|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 500D czy 550D- pod kątem konkretnych obiektywów
Ilona - Pon 10 Maj, 2010 Temat postu: 500D czy 550D- pod kątem konkretnych obiektywów Nic innego nie wchodzi w grę -
Obiektywem, który sobie wymarzyłam jest 100 2.8 IS L Macro
- Interesuje mnie, czy rozdzielczość 550 się z nim wyrobi, czy może lepiej trochę mniej pikseli i 500?
do tego:
- Canon 10-22 lub T 11-16
- Canon 18-55 (docelowo zmieniony na 15-85)
- canon 50-250 IS (nie wiem, czy dobrze zakres pamiętam ) albo 70-200 f.4 IS
Które body będzie lepsze z takim zestawem ?:) i które UWA lepiej wziąć?
zug - Pon 10 Maj, 2010
Ilona, Canon 10-22 i 70-200 f.4 IS
Ilona - Pon 10 Maj, 2010
A body ? Bo najbardziej mnie body interesuje pod kątem współpraca z tymi szkłami/rozdzielczość- czy te szkla się wyrobią na tylu pikselach ?
lupo57 - Pon 10 Maj, 2010
bierz 50D lub 550D w tej kolejności
zug - Pon 10 Maj, 2010
lupo57 napisał/a: | bierz 50D |
50D pewnie będzie za ciężki
ja bym brał 550 ta sama matryca co w 7D a rozdzielczość wypada lepiej tylko że
" wyostrza RAW-y co może skutkować właśnie polepszeniem całkowitego zakresu tonalnego i dynamiki tonalnej"
Ilona - Pon 10 Maj, 2010
zug napisał/a: | 50D pewnie będzie za ciężki |
Zgadłeś Ale to nie było trudne
Wyostrzanie RAW-ów mi nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie. Zresztą i tak > będę robić na JPG. Takie zboczenie
hijax_pl - Pon 10 Maj, 2010
Ilona, a Ty jeszcze nie kupiłaś tego Canona?
zug - Pon 10 Maj, 2010
hijax_pl napisał/a: | Ilona, a Ty jeszcze nie kupiłaś tego Canona? |
jak widać chyba nie
no chyba że kupiła i chce się upewnić czy dobrze zrobiła
Ilona napisał/a: | Wyostrzanie RAW-ów mi nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie. Zresztą i tak > będę robić na JPG. Takie zboczenie |
to chyba już wszystko jasne
hijax_pl - Pon 10 Maj, 2010
Ilona napisał/a: | Wyostrzanie RAW-ów mi nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie. Zresztą i tak > będę robić na JPG. Takie zboczenie |
To bierz K-x'a Waży praktycznie tyle co 550D a jakością JPGów "bije" na głowę każdą konkurencję
zug napisał/a: | jak widać chyba nie |
No nie. Choć o ile mnie pamięć nie myli to zaraz minie pół roku od rozpoczęcia kupowania 500D
Ilona - Pon 10 Maj, 2010
hijax- nie. Rozmnażam kasę Jak będzie, to i jakieś fotki czasem wrzucę, żebyście i Wy mogli mnie pokrytykować Miałam trochę ważniejszych spraw - i czas na spokojne sprecyzowanie szkieł. Niestety nadal mam skopany monitor, więc jutro też nie kupię
Dzięki zug
Swoją drogą ktoś w komentarzach pod testem 550D się zastanawiał, jaki amator kupi do tego body 100 2.8 IS L Macro
[ Dodano: Pon 10 Maj, 2010 21:55 ]
hijax_pl napisał/a: | To bierz K-x'a Waży praktycznie tyle co 550D a jakością JPGów "bije" na głowę każdą konkurencję |
Ma dwie wady-
1. Brak wyświetlania wybranego punktu AF
2. .... Zakochałam się w L Macro a tego z k-x nie pogodzę
Niestety, ale tym razem jestem uparta Może wybór body pod konkretne szkło jest głupotą ... jakoś przeżyję
RB - Pon 10 Maj, 2010
Ilona napisał/a: |
Może wybór body pod konkretne szkło jest głupotą ... |
wręcz przeciwnie, wręcz przeciwnie...
B o g d a n - Pon 10 Maj, 2010
Ilona napisał/a: | Obiektywem, który sobie wymarzyłam jest 100 2.8 IS L Macro
- Interesuje mnie, czy rozdzielczość 550 się z nim wyrobi, czy może lepiej trochę mniej pikseli i 500? |
Ilona napisał/a: | Zresztą i tak > będę robić na JPG. Takie zboczenie |
Ilona, szkło, które Cie rajcuje jest bardzo ostre i według mnie bez obaw na 18Mpix będzie dobrze. Zresztą, co za problem, jeżeli będziesz robiła w JPEG to możesz sobie ustawić mniejszą rozdzielczość bezpośrednio w aparacie. Niestety 500D i 550D nie posiada tzw. małych RAWów, czyli sRAW no ale to dla Ciebie bez znaczenia przecież.
