forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Pytanie o Canona 1D Mk II

slonkaap - Pią 07 Maj, 2010
Temat postu: Pytanie o Canona 1D Mk II
Witam serdecznie.Mam moze banalne pytanie ale nurtuje mnie od jakiegos czasu i chetnie poznam odpowiedz.Otoz w jedenym z pierwszych odcinkow serialu MAJKA byl pokazany aparat Nikon / chyba D 300/ ktory robil kilka zdjec samoczynnie co kilka sekund.Prosze o odpowiedz czy ta funkcja jest rowniez w aparatach Canon 1D Mk II.Pozdrawiam :shock:
Djwalkman - Pią 07 Maj, 2010

Zajrzyj do instrukcji.

Sorry ale gdybym wiedzial czego i gdzie szukac w instrukcji ,nie zakladalbym watku.Skoro wiesz to prosze podpowiedz mi. :roll:
krisv740 - Pią 07 Maj, 2010

slonkaap, spokojnie...

Djwalkman, na pewno nie wie... - ale stara się pomóc... :razz:

1dmkII (ani żadna inna wersja) nie ma takiej opcji. tylko poprzez zewn. remote możesz uzyskać zdjęcia w interwale, ale nie kilka w serii (chyba.. :roll: )
ja takiej funkcji w tym sprzęcie nie zauważyłem..

zug - Pią 07 Maj, 2010

slonkaap, np coś takiego :arrow: http://fotozakupy.pl/pilo...zny-wezyk,4213s
Tadeuszek - Pią 07 Maj, 2010

Strona 77 w instrukcji obsługi , serie zdjęć
http://instrukcja.pl/i/ca...trzanka_cyfrowa

edit: Nie doczytałem dokładnie :oops:

MasterB - Pią 07 Maj, 2010

slonkaap, chińskie wężyki spustowe (phottix i inne) mają taką funkcję.

Dzieki za odpowiedzi.Widocznie Nikon ma taka funkcje w aparacie,poniewaz w serialu o ktorym wspominam nie bylo zadnego wezyka.Poprostu aparat zostal pozostawiony przez gl.bohaterke wlaczony i co kilka chwil wykonywal kolejne zdjecie.Ale niechtam,mam Canona i on mi wystarczy :grin: Faktycznie wezyk by sie przydal.Pozdrawiam :mrgreen:
zug - Pią 07 Maj, 2010

slonkaap napisał/a:
Poprostu aparat zostal pozostawiony przez gl.bohaterke wlaczony i co kilka chwil wykonywal kolejne zdjecie.

a to film fabularny czy dokumentalny ? ;) :P

MasterB - Pią 07 Maj, 2010

Był w telewizji, telewizja nie kłamie :razz:
maczetka - Pią 07 Maj, 2010

slonkaap napisał/a:
Ale niechtam,mam Canona i on mi wystarczy :grin:

ciekawe stwierdzenie o 1D :-)

Baku - Pon 10 Maj, 2010

Równie dobrze mógłby lewitować w powietrzu :lol:
hijax_pl - Pon 10 Maj, 2010

zug napisał/a:
a to film fabularny czy dokumentalny ? ;) :P
MasterB napisał/a:
Był w telewizji, telewizja nie kłamie :razz:

Nikony m.in. D5000, D200, D300(s), D700, D3(s) mają wbudowany interwałometr.
Do Canona jest wężyk z interwałometrem TC-80N3 lub chińskie jego podróby ;)

maczetka - Pon 10 Maj, 2010
Temat postu: Re: Pytanie o Canona 1D Mk II
slonkaap napisał/a:
Otoz w jedenym z pierwszych odcinkow serialu MAJKA byl pokazany aparat Nikon / chyba D 300/ ktory robil kilka zdjec samoczynnie co kilka sekund.

