|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zmiana systemu- D300 czy 50D
lotr15 - Pon 17 Maj, 2010 Temat postu: Zmiana systemu- D300 czy 50D Witam. Od ok roku używam Sony a700.
Mój zestaw to 18-70, 50/1.8, sigma apo 70-300, lampka sony 42 . Zastanawiam się czy nie sprzedać całości i nie przejść do Nikona lub Canona. Bardziej odpowiada mi Nikon ze względu na D300 i dobre ceny amatorskich obiektywów. Znajomi też mają Nikony, więc obiektywy będzie można pożyczyć itp.
Fotografuje, makro, ptaki,krajobrazy, architekturę i sport.
D300 przemawia do mnie ze względu wygody użytkowania i swojego af.
50D jest tańszy i też jest bdb puchą.
Obiektywy? hmm myślę, że takie zestawy będą ok:
D300 + 16-85 + 70-300
50D +17-85/17-50 tamrona + 70-300
Co myślicie o tej zmianie? Moje zdjęcia dostępne na http://lotr16.digart.pl/digarty/
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
RB - Pon 17 Maj, 2010 Temat postu: Re: Zmiana systemu- D300 czy 50D Powiedz mi, czemu Ty chcesz zmieniać średnią puszkę z raczej miernymi obiektywami na inną średnia puszke z również conajwyżej średnimi obiektywami?
Czemu nie zamienisz 18-70 na dobrego uniwersalnego zooma od S (sa tam dwa) i nie zakupisz sobie obiektywu makro czy dość dobrego długiego do ptaków?
Zarówno wśród systemowych jak i niezależnych coś fajnego do alfy znajdziesz.
To co zamierzasz to tak naprawdę dreptanie w miejscu... Przy Twoich zainteresowaniach idź z specjalistyczne szkła.
lotr15 - Pon 17 Maj, 2010
Teraz się zastanawiam nad Canonem 50D + 17-50 +70-200 f/4.
Później oczywiście dokupię obiektyw do makro.
W sumie wszyscy ze znajomych mają Nikona/Canona, tak więc obiektywy, lampy będzie można pożyczyć.
Często też trzeba użyć wysokiego ISO a wartość 1000 w a700 odpada ze względu na jakość wykonanych zdjęć. Można odszumić, ale wtedy ostrość idzie w dół..
Baku - Pon 17 Maj, 2010
Jeżeli ogniskowe powyżej 200 mm nie są przez Ciebie szczególnie często wykorzystywane to 70-200/4 będzie lepszy niż 70-300IS. W przypadku Nikona i Sony pozostaje kupno drogiego systemowego 70-200/2.8 albo 'romans' z Sigmą/Tamronem.
Ja bym się zastanowił czy do 700tki nie dokupić CZ16-35SSM i np. zobaczyć co zaprezentuje nowa Sigma 70-200OS HSM. Zmiana systemu to rozwiązanie na którym można sporo stracić.
Przesiadkę rozważałbym raczej wtedy, gdyby obecny system nie oferował mi pożądanej optyki w akceptowalnej cenie...
Canon ma rewelacyjne szkiełko 100-400, którego pozostałe systemy nie mają. Zauważyłem, że do Nikona i Canona jest też dużo więcej używanych obiektywów, które mnie interesują po atrakcyjnych cenach..
RB - Pon 17 Maj, 2010
lotr15 napisał/a: | Canon ma rewelacyjne szkiełko 100-400, którego pozostałe systemy nie mają. |
Sony 70-400 G za podobne pieniądze.
lotr15 napisał/a: | Zauważyłem, że do Nikona i Canona jest też dużo więcej używanych obiektywów, które mnie interesują po atrakcyjnych cenach.. |
Tzn. jakie Cię interesują?
Np. 16-105 u Sony bardzo mało spotykany, a w Nikonie 16-85 dużo częściej się widzi. Mam właśnie okazję mieć D300 z 16-85.
70-200 firm niezależnych też jest więcej używanych w C lub N.
ghost - Pon 17 Maj, 2010
jak masz potrzebę, to Twoja sprawa, ale uzasadnić logicznie to ciężko. na kkm są dwa 16-105 za 1400 zł.
no i wydaje mi się że starczy 1 szkło. więc wybór na podstawie ilości obiektywów w sprzedaży jest dla mnie dziwne.
dodatkowo można spojrzeć na starsze MAFy.
RB - Pon 17 Maj, 2010
Przelicz wszystkie opcje. Na razie wydaje mi się, ze masz szerokie i niesprecyzowane plany na przyszłość. Obiektywy w S są. Problemem mogą być faktycznie szkła typu 85/1.8, stałki 400 i 500mm i takie tam.
Pamiętaj, że żaden z systemów nie da Ci najlepszych cen i parametrów WSZYSTKICH obiektywów jakie sobie wymarzysz... Kompromis jest nieunikniony.
Pamiętaj, że do sprzedania z rzeczy w miarę wartościowych masz właściwie tylko korpus... bo Twoje obiektywy to żadna mecyja i wiele za nie nie weźmiesz.
zug - Pon 17 Maj, 2010
lotr15 napisał/a: | Canon ma rewelacyjne szkiełko 100-400, którego pozostałe systemy nie mają |
dla tego szkła też przeszedłem z Sony do Canona tylko że to szkiełko nie okazało się taką rewelacją.
Szkła już nie ma a w system pozostał
lotr15 napisał/a: | Np. 16-105 u Sony bardzo mało spotykany |
bo jak ktoś kupi to nie zmienia, chyba że na 16-80
przemyśl do dobrze czy to Ci się będzie opłacać
lotr15 napisał/a: | Znajomi też mają Nikony, więc obiektywy będzie można pożyczyć itp. |
a gdzie byli znajomi jak wybierałeś system?
Dzieki Wam za pomoc. W sumie to teraz nie wiem. Zostawiłbym a700 jakby miała mniejsze szumy, ale ISO 800-1000 to max.
Który aparat lepiej zachowuje się przy dużych ISO? D300 a 50D?
RB Racja, jedynie wartościowy przedmiot to korpus, bo sigmę i lampę ok po 600zł.
Który obiektyw będzie się lepiej spisywać w zawodach downhill: Sigma/Tamron 70-200 czy Canon 70-200 f/4. Chodzi o ostrość i af.
zug Aparat mam ok roku, a znajomi kupili niedawno
SlawGaw - Pon 17 Maj, 2010
Też uważam że taki manewr nie przyniesie żadnych istotnych korzyści. Kupując D300 zyska się troszkę na komforcie robienia zdjęć ale na jakości zdjęć to raczej nic. Największy ból w tym przypadku to obiektyw kitowy, wymiana tego na jakiś lepszy obiektyw da chyba największy skok jakościowy.
lotr15 napisał/a: | Zostawiłbym a700 jakby miała mniejsze szumy, ale ISO 800-1000 to max. |
Mam A700 i to co piszesz to bzdura, ona w niczym nie ustępuje innym puszkom podobnej aż klasy do 3200, 6400 jest nie kalibrowane i tam jest trochę problemów z rozpiętością tonalną.
zug - Pon 17 Maj, 2010
lotr15, widzę że zmiana jednak będzie
lotr15 napisał/a: | Zostawiłbym a700 jakby miała mniejsze szumy, ale ISO 800-1000 to max. |
choć jeszcze nie wiadomo
porównań typu co jest lepsze d300 czy 50D było sporo
spisz sobie jakie będziesz potrzebował szkła, porównaj ceny
czy interesują cię szkła systemowe czy np Sigma Tamron...
ja po sigmie którą miałem z Sony wybiłem sobie ją z głowy
lotr15 napisał/a: | zug Aparat mam ok roku, a znajomi kupili niedawno |
Baku - Pon 17 Maj, 2010
Skoncentruje się na następującym dylemacie:
lotr15 napisał/a: | Który obiektyw będzie się lepiej spisywać w zawodach downhill: Sigma/Tamron 70-200 czy Canon 70-200 f/4. Chodzi o ostrość i af. |
Zdecydowanie Canon 70-200/4. Pracowałem z Tamronem i o ile optycznie jest bez zarzutu, to AF w takim przypadku by nie podołał. Sigma 70-200 ma co prawda napęd HSM ale nie jest on porównywalny szybkością i celnością do USM Canona, przynajmniej na puszkach Canona (może w Sony Sigma radzi sobie lepiej ). ...Jednak wspomniana Sigma nie pracuje zbyt rewelacyjnie na f2.8, a nie po to kupuje się jasny zoom żeby omijać szerokim łukiem maksymalny otwór przysłony.
