forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Canon 350D upadł err CF

przemas7 - Czw 29 Kwi, 2010
Temat postu: Canon 350D upadł err CF
Witam. Upadł aparat Canon 350d na obiektyw. po włączeniu i próbie zrobienia zdjęcia wyświetla się "eff CF". Nie idzie przeglądać zdjęć zrobionych wcześniej wyświetla "no image" Menu działa. Testowane na dwóch kartach. W środku słychać pukania delikatne jakby coś się odłamało. Jakieś pomysły?? Proszę o pomoc. :???:
kozidron - Czw 29 Kwi, 2010

przemas7, zajrzyj na "piny w aparacie" czy coś się nie wyłamało....niestety jest taka możliwość, ze to coś poważniejszego jeżeli puszka ci grzechocze....a tak serio, to wybierz się do jakiegoś serwisu u tak zwanego "pana Józka".
Napisz skąd jesteś to może ktoś doradzi gdzie masz się udać.

Jestem z Poznania. Piny są raczej ok. Jak rozkręce to na co mam zwrócic uwagę??
MasterB - Czw 29 Kwi, 2010

przemas7, jak rozkręcisz to ostrożnie zdejmuj tylną ściankę bo powinny być na niej taśmy i kabelki łączące korpus z wyświetlaczem. Poza tym część śrubek może być ukryta pod okładziną...

Powodzenia!

dziekuje za odpowiedzi. jest to jakoś szczególnie skomplikowane? śrubokręt krzyzakowy wystarczy??
fotostrzal - Czw 29 Kwi, 2010

Krzyżakowy i płaski oraz odpowiednio przygotowane miejsce pracy i umiejętności. :) Ze śrubokrętami nie postępuj zbyt pochopnie, aby nie uszkodzić łepków śrubek.
MasterB - Czw 29 Kwi, 2010

Ja rozkręcałem 30D i tam wystarczył mały krzyżak... Zakładam że 350D jest złożony podobnie.

Zresztą popatrz tu:

http://www.12dstring.me.uk/350dmod.htm

To jest instrukcja przerobienia 350D do fotografii IR, ale Tobie też może się przyda.

Problem rozwiązany wsio działa okazało się ze przyczyną nie był upadek ale delikatnie zgięty jeden pin w czytniku. dzięki za odpowiedzi. pozdrawiam