ale tutaj już nie ma problemu.

Więc chłopaki mówicie że Canonik?

Presja napisał/a:
Więc chłopaki mówicie że Canonik?

70-200/4L :smile:

zug - Czw 29 Kwi, 2010

70-200/4L ;) :P
dr11 - Czw 29 Kwi, 2010

Dla odmiany proponuję... 70-200/4L IS ;)
MasterB - Czw 29 Kwi, 2010

70-200/4L :mrgreen: :cool:

dr11 napisał/a:
Dla odmiany proponuję... 70-200/4L IS

Przy takiej "odmianie budżetu" zaproponowałbym 70-200/2,8L :smile:

dr11 - Czw 29 Kwi, 2010

No tak, w zasadzie IS nie będzie tu bardzo potrzebny :)
B o g d a n - Pią 30 Kwi, 2010

Nie zapomnij o silnej i duuuużej lampie i monopodzie. :wink: :grin:
sigmiarz - Pią 30 Kwi, 2010

a konie gniade czy kare ? :D

Jak do tego tematu 70-200 powinien być ok, tylko że ciemno więc nie F4 tylko f2.8
tylko że ta elka f 2.8 droga i to bardzo, jest jeszcze Sigma 70-200 f2.8
którą możesz wyrwać nie tak drogo jak na taki obiektyw
http://www.ceneo.pl/1203854
a zdjęcia z niej mogą wyglądać np. tak http://www.flickr.com/photos/tbaatar/748721685/

Wujek_Pstrykacz - Pią 30 Kwi, 2010

Sigmy 70-200 nie polecam, słaba jest, Tamron nie grzeszy autofokusem, mam 70-200/4 L i mogę go polecić.
skasowany - Pią 30 Kwi, 2010

Lepiej dorzuć kilka złotych i kup 2.8! ;)
kozidron - Pią 30 Kwi, 2010

70-200/4.0 jak najbardziej się nada tym bardziej w połączeniu z 40D/50D. Widziałem fotografie z wyścigów z zestawu D80 +70-300VR i też dało radę
sigmiarz - Pią 30 Kwi, 2010

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Sigmy 70-200 nie polecam, słaba jest, Tamron nie grzeszy autofokusem, mam 70-200/4 L i mogę go polecić.

co ma słabe ? :}

lancer - Sob 01 Maj, 2010

ja mam sigmę i jest rewelacyjna. Po przymknięciu do 4f jest ostra jak Canon a w razie ciężkich warunków można ratować się 2.8f
lupo57 - Sob 01 Maj, 2010

lancer a jak się ratujesz z AF ?
P_M_ - Sob 01 Maj, 2010

Ta sigma ma akurat dobry AF (o ile trafia oczywiscie). Gdyby chodzilo o nikona, to mozna zastanowic sie nad tamronem. Na nikonie dziala znacznie szybciej i pewniej. Mialem okazje wyprobowac obydwa i roznic wiekszych w szybkosci nie zauwazylem. HSM sigmy jest oczywiscie lepszy od 'bzyczka' w tamronie.
Presja - Czw 06 Maj, 2010

Witajcie

Nie było mnie raptem pare dni a tu 2 strony wyprodukowaliście :wink:

Jeżeli chodzi o 2.8 oczywiście Canona no to cóż trochę portwel biednieje, niestety na tą zabawkę mnie raczej nie stać a stwierdzenie"trochę dołożyć" to znowu nie takie trochę.

Potrzebuje obiektyw który będzie dobrze działał również pod zachodzące słońce, tak żebym mogła sobie te koniki pykać o zachodzie słońca albo jego wschodzie.
Oczywiście ma też się sprawdzać na pokazach koni, gdzie koń jest w ciągłym niekontrolowanym często ruchu, jak również na zawodach. Faktycznie to jest trochę minusem tego aparu że jest ciemny, ale z drugiej strony na seryjkę kilkunastu zdjęć zawsze coś powinno wyjść :P

Myślałam też o Sigmie i Tamronie. Narazie przymierzam się czy 40D czy 50D tu też mam duży problem bo wiele osób uważa że poza wpakowanymi pikselami w 50D nie ma dużej różnicy, ale i tak przecież najważiejsze jest szkło.

P.s- Gniade, kare, siwe i kasztany :) wszystkie maści koni

B o g d a n - Czw 06 Maj, 2010

Presja napisał/a:
Potrzebuje obiektyw który będzie dobrze działał również pod zachodzące słońce
To wtedy nowy EF 70-200/4L IS USM, dużo lepszy pod tym względem od tego starszego bez IS'a.
Presja napisał/a:
Narazie przymierzam się czy 40D czy 50D tu też mam duży problem bo wiele osób uważa że poza wpakowanymi pikselami w 50D nie ma dużej różnicy
Nie słuchaj ich. Ci, którzy tak mówili już mają 50D. :wink:
Ponadto 40D już tylko używane są, a 50-kę możesz nówkę kupić.