Gdybyś miał zostać przy alfie to może warto poczekać i zobaczyć co potrafi Sigma 70-200OS HSM (testu jeszcze nie ma).
SlawGaw hmm dziwne może u mnie szumy są widoczne dość mocno już na ISO powyżej 1000..
zug - Pon 17 Maj, 2010
Baku napisał/a: | Zdecydowanie Canon 70-200/4. |
szkło rewelacja, lotr15, nawet nie myśl i jakimś zamienniku
no chyba że f/2.8
Co do body to 50D czy poczekać na jakąś okazję 7D?
Jaki obiektyw jako zamiennik kitowego?17-85 będzie ok?
lotr15 napisał/a: | u mnie szumy są widoczne dość mocno już na ISO powyżej 1000.. |
lotr15, jest inną sprawą ze jakość jpg prosto z aparatu pozostawia wiele do życzenia, głównie z powodu rozdzielczości a jak jeszcze używa się kiepskiego obiektywu to tym bardziej tych szczegółów tam nie zauważysz, ale tragedii nie ma.
W A700 występuje takie dziwne zjawisko którego nie dostaniesz w 50D czy D300, raw wczytany do programów Adobe wyskakuje jako jaśniejszy niż w rzeczywistości i trzeba go przyciemniać ekspozycją albo jasnością, to zmniejsza szumy i nawet daje trochę przewagi nad innymi.
zug - Pon 17 Maj, 2010
lotr15 napisał/a: | Co do body to 50D czy poczekać na jakąś okazję 7D? |
czy wiem czy czekać, chyba że ze względu na autofocus który jest wg mnie rewelacja.
Tylko te 18MP potrzebuje dobrych szkieł
Jeśli głównie sport to 7D choć 50D też daje radę
Jeśli wszystko po trochu, patrząc z mojej strony jako użytkownika tej puszki brałbym 50D.
a za różnicę jakieś szkiełko
B o g d a n - Pon 17 Maj, 2010
lotr15 napisał/a: | Co do body to 50D czy poczekać na jakąś okazję 7D?
Jaki obiektyw jako zamiennik kitowego?17-85 będzie ok? |
Ja na Twoim miejscu poczekałbym chwilę na ... 60D. Nie musisz się śpieszyć, masz czym fotografować. Już najwyższy czas na ten aparat - w sierpniu upłyną 2 lata od wejścia 50D na rynek. Pewnie będzie miał lepszą matrycę, pomiar światła taki jak 7D i 550D, może jeszcze lepszy wyswietlacz, może coś z AF'a od 7D się dostanie? Aparat 50D robi się już lekko "stary", nawet w odniesieniu do niższego klasą 550D. Ta niższość klasy wynika w zasadzie tylko z całej plastikowości obudowy, poza tym niektóre elementy są lepsze niż w 50D.
Jako obiektyw standardowy to pewnie nowy ostry EF-S15-85 IS USM lub EF-S17-55 IS USM by się przydał.
zug - Pon 17 Maj, 2010
B o g d a n napisał/a: | Ja na Twoim miejscu poczekałbym chwilę na ... 60D. |
ciekaw jestem ceny, jako nowość będzie pewnie kosztować nie wiele mniej niż 7D, którego cena już trochę spadła.
lotr15, masz A700, to nie jest zły aparat, a do takich zdjęć jakie masz na digarcie nie jest potrzebny nawet tak dobry aparat. Kupno innego aparatu APSc w tej chwili chyba nie jest najlepszym wyjściem i tak jak radzi B o g d a n może warto zaczekać aż pojawi się coś nowego, Sony zapowiedziało następcę A700 na ten rok, a taki 50D też ma już swoje lata więc może te 60D też się pojawi, a wtedy może pojawić się żal że decyzja o kupnie była podjęta na chybcika.
Co innego przejście na pełną klatkę, to może się przełożyć na wyraźnie lepsze zdjęcia.
Mając A700 od roku, ile razy zrobiłeś:
- odbitkę większą niż 20x30?
- ile z tych odbitek wymagało czułości powyżej 800?
- ile razy fotografowałeś sport?
- czy na tym zarabiasz?
Jeśli sobie na to odpowiesz i nadal będziesz uważał że chcesz coś nowego, to kupuj.
W sumie to mi się nie spieszy. Mogę poczekać na 60D lub na dobrą cenę 7D.
Mam okazję kupić D300 + 16-85 za 4200 komplet. Co myślicie o tym? Warto czy poczekać na Canona?
SlawGaw nie nie zarabiam na tym, ale sport fotografuję dość często i ISO wyższe niż 800 by się przydało. Odbitek nie robię często tej wielkości.
P_M_ - Pon 17 Maj, 2010
lotr15 napisał/a: | W sumie to mi się nie spieszy. Mogę poczekać na 60D lub na dobrą cenę 7D.
Mam okazję kupić D300 + 16-85 za 4200 komplet. Co myślicie o tym? Warto czy poczekać na Canona?
|
Cena dobra. Zalezy, czy stan sprzetu i przebieg tez akceptowalne.
Czekac na canona? A potrzeba ci pierdyliona MPix? Potrzebne ci filmowanie?
Osobiscie w canonie pasuja mi inne rzeczy, ktore rozwazalem (rzeczony 70-200/4, bo maly i lekki oraz filmowanie), ale stanelo na tym, ze przesiadka jest zbyt droga. Teraz musisz sie wiec powaznie zastanowic.
Na nowosci nie ma sie co napalac. Te 18MPix to duze objetosci fotek i dlugie ich 'przezuwanie' przez kompa. 12MPix jest OK.
A tak na powaznie. Te sprzety wjda najwczesniej poznym latem lub na jesieni. Sezon ci przepadnie. Warto trzymac reke na pulsie, bo ceny beda spadac, ale d300 duzo i szybko nie poleci. 7D ma za to spory potencjal w tej kwestii.
zug - Pon 17 Maj, 2010
piszecie że 50D jest powiedzmy "stary" a d300 o rok starszy
lotr15, ja bym poczekał, no chyba że masz "parcie"
może coś innego Ci przyjdzie do głowy
krisv740 - Pon 17 Maj, 2010
a może jednak zastanów się ... i zacznij od listy szkieł które są ci potrzebne?!
SlawGaw, moim zdaniem ma rację co do iso w a700.... - wszystko zależy od tego do czego potrzebujesz aparatu...
Sajgon - Pon 17 Maj, 2010
Witam, czy pamięta ktoś ile kosztował 50D zaraz po wejściu na rynek?
Usjwo - Pon 17 Maj, 2010
B o g d a n napisał/a: | Aparat 50D robi się już lekko "stary" |
A ja mam jeszcze 40D, czyli to juz czas na powazne czytanie "Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej"
MC - Pon 17 Maj, 2010
Zmieniać jednego cropa na drugiego to chyba tylko ze względu na szkła i ewentualnie dużo lepszy AF.
Czy jest Ci to potrzebne? Sam powinieneś wiedzieć.