Sony tez ma taki bajer w zestawie do ktoregos z kompaktow, na dodatek sie obraca i focusuje na twarze chyba... ;-)

ophiuchus - Wto 11 Maj, 2010

Test był niedawno nawet na Optycznych. Wyszło, że i tak trzeba pozować :P
slonkaap - Czw 13 Maj, 2010

Dzieki jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi.Pytalem o taka opcje poniewaz w instrukcji mojego C.1DMkII o takiej mozliwosci nie wyczytalem.Pozdrawiam :roll: :lol:
radek_z - Sob 15 Maj, 2010

slonkaap napisał/a:
Dzieki za odpowiedzi.Widocznie Nikon ma taka funkcje w aparacie,poniewaz w serialu o ktorym wspominam nie bylo zadnego wezyka.Poprostu aparat zostal pozostawiony przez gl.bohaterke wlaczony i co kilka chwil wykonywal kolejne zdjecie.Ale niechtam,mam Canona i on mi wystarczy :grin: Faktycznie wezyk by sie przydal.Pozdrawiam :mrgreen:

Widziałeś choć kawałek serialu Majka? Nie uwierzysz co tam potrafią różne body i obiektywy. Widziałem jak tytulowa bohaterka robiła zdjęcia architektury z niedużej odległości od budynku z założoną ... Sigmą 70-200 2.8. Nie wspomnę o zdjęciach robionych bez lampy które wychodziły z lampą itp.

slonkaap - Pon 17 Maj, 2010

Widzialem,widzialem i to nie jeden odcinek - nudow.Ostatnio wypatrzylem cos super fajnego na poczatku serialu,gdzie pokazuja jak M<ajka kleczac trzyma obiektyw ustawiajac ostrosc/tak to wyglada/ prawa reka :sad: trzymajac palec na spuscie migawki po lewej stronie :shock: :roll: Zobacz poczatek serialu.W jak tu mowic ze telewizja NIE klamie!!!!!!! :mrgreen:
zug - Pon 17 Maj, 2010

slonkaap napisał/a:
Zobacz poczatek serialu.W jak tu mowic ze telewizja NIE klamie!!!!!!!

dlatego wcześniej pytałem czy to film dokumentalny czy fabuła. ;) :P

radek_z - Pon 17 Maj, 2010

Wszystkie tego typu sceny w tym serialu wydają mi się o tyle dziwne, że jak przecież wiemy na planie filmowym przebywa przynajmniej jeden operator. Ze zanych mi przypadków wynika że duża część operatorów kamer przynajmniej w stopniu zaawansowanego amatora zajmuje się równiez fotografią.

Tym samym na planie zawsze znajduje się przynajmniej jedna osoba znająca takie podstawy jak poprawne trzymanie aparatu czy też wiedząca czym różni się teleobiektyw od szerokokątnego i inne.

Dziwi mnie więc pojawianie się w "Majce" tak rażących błędów merytorycznych w przewodniej tematyce tego serialu. Rażących do tego stopnia że aż huczy od tego cały Internet:

http://kubadabrowski.blog...ostu-majka.html

MasterB - Wto 18 Maj, 2010

slonkaap napisał/a:
M<ajka kleczac trzyma obiektyw ustawiajac ostrosc/tak to wyglada/ prawa reka trzymajac palec na spuscie migawki po lewej stronie

Czekaj czekaj, jak trzyma? :lol:
Ja widziałem tylko pierwszy czy drugi odcinek jak przez przypadek została zapłodniona... I wiedziałem już wtedy że w czasie kiedy leci ten serial mogę robić dużo ciekawsze rzeczy (na przykład szczoteczką czyścić fugi między kafelkami za kiblem) :razz:

fufak1 - Nie 06 Cze, 2010

A ten aparat w Majce to nie Nikon tylko Pentax bo byłem na planie i widziałem ;) Choć dwa razy go potem zmieniali to może teraz Nikon XD

[ Dodano: Nie 06 Cze, 2010 20:23 ]
radek_z napisał/a:
Tym samym na planie zawsze znajduje się przynajmniej jedna osoba znająca takie podstawy jak poprawne trzymanie aparatu czy też wiedząca czym różni się teleobiektyw od szerokokątnego i inne.
Na planie jest przeważnie fotograf , który robi zdjęć do making of czy to innych potrzebnych rzeczy.