forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - czy ktoś próbował - monopod z głowicą typu wimberley

krisv740 - Nie 02 Maj, 2010
Temat postu: czy ktoś próbował - monopod z głowicą typu wimberley
w związku z ... - a z resztą nieważne... :mrgreen:

chodzi mi o proste stwierdzenie, czy ktoś używał i jaki jest sens takiej ekwilibrystyki... - monopod i głowica wimberley - potrzebuję choć trochę ustabilizować obiektyw rzędu 400mm bez is do czasów około 1/120 - 1/160 .
czy jest sens czegoś takiego i jaka jest "manewrowość" takiego zestawu - pozycja zdjęciowa praktycznie w miejscu, ale z koniecznością obrotu i śledzenia celu na niebie...

dziękuję za wyważone opinie ... (szczególnie osób które próbowały czegoś takiego) :cool:

Djwalkman - Pon 03 Maj, 2010
Temat postu: Re: czy ktoś próbował - monopod z głowicą typu wimberley
krisv740 napisał/a:
trochę ustabilizować obiektyw rzędu 400mm bez is do czasów około 1/120 - 1/160 .

Czy dobrze zrozumiałem? Chcesz ustabilizować obiektyw do czasów 1/120 - 1/160? Dzięki niemu możesz zejść do dłuższych czasów, a nie krótszych.

krisv740 - Pon 03 Maj, 2010

Djwalkman, na pewno wiesz o czym piszesz???!!!
jaad75 - Pon 03 Maj, 2010

krisv740 napisał/a:
dziękuję za wyważone opinie ... (szczególnie osób które próbowały czegoś takiego) :cool:
Djwalkman napisał/a:
Czy dobrze zrozumiałem? Chcesz ustabilizować obiektyw do czasów 1/120 - 1/160? Dzięki niemu możesz zejść do dłuższych czasów, a nie krótszych.
:lol: :twisted: :lol:

Zmartwię Cię Dj, dobrze zrozumiałeś, ale nie pojąłeś... Nie po raz pierwszy zresztą... :razz:

hijax_pl - Pon 03 Maj, 2010

krisv740, jeśli mówisz o głowicy typu gimbal, to choć może to brzmieć absurdalnie, myślę że połączenie jej z monopodem może być ciekawym rozwiązaniem. Dlaczego ciekawym? Monopod z wimberlayem powinien Ci dać jeszcze większą swobodę w porównaniu do statycznego trójnoga. A coś takiego może być nieocenione przede wszystkim kiedy musisz śledzić aktywnie jakiś obiekt: czyli jakieś sporty szybkie, samloty czy coś takiego.

To tylko moje wyobrażenia a nie jakaś praktyka.

hijax_pl, właśnie dlatego zadałem to pytanie..

tak sobie siedzę i kombinuję (jak koń pod górę...), że właśnie może to być pewne (i szybkie) podparcie dla dłuższego (nie bardzo ciężkiego) tele... :???:

a do samolocików mi to potrzebne .... :cool:

krisv740, no to myślę, że sprawdzi Ci się takie rozwiązanie - oczywiście teoretyzując ;) :)

hijax_pl, tylko wdrożenie tego w praktykę (sprawdzenie) to koszt około 650pln... (najbidniej) :razz:

dlatego wolałbym wiedzieć wcześniej.... :mrgreen:

krisv740, zakładam, że w sklepie jakimś gdzie chcesz zakupu dokonać, będą mieli - przy okazji oglądania jakiegoś gimabla - monopod. I pewnie ku uciesze obsługi będziesz mógł sobie tą głowicę do monopodu przykręcić i .. spróbować ;)

hijax_pl, problem w tym iż :
1.potrzebuję najlepiej na piątek
2.w białymstoku to ja se mogę.... :evil:
3.jak zamówię dzisiaj/jutro, to oby do piątku doszło...
4.mam wszystko oprócz gimball... :roll: - tylko ten gimball...... :sad:

Marian - Pon 03 Maj, 2010

Samolociki chcesz fotografować obiektywem 400mm i czasem 1/120-1/160. Co chcesz osiągnąć? Nieporuszony samolocik?

