|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - jaki kupic propozycje
marcindst13 - Sro 05 Maj, 2010 Temat postu: jaki kupic propozycje Witam mieszkam w angli i lubie robic zdiencia ale postanowilem se kupic bardzo dobry aparat mam do wydania 1200 funta na polskie to jakies 6000 zl plus 2000 zl na dodatki na obiektywy i inne bajery ... podajcie swoje typy interesuja mnie jedynie bardzo dobre aparaty ....
kozidron - Czw 06 Maj, 2010
marcindst13,
skoro masz jeszcze 2000 ziko na dodatki, takie jak obiektyw to może kup sobie powershot'a jakiegoś ... myślę że to będzie dobry wybór i instrukcja jest w miarę do "obskoczenia".
zug - Czw 06 Maj, 2010
marcindst13 napisał/a: | lubie robic zdiencia |
a czym teraz robisz "zdiencia" ?
marcindst13 - Czw 06 Maj, 2010
Sony alfa 200 mam aktualnie
zug - Czw 06 Maj, 2010
marcindst13 napisał/a: | Sony alfa 200 mam aktualnie |
masz jakieś obiektywy?
chcesz zostać w sony czy bierzesz pod uwagę zmianę systemu ?
Usjwo - Czw 06 Maj, 2010
zug napisał/a: |
chcesz zostać w sony czy bierzesz pod uwagę zmianę systemu ? |
marcindst13 napisał/a: |
interesuja mnie jedynie bardzo dobre aparaty .... |
zug - Czw 06 Maj, 2010
Usjwo napisał/a: | zug napisał/a: |
chcesz zostać w sony czy bierzesz pod uwagę zmianę systemu ? |
marcindst13 napisał/a: |
interesuja mnie jedynie bardzo dobre aparaty .... |
|
no tak ale nie jest określone w czym bardzo dobre
marcindst13 - Czw 06 Maj, 2010
nie musi byc ze soniaka ... a obiektywy mam z bliska i zdaleka interesuje mnie zmiana zebym mial lepsze zdiecia ....
Kisielh3m - Czw 06 Maj, 2010
"z bliska " - to chyba kupione na miejscu
" zdaleka " - to chyba kupione w Afryce ?
Chyba, ze je ogladasz z bliska lub z daleka, nie kumam ?
sigmiarz - Czw 06 Maj, 2010
robisz sobie jaja... ale Ci napiszę, kup sobie Nikon d90 + obiektyw Nikon Nikkor 17-55 mm f/2.8
albo Nikon d300s + obiektyw Sigma 18-50 mm f/2.8
[ Dodano: Czw 06 Maj, 2010 06:27 ]
Kisielh3m, miał na myśli zoomy "z bliska" i wide "z daleka"
Usjwo - Czw 06 Maj, 2010
Kisielh3m, chyba nie mowi dobrze po polsku, dlatego pewnie uzywa takich dziwnych zwrotow.
8000PLN to dosc pokazna kwota. W Canonie mozna miec 7D i jeszcze na obiektywy wystarczy. 7D to najlepszy APS-C canona, wiec spelnia Twoje wymagania. Na FF (pelna klatke) juz budzet za maly (chyba ze uzywka), wiec 7D wciaz pozostaje najlepszy.
kozidron - Czw 06 Maj, 2010
marcindst13 napisał/a: | a obiektywy mam z bliska i zdaleka interesuje mnie zmiana zebym mial lepsze zdiecia .... |
po tej wypowiedzi wnoszę(chociaż mogę się mylić ) , ze masz starego kita do sonego, zmień obiektyw...
dokup do A200 obiektyw 16-80/3.5-4.5 i zdjęcia zaczną wyglądać(chociaż ważne jest co stoi za wizjerem a raczej kto).
Polecam też jakąś książkę o fotografii.
skasowany - Czw 06 Maj, 2010
To kolejna podpucha! Ale dobra! Nieźle się uśmiałem!
oranżewski - Czw 06 Maj, 2010
marcindst13 napisał/a: | jakies 6000 zl plus 2000 zl na dodatki na obiektywy i inne bajery ... podajcie swoje typy interesuja mnie jedynie bardzo dobre aparaty .... |
hmm... bardzo dobry aparat to jak wspomniał Usjwo:
Canon 7D.
dodatki, obiektywy i inne bajery:
obiektyw Canon 18-55 IS z bliska, obiektyw Canon 55-200 IS z daleka, lampa Nissin Di622, statyw Hama, plecak Adidas.
zdjencia będziesz miał lepsze, bo lepszy aparat.
a tak serio, to weź sobie alfę 550, CZ 16-80, Sony 70-300G. będziesz w siódmym niebie.
kozidron napisał/a: | Polecam też jakąś książkę o fotografii. |
o to, to!
