|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Dwa zestawy-który wybrać?
Peter87 - Nie 09 Maj, 2010 Temat postu: Dwa zestawy-który wybrać? Witam!
W najbliższym czasie mam zamiar kupić pierwszą w życiu lustrzankę.Do niedawna zdjęcia robiłem kompaktem Nikon Coolpix 3700.W wyborze nowego aparatu sugerowałem się przede wszystkim ceną,i wybrałem dwa modele:
1.CANON EOS 1000D 18-55 IS + (Canon EF-S 55-250 IS)
2.NIKON D3000 + 18-55 VR + (NIKON 55-200 VR)
W nawiasach wymieniłem obiektywy które chcę dokupić w poźniejszym czasie.Co polecacie?
Z góry dzięki za odpowiedź.
lupo57 - Nie 09 Maj, 2010
wszystko jedno, idź do sklepu pomacaj sprzęt i wybierz, w tej klasie cenowej różnic prawie nie ma
Peter87 - Nie 09 Maj, 2010
A wy który zestaw byście wybrali?
Sunders - Nie 09 Maj, 2010
Wybrałbym zestaw 1.
Canon 1000d ma LV i bez problemów współpracuje ze wszystkimi obiektywami canon EF i EF-S. D3000 LV nie posiada i wspólpracuje w pełni tylko z obiektywami nikkor AF-S i AF-I. Canon ma też chyba trochę lepszą matrycę.
A jeśli chodzi o obiektywy to który z nich wydaje się być lepszy?
Sunders - Nie 09 Maj, 2010
Peter87 napisał/a: | A jeśli chodzi o obiektywy to który z nich wydaje się być lepszy? |
Trudno powiedzieć, są podobne jakościowo, canon ma nieco większy zakres.
B o g d a n - Nie 09 Maj, 2010
Peter87 napisał/a: | A wy który zestaw byście wybrali? |
Ja osobiście żadnego, bo żaden nie spełnia moich kryteriów lustrzanki.
Ale jak już kupisz coś, to nie zapomnij o dobrej książce o fotografii z ćwiczeniami, aby po przestudiowaniu jej, Twoje zdjęcia były choć troche lepsze od tych z kompaktu.
Inaczej darmo wydasz pieniądze.
cumulus - Nie 09 Maj, 2010
Peter87 napisał/a: | 1.CANON EOS 1000D 18-55 IS + (Canon EF-S 55-250 IS) |
Aktualnie mam dokładnie taki zestaw plus jeszcze EF 50mm II. Do nauki fotografii ten zestaw jest w sam raz, ale tylko wtedy, gdy nie możesz wydać więcej pieniędzy. Bo jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia.
B o g d a n napisał/a: | Ale jak już kupisz coś, to nie zapomnij o dobrej książce o fotografii z ćwiczeniami, aby po przestudiowaniu jej, Twoje zdjęcia były choć troche lepsze od tych z kompaktu.
Inaczej darmo wydasz pieniądze. |
bardzo dobrze napisane, bo sama lustrzanka nie zrobi zdjęcia, podstawy tez trzeba poznać
Wujek_Pstrykacz - Nie 09 Maj, 2010
Ja ostatnio kupiłem EOSa 1000d ze stabilizowanym kitem, nie jest to taki szajs jak niektórzy go opisują, a ten kit nawet niezły
Cytat: | Aktualnie mam dokładnie taki zestaw plus jeszcze EF 50mm II. Do nauki fotografii ten zestaw jest w sam raz, ale tylko wtedy, gdy nie możesz wydać więcej pieniędzy. Bo jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia. |
Mam pytanie.Czy mógłbyś wkleić jakieś pełnowymiarowe fotki lub wysłać mi na maila z tego Canona 1000d z obiektywem 55-250?? Oczywiście jeśli możesz...Chodzi mi o kilka zdjęć z tego aparatu z ogniskową np.200-250mm.
cumulus - Pon 10 Maj, 2010
Oczywiście, że mogę. Oto dwie fotki, bez kadrowania, wywołane z RAWA w DPP, zapisane do JPEGA:
200mm f8 ISO-200 1/500s:
250mm f8 ISO-200 1/500s:
Nie jest to jakość E-Lek Canona czy innych dobrych obiektywów ale wg. mnie daje radę .
Peter87 - Pon 10 Maj, 2010
Te fotki robiłeś z ręki czy ze statywu? A możesz wrzucić jeszcze jakieś?? Będę bardzo wdzięczny...
