forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zakup pierwszej lustrzanki - cena do 1700 pln

irokezz - Sro 12 Maj, 2010
Temat postu: Zakup pierwszej lustrzanki - cena do 1700 pln
Witam.Mam dylemat co wybrać z 4 propozycji w tych pieniądzach (SONY A230 + DT18-55+16GB+TORBA-1380pln,SONY Alfa 330 + 18-55 +Lowepro+ 8GB -1650pln,CANON 1000D +18-55 + 4GB + TORBA-1600pln i NIKON D3000 + 18-55 II 4GB ETUI- 1490pln)Do tej pory użytkuje kompakt dcs-w30 ale czas przesiąść się piętro wyżej.Przeznaczenie amatorskie,rodzina,wakacje,dziecko trochę pleneru...Pierwotnie chciałem zakupić alphe 330 ale jak przeczytałem mase złych opini zastanowiłem sie dlaczego 230 ma tyle pozytywnych skoro jest słabiej wyposażona w "bajery"?Czy lepiej dopłacić 300pln za live view i odchylany wyświetlacz czy pozostać przy surowej 230??A może któryś z dwóch konkurentów rozwiąże problem...? Czekam na rady i z góry dziękuje! Pozdrawiam wszystkich!
ghost - Sro 12 Maj, 2010

300 zł to 3/4 drogi do 50 f/1.7. stąd (m.in. moja) niechęć do 330 ;-)
haldeman - Sro 12 Maj, 2010

Przydało by się wiedzieć, co Ty dalej chcesz z tym robić? Kiedy i jakie szkła dokupisz itd.

Rozumiem sugestie ale szkiełka nie są priorytetem tak mi się wydaje a cena jest sztywna.Domyślałem się że znajdą sie wielbiciele szkiełek ale jestem amatorem,mam zamiar robić amatorskie foty ale cyfrówka już mnie nie rajcuje....Ja rozumiem że wszyscy zaawansowani będą napierali na taurona itd. ale koledzy dajcie mi poznać smak lustrzanki a może póżniej dam wam pytanie na forum - mam 4 tyś.pln - co kupić by się nie wygłupic??!?Pozdrawiam ps.prosiłbym co nieco o szumach w modelach które mam na uwadze.

irokezz napisał/a:
Rozumiem sugestie ale szkiełka nie są priorytetem tak mi się wydaje a cena jest sztywna.

Wybacz ale w takiej konfiguracji kupno lustra nic Ci nie da, nie pojawi się żadna wartość dodana w stosunku do zdjęć z kompaktów, co więcej może się okazać, że zdjęcia z lustra wyjdą Ci gorsze.

A może ja tu czegoś nie dostrzegam, napisz proszę gdzie Ty widzisz plus posiadania lustrzanki.

ghost - Sro 12 Maj, 2010

w tych 1k7 odpuściłbym 16GB starczy mniej, a oszczędności się przydadzą.
a230 z kiciakiem to jakieś 1200, za 400-450 dorwiesz Minoltę 50f/1.7 na allegro/kkm.
zostanie coś koło stówki - 8gb, lub 4gb i torba.
a230 ma małą zaletę w postaci 2 gniazd na karty pamięci - potem możesz dokupić jakiegoś MemorySticka i nie będzie się pałętał luzem.

a szumieć alfa będzie tak jak d3000, bardziej niż 1000D

do heldeman
Wybacz ale w takiej konfiguracji kupno lustra nic Ci nie da...

nie rozumiem,uwazasz że lepiej kupić"wypasiony"kompakt niz standardowe lustro...Jesli Twoja teoria ma jakąkolwiek rację bytu to mylą się ci wszyscy co przesiedli się z kompaktu na proste lustro(bardzo wielu,od czegoś trzeba zacząć) a takich komentarzy jest zatrzęsienie...nie rozumiem Twojego komentarza...

irokezz napisał/a:
do heldeman
Wybacz ale w takiej konfiguracji kupno lustra nic Ci nie da...

nie rozumiem,uwazasz że lepiej kupić"wypasiony"kompakt niz standardowe lustro...Jesli Twoja teoria ma jakąkolwiek rację bytu to mylą się ci wszyscy co przesiedli się z kompaktu na proste lustro(bardzo wielu,od czegoś trzeba zacząć) a takich komentarzy jest zatrzęsienie...nie rozumiem Twojego komentarza...

Siła luster tkwi w dużej mierze w szkłach jakie można do nich podpiąć, dlatego owszem uważam że lepiej wyjdziesz z wypasionym kompaktem niż jeżeli miałbyś się zatrzymać na prostej lustrzance z kitowym obiektywem. Stąd też moje początkowe pytanie od czego zaczynasz i do czego chcesz dojść. Jeżeli zatrzymasz się na takim zestawie to IMHO żaden krok do przodu.

Siła luster tkwi w dużej mierze w szkłach jakie można do nich podpiąć, dlatego owszem uważam że lepiej wyjdziesz z wypasionym kompaktem niż jeżeli miałbyś się zatrzymać na prostej lustrzance z kitowym obiektywem. Stąd też moje początkowe pytanie od czego zaczynasz i do czego chcesz dojść. Jeżeli zatrzymasz się na takim zestawie to IMHO żaden krok do przodu.