Baku - Czw 06 Maj, 2010
A ja bym powiedział 50D + 17-40L + 70-200L. Starczy jeszcze na torbę/plecak i jakieś filterki. Prócz bardzo dobrej jakości zdjęć, zyskamy również profesjonalny image firmowany czerwonym paskiem
RB - Czw 06 Maj, 2010
Baku napisał/a: | Prócz bardzo dobrej jakości zdjęć, zyskamy również profesjonalny image firmowany czerwonym paskiem |
AFAIR czerwony pasek znajdziemy również na "kultowej" Sigmie 70-300 w wersji APO
Baku - Czw 06 Maj, 2010
Oczywiście Ale moc tego paska jest mniej więcej taka jak naklejki "Turbo V6" na Polonezie
lupo57 - Czw 06 Maj, 2010
Ruslan napisał/a: | To kolejna podpucha! Ale dobra! Nieźle się uśmiałem! |
RB - Czw 06 Maj, 2010
Baku napisał/a: | Oczywiście Ale moc tego paska jest mniej więcej taka jak naklejki "Turbo V6" na Polonezie |
Obawiam się, że moc wizerunkowa samego czerwonego paska na Canonie jest w sumie niewiele większa. Mowa nie o wizerunku Canona a o tym jak ów pasek sam z siebie kreuje wizerunek posiadacza...
Baku - Czw 06 Maj, 2010
Coś jak BMW na podtlenku gazotu
Ale dla niektórych wygląd auta bardziej liczy się, niż to jak ono jeździ.
A BMW to bardzo dobre samochody, nie tylko dla buraków.
Podobnie jak elki nie są wyłącznie dla bogatych szpanerów.
Monastor - Czw 06 Maj, 2010
marcindst13 napisał/a: | a obiektywy mam z bliska i zdaleka interesuje mnie zmiana zebym mial lepsze zdiecia .... |
No to masz już prawie wszystko. Generalnie do robienia dobrych zdjęć potrzeba:
1. Aparat, najlepiej średnioformatowy. Z cyfrowym nie zmieścisz się w cenie, ale analogowy dostaniesz. Od wielkiej biedy może być lustrzanka cyfrowa.
2. Obiektyw z bliska (to już masz)
3. Obiektyw z daleka (to też), chociaż dobrze wymienić go na obiektyw z bardzo daleka
4. Obiektyw z bardzo bliska (to musisz dokupić)
5. Grip bardzo szybko, taki na baterie
6. Musisz mieć jeszcze lampę, ale raczej bardziej niż mniej dobrze
7. Przyda się statyw, najlepiej powoli, a jak naokoło to już w ogóle super
8. Filtry, ale takie, żeby były wspak
Jak nie rozumiesz to poczytaj trochę o ekspozycji i powinno Ci się rozjaśnić.
cybertoman - Czw 06 Maj, 2010
wow
niepowtarzalna okazja wyżycia się na początkującym amatorze.
Koledzy strzelają canonami i nikonami, moze chcesz byc bardziej niszowy ?
pentax k-7 + pentax da 16-50 f2.8
RB - Czw 06 Maj, 2010
niszowy? z pentaxem?
Bez jaj.
Niszowym to można być z korpusem Sigmy...
napisałem bardziej.. czyli bardziej niż C/N
Poza tym niszowy nie oznacza gorszy, często wręcz przeciwnie.
RB - Pią 07 Maj, 2010
sigmiarz napisał/a: | napisałem bardziej.. czyli bardziej niż C/N |
Aaa, faktycznie, bardziej niszowy ... tak jak w naszym kraju posiadając Opla Astrę posiada się samochód bardziej niszowy niz VW Golf...
sigmiarz napisał/a: | Poza tym niszowy nie oznacza gorszy, często wręcz przeciwnie. |
nie pisałem, że gorszy. Natomiast to, że często wręcz przeciwnie... tak samo często jak i rzadko.