Raideur - Pon 10 Maj, 2010
Nikon i tylko nikon !:)
maczetka - Pon 10 Maj, 2010
Raideur napisał/a: | Nikon i tylko nikon !:) |
ale tylko w sytuacji, jesli z jakichs niezaleznych od Ciebie powodow nie mozesz kupic Canona
Sadze ze w polsce Canon jest popularniejszy niz Nikon,lecz nie ze wzgledu na jakosc lecz robi to poprostu CENA CENA Nikon jest "ciut" lepszy
cybertoman - Pon 10 Maj, 2010
Raideur napisał/a: | Nikon jest "ciut" lepszy | mozliwe, ale nie w przypadku d3000 vs 1000D. Wiecej - miedzy tymi modelami jest jeszcze miejsce na jakas alfe.
Tez jestem za zestawem
1.CANON EOS 1000D 18-55 IS
co do (Canon EF-S 55-250 IS) to nie mam pojecia.
maczetka - Pon 10 Maj, 2010
Raideur napisał/a: | Sadze ze w polsce Canon jest popularniejszy niz Nikon,lecz nie ze wzgledu na jakosc lecz robi to poprostu CENA CENA Nikon jest "ciut" lepszy |
i wojna systemowa rozpoczeta
lupo57 - Pon 10 Maj, 2010
Raideur napisał/a: | Sadze ze w polsce Canon jest popularniejszy niz Nikon,lecz nie ze wzgledu na jakosc lecz robi to poprostu CENA CENA Nikon jest "ciut" lepszy |
chłopie ja rozumiem że masz nikona i jesteś nim zachwycony, ale przestań już wojny systemowe rozdmuchiwać, trochę obiektywizmu i samokrytyki !!!
PS i nie tłumacz się emotami
Nie rozpoczynam wojny ,a jesli tak ktos uwaza tzn ze tylko to mu w glowie...?
Ale fora po to sluza by dzielic opinie ...,i jesli cos lepszego to nie ma potrzeby sciemniac i wciskac cos innego ze tak nie jest?
lupo57 - Pon 10 Maj, 2010
Raideur napisał/a: | Nie rozpoczynam wojny ,a jesli tak ktos uwaza tzn ze tylko to mu w glowie...?
Ale fora po to sluza by dzielic opinie ...,i jesli cos lepszego to nie ma potrzeby sciemniac i wciskac cos innego ze tak nie jest? |
pełen obiektywizm i samokrytycyzm
cumulus - Pon 10 Maj, 2010
Peter87 napisał/a: | Te fotki robiłeś z ręki czy ze statywu? A możesz wrzucić jeszcze jakieś?? Będę bardzo wdzięczny... |
Obydwie te fotki robione z ręki. Niestety nie mam w tej chwili zdjęć z tego obiektywu w oryginalnym rozmiarze. Może w najbliższych dniach coś nim "pofoce"
Baku - Wto 11 Maj, 2010
lupo57, nie ma sensu prostować wszystkiego, co pojawia się na forum. Powinieneś pamiętać o kilku osobach które tu się przewinęły i wygłaszały często bardzo kontrowersyjne poglądy w sposób wyjątkowo autorytatywny w formie aksjomatów. Zwykle dalej radykalizują się w swoich poglądach i albo kończą z banem albo odchodzą z forum sami, uznając je za niegodne i niereformowalne.
kozidron - Wto 11 Maj, 2010
Raideur napisał/a: | Nie rozpoczynam wojny ,a jesli tak ktos uwaza tzn ze tylko to mu w glowie...?
Ale fora po to sluza by dzielic opinie ...,i jesli cos lepszego to nie ma potrzeby sciemniac i wciskac cos innego ze tak nie jest? |
dobre a twoja racja jest najracniejsza....dla mnie oba są mało lepsze i własciwie jest bez różnicy, którym ktoś popełni większego gniota.
