|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - roznice w matrycach 50 d i 500d
mismlx1 - Czw 13 Maj, 2010 Temat postu: roznice w matrycach 50 d i 500d mam pytanie dotyczace obiektywow ,generalnie wszystkich ale najbardziej chodzi mi o 15-85 canon ef-s
testy robione sa na optyczny na 50d a ja posiadam 500d i z tego co sie troszke oczytalem matryce sie roznia ,wiec pytanie brzmi czy ten obiektyw bedzie wyrabial ,dobrze wspolpracowal z 500d .
lub czy bedzie robil podobnie fotki tzn,ostre tej samej jakosci itp.
czy te matryce az tak sie roznia na niekorzysc 500d?
czy generalnie puszka 500d da sobie rade z tym obiektywem?
MasterB - Czw 13 Maj, 2010
Dlaczego nie miałby współpracować z 500D? Będzie nawet z 350D
Matryce 50D i 500D są chyba takie same, więc nie bardzo wiem w czym rzecz...
P_M_ - Czw 13 Maj, 2010
Ten obiektyw radzi sobie z takim czyms, jak 7d, wiec z 500d bedzie OK.
Matryce 50d i 500d roznia sie niuansami, ktore nie wplywaja szczegolnie na jakosc fotek. Zapomnij o tym.
haldeman - Czw 13 Maj, 2010
P_M_ napisał/a: | Ten obiektyw radzi sobie z takim czyms, jak 7d, wiec z 500d bedzie OK.
Matryce 50d i 500d roznia sie niuansami, ktore nie wplywaja szczegolnie na jakosc fotek. Zapomnij o tym. |
Co jest nie tak z 7D?
MasterB - Czw 13 Maj, 2010
haldeman, nic, ale ma bardziej upakowaną matrycę niż 50D/500D.
B o g d a n - Czw 13 Maj, 2010
haldeman napisał/a: | Co jest nie tak z 7D? |
Ma bardziej upakowaną matrycę - 18Mpix, która jest bardziej wymagającą (pod pewnymi względami) dla szkieł. Jak ktoś ogląda cropy 1:1 oczywiście.
mismlx1 napisał/a: | mam pytanie dotyczace obiektywow ,generalnie wszystkich ale najbardziej chodzi mi o 15-85 canon ef-s |
mismlx1 napisał/a: | czy ten obiektyw bedzie wyrabial ,dobrze wspolpracowal z 500d |
mismlx1 napisał/a: | czy bedzie robil podobnie fotki tzn,ostre tej samej jakosci itp. |
Wszystko jest OK - no może trochę za dużo czytasz testów.
Możesz śmiało kupić i fotografować.
mismlx1 - Pią 14 Maj, 2010
dziekujue za porady ,tak na marginesie uwazam ze obiektyw 15-85 moze stac sie hitem jak troszke stanieje juz teraz mozna go dostac za 499f .
zoom super uniwersalny rozdzielczosc obrazu nawet lepsza od 17-50 2,8f ,fakt moze troszke za ciemny ale dla amatora w wiekszosci zdjec na powietrzu idealny.
porownywalem na forach zdjecia ,ostrosc.
17-50 f i 15-85 niewielka roznica na plus 17-50 2,8f natomiast cena tego pierwszego o 350 wyzsza.
poruwnujac te 2 wyzej wymienione do 17-85 ,18-135 to jest przepasc tak przynajmniej wygladaja sample na roznych ogniskowych .
pytalem o te matryce bo czesto ludzie pisza ze puszka 500d nie radzi sobie tak dobrze jak 50d np z ostroscia,ale to moze bardziej winna jest sama puszka.
w kazdym badz razie kupuje za tydzien 15-85.
przy tej okazji prosze napiszcie mi jak ustawic iso czy inne parametry zeby dokladnie go przetestowac w sklepie.
haldeman - Pią 14 Maj, 2010
mismlx1 napisał/a: |
pytalem o te matryce bo czesto ludzie pisza ze puszka 500d nie radzi sobie tak dobrze jak 50d np z ostroscia,ale to moze bardziej winna jest sama puszka.
. |
Tu masz kilka fotek z 500D, co prawda obrobione. No ale kto tego nie tobi
http://www.juzaphoto.com/...ife_finland.htm
http://www.juzaphoto.com/...-costa_rica.htm
http://www.juzaphoto.com/...ro-italy_03.htm
http://www.juzaphoto.com/...pes-ireland.htm
więc jak widzisz można z tego body wyciągnąć coś fajnego
MC - Pią 14 Maj, 2010
Wydaje mi się, że ewentualne różnice mogą wynikać z oprogramowania tych matryc a nie ich "inności".
B o g d a n - Pią 14 Maj, 2010
mismlx1 napisał/a: | w kazdym badz razie kupuje za tydzien 15-85.
przy tej okazji prosze napiszcie mi jak ustawic iso czy inne parametry zeby dokladnie go przetestowac w sklepie. |
Według mnie EF-S 15-85 IS USM możesz kupować w ciemno bez sprawdzania.
Jeżeli już koniecznie chcesz, to niedawno pisałem Ci w wątku "Co zamiast KITA do Canona
Tak a propos: ten obiektyw to też KIT, jak prawie wszystkie zoomy standardowe Canona i wiele jeszcze innych.
mismlx1 - Pią 14 Maj, 2010
tak wiem ze tez jest kitem ale bije na glowe kita ktorego posiadam mam nadzieje....
reasumujac ,za 500 f ktore moge przeznaczyc ,L zadnej raczej nie kupie ,15-85 to chyba najlepszy wybor,jak myslicie????
Heldeman jak patrze na twoje zdjecia to mi dech zapieraz supeerrr ,i teraz mnnie zabiles moze warto kupic L 24-105.
ps.jakim programem sobie pomagasz,ja prubuje cos tam w adobe photoshop?
haldeman - Pią 14 Maj, 2010
mismlx1 napisał/a: |
Heldeman jak patrze na twoje zdjecia to mi dech zapieraz supeerrr ,i teraz mnnie zabiles moze warto kupic L 24-105.
ps.jakim programem sobie pomagasz,ja prubuje cos tam w adobe photoshop? |
Spokojnie, to nie moje zdjęcia Z tego co można przeczytać w opisie na stronie autora, to jakiś Włoch-samouk, jak sam o sobie pisze Zdjęcia obrabiane są w PS(ma nawet na stronce krótki kurs PS), aczkolwiek nie wiem dokładnie jak.
Mnie bardzo daleko do tego poziomu, podesłałem Ci je jednak abyś wiedział, że się da zrobić dobre zdjęcie 500D.Ja mam to body żeby się przekonać czy się nadaje do tej zabawy.
Pozdrawiam i życzę udanych zdjęć.
|
|