B o g d a n - Pon 17 Maj, 2010
Usjwo napisał/a: | A ja mam jeszcze 40D, czyli to juz czas na powazne czytanie "Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej" |
Dokładnie, już najwyższy czas.
cybertoman - Pon 17 Maj, 2010
Sajgon napisał/a: | Witam, czy pamięta ktoś ile kosztował 50D zaraz po wejściu na rynek? | 1250 Euro. Wiecej tutaj
Sajgon - Pon 17 Maj, 2010
cybertoman napisał/a: | Sajgon napisał/a: | Witam, czy pamięta ktoś ile kosztował 50D zaraz po wejściu na rynek? | 1250 Euro. Wiecej tutaj |
Dzięki bardzo Wtedy euro stało na poziomie 3.30-3.40. Jeśli 60D pojawiłby się przy obecnym kursie i miał podobną cenę w euro to po przeliczeniu wychodzi nam ok. 5000PLN Trochę sporo ale zobaczymy jak będzie.
haldeman - Pon 17 Maj, 2010
Sajgon napisał/a: | cybertoman napisał/a: | Sajgon napisał/a: | Witam, czy pamięta ktoś ile kosztował 50D zaraz po wejściu na rynek? | 1250 Euro. Wiecej tutaj |
Dzięki bardzo Wtedy euro stało na poziomie 3.30-3.40. Jeśli 60D pojawiłby się przy obecnym kursie i miał podobną cenę w euro to po przeliczeniu wychodzi nam ok. 5000PLN Trochę sporo ale zobaczymy jak będzie. |
No tak tylko że 7d teraz kosztuje ok 5k, dlatego też jeżeli już to dlaczego nie kupić właśnie tego body?
lotr15 - Wto 18 Maj, 2010
Jeśli 60D tyle będzie kosztować, to chyba lepiej wziąć 7D.
Jaki obiektyw w Nikonie będzie się nadawać do fotografowania downhillu i innych sportów na świeżym powietrzu?
dżony - Wto 18 Maj, 2010
napewno nie coś szerokiego, bo cię rozjadą.
używki sigmy 70-200 do nikona to ok 2000zł
tokina 12-24 ok 1400zł to sportu fajny tandem..
Sigma 70-200 ma podobno nie najlepszą jakość zdjęć.
Na allegro sigmę można dostać za 1900zł używaną.
ghost - Wto 18 Maj, 2010
zmienisz na canona żeby podpiąć sigmę
dr11 - Wto 18 Maj, 2010
lotr15 napisał/a: | Jaki obiektyw w Nikonie będzie się nadawać do fotografowania downhillu i innych sportów na świeżym powietrzu? | Celowałbym w koreańską rybę Zarówno on-board jak i z małej odległości z zewnątrz (i jakaś zdalna lampa wtedy).
Jeśli bym kupił Canona to oczywiście wtedy 70-200 f/4, ale ciągle się zastanawiam
dr11 - Wto 18 Maj, 2010
Aaa, to nie chcesz zdjęć w stylu http://upload.wikimedia.o...TB_downhill.jpg , http://www.podlaskisport.pl/img/art/downhill1.jpg ? Ja myślałem o takich dynamicznych kadrach... Z dystansu to coś w stylu 70-200 by było ok, tylko w lecie światła brak, trzeba rozstawiać swoje
Baku - Wto 18 Maj, 2010
W sumie potrzebny jest szybki reporterski zoom 70-200, jakieś UWA, a pomysł z fishem również niegłupi... (70-200/4, Tokina 11-16, Samyang 8mm )
Właśnie myślę, że 70-200 i Samyang 8mm będzie idealny. Tylko czy sigma da rade?
dr11 - Wto 18 Maj, 2010
"tylko w lecie światła brak" literówka, oczywiście chodziło o to, że w lesie jest ciemniej
SlawGaw - Wto 18 Maj, 2010
lotr15 napisał/a: | Właśnie myślę, że 70-200 i Samyang 8mm będzie idealny. Tylko czy sigma da rade? |
Chcesz kupować Sigmę i Samyanga, dlatego zmieniasz system?
Tak naprawdę, to nie wiem już o co tu biega.
60D? Jego nie ma, więc nie ma co gdybać ile będzie kosztował i czy będzie lepszą propozycją niż 7D, któż to wie.
Do sportu to w tej chwili jedynie 7D da na tyle wyraźną przewagę nad A700 że warto dla niej zmieniać aparat, ale nie z Sigmą, tylko z jakimś oryginalnym 70-200.
krisv740 - Wto 18 Maj, 2010
SlawGaw, bo to chodzi o to , żeby sobie trochę kasy wydać.....
zug - Wto 18 Maj, 2010
krisv740 napisał/a: | SlawGaw, bo to chodzi o to , żeby sobie trochę kasy wydać..... |
no tak ale wcześniej była mowa o Nikonie bo koledzy kupili i będzie możliwość pożyczenia szkiełek
teraz jest C i zamienniki
krisv740 - Wto 18 Maj, 2010
a bigos to prastare polskie danie :mniam:
tak to jest jak ktoś zaczyna od body, a nie od szkieł system zakładać...
SlawGaw - Wto 18 Maj, 2010
krisv740 napisał/a: | bo to chodzi o to , żeby sobie trochę kasy wydać |
Jeśli tak, to ja proponuję przelew.
RB - Wto 18 Maj, 2010
zug napisał/a: | krisv740 napisał/a: | SlawGaw, bo to chodzi o to , żeby sobie trochę kasy wydać..... |
no tak ale wcześniej była mowa o Nikonie bo koledzy kupili i będzie możliwość pożyczenia szkiełek
teraz jest C i zamienniki |
Sony nie pasuje i trzeba cuś zmienić.
Za Nikonem i Canonem przemawiają szkiełka, jest dużo używanych w dobrych cenach. Znajomi mają Nikona więc + dla nikona, ale Canon ma 70-200 f/4 i 100-400. Jakbym kupił Nikona to musiałbym jakiś 70-200 z firm niezależnych, ponieważ Nikkor dość drogi jest.
Sunders - Wto 18 Maj, 2010
lotr15 napisał/a: | Jakbym kupił Nikona to musiałbym jakiś 70-200 z firm niezależnych, ponieważ Nikkor dość drogi jest. |
To kup canona-obecnie masz do wyboru 5 wersji canona 70-200L.
zug - Wto 18 Maj, 2010
lotr15, pamiętasz ten temat
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=7735
i to co napisałeś "Pojawił sie problem. Tata powiedział, że nie chce aparatu ze systemem sony Nie wiem dlaczego, moze jest uprzedzony czy co. Próbowałem mu przegadać ale nie;/ Powiedział ze coś z Canona musze wziąść."
rodziców trzeba słuchać
zug napisał/a: | lotr15, pamiętasz ten temat
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=7735
i to co napisałeś "Pojawił sie problem. Tata powiedział, że nie chce aparatu ze systemem sony Nie wiem dlaczego, moze jest uprzedzony czy co. Próbowałem mu przegadać ale nie;/ Powiedział ze coś z Canona musze wziąść."
rodziców trzeba słuchać |
No fakt
kozidron - Sro 19 Maj, 2010
jeden z dziwniejszych wątków jakie przeczytałem, moze było nie brać się za czytanie tego, no cóż za późno........lotr15, wymień te plastiki ze stopki na coś porządniejszego i zostań przy A700.
Wywnioskowałem, że taniego 85mm nie szukasz....wiec chyba warto zostać przy bagnecie A, zreszta mozna odnieść wrażenie, że sam nie wiesz czego chcesz....nim zrobisz jakiś dziwny ruch zakupowy może dokup sobie tanią 50tkę w swoim systemie i zobacz jakie twoja A700 moze wypluwać fotografie. Twoje rozczarowanie wynika z tych plastikowych szkieł ze stopki.
