|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Ekstremalnie krótkie czasy błysku!
Adrianmeister - Sob 01 Maj, 2010 Temat postu: Ekstremalnie krótkie czasy błysku! Wpadłem przed chwilą na ciekawy filmik, który przedstawia rozwiązanie problemu synchronizacji lamp studyjnych z lustrzankami przy czasach przekraczających czas synchronizacji.
http://www.youtube.com/watch?v=LjOK2FK0Izs
jaad75 - Nie 02 Maj, 2010
Sposób znany i kilkukrotnie opisywany, również na tym forum...
candy - Nie 02 Maj, 2010
niestety nie mam lamp studyjnych,ale chciałbym to osiągnąć lampami błyskowymi tyle że Photixxami to nie mogę tego zrobić
jaad75 - Nie 02 Maj, 2010
candy napisał/a: | niestety nie mam lamp studyjnych,ale chciałbym to osiągnąć lampami błyskowymi tyle że Photixxami to nie mogę tego zrobić | Lampami na stopkę też możesz zrobić to samo, tyle, że wyłącznie na pełnej mocy. Warunkiem jest posiadanie jednej lampy systemowej, aparatu obsługującego manualny HSS i fotocel wyzwalających resztę speedlightów.
[ Dodano: Nie 02 Maj, 2010 14:12 ]
BTW, można tez pokusić się o zamontowanie na palniku systemowego speedlighta fotoceli z zapiętym wyzwalaczem radiowym i wyzwalanie reszty lamp tą drogą, tyle, że radio musi być odpowiednio szybkie, żeby zwłoka układu nie była zbyt duża.
pasiasty - Pon 03 Maj, 2010
Na szczęście systemowa lampka, którą mam, nie posiada opcji synchronizacji z krótkimi czasami, bo jeszcze bym zaczął sprawdzać
Ale coś mi się nie zgadza: po co komu krótsze czasy w studio z oświetleniem błyskowym? I co to ma wspólnego z pękającym balonikiem? No, może chodzi o czasy krótsze od 1/1000, bo to już zaczyna być porównywalne z czasem błysku. Albo ktoś ma zbyt silne światła pilotujące?
jaad75 - Pon 03 Maj, 2010
pasiasty napisał/a: | Ale coś mi się nie zgadza: po co komu krótsze czasy w studio z oświetleniem błyskowym? | Bywa, że mogą się przydać jeśli ma się wolne lampy - jeśli ruch nie jest zbyt szybki, to zostanie "zamrożony" tak samo, jak w przypadku mrożenia go w świetle zastanym przy użyciu migawki.
pasiasty napisał/a: | No, może chodzi o czasy krótsze od 1/1000, bo to już zaczyna być porównywalne z czasem błysku. | Niestety nie. Zdolność mrożenia ruchu dla lamp, których czas błysku podawany jako t.5 wynosi 1/1000s, to ok. 1/300s (t.1), a w lampach sterowanych napięciowo (czyli we wszystkich monoblokach w przystępnych cenach), czas błysku wydłuża się jeszcze przy zmniejszaniu jego siły... Na tym zjawisku opiera się zresztą wspomniany wyżej trik.
|
|