Teraz rozumem Twoje sugestie i widze w nich trochę racji...Może z czasem kupie lepsze szkło ale na razie ogranicza mnie cash a nie chce znowu ugrzęznąć w kompakt.To jest opcja na dziś z możliwością rozwinięcia w czasie....Jak masz spoko body możesz coś w czasie dodać , jak masz komp. nie dodasz nic poza nową baterią;)

cybertoman - Sro 12 Maj, 2010

irokezz napisał/a:
CANON 1000D +18-55
koniecznie IS. 18-55IS. Na swieta mozesz zafundowac sobie 50 1.8. To moj wybor.
Wujek_Pstrykacz - Sro 12 Maj, 2010

Alfy 230, czy też 330 maja tak specyficznie wyprofilowany uchwyt, że trzeba sie głęboko zastanowić po parunastu przymiarkach nad kupnem tego aparatu. I nie żebym był posądzany o to, że nie lubie Sony, to był strzał w kolano dla firmy. Dopiero następne Alfy (450, 500, 550) jest za co trzymać. Dlatego mając na uwadze to, że taki Nikon D3000 ma tą samą matrycę jego bym wybrał. Osobnym wyborem jest Canon 1000d z kitem IS, którego zresztą nabyłem dla siostrzenicy i jest to całkiem niezła maszyna pomimo różnych opinii forumowiczów, którzy może nawet nie mieli go w rękach :smile:
ghost - Sro 12 Maj, 2010

profil uchwytu załatwia się paseczkiem na gripa i jest ok.
ja wolę silnik AFa ;-)

RB - Sro 12 Maj, 2010

Jeśli trzymanie a230 nie jest dla Ciebie problemem (sprawdź!) - to ją kup. Po co wydawać więcej na to samo? Nikon d3000 jest takim dość dziwnym aparatem do którego tanie stałoogniskowce podłączysz kiedyś, a AF nie będzie... :cry:
Jeśli zaś brak silnika w body taniego Nikona Ci nie odpowiada a alfy230 nie jesteś w stanie trzymac, to zostaje najdrozszy spośrd Twego zestawienia C 1000d. Tu prawdopodobnie 'zafascynuje' Cie plajstik... ale ów Canon zdjecia robi na pewno niegorsze od poprzednich. Jeśli chodzi o zdjęcia, to moim zdaniem ze wszystkich wychodzi mniej więcej to samo.

Jeśli niskie szumy na wyższych czułosciach sa priorytetem - żaden z tych aparatów jakoś super małoszumiący na dzisiejsze standardy nie jest. Ale w porwnaniu z większościa kompaktów to jest co najmniej dobrze ;-)

Wujek_Pstrykacz - Sro 12 Maj, 2010

Ja tam nie uważam aby ten plastik 1000d był gorszy od tego w Alfie 230 na przykład, może ma inna fakturę, ale jast taki sam, trochę badziewny i nie przeszkadza w robieniu fotek, a że aparat nie rejestruje dźwięku to nie słychać trzeszczenia Alfy czy Eosa na zdjęciu :razz:
Sunders - Czw 13 Maj, 2010

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
nie uważam aby ten plastik 1000d był gorszy od tego w Alfie 230 na przykład, może ma inna fakturę, ale jast taki sam, trochę badziewny i nie przeszkadza w robieniu fotek

Dokładnie :smile:
Też wybrałbym opcję z canonem 1000d.

maczetka - Czw 13 Maj, 2010

cybertoman napisał/a:
irokezz napisał/a:
CANON 1000D +18-55
koniecznie IS. 18-55IS. Na swieta mozesz zafundowac sobie 50 1.8. To moj wybor.

jakis czas temu zrobilem sobie porownanie jakosci zdjec na tym samym samplu z paru obiektywow. Nie jakies skomplikowane testy, tylko wizualnie: ostrosc, kontrast, aberracje.
chociaz na tym forum zabrzmi to jak herezja :-) 18-55 is wyszedl moim zdaniem niewiele gorzej - jesli w ogole - od pewnie z 10 razy drozszego C17-55 is i troche lepiej niz S17-70 (stara), C10-22 i C50 1.4
oczywiscie biorac poprawke na rozne ogniskowe i cos nie do nadrobienia - swiatlo, ktorego on niestety za duzo nie ma...

podsumowujac: zestaw sie powinien sprawdzic.

irokezz - Sob 15 Maj, 2010

Witam ponownie.Po 2 tygodniach namysłów i rozważań dokonałem wyboru - zwyciężyła SONY A230 DT18-55mmF3.5-5.6SAM+SONY SD16GB+KABEL HDMI+TORBA ZOOM,z polskiej dystrybucji,2 lata gwarancji - wszystko za łączny koszt 1380pln.Myśle że na początek wystarczy.Może z czasem dokupi się jakieś lepsze szkiełko.Na razie to formatuje baterie i już nie mogę doczekać się "dziewiczego zapłonu"Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za porady i sugestie.Paweł