MC - Sro 19 Maj, 2010
Wreszcie ktoś napisał prawdę. Kiepski kit, do tego średnia Sigma.
Ale najprościej zwalić winę na system.
P_M_ - Sro 19 Maj, 2010
MC napisał/a: | Wreszcie ktoś napisał prawdę. Kiepski kit, do tego średnia Sigma.
Ale najprościej zwalić winę na system. |
To prawda. Ma samo badziewie, ale biorac pod uwage fakt, ze sony zaczyna dryfowac w kieruku tanszych aparatow i raczej mniej zaawansowanych, kolega moze miec sluszna rozterke, co bedzie dalej. Bez obrazy panowie, ale sami widzicie, ze a700 jest juz nieprodukowany (a900 chyba tez), ostalo sie FX i 100000 modeli z nizszych polek. W takiej sytuacji zaawansowany sprzet od sony moze stac sie niszowym, a przez to drogim.
Mozna dumac, czy cos pokaza nowego na fotokinie, czy nie, ale poki jest okazja, bo na takim guanie duzo nie straci, trzeba zwijac sie... Sorry!
Wybacz MC, ale to naprawde nie wyglada ciekawie. Ja bym sie martwil.
RB - Sro 19 Maj, 2010
P_M_ napisał/a: | ale sami widzicie, ze a700 jest juz nieprodukowany (a900 chyba tez), |
a900 chyba jest jeszcze produkowany
P_M_ - Sro 19 Maj, 2010
RB napisał/a: | P_M_ napisał/a: | ale sami widzicie, ze a700 jest juz nieprodukowany (a900 chyba tez), |
a900 chyba jest jeszcze produkowany |
Napisalem 'chyba', bo jakies ploty mi obily sie o uszy w paru miejscach. MC powinien lepiej sie orientowac.
MC - Sro 19 Maj, 2010
O A900 to tylko głupia plotka. Choć może i faktycznie nie jest już produkowany - jeśli w drodze jest już następca
Ja bym się o przyszłość nie obawiał. W tym roku pojawi się następca A700 i mam wrażenie, że będzie to bardzo dobre body.
P_M_ napisał/a: | ale sami widzicie, ze a700 jest juz nieprodukowany |
P_M_, a weź mi wyjaśnij jakie to ma znaczenie .....D300 też jest już nieprodukowany, no i K10 czy K20, 40D też nie jest produkowany - no i co z tego....
P_M_ napisał/a: | W takiej sytuacji zaawansowany sprzet od sony moze stac sie niszowym, a przez to drogim.
Mozna dumac, czy cos pokaza nowego na fotokinie, czy nie, ale poki jest okazja, bo na takim guanie duzo nie straci, trzeba zwijac sie... Sorry! |
Jak już wytaczasz takie wiotkie armaty to chociaż uzasadniaj to jakoś bardziej racjonalnie bo to co napisałeś można o kant stołu potłuc ......jeżeli odchodzić od bagnetu A to z innych powodów bo ten to jakiś z palca wyssany.
P_M_, odejdziesz od systemu jak się okaże, ze model którym się posługujesz przestanie być produkowany
Wujek_Pstrykacz - Sro 19 Maj, 2010
Zaawansowany sprzęt Sony jest cały czas niszowy to, że sprzedają dużo badziewia typu A230... to nie znaczy, że tyle samo sprzedają A850, 900. Niestety firma raczej ma ciągoty do zaspokojania potrzeb niedzielnych pstrykaczy niż poważnych fotografów, choć i tu sa wyjątki
maczetka - Sro 19 Maj, 2010
kozidron napisał/a: |
P_M_, odejdziesz od systemu jak się okaże, ze model którym się posługujesz przestanie być produkowany |
nie o model tutaj chodzi chyba tylko o linie aparatow czyli zwrot firmy w kierunku raczej tanszych i mniej zaawansowanych produktow. W takiej sytuacji - racjonalnie rzecz ujmujac malo prawdopodobnej - ja tez bym odszedl od systemu zamiast inwestowac gruba kase w szkla, ktore za kilka lat bede podpinac do przedpotopowego (wtedy) korpusu.
P_M_ - Sro 19 Maj, 2010
Kozidron ty masz jakies problemy z pojmowaniem?
Napisalem wyraznie, ze sony poszlo w tania masowke, a nawet plotek o nowym zaawansowanym korpusie DX brak. Zainwestowalbys w system, niezbyt tani nota bene, w ktorym masz FX profi i badziewiaki DX?
Szanujacy sie producent w chwili wycofania jednego modelu oferuje cos lepszego, zeby nie bylo luk w ofercie A700 nie ma na rynku juz od dluzszego czasu. Canon wycofal 40d, kiedy 50d juz byl. Nikona d300 wlasciwie wyparl d300s. Analogicznie u pentaxa. Wiec o zadnym ignorowaniu klienta mowy nie ma, a co zrobilo Sony? W taniosze trudno sie polapac od nadmiaru modeli i wciaz ich przybywa (vide a290), ale ludzie pytaja o nastepce a700. I gdzie on? A a700 juz pogrzebano kilka miesiecy temu...
A700 to dobry korpus i kolega dobra kase za niego dostanie. Teraz jest dobry czas na sprzedawanie. Szkla ma lipne, wiec niewiele na nich straci.
[ Dodano: Sro 19 Maj, 2010 12:31 ]
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Zaawansowany sprzęt Sony jest cały czas niszowy to, że sprzedają dużo badziewia typu A230... to nie znaczy, że tyle samo sprzedają A850, 900. Niestety firma raczej ma ciągoty do zaspokojania potrzeb niedzielnych pstrykaczy niż poważnych fotografów, choć i tu sa wyjątki |
Tym bardziej takiej firmy bym unikal.
ghost - Sro 19 Maj, 2010
a co jak canon powtórzy zmianę bagnetu? ja bym nie kupował sprzętu obarczonego takim ryzykiem.
RB - Sro 19 Maj, 2010
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Niestety firma raczej ma ciągoty do zaspokojania potrzeb niedzielnych pstrykaczy niż poważnych fotografów, choć i tu sa wyjątki |
Co szczególnie jaskrawo widać po ofercie sukcesywnie wprowadzanych pełnoklatkowych (drogich) obiektywów...
[ Dodano: Sro 19 Maj, 2010 13:42 ]
P_M_ napisał/a: | a nawet plotek o nowym zaawansowanym korpusie DX brak. |
Plotek, czy kadłubka? Bo jeśli chodzi o plotki to ich co niemiara...
P_M_ napisał/a: | Zainwestowalbys w system, niezbyt tani nota bene, w ktorym masz FX profi i badziewiaki DX? |
Nie masz FX profi. Sorry...
P_M_ napisał/a: | Tym bardziej takiej firmy bym unikal. |
No i uniknąłeś.
zentaurus - Sro 19 Maj, 2010
[quote="Wujek_Pstrykacz"]Zaawansowany sprzęt Sony jest cały czas niszowy to, że sprzedają dużo badziewia typu A230... to nie znaczy, że tyle samo sprzedają A850, 900. Niestety firma raczej ma ciągoty do zaspokojania potrzeb niedzielnych pstrykaczy niż poważnych fotografów, choć i tu sa wyjątki [/quote
A w takim razie z poważnymi niedzielnym pstrykaczami?
maczetka napisał/a: | W takiej sytuacji - racjonalnie rzecz ujmujac malo prawdopodobnej - ja tez bym odszedl od systemu zamiast inwestowac gruba kase w szkla, ktore za kilka lat bede podpinac do przedpotopowego (wtedy) korpusu. |
maczetka, jedno pytanie i tylko na nie odpowiedz (analizując Twojego posta) :
Jak racjonalnie możesz przewidzieć co się stanie za kilka lat (jak napisałeś) .... jak w ogóle możesz coś przewidzieć ? Wróżysz z fusów .......? Wejdź na krainę cudów KKM tam asy takie jak ty z drugiej strony barykady wypisują podobne głupoty, że sony kupi nikona.
