|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Jak uchronić sprzęt przed pyłem/kurzem?
Isis - Sro 12 Maj, 2010 Temat postu: Jak uchronić sprzęt przed pyłem/kurzem? Tak jak w temacie..
W jaki sposob ochraniacie swoj sprzet?
Pytam, bo wybieram sie w tym roku na Woodstock i wiem, ze kurzu i pylu tam nie brakuje.
Zabieram ze soba 3 obiektywy i 2 body, z czego wynika, ze niestety bede musiala od czasu do czasu zmienic obiektyw w jednym z aparatow ;-(
Jednak zastanawia mnie glownie czy nawet wykluczajac zmiane obiektywu isnieje ryzyko zabrudzenia badz zniszczenia sprzetu przez samo fotografowanie w zakurzonych/zapylonych miejscach?
dragossani - Czw 13 Maj, 2010
Pył stanowi dość poważne zagrożenie dla sprzętu foto. Najistotniejszym czynnikiem jest tutaj poziom uszczelnienia korpusu i obiektywów. Z uszczelnionymi korpusami - jak Nikon D300 czy Pentax K-X ryzyko jest niewielkie. Podobnie ze szkłami - jeśli szkło nie ma ruchomych zewnętrznych elementów i jest dobrze zabezpieczone (m.in. uszczelka przy bagnecie) to też masz jedno zmartwienie mniej. Z nieuszczelnionymi korpusami i szkłami typu "pompka" ryzyko wciągnięcia pyłu do środka jest spore.
Możesz rozważyć kupno miękkiego pokrowca przeciwdeszczowego:
http://www.allegro.pl/281...doszczelne.html
Powinien się nieźle sprawdzić jako zabezpieczenie przeciwpyłowe, a i w razie deszczu będziesz mogła strzelać dalej (co akurat na woodstocku może się okazać kluczową zaletą). Pamiętaj o filtrze na co cenniejszych szkłach.
Co do wymiany obiektywów to niestety tylko ostrożność może Cię uratować. Spróbuj osłonić sprzęt choćby jakąś torbą foliową w trakcie tej operacji.
jaad75 - Czw 13 Maj, 2010
dragossani napisał/a: | Z uszczelnionymi korpusami - jak Nikon D300 czy Pentax K-X ryzyko jest niewielkie. | K-x nie jest uszczelniany. Uszczelniane korpusy Pentaksa to K10D, K20D, K200D i K-7.
dragossani - Czw 13 Maj, 2010
Racja - mój błąd
Isis - Czw 13 Maj, 2010
Dzieki dragossani.
Do 400D mam camera armor i choc strasznie nie lubie tego uzywac (guma z ktorej jest to wykonane jest jak magnes na kurz, brod i pyl) to jednak na woodstock zabiore.
DO 400D bede miala zalozona tokine 10-17 i raczej nie bede jej zdejmowac, niestety o filtrze do tego obiektywu moge zapomniec :/
Drugie body jakie zabieram to 50D i tutaj bede miala sigme 30mm, chce do tego dokupic jeszcze jeden obiektyw - jeszcze nie zdecydowalam jaki, ale moze uda mi sie wybrac cos czym moglabym zastapic sigme + bylby szerszy i z delikatnym zoomem (ale o tym w innym temacie) i wtedy nie musialabym bawic sie w zmiane szkiel..
W kazdym razie musze wybrac jakas wygodna oslone dla mojego drugiego korpusu, orientujecie sie czy 50D to uszczelnione body?
B o g d a n - Czw 13 Maj, 2010
Isis napisał/a: | ... orientujecie sie czy 50D to uszczelnione body? |
Ten aparat nie jest uszczelniony od kropel wody, ale pył i pisek nie powinien mu zaszkodzić. Klapki od karty CF i akumulatora mają gąbczaste wypełnienia, a za osłonę złącz (wężyki, USB, HDMI, ...) odpowiada solidna i nawet wodoszczelna, wyprofilowana guma, taka sama jak w wyższej klasie aparatów Canona. Także według mnie spokojnie da radę.
FotoTomek - Nie 16 Maj, 2010
Gdzieś widziałem, jak fotograf miał aparat owinięty folią strech. Rozwiązanie całkiem pomysłowe i tanie, ale z wymianą obiektywów może być problem.
Raideur - Pon 17 Maj, 2010
No to moze folia sniadaniowa bedzie dobra?;)
hijax_pl - Pon 17 Maj, 2010
A może po prostu zrobić sobie samemu?
http://www.instructables.com/id/Camera-Zip-lock/
Isis - Sro 19 Maj, 2010
i tak wlasnie zrobie
praktyczne, wygodne, tanie i szybkie w przygotowaniu rozwiazanie. Super!
B o g d a n - Czw 20 Maj, 2010
Isis napisał/a: | praktyczne, wygodne, tanie i szybkie w przygotowaniu rozwiazanie. Super! | No tak, ale jak w takim worku foliowym operować pokrętłami? Szczególnie tylnim w 50D?
Jak przez worek oceniać jakość zdjęć na wyświetlaczu?
A co z kręceniem zoomem?
Co z pewnym chwytem? Nie wypadnie z rąk?
Mam wątpliwości.
orbs - Pon 12 Lip, 2010 Temat postu: Woodstock - pokrowiec ochronny przed pyłem, kurzem, deszczem witam,
Wyjezdzam w tym roku na woodstock porobic kilka ujec video
swoja lustrzanka 5D mark II (wiem wiem lustrzanki sa do zdjec )
Poszukuję pokrowca ktory pozwoli mi na pracę z przyczepionym
wizjerem (lupką jak kto woli) LCDVF, oraz pracy na ręcznej
ostrości.
Wiekszośc pokrowców jest wąska na obiektywie, więc nie ma
możliwości wsadzenia tam ręki od wewnątrz. Czy macie jakieś
idee pomysły?
Widziałem produkty Kata, ale sa drogie i niewygodne,
sa dobre do foto. Help
Pozdrawiam
dr11 - Pon 12 Lip, 2010
orbs napisał/a: | Czy macie jakieś idee pomysły? | Zacząłbym od kombinacji filtra UV z jakimś grubszym foliowym worem. Filtr wklejony w wór, wylot wora dookoła LCDVF. Taki pomysł, z praktyką nie mający nic wspólnego
zug - Pon 12 Lip, 2010
orbs, był już podobny temat.
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=11307
orbs - Wto 13 Lip, 2010
no rzeczywiscie bylo ale nie za duzo tam bylo nie widzialem tego postu. Dzieki
komor - Wto 13 Lip, 2010
Scaliłem oba tematy.
ziomek4007 - Wto 13 Lip, 2010
a czy watro kupić oryginalna osłonkę SONY na wyświetlacz? (A230) fakt ze kosztuje parę dyszek ale może jest warta swojej ceny?
zug - Wto 13 Lip, 2010
ziomek4007 napisał/a: | fakt ze kosztuje parę dyszek |
szkoda tych paru dyszek
|
|