|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikon D5000 - jaki obiektyw z zoomem i do pomieszczeń
pawel105 - Nie 02 Maj, 2010 Temat postu: Nikon D5000 - jaki obiektyw z zoomem i do pomieszczeń Witam temat był poruszany, ale proszę o pomoc w doborze obiektywu różnych firm.
Chciałby robić zdjęcia z zoomem do 200mm na zewnątrz i w pomieszczeniu, ale w tych samych pomieszczeniach czasem przyda mi się również szeroki kąt.
Nie chcę nosić ze sobą torby z kilkoma obiektywami więc zastanawiam się na d 18-200 lub więcej. Nie chcę też wydać dużo pieniędzy : 1700-2300.
Czy Tamtron, Sigma czy Nikor czy może jeszcze coś innego. Chciałbym aby zdjęcia można było robić w miarę szybko nie czekać 2-10 sek na fokus.
Czy inne marki są na prawdę gorsze i w czym ?
Czy trzymać się na siłę takiej dużej rozpiętości mm ? czy jednak można za tę kwotę kupić dwa dobre ? Teraz mam 18-55 kupiony jako Kit. Rewelacji nie ma.
Z góry dziękuję za pomoc.
Paweł
Sunders - Nie 02 Maj, 2010
Nikkor AF-S DX 18-200f/3,5-5,6G IF-ED VR Zakładam że lampę zewnętrzną posiadasz.
Djwalkman - Nie 02 Maj, 2010
Sigma 17-70 OS
bacruk - Nie 02 Maj, 2010
pawel105 napisał/a: | Czy trzymać się na siłę takiej dużej rozpiętości mm |
nie.
Z dwoma nie zmieścisz się w kwocie.
Czy rozważasz kupienie podstawowego, powiedzmy 17-50, i dozbieranie na tele?
Jakiego światła oczekujesz? 2,8 czy wystarczy ciemniej?
pawel105 - Nie 02 Maj, 2010
bacruk napisał/a: | pawel105 napisał/a: | Czy trzymać się na siłę takiej dużej rozpiętości mm |
nie.
Z dwoma nie zmieścisz się w kwocie.
Czy rozważasz kupienie podstawowego, powiedzmy 17-50, i dozbieranie na tele?
Jakiego światła oczekujesz? 2,8 czy wystarczy ciemniej? |
Mam podstawowy 18-55 ale on ma światło 3.5-5.6. Nie chcę mieć gorzej jak teraz ale czasem brakuje zooma i jakość też nie powala.
bacruk - Nie 02 Maj, 2010
Gorzej miał nie będziesz.
Jak kupisz coś z gatunku 18- 200(250,270) to nadal będzie ciemno i średnio optycznie.
To rozwiązanie to jedynie wygoda w operowniu ogniskowymi dla leniwych lub takich co nie chcą albo nie mogą zmieniać obiektywów.
DZielenie zakresu na kilka obiektywów znacznie polepsza jakość optyczną zestawu.
Nadal pozostaje pytanie o światło? Dal mnie w pomieszczeniach min 2,8.
Są tacy którym 4 wystarcza...
Zastanów się również na ile wykorzystasz ogniskowe rzędu 200 na cropie.
Co fotografujesz? W jakich sytuacjach fotograficznych najczęściej się znajdujesz?
pawel105 - Nie 02 Maj, 2010
Fotografuje albo
- we wnętrzach : przyjęcia, osoby lub na targach czy wystawach (często z lampą) samochody, kwiaty, jedzenie, z bliska i z daleka
- na zewnątrz : na wycieczkach osoby, przyrodę z bliska i z daleka
|
|