forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Która stałka do portretów i makro (Canon)

remir - Czw 29 Kwi, 2010
Temat postu: Która stałka do portretów i makro (Canon)
Witam

Zastanawiam sie nad wyborem (canon)

-50 1.8 II
-60 2.8 Macro

Który wybrac zeby nie żałować. Zaznaczam ze bedzie to obiektyw do portretów a kiedys albo przy okazji makro.

Arek - Czw 29 Kwi, 2010

50tka to tani plastik-fantastik, który używa się średnio rok-dwa, a potem wymienia na coś innego, bo się rozpada... Do portretów na APS-C lepsze jest 60 mm niż 50 mm. Z drugiej strony lepsze jest też f/1.8 niż f/2.8. 60tka jest za to nieziemsko ostra... Sam musisz wybrać :)
jaad75 - Czw 29 Kwi, 2010

Arek napisał/a:
Z drugiej strony lepsze jest też f/1.8 niż f/2.8
Nie powiedziałbym, że bezwzględnie lepsze - na f/1.8 jest zazwyczaj zbyt płytka GO... Wiekszość moich jasnych szkieł przymykam do 2.8 i to wcale nie ze względu na jakość, a optymalną GO właśnie... Moim zdaniem wybór jest oczywisty, czyli 60/2.8 Macro.
Arek - Czw 29 Kwi, 2010

W sumie masz rację. Choć trzeba przyznać, że f/1.8-2.0 daje czasami więcej możliwości.

Arek napisał/a:
Choć trzeba przyznać, że f/1.8-2.0 daje czasami więcej możliwości.
Czasem warto mieć, zwłaszcza przy ciut większej odległości ostrzenia, czy bardzo małej ilości światła, ale z kolei makro też fajnie mieć...
MC - Czw 29 Kwi, 2010

Przy 50/1.4 można użyć raynoxa lub jakiegoś pierścienia pośredniego od biedy. 60/2.8 w żaden sposób nie rozjaśnisz...

MC napisał/a:
60/2.8 w żaden sposób nie rozjaśnisz...
Ale po co go rozjaśniać? No chyba, że dla większej jasności w wizjerze...
MasterB - Czw 29 Kwi, 2010

Jak do portretów "a przy okazji kiedyś makro" to może lepiej EF 50/1.4... a do makro pierścienie ;)
MC - Czw 29 Kwi, 2010

jaad75 napisał/a:
Ale po co go rozjaśniać?

Żeby nie trzeba było podbić iso na przykład?

MC napisał/a:
Żeby nie trzeba było podbić iso na przykład?
A od czego lampa? F/2.8 to zazwyczaj wystarczająco jasno, żeby rejestrować zastane na niezbyt wysokim ISO... No chyba, że jesteś miłośnikiem portretów w ciemności....
MC - Czw 29 Kwi, 2010

Od tego lampa, że po pierwsze nie zawsze można jej użyć, a po drugie nie zawsze efekt będzie odpowiedni. Najlepiej wiesz, że umiejętne błyskanie wymaga wprawy.

MC napisał/a:
a po drugie nie zawsze efekt będzie odpowiedni.
Zawsze będzie odpowiedni, tyle że:
MC napisał/a:
umiejętne błyskanie wymaga wprawy

MasterB - Czw 29 Kwi, 2010

Ech, no zgodzę się z MC że do portretów to wolę mieć jaśniejszy obiektyw niż ciemniejszy. Ten pierwszy zawsze można przymknąć... No chyba że ktoś nie lubi zabaw z małą głębią ostrości.
W tej cenie jest też do rozważenia 85/1.8.

MasterB napisał/a:
W tej cenie jest też do rozważenia 85/1.8.
Moim zdaniem na APS-C zbyt długi. Okolice 60mm to do klasycznego portretu uniwersalne optimum.
rosim - Pią 30 Kwi, 2010

Witam, kiedyś miałem 50f1.8, teraz mam i 50f1.4 i 85f1.8, a od niedawna 60f2.8 makro. Szczerze polecam 60-tkę. Moje dośwaidczenia są takie: 50f1.8 jest bardzo dobry, w sumie chyba nawet ostrzejszy od 50f1.4 (być może taki mi się trafił), po przejściu na 50f1.4 jest lepiej, ale rewelacji nie było. Uzywam, go głównie do zdjęć z jak najmniejszą głębią ostrości i najsłabszym świetle. 85f1.8 bardzo dobry, ale jednak na cropie nieco wąski, zwłaszcza do portretów w "warunkach domowych". Używam go rzadziej i raczej na zewnątrz. 60f2.8 - jak napisano wcześniej - jest zdecydowanie najostrzejszy w porównaniu z tymi pozostałymi, USM działa sprawnie tak jak w 85f1.8 no i makro ze skalą odwzorowania 1:1, portrety też bardzo dobre. Gdyby miał jeszcze światło 1.8, byłby dla mnie ideałem.Trzeba jeszce pamiętać, że jest to obiektyw EF-S. Zdecydowanie polecam 60f2.8.
komor - Pon 03 Maj, 2010

Arek napisał/a:
50tka to tani plastik-fantastik, który używa się średnio rok-dwa, a potem wymienia na coś innego, bo się rozpada...

Em... Moja trzyma się rześko od września 2007. :) No fakt, że nie używam jej stale i ciągle, ale używam.