plucikp - Pią 07 Maj, 2010
Witam
Mam podobny problem jak kolega który założył temat, z tym wyjątkiem że mam do dyspozycji 3000 zł. (jeśli będzie to warte dopłacę 500 zł). Problem jest następujący oczywiście przeczytałem wiele opinii i recenzji i ostatecznie waham się pomiędzy zakupem:
1. Canon EOS 450D + Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Asp. [IF] Canon (3000)
2. Canon EOS 450D + Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 Macro (2550)
3. Nikon d5000 + 18-55 VR + 55-200 + torba z karta (2700)
4. Nikon D90 + AF-S DX 18-105mm VR (3055)
5. CANON EOS 50D + 18-55mm IS (3200)
Teraz może kilka słów czemu taka kolejność
1. Kierowałem się zasadą słabsze body + lepsze szkło (test szkła na tym forum wypadł obiecująco)
2. Ta sama zasada co wyżej z tym że szkło myślę gorszej jakości zresztą potwierdzają to testy na tym forum (jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego).
3. Nikon niżej od Canona gdyż naczytałem się sporo o jakiś wadach fabrycznych, nieudanych seriach, dużo ludzi pisze o problemach z serwisem nawet zakładają strony internetowe. Na korzyść tego zestawu przemawia zestaw luster i całego osprzętowienia.
4. i 5. To mocniejsze body z kitam - w przyszłości dokupiłbym jakieś dobre szkło do jednego z nich np. w/w Tamron.
Kilka słów o mnie o tym do czego potrzebuje aparatu; jestem fotografem amatorem wcześniej pstrykałem kompaktami HP (porażka) i Olimpusa, ostatnim moim zakupem był Canon PowerShot IS100S ale przestał mi wystarczać gdyż (chyba) osiągnąłem wszystko co było można na tym aparacie. Dlatego postanowiłem wydać trochę kasy i zafundować sobie amatorskie lustro z możliwością dalszego rozwoju.
Pierwszy raz przeszkadza mi mnogość informacji w internecie, gdyż rozbieżność opinii jest powalająca i nie wiadomo na co się zdecydować.
Dodatkowo mam obawy co do kupna dodatkowego obiektywu naczytałem się o tym że trzeba koniecznie iść z body do sklepu i popstrykać i wybrać najlepszy. Wyobraźcie sobie takiego laika jak ja który mądrzy się przed sprzedawcą co do jakości obiektywu. Kupowanie body z jakimś kitem wydaje mi się pójściem na łatwiznę i oczekiwanie na cud podczas robienia zdjęć.
Aha i małe pytanie czy porównywanie Canona 450D z Nikonem D90 to jest dobre porównywanie czy są to dwa różnej klasy aparaty bo ja osobiści e Nikona D90 przyrównywałbym szybciej z Canonem 50D.
Za wszelka pomoc bardzo dziękuję. Fajnie by było zobaczyć własną kolejność moich propozycji z krótkim uzasadnieniem.
sigmiarz - Pią 07 Maj, 2010
nie przesadzałbym z tą zasadą lepsze szkło - gorsza puszka, myślę że najlepszy jest z tej listy d90 + 18-105
[ Dodano: Pią 07 Maj, 2010 21:48 ]
Nikon d90 to trochę niżej niż Canon 50d ale nie można go ustawiać na tym samym poziomie co xxxd canona, puszka jest duzo bardziej funkcjonalna.
[ Dodano: Pią 07 Maj, 2010 21:53 ]
Za 3700 kupisz pentaxa k-7 z kitem, body które można porównać z Canonen 7d albo Nikonem d300s
5kl/s, 1/8000 migawka, współpraca z manualnymi szkłami bez chipa, do tego puszka jest bardzo kompaktowa, miałem ostatnio ją kilka dni i jestem zaskoczony bardzo pozytywnie. Jest bardzo wygodna, świetnie leży w łapie, do tego jest dobrze uszczelniona i sprzedawana z uszczelnionym kitem, to ewenement na rynku.
Funkcjonalnie jest świetna, niby obrazki trochę gorsze niż z nikona d90, ale różnice widać dopiero na cropie.. i trzeba się uprzeć żeby coś zobaczyć, nie widzę różnic na wydrukach.
plucikp - Sob 08 Maj, 2010
Tylko widzisz narobili mi stracha z tymi Nikonami ze złych serii. W sumie tak jak na początku chciałem Nikona tak teraz nie mam za bardzo ochoty stawiać na droższy sprzęt Nikona. Mam doświadczenia z polskimi serwisami sprzętu elektro i wiem że lepiej kupić mniej ambitną konstrukcję nawet za większe pieniądze niż męczyć się z serwisem i dzwonić co 2 dni.