P_M_, ani canon ani nikon, pentax/samsung czy olek nie ma nawet zbliżonych dochodów ze sprzedaży sprzętu profi do tego jakie osiąga zyski w segmencie amatorskim.
P_M_ napisał/a: | Szanujacy sie producent w chwili wycofania jednego modelu oferuje cos lepszego, zeby nie bylo luk w ofercie A700 nie ma na rynku juz od dluzszego czasu. |
ty albo nie rozumiesz co sam napisałeś albo przespałeś kapitalizm. Szanujący się producent nastawiony jest na zysk za wszelką cenę a ten dla sony leży w segmencie ultra entry level i entry level.
P_M_ napisał/a: | Napisalem wyraznie, ze sony poszlo w tania masowke, a nawet plotek o nowym zaawansowanym korpusie DX brak. |
P_M_, jeszcze chwila i nikon z canonem dogonią sony w produkowaniu kolejnych kadłubków różniących sie niuansami i bedą wychodziły kolejne kastraty bez śrubokręta albo plastiki z badziewnym af a'la 1000D i mówie to jako posiadacz agrosystemu od czasów 10D. Oczywiście ja nie przewiduje przyszłości jak maczetka bo wszystko się może zmienić i canon przestanie robić plastikowe badziewie i będzie produkować tylko sprzęt powyżej klasy 5DII.
a w temacie to nie zmienię swojego zdania i polecam autorowi wymianę tych plastików jakie ma w stopce.
MC - Sro 19 Maj, 2010
kozidron napisał/a: | KKM tam asy takie jak ty z drugiej strony barykady wypisują podobne głupoty, że sony kupi nikona. |
Tylko i wyłącznie w formie żartu.
SlawGaw - Sro 19 Maj, 2010
P_M_ napisał/a: | nawet plotek o nowym zaawansowanym korpusie DX brak |
Parę miesięcy temu była pierwsza prezentacja prototypu/modelu następcy A700, huczało od różnych plotek, teraz rzeczywiście się trochę uspokoiło ale jest to cisza przed burzą, gdyż oficjalnie jest zapowiedziany następca na ten rok.
Myślę że takie zwlekanie jest spowodowane chęcią zwiększenia sprzedaży np A850, ci niecierpliwi klienci którzy już nie mogą wytrzymać aby wydać posiadane pieniące są spychani w stronę A850/900. Świadczyć też o tym może spadek ceny A850, po wycofaniu A700.
maczetka - Czw 20 Maj, 2010
Z gory przepraszam za OT, ale skoro kozidron pyta, to czuje sie zobowiazany odpowiedziec.
jedno pytanie i tylko na nie odpowiedz (analizując Twojego posta) :
Jak racjonalnie możesz przewidzieć co się stanie za kilka lat (jak napisałeś) .... jak w ogóle możesz coś przewidzieć ? Wróżysz z fusów .......? |
Otoz moge i niekoniecznie wrozac z fusow. Sa inne metody: wystarczy skojarzyc pare faktow i odrobine sie wysilic zaprzegajac do roboty szare komorki.
Uwazam, ze malo prawdopodobne jest, zeby Sony wycofalo sie zupelnie z produkowania bardziej zaawansowanych korpusow. Takie posuniecie byloby moim zdaniem biznesowo malo racjonalne. Z wielu wzgledow, dla mnie oczywistych. Jesli dla Ciebie nie - spytaj, chetnie wytlumacze na priv zeby nie zasmiecac dalej watku.
A skoro juz jestesmy przy aspekcie ekonomicznym. Nie zgodze sie ze stwierdzeniem, ze:
kozidron napisał/a: | ty albo nie rozumiesz co sam napisałeś albo przespałeś kapitalizm. Szanujący się producent nastawiony jest na zysk za wszelką cenę |
Tak bylo rzeczywiscie na poczatku ubieglego wieku w Stanach a dzisiaj w Chinach (choc to nie kapitalizm). Bardziej cywilizowana czesc swiata wie juz od kilkudziesieciu lat, ze inne strategie przynosza lepsze dlugoterminowe korzysci w kontekscie zwiekszania wartosci firmy. Zysk jest pojeciem krotkoterminowym.
To tyle w odpowiedzi na Twoje pytanie. Jesli pozwolisz ja tez zadam kilka:
1. Dlaczego jesli mam swoje, niekoniecznie nawet odmienne od Twojego zdanie, to od razu zaczynaja sie "wycieczki osobiste" i okreslenia w stylu:
asy takie jak ty z drugiej strony barykady |
Myslisz ze obrazanie to dobry argument w dyskusji?
2. Skad w Tobie tyle agresji i jak ton Twojego ostatniego posta ma sie do kultury wypowiedzi na forum?
3. O co com'on z ta barykada? Rewolucja jakas czy co?
Nie musisz odpowiadac, mi wystarczy ze beda one impulsem do refleksji...
Mam nadzieje, ze to po prostu "zly dzien" - kazdemu sie zdarza, choc nie na wszystko jest wytlumaczeniem. Jesli jednak nie, to moze powinienes powiekszyc czcionke w stopce, bo z kazdym tego typu postem to co tam napisane staje sie coraz mniej dowcipna ironia a coraz bardziej gorzka prawda...
RB - Czw 20 Maj, 2010
maczetka napisał/a: |
Uwazam, ze malo prawdopodobne jest, zeby Sony wycofalo sie zupelnie z produkowania bardziej zaawansowanych korpusow. Takie posuniecie byloby moim zdaniem biznesowo malo racjonalne. Z wielu wzgledow, dla mnie oczywistych. |
No to o co chodzi? Będzie jakieś tam nowe a700, które mocno prawdopodobnie będzie się miało w miarę rozsądnie do analogicznych korpusów konkurencji. Czy na podstawie takiego rozumowania nalezy zmieniać system? Co innego- nie podoba mi się, nie leży mi, nie lubię pomarańczowego, nie ma szkieł jakie chcę itede. Ale nie z powodów tu podnoszonych.
ghost - Czw 20 Maj, 2010
mz jak kolega autor potrzebuje zracjonalizować jakoś zmianę systemu, to niech robi to np sympatią do koloru żółtego czy czerwonego, antypatią go pomarańczu..
będzie to miało więcej sensu niż dywagacje o przyszłych posunięciach sony
Baku - Czw 20 Maj, 2010
Od początku powtarzam, że w tej sytuacji należało by zmienić obiektywy. Zainwestować w coś jasnego a już nie trzeba będzie podkręcać iso tak mocno.
kozidron - Czw 20 Maj, 2010
maczetka, raz twierdzisz ze sony się wycofuje z produkcji semi i pro a w innym poście(ostatnim) sugerujesz że NIE - tylko używając wykrętnego zwrotu iż było by to "biznesowo malo racjonalne"..... ciężka dyskusja kolego z kimś kto doradza zostawienie bagnetu A z powodów jak w Twoim poście z 13.23 a potem się wykręca, ze jednak nie.
maczetka,
Odradzanie komuś jakiegokolwiek systemu na podstawie wróżenia albo takich argumentów jest dalece nie rozsądne. Wycieczek osobistych nie ma, nie było i nie będzie.
Ja wiem dlaczego nie wybrałbym sony ale na pewno nie na podstawie twoich analiz, które dla mnie ocierają się o wróżenie ....
maczetka, te cudowne wywody o budowaniu marki to i owszem. Szkoda tylko, że paru dobrych producentów przypłaciło to śmiercią rynkową i nie mówię tu tylko o producentach sprzętu foto.
