forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka Doctera -Dekarem 10x50

Adamol32 - Czw 21 Cze, 2007
Temat postu: Lornetka Doctera -Dekarem 10x50
Witam
Wlasnie pojawial sie na Allegro lornetka Doctera - Dekarem 10x50 jakas ona dziwna.Jak wiadomo Dekaremy nie sa produkowane juz z tego co sie orientuje wiec pytanie czy to nie jakas podroba ? bo wiem ze Dekaremy swego czasu byly podrabiane .
Adam
tu link to aukcji
http://aukcja.onet.pl/sho...2+wys%C5%82any.

Arek - Czw 21 Cze, 2007

Nie wygląda na podróbę. Przez pewien czas, krótko po przejęciu Jeny przez Doctera, żywcem produkowano stare lornetki CZJ opatrzone już logiem Docter. Tak było na pewno z Octaremem oraz chyba właśnie z Dekaremem. W sensie konstrukcji optycznej Docter Decarem i CZJ Dekarem to te same instrumenty - nie jest lecz jednak wykluczone zastosowanie nowych powłok, o czym pisze sprzedający. Jakby jednak nie liczyć, te powłoki mają także około 15 lat - szczytem obecnej myśli technicznej one więc nie są. Cena Kup Teraz jest więc z kosmosu.

Jak dla mnie nie jej wartość powinna oscylować poniżej ceny nowego Nikona Action EX - czyli 600-700 zł. Więcej bym nie dał. 700 zł jest do zaakceptowania z racji tego, że mamy
wtedy dość unikatową lornetkę. Ale jak znam myśliwych, to oni lekką ręką zapłacą ponad 800 zł.

Edit:
Aa.... przeczytałem właśnie sprostowanie. Czyli warstwy te same co w CZJ. Czyli to dokładnie ta sama lornetka co była w naszym teście tylko z innym logo i ciut nowsza.

Adamol32 - Czw 21 Cze, 2007

Dzieki Arku , wszystko jasne .