Co sądzisz na temat złej atmosfery w koło serwisów Nikona ??
zug - Sob 08 Maj, 2010
plucikp napisał/a: | Co sądzisz na temat złej atmosfery w koło serwisów Nikona ??
|
tu możesz poczytać opinie osób które "musiały" skorzystać z serwisu Nikona.
http://zoltyserwisfotograficzny.info/
hijax_pl - Sob 08 Maj, 2010
plucikp napisał/a: | Co sądzisz na temat złej atmosfery w koło serwisów Nikona ?? |
Dokładnie to samo co o złej atmosferze wokół serwisu Canona, Sony czy Tamrona...
sigmiarz - Sob 08 Maj, 2010
Problemy są ze wszystkimi, a że jak komuś się coś przydaży i napisze na forum, robi sie z tego gorący temat na 300 postów.. nie wiem czy można wybierać sprzęt patrząc na serwis, te wszystkie firmy mają wolny przepływ "profesjonalistów", wszędzie jest chyba poodbnie, rynek jest już dość dojrzały.
Oczywiście dobrze że jest podnoszony rwetes, śrubokrętowcy trzymają sie na baczności
Nawet sigma naprawia dopiero za drugim razem.
Hmm... poczytałem i nadal twierdze że serwis Nikona to duże ryzyko. Czytając opinie na różnych porównywarkach cenowych nic nie znajdziemy o trefnym serwisie canona a o nikonie kilka jest.
A co myślicie o tym szkle z pierwszego zestawu jest kto szkło które później warto będzie podpinać do lepszego sprzętu bez obawy że będzie najgorszą częścią zestawu bo okaże się że kit montowany np. do 50D będzie lepszy od tego szkiełka ??
MC - Sob 08 Maj, 2010
hijax_pl napisał/a: | okładnie to samo co o złej atmosferze wokół serwisu Canona, Sony |
Akurat na serwis Sony jest baaardzo mało skarg.
A od pewnego czasu i działanie serwisu Canona się bardzo poprawiło. "Zbiegło" się to z rejestracją pewnej pani z Canon Polska na kanondesce i wysłuchaniu, niezawsze miłych" uwag na temat działania serwisu.
Jak widać Nikon wybrał drogę odwrotną czyli zamknięcia ust niezadowolonym.
lotofag - Sob 08 Maj, 2010
plucikp napisał/a: | Hmm... poczytałem i nadal twierdze że serwis Nikona to duże ryzyko. Czytając opinie na różnych porównywarkach cenowych nic nie znajdziemy o trefnym serwisie canona a o nikonie kilka jest. |
"Porównywarki cenowe" to nie jedyne źródło informacji:
http://canon-board.info/showthread.php?t=45886
http://canon-board.info/showthread.php?t=35108
http://canon-board.info/showthread.php?t=17120
hijax_pl - Sob 08 Maj, 2010
MC napisał/a: | Akurat na serwis Sony jest baaardzo mało skarg. |
Być może. Ja jednak się osobiście sparzyłem tym "serwisem" plucikp napisał/a: | Czytając opinie na różnych porównywarkach cenowych |
Czy zdajesz sobie sprawę jak te opinie powstają?
MC - Sob 08 Maj, 2010
lotofag napisał/a: | "Porównywarki cenowe" to nie jedyne źródło informacji |
To raczej żadne źródło informacji.
Ale zwróć uwagę kiedy linkowane przez Ciebie problemy miały miejsce...
MC napisał/a: |
Ale zwróć uwagę kiedy linkowane przez Ciebie problemy miały miejsce... |
Wrzuciłem te linki podchodząc do sprawy raczej humorystycznie, na zasadzie "o każdym serwisie coś się znajdzie"
To dobrze, że serwis na Żytniej się poprawił, zresztą serwisuje też sprzęt Sony od jakiegoś czasu, a to mogło oznaczać jeszcze większe problemy przy ewentualnym zwiększeniu "obrotu".
Dobrze, zostawmy temat serwisów w spokoju bo może faktycznie te opnie którymi się kieruje są nie obiektywne a i w każdym stadzie trafia się czarna owca.
Wiem że sigmiarz polecił mi nikona d90 tylko widzicie zależałoby mi mieć w swojej kolekcji dobre uniwersalne szkiełko które później jeśli fundusze pozwolą połączyłbym w zestaw z np. CN 50D i żeby nie okazało się że to szkiełko to ogranicza możliwości aparatu.
Pojawiło się też w mojej głowie kilka pytań:
1. Czy warto dopłacić ok 300 zł. i kupić Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC (wcześniej wersja LD za 1330 zł.)
