|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Dyfuzor Nikon sb-600
lechu204 - Pon 03 Maj, 2010 Temat postu: Dyfuzor Nikon sb-600 witam
Jaki dyfuzor wybrać do lampy nikon sb-600 (aparat Nikon D-40)
czy: Dyfuzor Lightsphere CLOUD II; C1 - jakiej firmy : MICNOVA -? lambency flash -?
ewentualnie- stofen Omni-Bounce OM-600
Będę robił zdjęcia w kościele - komunia
jaad75 - Pon 03 Maj, 2010
lechu204 napisał/a: | Jaki dyfuzor wybrać do lampy nikon sb-600 (aparat Nikon D-40)
czy: Dyfuzor Lightsphere CLOUD II; C1 - jakiej firmy : MICNOVA -? lambency flash -? | Obojętne którą podróbę lightsphere wybierzesz, efekt będzie ten sam... lechu204 napisał/a: | ewentualnie- stofen Omni-Bounce OM-600 | Zdajesz sobie sprawę jak działają modyfikatory tego typu?
lechu204 napisał/a: | Będę robił zdjęcia w kościele - komunia | Jeśli to duży kościół, w którym światło nie ma się od czego odbijać, to zapomnij o Omnibounce - Lightsphere różni się w zasadzie tylko trochę większą powierzchnią źródła (w jednym i w drugim przypadku efekt świecenia dookólnego ma znikomy wpływ na scenę) i większą światłożernością. Proponuję użycie minisoftboksu lub sztucznego sufitu, ewentualnie czegokolwiek innego zwiększającego znacząco powierzchnię świecącą. Masz słabą lampę, więc musisz naprawdę rozsądnie gospodarować dostępną ilością światła...
lechu204 - Pon 03 Maj, 2010
Dziękuję za szybką odpowiedź
Dysponuję tzw. "nietoperzem" i chyba on będzie najlepszy
Pozdrawiam
Lech
lechu204 napisał/a: | Dysponuję tzw. "nietoperzem" i chyba on będzie najlepszy | Nie mam pojęcia, co to takiego...
o tak to wygląda
Aaa... Nie znałem określenia "nietoperz"... To miałem na myśli pisząc o sztucznym suficie...
Dziękuję serdecznie za pomoc
Pozdrawiam
|
|