Peter87, w tej klasie sprzętu wszystko jedno a jak masz pozostać przy tych obiektywach jak z 1 postu to wręcz zdecydowałbym się na olka w dual kicie
maczetka - Wto 11 Maj, 2010
kozidron napisał/a: | dla mnie oba są mało lepsze i własciwie jest bez różnicy, którym ktoś popełni większego gniota.
|
od razu gniota... a moze male dzielo sztuki
kozidron napisał/a: | w tej klasie sprzętu wszystko jedno
|
i tu sie zgadzam w 100%, bralbym to co sie bardziej podoba, albo przyjemniej trzyma. po 5-10 tys fotek i takiej samej ilosci godzin spedzonych na tym forum juz bedzie wiadomo na co zmienic
Raideur - Wto 11 Maj, 2010
Uuu wiec musze jeszcze potrzymac moj aparat kilka tysiecy godzin bym wiedzial co tak naprawde mi pasuje?;)
maczetka - Wto 11 Maj, 2010
Raideur napisał/a: | Uuu wiec musze jeszcze potrzymac moj aparat kilka tysiecy godzin bym wiedzial co tak naprawde mi pasuje?;) |
sarkazm? slabiutenki...
Sunders - Czw 13 Maj, 2010
Raideur napisał/a: | Uuu wiec musze jeszcze potrzymac moj aparat kilka tysiecy godzin bym wiedzial co tak naprawde mi pasuje?;) |
Raideur, czsem jeszcze rób nim zdjęca
Raideur - Czw 13 Maj, 2010
Raideur, czsem jeszcze rób nim zdjęca
czasem? kolego rano sie budze i juz go mam w rece;)
Juz przed chwila zamowilem parasolki oswietlenia...,dla mnie to nalog,szkoda ze nie ma mi kto pozowac ,oprocz zony i corki ktore pracuja dla mnie;)
Zaraz jade w plener , by "nabic licznik" i pocykac
Milego dnia i do wieczora;)
lotofag - Sob 15 Maj, 2010
Raideur, jak już piszesz "Nikon jest lepszy" to napisz też jaki konkretnie produkt Nikona jest lepszy od jakiego konkretnego produktu firmy X czy Y. Niestety samą nazwą Nikon zdjęć się nie zrobi i taka pisanina to generalnie bzdet...
Raideur - Sob 15 Maj, 2010
lotofag nie bede sie rozdrabnial i pisal jaki model jest lepszy i od jakiego?
Lecz generalnie rzecz biorac Nikon robi lepsze "puszki" i "szkielka" !
Bo nie moge powiedziec ze Nikon D70 jest lepszy od Canon 7D
Milego dnia
lotofag - Sob 15 Maj, 2010
Generalnie rzecz biorąc blondynki są lepsze od brunetek. Nie będę się rozdrabniał i pisał czy chodzi o Baśkę Nowak czy o Zochę z trzeciego piętra. Nie znasz, ale Zenkowi bardzo odpowiada Baśka, a Franek nie lubi Zochy bo ta ma małe... oczy.
I tyle są warte tego typu wypowiedzi...
Dlatego nie trzeba sobie brac tego typu wypowedzi do siebi
Lepiej wstac od kompa i popstrykac to bardziej relaxuje...
lupo57 - Sob 15 Maj, 2010
Raideur napisał/a: | lotofag nie bede sie rozdrabnial i pisal jaki model jest lepszy i od jakiego?
Lecz generalnie rzecz biorac Nikon robi lepsze "puszki" i "szkielka" !
|
tyle mogę dodać
RB - Sob 15 Maj, 2010
Raideur napisał/a: | biorac Nikon robi lepsze "puszki" i "szkielka" !
|
Alez oczywiście. Sama prawda.
Robi tez gorsze. Nikon generalnie rzecz biorąc robi gorsze "puszki" i "szkiełka". To tez jest prawda.
Do kompletu mozna napisac jeszcze że generalnie rzecz biorąc Nikon także robi takiej samej jakości "puszki" i "szkiełka". I to chyba jest także prawda
No to mamy komplet.
PiotrOs - Pon 17 Maj, 2010
Raideur napisał/a: | kolego rano sie budze i juz go mam w rece;) |
Rozumiem, ze to nadal jest forum fotograficzne? ( bez obrazy, nie moglem sie powstrzymac )
A na powaznie.... Peter87 posluchaj madrych opinii...na tym poziomie cenowym obojetnie co wybierzesz. Kieruj sie wygoda, przyjemnoscia dotykania aparatu lub ideologia.
Jest poniedzialek...zdecyduj cos, kup i lec robic zdjecia
Raideur - Pon 17 Maj, 2010
PiotrOs Tutaj sie zgadzam z toba,tym bardziej jesli ktos zaczyna swoja przygode z fotografia ? Juz samo to jak bedzie lezal w dloni moze wplynac na dalsza prace z takim aparacikiem
PiotrOs - Pon 17 Maj, 2010
|
|