2. Czy lepiej dołożyć te 300 zł. i kupić zamiast 450D np. 500D (oczywiście nie chodzi mi tu o kręcenie filmów) różnica między nimi to lepszy wyświetlacz i niższe szumy na ISO 800. Tylko widzicie człowiek który pracuje z małpką jest uzależniony od wyświetlacza i dlatego nie wiem czy ten lepszy wyświetlacz jest coś wart w lustrzankach oraz jak często wykorzystam to ISO 800. W moim kompakcie ISO 800 stosunkowo rzadko używałem.
3. Jaki okres jest najlepszy na kupno aparatów bo z tego co widzę to teraz komuniści podnieśli ceny prawie na całą elektronikę.
4. Polećcie jakąś dobrą książkę dla amatora o fotografii lustrzanko cyfrowej
Oczywiście własne sugestie co do zestawów do 3000 (ew 3500) bardzo mile widziane.
Ogólnie to już mam pietra jak cholera przed kupnem tego sprzętu czy to nikona czy canona. Zbierałem tę kasę 2 lata mnóstwo wyrzeczeń i okaże się że zakupiony towar ma niewiele wspólnego z opisem, następnie wyśle do serwisu na ul. Żytnią lub na ul. Postępu ostatecznie się okaże że za te 3500 mogłem pojechać na zejebiste wczasy z dziewczyna i pstrykać foty poczciwym kompaktem.
sigmiarz - Sob 08 Maj, 2010
Cytat: | Śliczny, nowiutki (kupiony 25 marca) EOS 40D + 17-85 IS nadaje się już chyba do wyrzucenia. Zaniosłem go do kalibracji (niewielki BF). Po odbiorze okazało się, że wszystko jest nieostre. Barany schrzanili również AE. Nie wiadomo, czy aparat prześwietli, czy niedoświetli.Do tego jakiś kretyn porysował wyświetlacz i zostawił odciski swoich (obydwie ma lewe) brudnych łap na przedniej soczewce!
Zareklamowałem. Płytkę wyświetlacza wymienią - jak będą mieli. Ostrość i AE zdaniem tych ślepaków jest "w punkt".
Gdy poprosiłem o rozmowę z technikiem, który to robił - odmówił. Fiut bał się się, że obiję mu ryj. Zamknął się menda na zapleczu i udawał zapracowanego. Pewnie miał jeszcze kilka aparatów do zepsucia.
Mam nadzieję, że kutas czyta to forum i pozwie mnie do sądu.
Na razie zgłosiłem sprawę w Canon Polska. Mają się ze mną skontaktować w ciągu trzech dni. W poniedziałek pojadę do rzeczoznawcy PIH.
Przestrzegam: z BF lub FF lepiej iść do kowala niż do dziadów z Żytniej. |
pięękne.. raptem sprzed roku, to nie tak dawno.
zug - Sob 08 Maj, 2010
sigmiarz, to teraz będziesz "latał" po wszystkich forach i wklejał przykłady że komuś coś nawaliło w sprzęcie
plucikp napisał/a: |
Wiem że sigmiarz polecił mi nikona d90 tylko widzicie zależałoby mi mieć w swojej kolekcji dobre uniwersalne szkiełko które później jeśli fundusze pozwolą połączyłbym w zestaw z np. CN 50D i żeby nie okazało się że to szkiełko to ogranicza możliwości aparatu. |
Czy dobrze rozumiem, że chciałbyś szkło do Nikona podpiąć do później do Canona? Tak dobrze to nie ma
1. Czy warto dopłacić ok 300 zł. i kupić Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC (wcześniej wersja LD za 1330 zł.) |
Ale względem czego dopłacić? Poza tym to już Twoja brocha, żeby zastanowić się czy warto, tu może być tyle odpowiedzi ile indywidualnych potrzeb.
2. Czy lepiej dołożyć te 300 zł. i kupić zamiast 450D np. 500D (oczywiście nie chodzi mi tu o kręcenie filmów) różnica między nimi to lepszy wyświetlacz i niższe szumy na ISO 800. |
J.w. - sam musisz sobie odpowiedzieć na co wydasz swoje pieniądze.