RB napisał/a: | maczetka napisał/a: |
Uwazam, ze malo prawdopodobne jest, zeby Sony wycofalo sie zupelnie z produkowania bardziej zaawansowanych korpusow. Takie posuniecie byloby moim zdaniem biznesowo malo racjonalne. Z wielu wzgledow, dla mnie oczywistych. |
No to o co chodzi? |
Chodzilo mi o to, ze jesli Sony mialoby sie wycofywac z lepszych puszek - a taka idea gdzies sie w watku przewinela - to ja bym zmienil system od razu. Jednoczesnie zaznaczylem, ze moim zdaniem jest to malo prawdopodobne, ze ogranicza sie tylko do korpusow amatorskich.
Jednoczesnie dolacze sie do grona forumowiczow wyznajacych uznany dogmat, ze szkla, szkla, szkla robia zdjecia i przy dupiatych obiektywach nawet wypasione body niewiele zdziala... nie mowiac juz o ograniczeniach stojacych/siedzacych za matryca, ale to juz temat na zupelnie inna dyskusje
[ Dodano: Czw 20 Maj, 2010 13:26 ]
kozidron napisał/a: | ciężka dyskusja kolego z kimś kto doradza zostawienie bagnetu A z powodów jak w Twoim poście z 13.23 a potem się wykręca, ze jednak nie |
Wskaz mi miejsce w tym poscie, w ktorym ja doradzam cos takiego?
maczetka napisał/a: | nie o model tutaj chodzi chyba tylko o linie aparatow czyli zwrot firmy w kierunku raczej tanszych i mniej zaawansowanych produktow. W takiej sytuacji - racjonalnie rzecz ujmujac malo prawdopodobnej - ja tez bym odszedl od systemu zamiast inwestowac gruba kase w szkla, ktore za kilka lat bede podpinac do przedpotopowego (wtedy) korpusu. |
"malo prawdopodobnej" dotyczy wlasnie zaprzestania produkcji lepszych puszek. Jesli jednak sposob sformulowania mysli w poscie nie byl jednoznaczny, to przepraszam za nieporozumienie.
kozidron napisał/a: | Wycieczek osobistych nie ma, nie było i nie będzie |
a caly ten tekst o "asach" takich jak ja to nie sa wycieczki osobiste?
kozidron napisał/a: | maczetka, te cudowne wywody o budowaniu marki to i owszem. Szkoda tylko, że paru dobrych producentów przypłaciło to śmiercią rynkową i nie mówię tu tylko o producentach sprzętu foto. |
oczywiscie, ze da sie podac takie przyklady. tak samo jak da sie podac przyklady w druga strone - moim zdaniem wiecej. trzeba by sobie zadac pytanie czy te "smierci rynkowe" o ktorych piszesz wynikaly z braku checi maksymalizowania zysku za wszelka cene czy z jakiegos innego czynnika/blednej decyzji, ktorej wplyw ciezko wyizolowac.
nie wiem czym interesujesz sie poza fotografia, ani co robisz zawodowo, ale uwierz mi, ze wiem co pisze. pracowalem w trzech duzych koncernach i nie na stanowiskach entry-level (nomen-omen). wiem w jaki sposob robi sie plany strategiczne i w jakim tonie tocza sie dyskusje w zarzadach. na fotografii znam sie troche, na zarzadzaniu i procesach w duzych firmach dobrze.
zentaurus - Czw 20 Maj, 2010
Tez jestem zdania że kupno dobrych szkiełek rozwiąże większość problemów, jest to prawda "ponadsystemowa" . Zmiana body z marki S na C, N lub P przyniesie zdecydowanie mniej korzyści niż zakup dobrego, jasnego szkła.
maczetka, teraz osobiście zwracam się do Ciebie(mam nadzieje, że nie z negatywnym tonem) - nie wiem czym się zajmujesz...nie ważne, pewnie doskonale sobie zdajesz sprawę gdzie czynione są cięcia budżetowe lub były ( w czasie kryzysu) jakie działania podejmuje się "gdy przyciska". Budowanie marki to piękne hasło - przyjrzyj się jak takową budowała minolta czy pentax. Niestety obecnie jak wypuszcza sie kolejną puszkę, to na starcie jest założenie "ze później będzie się co nieco poprawiać".
Każdy kto choć trochę śmiga po necie wie jakie psikusy zgotował swoim użytkownikom zarówno canon jak i nikon a zapatrzenie się w jakąś markę to juz lekki fanatyzm....
kozidron napisał/a: | Budowanie marki to piękne hasło - przyjrzyj się jak takową budowała minolta czy pentax. Niestety obecnie jak wypuszcza sie kolejną puszkę, to na starcie jest założenie "ze później będzie się co nieco poprawiać". |
niestety tak to wyglada, rowniez w oprogramowaniem, samochodami i w innych branzach... ulepszanie puszek to ciagly wyscig z czasem, technologia i konkurencja, czesto z wyraznym zacieciem marketingowym (slynne Mpix) - zgoda.
A czy Minolta swiadomie budowala marke? Nie wiem. A moze nieudolnie: moze przespala lub zle zinterpretowala zmiany na rynku i poszla z tym budowaniem w inna strone? Moze nie zdazyla w odpowiednim momencie osiagnac masy krytycznej, ktora pozwolilaby jej na rownym poziomie konkurowac z reszta graczy. Nie wiem jak bylo, nie analizowalem tego nigdy, ale jak wylatuje sie na margines to moze to byc - nie wprost - konsekwencja decyzji nawet sprzed kilku lat a ostatni okres byl powolna smiercia choc malo kto mial tego swiadomosc
kozidron napisał/a: | zapatrzenie się w jakąś markę to juz lekki fanatyzm.... |
Zgadzam sie, ale nie jestem zapatrzony w zadna, choc mam sentyment do C - przyznaje
MC - Czw 20 Maj, 2010
maczetka, akurat to co napisałaś jest prawdą. Minolta popełniła gdzieś błąd, może choćby marketingowy. Nie wiem. Jednego jestem pewien - wiele jej rozwiązań było bardzo nowatorskich, ale nie ma to z perspektywy czasu praktycznie żadnego znaczenia.
Ja z kolei do C czuję raczej niechęć, ale świadomie wszedłem w ten agrosystem. Z jego wadami i zaletami.
Sunders - Czw 20 Maj, 2010
MC napisał/a: | do C czuję raczej niechęć, ale świadomie wszedłem w ten agrosystem. |
V-ta kolumna sony w szeregach canona
Wsród obecnych kanonierów sporo jest byłych fanów K-M, ale z "epoki analogowej". Nierzadko czują niechęć do obecnego właściciela tej marki, który zmienił jej nazwę i chyba w miejsce innowacyjności K-M postawił na marketing
MC napisał/a: | maczetka, akurat to co napisałaś jest prawdą. Minolta popełniła gdzieś błąd, może choćby marketingowy. Nie wiem. Jednego jestem pewien - wiele jej rozwiązań było bardzo nowatorskich, ale nie ma to z perspektywy czasu praktycznie żadnego znaczenia. |
Zgadza się MC, tylko ja próbuje (to chyba bez sensu) tłumaczyć maczetka'ce, żeby ślepo nie był zapatrzony " w budowanie marki" przez koncerny - to co napisałeś że
maczetka napisał/a: | Bardziej cywilizowana czesc swiata wie juz od kilkudziesieciu lat, ze inne strategie przynosza lepsze dlugoterminowe korzysci w kontekscie zwiekszania wartosci firmy. Zysk jest pojeciem krotkoterminowym. |
to taki wyświechtany ideologiczny frazes ..... tu na forum mozesz się ponabijać ale wyskocz z czymś takim na zebraniu działu marketingu .....to albo wszyscy parskną śmiechem albo wkrótce będziesz wesołym bezrobotnym.
