|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - 5D mark II - AF i martwe piksele
Dominik S. - Wto 04 Maj, 2010
Właśnie kupiłem nowego 5D mark II i:
- środkowy punkt AF ZAWSZE ustawia ostrość wyraźnie przed obiektem. Inne punkty działają ok. Macie jakieś doświadczenia z reklamowaniem takiej wady? Jak długo trwa naprawa/wymiana i czy w ogóle?
- na każdym zdjęciu w tym samym miejscu mam chyyyba martwe piksele, ale nie jestem pewien - jest to nieregularny punkt, grupka kilku pikseli w kolorze czerwonym, w różnych odcieniach i nasyceniu (niestety nie wiem jak tu się załącza obrazek). Czy to na pewno martwe piksele, czy raczej inne uszkodzenie lub kurz? (w Olympusie E-400 nigdy nie miałem paprochów na matrycy, więc nie wiem jak to dokładnie wygląda).
Proszę o pomoc, chcę coś więcej wiedzieć zanim zadzwonię do serwisu.
kaziu - Wto 04 Maj, 2010
Dominik S. napisał/a: | Właśnie kupiłem nowego 5D mark II i:
- środkowy punkt AF ZAWSZE ustawia ostrość wyraźnie przed obiektem. Inne punkty działają ok. Macie jakieś doświadczenia z reklamowaniem takiej wady? Jak długo trwa naprawa/wymiana i czy w ogóle? |
Piszesz, że właśnie co kupiłeś nowego ... więc nie myśl o serwisie tylko o wymianie u sprzedawcy na nowy egzemplarz.
B o g d a n - Wto 04 Maj, 2010
Dominik S. napisał/a: | środkowy punkt AF ZAWSZE ustawia ostrość wyraźnie przed obiektem. | A ustawiłeś sobie w menu "Rozszerzanie pola punktów AF" ?
C.Fn III, poz. 7, 1-[Włącz]
To działa właśnie dla środkowego punktu AF i fabrycznie jest na 0. Być może jest to powodem narzekania niektórych użytkowników na słabo działający AF tego aparatu.
Dominik S. - Sro 05 Maj, 2010
Tylko że teraz, gdy ustawiłem na +20, to wszystkie punkty poszły do przodu. Czyli środkowy wskazuje ok, a pozostałe ostrzą za celem...
MC - Sro 05 Maj, 2010
Wobec tego nie ma co się bawić.
Jeśli kupiłeś przez internet i nie minęło 10 dni - odstąp od umowy.
Jeśli minęło 10 dni lub kupowałeś w sklepie - niezgodność towaru z umową i żądanie wymiany na inny egzemplarz.
airborne - Wto 25 Maj, 2010
B o g d a n napisał/a: | A ustawiłeś sobie w menu "Rozszerzanie pola punktów AF" ?
C.Fn III, poz. 7, 1-[Włącz]
To działa właśnie dla środkowego punktu AF i fabrycznie jest na 0. Być może jest to powodem narzekania niektórych użytkowników na słabo działający AF tego aparatu. |
dodatkowe punkty działają tylko przy servo
Dominik S. - Sro 26 Maj, 2010
Ostatecznie "zmapowałem" matrycę w serwisie na Żytniej (w ramach gwarancji bezproblemowo), a problem AF okazał się problemem obiektywu (tamron 28-75), który wymieniłem na inny egz. Teraz jest wszystko ok. Pozdrawiam!
|
|