Tylko widzicie człowiek który pracuje z małpką jest uzależniony od wyświetlacza i dlatego nie wiem czy ten lepszy wyświetlacz jest coś wart w lustrzankach |
To się "oduzależnisz"
Nadal podstawowym narzędziem kadrowania jest wizjer, a LV to czasem nawet bardzo pomocny, ale dodatek. Zresztą w większości przypadków nie działa to tak jak w kompakcie z racji specyficznej budowy lustrzanki. Jak podepniesz dłuższe i cięższe szkło to pewnie szybko zrezygnujesz z wyciągania przed siebie aparatu. A co do użycia wyświetlacza do oceny zdjęcia to i tak nie jest to 100% miarodajne.
oraz jak często wykorzystam to ISO 800. W moim kompakcie ISO 800 stosunkowo rzadko używałem. |
Bo ISO 800 w kompakcie jest zwykle nieużywalne z racji maciupkiej i napchanej pikselami matrycy W przypadku aparatów z większymi matrycami (nie tylko lustrzanek) to co innego.
3. Jaki okres jest najlepszy na kupno aparatów bo z tego co widzę to teraz komuniści podnieśli ceny prawie na całą elektronikę. |
www.wrozka.pl
Poza tym złotówka spada...
Oczywiście własne sugestie co do zestawów do 3000 (ew 3500) bardzo mile widziane. |
D90 + 18-105VR
Dobra baza na jakiś czas jeśli chodzi o korpus, choć piszę to z punktu widzenia swoich wymagań (2 kółka, wizjer, etc.) i do tego bardzo uniwersalne szkło, co prawda "plasticzane" i ciemne ale dobre optycznie - powinno pozwolić po jakimś czasie ustalić na czym Ci zależy (jakie ogniskowe, jasność, etc.)
cybertoman - Sob 08 Maj, 2010
plucikp napisał/a: | okaże że za te 3500 mogłem pojechać na zejebiste wczasy z dziewczyna i pstrykać foty poczciwym kompaktem | Uwazam, ze kompaktowe zdjecia z urlopu bardziej beda Ci sie podobaly od lustrzankowych zdjec podworka.
Nom z każdą waszą wypowiedzią i sugestią abym postawił na Nikona uważam go aktualnie za faworyta i chyba to właśnie na niego padnie wybór. Na jego korzyść działa jeszcze to że znajoma kupiła sobie w promocji nikona D5000 z dwoma szkiełkami więc na dobrą sprawę miałbym dostęp do 3 szkiełek i możliwość porównania ich ze sobą.
A co z poleceniem książki jest jakaś dobra pozycja ??
A za 2 lata pojadę z lustrem i dziewczyna na wczasy spłodzić bachora - takie zdjęcia będą najlepsze
RB - Sob 08 Maj, 2010
cybertoman napisał/a: | plucikp napisał/a: | okaże że za te 3500 mogłem pojechać na zejebiste wczasy z dziewczyna i pstrykać foty poczciwym kompaktem | Uwazam, ze kompaktowe zdjecia z urlopu bardziej beda Ci sie podobaly od lustrzankowych zdjec podworka. |
Niekoniecznie. Zdjęcia z podwórka moga byc fajne, wakacyjne pstryki to może być badziewie jakich mało i po pierwszym spojrzeniu wspominkowym moga zacząć powaznie wkurzac.
Natomiast gdybym miał się zastanawiac: nowy aparat czy wakacje to bym się chwili nie wahał. Wydałbym na wakacje.
Tego co zobaczysz i przezyjesz nikt Ci nie odbierze.
[ Dodano: Sob 08 Maj, 2010 16:09 ]
A za 2 lata pojadę z lustrem i dziewczyna na wczasy spłodzić bachora - takie zdjęcia będą najlepsze |
Tylko nie kaz ich tu nam oglądac, pliz.
jaad75 - Sob 08 Maj, 2010
RB napisał/a: | plucikp napisał/a:
A za 2 lata pojadę z lustrem i dziewczyna na wczasy spłodzić bachora - takie zdjęcia będą najlepsze
Tylko nie kaz ich tu nam oglądac, pliz. | Jeśli te dwa lata spędzi na nauce fotografowania, to ja bardzo chętnie zobaczę te zdjęcia z "płodzenia bachora"...
Nom a nikt nie chce mi polecić żadnej literatury?? Wszyscy tutaj to samouki ??
