|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Nieprawdziwe dane
Guliwer - Sob 01 Maj, 2010 Temat postu: Nieprawdziwe dane Na pewno spotkaliście się z takimi nieprawdziwymi danymi odnośnie lornetki.
Napisano, że pole widzenia 122m a już na oko widać, że to 80-100m. Po zakupie i zmierzeniu, dane podane przez sprzedawcę nie sprawdzają się (na minus).
Parametry są znacznie gorsze niż w opisie.
Arek - Sob 01 Maj, 2010
Spotkaliśmy się z takimi sytuacjami. Na Allegro fałszywek z zupełnie kosmicznymi parametrami jest mnóstwo.
Guliwer - Sob 01 Maj, 2010
Nie chodzi mi o geszefciarzy z alle i innych giełd, tylko o oficjalnych sprzedawców.
O duże, markowe sieci.
RB - Sob 01 Maj, 2010
Guliwer napisał/a: | Nie chodzi mi o geszefciarzy z alle i innych giełd, tylko o oficjalnych sprzedawców.
O duże, markowe sieci. |
Jest mnóstwo badziewnego sprzętu, gdzie dane z kosmosu wypisuje już producent lub zamawiający i brandujący produkt. A takie tanie g...o dominuje w sieciówkach.
Guliwer - Nie 25 Lip, 2010
Lornetka Breaker 20x50 za 65-70zł.
Rzeczywiste parametry: średnica obiektywu 50mm, źrenica wyjściowa ok. 8mm, powiększenie ok. 6x.
Dane dzięki uprzejmości Kolegi Pro-ue.
arni100 - Nie 25 Lip, 2010
ciekawe jak do takiej sprawy oszustwa zabral by sie radca prawny do spraw konsumenta,bo to jakby nie bylo jest celowe nie prawdziwe podawaniem danych przedmiotu.
pro-ue - Nie 25 Lip, 2010
Nie wiem jak to napraxwdę jest z tym moim breakerem za 70zł...
trudno mi w to uwierzyć że ta lornetka ma tak małe powiększenie. Ta lornetka naprawdę dobrze ściąga i powiększa.
Na pewno powiększa 7x bo jak trochę pokręciłem regulatorem to uzyskałem źrenicę 7mm
Wiec powiększenie jest chyba = 7.1428....
[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 19:21 ]
ale mi i tak się wydaje że ta lornetka( Braker ) ma powiększenie znacznie większe niż 7x
na obudowie pisze 20x50.
Ale z obliczeń to wychodzi coś: 7.14x50
Guliwer - Nie 25 Lip, 2010
Opinia innego forumowego Kolegi
M2SC napisał/a: | Lornetak breaker 20x50 z rynku to rzeczywiscie 7x50 wiem bo takowa posiadam i potwierdzam ze moja delta optical 10-30x50 nastawiona na 10 przybliza mocniej a obraz jest o niebo lepszy. |
madrax - Nie 25 Lip, 2010
no dokładnie,przecież można wziąć do sklepu suwmiarkę i przed zakupem taniego szitu dokonać pomiaru.
Dirty - Pon 26 Lip, 2010
pro-ue nie mamy pewności że zmierzyłeś tą źrenice dobrze. Jednakże Twoje wrażenie że lornetka dobrze się spisuje tylko dobrze o niej świadczy. Popatrz na lornetki Guliwera ma aż 3 z powiększeniem 7 razy. Powiększenie to jest bardzo komfortowe jakbyś miał 20x50 pewnie mniej byś zauważył szczegółów ze względu na wielkość pola widzenia i jakość obrazu w tanim sprzęcie z dużym powiększeniem plus mała punktowa źrenica i chwiejny obraz. Guliwer jako znawca ma lornetkę Breser Hunter 7x50, a Ty wykwalifikowany rolnik masz lornetkę Breaker Suprise 7x50. Taką lornetką nie pogardziłby żaden myśliwy czy też amator astronomi ze względu na jej jasność oraz komfort obserwacji.
pro-ue - Pon 26 Lip, 2010 Temat postu: pytanko - Breaker Przed chwilą na allegro znalazłem lornetkę Breaker z parametrami 10x50 a ze specyfikacji wynika że ma powiększenie 7x50. Właściciel lornetki twierdzi że to jakiś nowy model.
Tu jest link: Breaker
[ Dodano: Pon 26 Lip, 2010 05:57 ]
i chce za nią 140zł
Dirty - Pon 26 Lip, 2010
Na lornetce jest napisane 10x50. W opisie może być błąd, a nawet musi być. Waga też jest raczej całego opakowania bo ta lornetka waży jakieś 800 gram, a nie 1,5 kg.
|
|