W aparacie 550D, w stosunku do 500D, można odnotować pewien postęp techniki, choćby pomiar ekspozycji iFCL, ten sam co w 7D. Wspomnieć też można o nowym ekranie LCD 3:2, o jeszcze wyższej rozdzielczości, najlepszym z dotychczas stosowanych przez Canona. Może się przydać w ocenie zdjęć makro na "placu boju". Matryca, no cóż jest napakowana ale JPEGI ten aparat "produkuje" takiej jakości jak aparaty typu 7D, czy Nikonowski D300s.
Jeżeli będziesz fotografowała świadomie, to jest to aparat dla Ciebie. Trochę o jego użytkowaniu możesz zaleźć też w majowym numerze Digital Foto Video.
Dla mnie sprawa jest oczywista, jeśli nie 50D, to 550D.
maczetka - Wto 11 Maj, 2010
B o g d a n napisał/a: | Dla mnie sprawa jest oczywista, jeśli nie 50D, to 550D. |
B o g d a n, a dlaczego w takiej kolejnosci? tylko ergonomia + wizjer mi przychodzi do glowy. Tak sie zastanawiam i ten 550d jest chyba jednak lepszy pod kazdym innym wzgledem... Calkiem niezly chlopakom z Canona wyszedl aparacik...
B o g d a n - Wto 11 Maj, 2010
maczetka napisał/a: | B o g d a n, a dlaczego w takiej kolejnosci? tylko ergonomia + wizjer mi przychodzi do glowy. |
Solidne wykonanie i ergonomia to dla mnie bardzo ważne rzeczy.
maczetka - Wto 11 Maj, 2010
B o g d a n napisał/a: | maczetka napisał/a: | B o g d a n, a dlaczego w takiej kolejnosci? tylko ergonomia + wizjer mi przychodzi do glowy. |
Solidne wykonanie i ergonomia to dla mnie bardzo ważne rzeczy. |
no tak - zreszta to juz wiem bo kiedys rozmawialismy o 24-105L... ale moze nie kazdy ma te wiecznie na forum wymieniane w kontekscie dwucyfrowych Canonow "duze dlonie" i rownie spory plecak na noszenie kilogramow sprzetu.
Jakosc obrazowania to dla mnie na przyklad jest silny argument... co nie znaczy ze nie wybralbym 50d
hijax_pl - Wto 11 Maj, 2010
To tak dla przypomnienia: koleżanka sparzyła się już D90, więc nie do końca znaczenie ergonomii przeważa nad wagą. Dlatego właśnie opcją jest 500/550D. I sugerowanie 50D jest lekko mówiąc.. nie na miejscu
B o g d a n - Sro 12 Maj, 2010
hijax_pl napisał/a: | To tak dla przypomnienia: koleżanka sparzyła się już D90, więc nie do końca znaczenie ergonomii przeważa nad wagą. |
Nie martw się za bardzo - wszyscy doskonale pamiętają. No może tylko lupo57 się zagalopował.
lupo57 - Sro 12 Maj, 2010
B o g d a n napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | To tak dla przypomnienia: koleżanka sparzyła się już D90, więc nie do końca znaczenie ergonomii przeważa nad wagą. |
Nie martw się za bardzo - wszyscy doskonale pamiętają. No może tylko lupo57 się zagalopował. |
faktycznie zapomniałem
komor - Sro 12 Maj, 2010
Ilona napisał/a: | Zresztą i tak > będę robić na JPG. Takie zboczenie |
W takim razie po co Ci szkło o super jakości i zastanawianie się czy 500D czy 550D wydoli, skoro i tak chcesz wszystko zepsuć JPG-ami?
Tutejszyn - Sro 12 Maj, 2010
komor napisał/a: | W takim razie po co Ci szkło o super jakości i zastanawianie się czy 500D czy 550D wydoli, skoro i tak chcesz wszystko zepsuć JPG-ami? |
Do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć. Na tym etapie zdjęcia "psuje" równie skutecznie aparat jak i wywołanie z RAW. Często po prostu nie widać różnicy.
haldeman - Sro 12 Maj, 2010
Tutejszyn napisał/a: | komor napisał/a: | W takim razie po co Ci szkło o super jakości i zastanawianie się czy 500D czy 550D wydoli, skoro i tak chcesz wszystko zepsuć JPG-ami? |
Do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć. Na tym etapie zdjęcia "psuje" równie skutecznie aparat jak i wywołanie z RAW. Często po prostu nie widać różnicy. |
DPP Canona akurat nie jest skomplikowane
Tutejszyn - Sro 12 Maj, 2010
A kto powiedział, że jest skomplikowane? "Dojrzeć" nie jest równoznaczne z "umieć to zrobić". "Dojrzeć" to znaczy znaleźć w tym sens.
|
|