Marian, rozmyte śmigiełko.... :grin:
zug - Pon 03 Maj, 2010

krisv740 napisał/a:
rozmyte śmigiełko....

to podstawa ;) :P

No to chyba samolocik nie będzie latał i chodzi ci o śmigiełko tylko?

no! przy smiglakach niestety tak - to niestety cięższa forma fotografowania z ręki - te z "przypalonymi ogonami" łatwiej .... :cool:

[ Dodano: Pon 03 Maj, 2010 21:32 ]
Marian, niestety nie - samolocik będzie latał, a śmigiełko musi się "ruszać"...

Jeśli będzie latał i ma być nieporuszony to marnie to widzę. Prędkość kątowa bardzo mała może by coś pozwoliła osiągnąć. Raczej dałbym sobie spokój.

Marian, a co ma prędkść kątowa wspólnego z robieniem zdjęć w taki sposób , i w takiej sytuacji?/? - bo się zamotałem.... - mi chodzi o podparcie i stabilizację szkła....

Rozumiem że chcesz aby sam samolot był jednak nie rozmazany.
dr11 - Pon 03 Maj, 2010

Marian, może bardziej obrazowo zadziała na Ciebie galeria Muflona :)

ew. pierwszy z brzegu (zły - bo 1/500) przykład z radomia :

A co w nim jest złego? To że chcesz mieć równie ostry obraz ale przy 1/120 ?

Marian, po pierwsze - to lepiej...
to zdjęcie nie jest ostre! - walnięte szkło !!!

po drugie rozmaz śmigła jest zbyt mały...

po trzecie - przy małych samolotach 1/230-1/500 jest ok! (w miarę) , ale przy większych trzeba właśnie dłuższych czasów używać...

krisv740 monopod z głowicą zmniejszy wpływ drżenia ręki, ale rozmazu spowodowanego ruchem samolotu nie zlikwiduje, i z tego powodu wątpię aby warto było inwestować w taką głowicę. Używana z kamerami nie likwiduje rozmazania. Przy wyświetlaniu filmu nie widać po prostu tego będącego w nim rozmazania.

Marian, i o to mi chodzi - o likwidację wpływu drżenia ręki.... - z resztą sobie poradzę... :mrgreen:

No ale aby wykorzystać jej wygodę to powinieneś jeszcze mieć jakiś kątowy wizjer w aparacie albo odchylany ekran zamiast wizjera.
MasterB - Wto 04 Maj, 2010

krisv740, ciekawy pomysł z tym wimberleyem. Daj znać co z tego wyszło :)

krisv740 napisał/a:
o to mi chodzi - o likwidację wpływu drżenia ręki

eee, no to ja znam tańszą metodę... Tylko że nie można po niej prowadzić pojazdów :mrgreen:

Marian - Wto 04 Maj, 2010

Jeśli pomyślałeś o tym rozwiązaniu z powodu pieniędzy, to i tak suma sumarum, nie wydaje mi się to dobrym pomysłem.
Przy monopodzie z taką głowicą potrzebne będą ci trzy ręce. Do takiej głowicy lepszy będzie statyw, ale nawet wtedy wizjer kątowy też jest pożądany.
Poza tym, jeśli ci chodzi tylko o wyeliminowanie drżenia rąk, bo -jak piszesz- zresztą sobie poradzisz, to najwygodniejszym rozwiązaniem jest stabilizacja w aparacie, np jakieś tanie Sony.
No ale pewnie chodzi ci o pieniądze.
A skoro przy pieniądzach jesteśmy, to czy taka głowica nie kosztuje więcej niż najtańsze Sony?

SlawGaw - Wto 04 Maj, 2010

Marian napisał/a:
najwygodniejszym rozwiązaniem jest stabilizacja w aparacie, np jakieś tanie Sony.