Jak tak obserwuje canona to podejrzewam, ze za niedługo zacznie żelazka robić i jak myślisz będą to dobre żelazka, bo jak ostatnio widziałem linie produkcyjną drukarek to teraz już wiem czemu niektóre modele to zwykły badziew...
kozidron napisał/a: | tylko ja próbuje (to chyba bez sensu) tłumaczyć maczetka'ce, żeby ślepo nie był zapatrzony " w budowanie marki" przez koncerny - to co napisałeś że
maczetka napisał/a: | Bardziej cywilizowana czesc swiata wie juz od kilkudziesieciu lat, ze inne strategie przynosza lepsze dlugoterminowe korzysci w kontekscie zwiekszania wartosci firmy. Zysk jest pojeciem krotkoterminowym. |
to taki wyświechtany ideologiczny frazes ..... |
racja, brzmi jak frazes, ale tak musi skoro jestesmy na forum fotograficznym a nie finansowym/marketingowym/ekonomicznym i trzeba to zmiescic w kilku zdaniach. sprawa jest oczywiscie bardziej zlozona. niewazne zreszta, ten OT robi sie strasznie dlugi (przyznam, ze za moim aktywnym udzialem ) a kwestie roznicy miedzy krotkoterminowym a strategicznym mysleniem o biznesie to ciekawy temat, ale jednak nie tutaj.
Swoja droga ciekawe czy Sony zarabia juz na lustrzankach czy dalej finansuje inwestycje w R&D, marketing i cene, ktora poniesli zeby wejsc na rynek...
[ Dodano: Czw 20 Maj, 2010 19:42 ]
MC napisał/a: | maczetka, akurat to co napisałaś jest prawdą. Minolta popełniła gdzieś błąd, może choćby marketingowy. |
a o taki bylo nietrudno. przeciez era cyfrowa w fotografii to byla istna rewolucja wymagajaca przewidzenia na podstawie zastraszajaco malej ilosci informacji i szybko w ktora strone to wszystko pojdzie - a poszlo pod strzechy jednym sie udalo innym nie.
Sunders napisał/a: | MC napisał/a: | do C czuję raczej niechęć, ale świadomie wszedłem w ten agrosystem. |
V-ta kolumna sony w szeregach canona
Wsród obecnych kanonierów sporo jest byłych fanów K-M, ale z "epoki analogowej". Nierzadko czują niechęć do obecnego właściciela tej marki, który zmienił jej nazwę i chyba w miejsce innowacyjności K-M postawił na marketing |
Ciekawe spostrzeżenie, ale myślę że nie do końca. Rzeczywiście Minolta była chyba najbardziej innowacyjną firmą wytwarzającej lustrzanki i sprzęt fotograficzny ale przecież spora częśc inżynierów Minolty pracuje teraz w Sony. Duch Minolty nadal jest widoczny w ergonomii aparatu a innowacyjności też nie można zarzucić ( pierwsze szybkie LV, auto HDR, itd..). Nie do końca rozumiem sympatii i antypatii do poszczególnych marek, aparaty to tylko sprzęt do robienia zdjęć i nie widzę sensu do dorabiania jakieś ideologii. Raz lepszy korpus zrobi Canon a innym razem N..n czy Pentax i chwała wszystkim! bowiem my wszyscy na tym korzystamy.
zentaurus napisał/a: | Minolta była chyba najbardziej innowacyjną firmą wytwarzającej lustrzanki i sprzęt fotograficzny |
Z tym się zgadzam.
zentaurus napisał/a: | spora częśc inżynierów Minolty pracuje teraz w Sony |
Ale jeśli nawet tak jest, to inżynierowie nie rządzą .
zentaurus napisał/a: | pierwsze szybkie LV |
Jedyna lepiej znany mi atut sony. Sam z LV korzystam sporadycznie.
zentaurus napisał/a: | Raz lepszy korpus zrobi Canon a innym razem N..n czy Pentax i chwała wszystkim! bowiem my wszyscy na tym korzystamy. |
Ale K-M już nie robi lepszych korpusów niż C czy N
[ Dodano: Czw 20 Maj, 2010 21:18 ]
zentaurus napisał/a: | Nie do końca rozumiem sympatii i antypatii do poszczególnych marek, aparaty to tylko sprzęt do robienia zdjęć i nie widzę sensu do dorabiania jakieś ideologii |
To chyba skutki nachalnego marketingu
RB - Czw 20 Maj, 2010
Sunders napisał/a: |
zentaurus napisał/a: | Raz lepszy korpus zrobi Canon a innym razem N..n czy Pentax i chwała wszystkim! bowiem my wszyscy na tym korzystamy. |
Ale K-M już nie robi lepszych korpusów niż C czy N |
K-M juz nie robi żadnych korpusów.
A czym się Twoim zdaniem Sunders różni marketing Sony od konkurencji? W czym on jest bardziej nachalny?
RB napisał/a: | K-M juz nie robi żadnych korpusów. |
Niestety
zentaurus napisał/a: | czym się Twoim zdaniem Sunders różni marketing Sony od konkurencji? W czym on jest bardziej nachalny? |
Np. w premiowaniu sprzedawców w sposób który mi kojarzy się z ... korumpowaniem
RB - Czw 20 Maj, 2010
Sunders napisał/a: |
Np. w premiowaniu sprzedawców w sposób który mi kojarzy się z ... korumpowaniem |
Ja spotykam tylko tych nieskorumpowanych i szlachetnych. Tych '...nie, nie Sony, bueeee...'
Tych co przejrzeli że kudy temu badziewiu do prawdziwych, szlachetnych, wiodących wytwórców prawdziwego sprzętu foto dla prawdziwych fotografów (a nie tylko dla pstrykaczy)
moronica - Czw 20 Maj, 2010
zentaurus napisał/a: | A czym się Twoim zdaniem Sunders różni marketing Sony od konkurencji? W czym on jest bardziej nachalny? |
mi rowniez wlasnie Sony wydal sie wyjatkowo nachalny. dlaczego? dlatego, ze wlasnie od Sony co chwile widze jakies poradniki video, czy to na optycznych, czy to na naszej klasie czy innych serwisach. z jednej strony fajnie, ze robia takie poradniki dla kompletnie zielonych gdzie tlumacza, co to glebia ostrosci, pokazuja w praktyce, jak zmienia sie perspektywa w zaleznosci od zastosowanej ogniskowej, itd. ale glownym celem tych filmikow jest czysty marketing, postawienie przed kamera pana X czy Y przedstawiajacego sie jako profesjonalnego fotografa i utrzymujacego, ze to wlasnie sprzetu Sony uzywa, czy to do pracy czy dla przjemnosci w czasie wolnym. teoretycznie raz - kazdy producent przeciez moze tak zrobic, droga wolna. ale jednak to Sony spoziera zewszad, nie N czy C czy P. dwa - "buyer beware", nie sadze by trzeba bylo byc bardziej rozgarnietym od przecietnego misia by sie domyslic ze to reklama, a reklamom nigdy do konca ufac nie mozna. ale jednak gdzies w pamieci tego nowcjusza pozostaje info, ze pan pro X uzywa Sony i to z jakim powodzeniem, z wlasnej nieprzymuszonej woli i kierujac sie tylko i wylacznie wlasciwosciami sprzetu
krisv740 - Czw 20 Maj, 2010
moronica, ale czy jest to coś złego?
kto zabrania innym firmom iść w ich ślady?
przecież w tym "natłoku" "nowolustrzankowców" to zbawienie dla myślących i chcących się rozwijać....
no przeciez napisalam, ze niby nic i ze widac ze reklama i ze kazdy moze... ale mowimy tu wlasnie o tej nachalnosci a to jest jej objaw i to Sony lubi sie do takich zabiegow uciekac. od razu zaznaczam, ze nie szukalam specjalnie podobnych akcji innych producentow, po prostu mowie o tym z czym sie spotkalam zupelnym mimochodem
krisv740 - Czw 20 Maj, 2010
moronica, jakoś trzeba się wypromować...
sprzęt może i ma wady, ale i ma zalety... - mnie odrzuca tylko nieprecyzyjność reklam i parametrów oraz zupełnie nieprzydatne mi funkcje w tych aparatach....
