|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Filtr Marumi DHG pol cir 77
Piotr M - Sro 05 Maj, 2010 Temat postu: Filtr Marumi DHG pol cir 77 Witam,
Mam problem z filtrem polaryzacyjnym firmy marumi DHG (srednica 77mm)
Otóż pomimo, że używałem go zaledwie kilkukrotnie podczas ostatniego wypadu fotograficznego rozpadł się kiedy kręciłem nim podczas fotografowania.
Kiedy skontaktowałem się ze sklepem w którym go zakupiłem powiedziano mi, ze filtry w zasadzie nie mają gwarancji co po poszukiwaniu informacji w sieciokazało się wierutną bzdurą gdyż wspomniany filtr w zależności od sklepu ma 12-24miesiące.
Teraz pytania:
1. Czy takie uszkodzenie (powstałe jakby nie patrzeć podczas normalnego użytkowania) objęte jest gwarancją
2. Jeśli nie to w jaki sposób mógłbym filtr naprawić,wciskanie na siłe chyba raczej nie jest najlepszym pomysłem
Z góry dziękuję za ewentualną pomoc
Baku - Czw 06 Maj, 2010
Oddać do sklepu w ramach gwarancji.
Jak nie chcą przyjąć, zażądać pisemnej odmowy i nękać importera.
MC - Czw 06 Maj, 2010
Nie w ramach gwarancji a niezgodności z umową.
Gwarancji faktycznie może nie być. Na cokolwiek.
Baku - Czw 06 Maj, 2010
Czy w umowie jest zawarta klauzula, że filtr nie rozpadnie się w wyniku się normalnego użytkowania?
Pytam bo szczerze nie rozumiem, dlaczego 'niezgodność z umową' a nie gwarancja...
Umową jest chyba w tym przypadku transakcja kupna/sprzedaży i pewnie nie zawiera dodatkowych załączników w formie pisemnej...
ghost - Czw 06 Maj, 2010
gwarancje świadczy producent, nie sklep.
niezgodność daje prawo żądania wymiany na inny egzemplarz. gwarancja nie.
MC - Czw 06 Maj, 2010
Baku,
a czy taka klauzula musi być?? Przecież to, że filtr się rozpadł oznacza, że był on wadliwie skonstruowany lub złożony.
Baku napisał/a: | szczerze nie rozumiem, dlaczego 'niezgodność z umową' a nie gwarancja |
Dlatego, że w przypadku niezgodności z umową możemy żądać nowego egzemplarza a nie naprawy starego.
Baku napisał/a: | Umową jest chyba w tym przypadku transakcja kupna/sprzedaży i pewnie nie zawiera dodatkowych załączników w formie pisemnej... |
Oczywiście. I domniemanie jest takie, że przedmiot umowy będzie z nią zgodny czyli będzie go można używać w taki sposób do jakiego został przeznaczony. W tym przypadku jest to niemożliwe, gdyż się rozpadł...
Baku - Czw 06 Maj, 2010
Ok, już rozumiem.
To, że jest sporo prawników moim otoczeniu nie czyni mnie jeszcze jednym z nich. Z resztą broniłem się przed tym rękami i nogami
MC - Czw 06 Maj, 2010
Dlatego wytłumaczyłem. Wyjątkowo spokojnie jak na mnie bo ostatnio niestety cierpliwości mi brakuje
Piotr M - Pią 07 Maj, 2010
Dzięki Panowie, w tej chwili sprawa jest jak to się mó∑i w toku :)
suffka - Sro 21 Lip, 2010
Piotr M > no i jak tam się sprawa wytoczyła z tego toku?
trochę słabo że filtr tak o się rozpada.... właśnie przymierzałam sie do zakupu...
|
|