MC - Sob 08 Maj, 2010
Polecam funkcję "szukaj".
zug - Sob 08 Maj, 2010
plucikp napisał/a: | Nom a nikt nie chce mi polecić żadnej literatury?? |
ano wszystkie my tutaj samouki
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2388
Dobrze Panowie mam już chyba jasny obraz sytuacji powiedzcie mi jeszcze czy bardzo bym zgrzeszył gdybym zamiast Nikona D90 + 18-105VR kupił Canona 450D + Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Asp. [IF] ??
plucikp napisał/a: | powiedzcie mi jeszcze czy bardzo bym zgrzeszył gdybym zamiast Nikona D90 + 18-105VR kupił Canona 450D + Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Asp. [IF] ?? |
A czemu nie, każdy z tych zestawów ma swoje wady i zalety - zależy co dla kogo jest ważne.
Co najwyżej niektórzy powiedzą, że działanie Tamrona z korpusem Canona to loteria i trzeba trochę poprzebierać...
zug - Sob 08 Maj, 2010
plucikp, idź i nie grzesz
z tych dwóch brałbym Nikona
Dzięki Panowie za pomoc i za małą dawkę humoru. Jak się zdecyduje i kupię to napiszę trochę słów może znowu coś mi pomożecie.
Siema, niech wam się w lodówkach chłodzą trujące rośliny
jose - Nie 09 Maj, 2010
Może jeżeli jesteś niezdecydowany co do systemu to wpisz w wyszukiwarkę serwis nikona lub gwarancja nikon polska to Ci pomoże w wyborze (do sprzętu nic nie mam jest bdb) mnie to przekonało i jestem w trakcie kupowania innego systemu.
jaad75 - Nie 09 Maj, 2010
jose napisał/a: | mnie to przekonało i jestem w trakcie kupowania innego systemu. | A wystraczyłoby olać polską dystrybucję i w razie czego serwisować sprzęt gdzie indziej...
zug - Nie 09 Maj, 2010
jose napisał/a: | Może jeżeli jesteś niezdecydowany co do systemu to wpisz w wyszukiwarkę serwis nikona lub gwarancja nikon polska to Ci pomoże w wyborze (do sprzętu nic nie mam jest bdb) mnie to przekonało i jestem w trakcie kupowania innego systemu. |
jak widać są osoby dla których ma to znaczenie jaad75 napisał/a: | A wystraczyłoby olać polską dystrybucję i w razie czego serwisować sprzęt gdzie indziej...
|
a komu by się chciało ganiać sprzęt po europie
hijax_pl - Nie 09 Maj, 2010
jose napisał/a: | wpisz w wyszukiwarkę serwis nikona lub gwarancja nikon polska to Ci pomoże w wyborze /.../ mnie to przekonało i jestem w trakcie kupowania innego systemu |
To niestety potwierdza łatwość z jaką manipuluje się opinią...
zug napisał/a: | a komu by się chciało ganiać sprzęt po europie |
Co za różnica gdy wysyłam kurierem i wpisuję adres w Berlinie a nie Warszawie?
Ilona - Nie 09 Maj, 2010
różnica w cenie przesyłki?
Ilona, no to trzeba teraz rozstrzygnąć czy wolimy przyoszczędzić na przesyłce i zaryzykować wysyłkę do Warszawy czy też dołożyć i mieć święty spokój?
Ilona - Nie 09 Maj, 2010
Ja tylko odpowiadam na Twoje pytanie o różnice - Jest jeszcze jeden problem- nie wszyscy znają język obcy tak dobrze, żeby opisać usterkę.
RB - Nie 09 Maj, 2010
Ilona napisał/a: | Ja tylko odpowiadam na Twoje pytanie o różnice - Jest jeszcze jeden problem- nie wszyscy znają język obcy tak dobrze, żeby opisać usterkę. |
Juz towarzysz Lenin pisał: Uczit'sja, uczit'sja jeszcio raz uczit'sja...
Sa jeszcze tacy co maja problem z zakupem przez internet, z przeczytaniem instrukcji itede...
Ich problem.
No widzę że RB mnie ubiegł
Może dobrze by było wprowadzić do szkół przedmiot obligatoryjny "Przystosowanie do życia..." ?
zug - Nie 09 Maj, 2010
hijax_pl napisał/a: | Co za różnica gdy wysyłam kurierem i wpisuję adres w Berlinie a nie Warszawie?
|
no tak
to się w takim razie zastanawiam skąd tyle niezadowolonych z serwisu np Nikona i akcje typu http://zoltyserwisfotograficzny.info/ skoro to żaden problem wpisania innego adresu.