Nie jest, bo tu chodzi także o lepszą kontrolę nad kompozycją, wycelowaniem w ten samolocik.

jaad75 - Wto 04 Maj, 2010

Cytat:
A skoro przy pieniądzach jesteśmy, to czy taka głowica nie kosztuje więcej niż najtańsze Sony?
A ile kosztuje najtańsze Sony + pasujący do niego obiektyw 400mm?
krisv740 - Wto 04 Maj, 2010

Marian, najbardziej przydatny byłby obiektyw 500L (z is) oraz 400L(z is) oraz 70-200L (z is) oraz do tego 3X 1dmkIV :mrgreen:

ale wtedy to i trzech rąk by zabrakło...

ciągle nie rozumiem co ma do tego prędkość kątowa i TRZY ręce....
nie bardzo wyobrażam sobie robienie zdjęć ze statywem - no chyba, że z 600L/800L...

przy 400mm konieczna jest szybkość operowania/podążania za obiektem...

czy jest to drogie rozwiązanie proponowane/wymyślone przeze mnie - nie wiem - bo nie wiem jak się sprawdzi....

licząc pieniądze ... - nie tak drogie/nie tak tanie - około 650pln - za podstawową wersję...

licząc sprzęt który bedzie pod to podpięty... - raczej tanie - 1dmkII (+ ew.50d) + 70-200/2.8+tc2.0 + ew. 100-400L (jak wróci z naprawy)...

ze 100-400 (gdy jest sprawny) niektórzy pozwalają sobie na czasy rzędu 1/60-1/100 bez utraty ostrości (poruszenia) - oczywiście w serii - ale zawsze...

ja w chwili obecnej mam szkło w naprawie , a 70-200 bez is. jedyne wyjście to jakaś podpórka - bo f7.1-8.0 jest konieczne , a jak pisałem , śmiglaki i tak potrzebują (aby wyglądały jak u muflona) czasów w okolicach 1/160-1/250....

ogólnie przy wykonywaniu tego typu zdjęć stosuje się też coś takiego jak panning (panoramowanie-niezbyt ładnie po polsku). i też trzeba utrzymać "żelastwo"....

ale dość "o tem" - może ktoś próbował już takiej ekwilibrystyki ....?

hijax_pl - Wto 04 Maj, 2010

krisv740 napisał/a:
ale dość "o tem" - może ktoś próbował już takiej ekwilibrystyki ....?

Ja nie, ale w necie jest troche informacji...

Np:

http://photo.net/filters-bags-tripods-accessories-forum/00Rdk1 napisał/a:
I have one of those tilting heads referenced above. It does not do what Giles wants. Its best use is to quickly tilt a camera to the side. The weight of the big 600 and camera would be too much--if you tighten it enough to keep it from slipping, it'll be so tight you'd have to use a tool to untighten it.

Better answer is either Jobu Design's Black Widow Gimbal or Kirk Enterprise's King Kobra gimbal head. Quick release Arca-Swiss style footplate on the lens. It looks funny as heck, and looks awkward--and is when it comes to mounting and unmounting the lens. You have to either lay the lens down or place it on the floor hood end down and mount the gimbal and monopod combo to the lens. It becomes quick and easy with a little practice.

But, when the monopod is up and the top knob for vertical swing is loosened, it is a joy to use. I've used my new 5561T Gitzo and the King Kobra in just that way with a Canon 40D and a Sigma 150-500 OS lens.

I've only shot from my deck as a test, but I hope to get out and do some birding or wildlife soon.

[/quote]

krisv740 - Wto 04 Maj, 2010

hijax_pl, i to jest to... - ale mniej dynamicznie jest przy ptakach, niż w przypadku samolocików...

ja już to sobie przemyśliwałem na różne sposoby ...
doszedłem do konkluzji, że np. ten typ pokazany na fotografii jest najlepszy (bo nie ma wahliwego ramienia jak w przypadku "pełnoprawnego" gimball). dodatkowo konieczna jest blokada na dole (mocowanie do monopodu) tam akurat oś obrotu jest niepotrzebna, a nawet niepożądana. uzyska się ją okręcając monopod w ręce. w związku z tym można zakupić jeszcze tańszą wersję montowaną na głowicy kulowej - zysk około 300 pln (70 usd).
nie wiem tylko , czy taka oszczędność jest warta tych pieniędzy....... :???: (tracimy później na zastosowaniu na statywie).