zug, a ile masz wpisów na tej stronie? Przecież to nie jest 100% przypadków serwisowych. Ile osób jest zadowolonych z serwisu na Postępu? A ile korzysta z innych serwisów, jak np Berliński oddział? Dla mnie to jest niepotrzebne demonizowanie... (odpukać )
jose - Nie 09 Maj, 2010
Nikt nie powiedział pozbywajcie się N ...-bo to nic nie da ,one nie znikną,zmienią właściciela, gdybym miał sprzęt N też bym pewnie zostawił,ale serwisował nie u nas ,może w Berlinie ...?nie wiem(polak niemiec dwa bratanki...)i język ,czy koszt przesyłki nie problem,może kilometry i kurierzy.Co to da..? ano mimo układów pewnie ktoś się na gorze zastanowi że wpływy maleją z Polski(bo kupił bym za granicą gdybym się uparł na markę) i wtedy może ktoś by zadziałał ,może zaczęli by budować zaufanie w Polsce (promocje..:)itp...) A jak ktoś ma dylemat co wybrać "bo prawie takie same" to może to przechyli szalę...choć nie koniecznie bo sprzęt zacny(ale nie niezastąpiony...)
cybertoman - Pon 10 Maj, 2010
Z tym jezykiem berlinskim nie ma tragedi... okreslenie "kaputt" jest w Polsce rowniez znane. A jak znam Berlin, to ktos tam pewnie i po naszemu gada. Po angielsku tez sie dogada.
plucikp - Pią 21 Maj, 2010
Wiecie co Panowie ten Nikon to jakieś wałki robi :/ dzwoniłem po różnych sklepach aby kupić ten sprzęcik i przy okazji zakupić do niego futerał, a tu ludzie w tych sklepach mówią że Nikon podpisał na wyłączność umowę ze sklepem FotoJoker i tylko im sprzedaje aparaty D90, D3000, D5000 i jeszcze inne modele. Sytuacja bardzo niefajna jak dla mnie to nadaje się do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta.
MC - Pią 21 Maj, 2010
Bzdura. Wystarczy w necie poszukać.
Z resztą firma może zdecydować komu sprzedaje swój towar a komu nie. W sensie - kto jest jego dystrybutorem.
hijax_pl - Pią 21 Maj, 2010
plucikp napisał/a: | Nikon podpisał na wyłączność umowę ze sklepem FotoJoker i tylko im sprzedaje aparaty D90, D3000, D5000 i jeszcze inne modele |
Naprawdę
Z tego co ja wiem to po prosty dystrybutorzy są wypłukani ze sprzętu i nie moją jak uzupełnić zapasów...
Wujek_Pstrykacz - Pią 21 Maj, 2010
Takie małe zapasy tych aparatów są, że się wypłukały
Wujek_Pstrykacz, najważniejsza informacja to: hijax_pl napisał/a: | nie moją jak uzupełnić zapasów. |
plucikp - Pią 21 Maj, 2010
Panowie ale tu nie chodzi o jeden sklep tylko o kilka do których dzwoniłem bądź pisałem. W ciągi 2 dni ceny poszły średnio o jakieś 10% do góry żeby postawić cenę zaporową i żeby ludzie nie chcieli kupować. Popatrzcie na sklepy w ceneo wszystkie poza Jokerem mają "sprawdź w sklepie" "dostępność do tygodnia" itd. tylko Joker ma dostęp a i cenę w ostatnich dniach podniósł.
Jak nie ma podaży a jest popyt to naturalnym jest że cena się winduje...
dr11 - Pią 21 Maj, 2010
Lato niebawem, wakacje, z wakacji trzeba fotki przywieźć. Trzeba więc kupiuć aparat a to dobry moment na wzrost cen
MC - Pią 21 Maj, 2010
Z resztą jewro i dolar poszły do góry. To z kolei wyśmienita wymówka, żeby i sprzęt leżący w magazynie podrożał.
plucikp - Pią 04 Cze, 2010
Nom Panowie jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona D90, muszę przyznać że jest czym się bawić. Po 2 tygodniach zabawy stwierdzam że chyba nigdy nie opanuje dostatecznie wszystkich nastaw i możliwości. Aktualnie robiąc zdjęcia wspomagam się pomiarami i nastawami z trybu AUTO a następnie je ulepszam lub pogarszam. Najbardziej podobają mi się zdjęcia robione przy małej ilości światła - przy odpowiednich nastawach aparat z nocy jest w stanie zrobić dzień
Jestem zachwycony i już zaczynam myśleć nad dalszymi inwestycjami w aparacik, tak się wkręciłem Jeszcze raz dzięki za wszelkie rady i opinie
|
|