Ciekawe Moronica , z tego wniosek że to Sony tylko stosuje reklamę . Te poradniki Sony sa straszne , bowiem okazuje się że to Sony wymyśliło np. głębię ostrości lub np. filtr polaryzacyjny . A tak poważnie pisząc, to te poradniki na Optyczne były bardzo chwalone przez użytowników różnych lustrzanek. Teraz jest poradnik filtrów optycznych Marumi i jakoś nikt się nie obraża.
MC - Czw 20 Maj, 2010
Nachalny marketing byłby wtedy, gdyby firma dzwoniła do mnie do domu i wciskała produkty.
Z resztą dużo bardziej wolę reklamy Sony niż zachowanie pewnej żółtej firmy foto...
zentaurus, w tych poradnikach Marumi ten pan fotograf, co jest autorem, nie paraduje z torba pelna sprzetu Marumi rozwodzac sie nad tym ze to jego prywatny sprzet
no zolta firma brzydko postepuje (choc to zdaje sie chyba jej polska delegacja?), czerwona firma tak samo straszyla serwis z plotkami nt ich produktow
RB - Czw 20 Maj, 2010
ktoś wspomniał o innowacyjności Minolty... cóż, byli innowacyjni, raz trafiali a raz nie...
pamiętacie power-zoomy? łoł to było ułatwienie. Gdyby to zrobiło współcześnie Sony to by powstała teoria o spisku z producentami baterii i akumulatorów...
pamiętacie karty rozszerzeń a 700xi? pamiętam zachwyty na forumach (minoltowych, a jakże...) nad tym ficzerem. Ja byłem do tego za głupi... Ficzer zdechł dość szybko śmiercią naturalną. jak zwykle użytkownicy nie dorośli...
Minolta pieściła i cyzelowała dziewiątkę, gdy wchodziły cyfrowe lustra. Minolta była ponad te badziewne matryce, nie dorastające swoimi możliwościami do możliwości optyki. Minolty juz nie ma...
W tym czasie gdy pojawiały się te d10, d20 to Minolta (juz z Koniką) zrobiła świetną hybrydę. A200. To był bdb aparat. K-M innowacyjnie wymysliło naprawdę fajna sprawę. Tyle, ze inni wymyślili coś co się lepiej sprzedawało...
Oczywiście, Minolta zrobiła sporo trafionych rzeczy. Z AF na czele. Subiektywnie z korpusami 600xi, 7, 9 na może nie drugim, ale na pewno poczesnym miejscu.
Tyle, ze gdy Minolta sztudirowała i innowacyjniła jakoś nie była w stanie zadbać o to aby np. AF działał szybciej, czy lustro nie waliło jak klapa od kubła. Pamiętam, ze ja, dumny użytkownik 600xi wziałem w 1 poł 1 dziesięciolecia obecnego wieku do rąk w jakiś górach jakiegoś okrutnie plastikowego, koszmarnie badziewnego taniutkiego Canona (kosztowały wówczas jakieś kilkaset złotych), trzymanie którego było wręcz niemiłe, a patrzenie przez wizjer było wręcz traumą... ale gdy nacisnąłem ten guzik, to cichutko i szybciutko drań wyostrzył (w schronisku, bez wspomagania lampą) i klapnał tak delikatnie, ze zapytałem włscicieli (którzy poprosili mnie o pamiątkowe zdjęcie ich aparatem)... czy to już? Byłem przyzwyczajony do zgrzytów i walenia mojej innowacyjnej marki... która jakoś cyzelowanie takich dupereli jak dzwięk lustra i prędkośc AF-u uważała chyba za niegodne prawdziwych innowatorów...
moronica napisał/a: | zentaurus, w tych poradnikach Marumi ten pan fotograf, co jest autorem, nie paraduje z torba pelna sprzetu Marumi rozwodzac sie nad tym ze to jego prywatny sprzet
no zolta firma brzydko postepuje (choc to zdaje sie chyba jej polska delegacja?), czerwona firma tak samo straszyla serwis z plotkami nt ich produktow |
Ten Pan z Marumi używawa tylko i wyłącznie dziwnym zbiegiem ooliczności filtrów Marumi . Ciekawe dlaczego, przecież Hoye czy B&W też są dobre
zentaurus, w artykule sponsorowanym przez Marumi sa uzyte filtry Marumi. moze niedokladnie przeczytalam ale pokaz mi tu http://optyczne.pl/index.php?poradniki=40 jakiekolwiek stwierdzenie typu "jestem profesjonalnym fotografem i w pracy uzywam wlasnie filtrow Marumi". filmy z Sony sa naszpikowane tego typu stwierdzeniami, ze to jego sprzet, ze z niego korzysta, (wyciagajac szklo z torby) "a to moj ulubioy obiektyw", itd. artykuly o filtrach sa jednak konkretnie o dzialaniu filtrow, nie o tym co autor posiada w domu i co najbardziej lubi
Wujek_Pstrykacz - Czw 20 Maj, 2010
RB napisał/a: | dumny użytkownik 600xi |
Sorki, że się czepiam, ale chyba 600si
MC - Pią 21 Maj, 2010
O, kolejna krucjata przeciwko Sony.
Fajnie
krisv740 - Pią 21 Maj, 2010
MC, gdzie?????????????
Sunders - Pią 21 Maj, 2010
MC, jesteś przewrażliwiony
MC - Pią 21 Maj, 2010
Nie przewrażliwiony tylko w przeciwieństwie do wieeelu osób na forum (i nie tylko) "conieco" o systemie Alfa wiem z praktyki a nie wyłącznie z wyczytanych testów lub wypowiedzi "znafcuf".
I wolę zdecydowanie reklamy Sony niż postępowanie Nikona czy brak jakichkolwiek działań Canona. Produkcja sprzętu foto to biznes a nie wolontariat.
RB - Pią 21 Maj, 2010
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | RB napisał/a: | dumny użytkownik 600xi |
Sorki, że się czepiam, ale chyba 600si |
Oczywiście, prosze o wybaczenie. Skleroza.
MC napisał/a: | Minolta popełniła gdzieś błąd, może choćby marketingowy. Nie wiem. Jednego jestem pewien - wiele jej rozwiązań było bardzo nowatorskich, ale nie ma to z perspektywy czasu praktycznie żadnego znaczenia.
Ja z kolei do C czuję raczej niechęć, ale świadomie wszedłem w ten agrosystem. |
Sam wywołałeś taką dyskusję, dając wyraz swojej niechęci do innej marki
[ Dodano: Pią 21 Maj, 2010 11:07 ]
MC napisał/a: | wolę zdecydowanie reklamy Sony niż postępowanie Nikona czy brak jakichkolwiek działań Canona. |
Sam jednak wiesz, że jak wraz z postępującym zaawansowaniem rosną wymagania robiącego zdjęcia, to póki co ten system sony nie ma zbyt wiele do zaoferowania w porównaniu z konkurencją, która Ci się tak nie podoba- i o tym była ta dyskusja. IMO żadna "krucjata".
MC napisał/a: | Produkcja sprzętu foto to biznes a nie wolontariat. |
Wiadomo, business is business
MC - Pią 21 Maj, 2010
Sunders, odnoszę zupełnie inne wrażenie, bo mój post był odpowiedzią na zarzut w stosunku do marketingu Sony.
Baku - Pią 21 Maj, 2010
MC, z ciekawości, czemu brak działań reklamowych Canona Ci doskwiera?
No chyba, że podobały Ci się reklamy np. 400D (osobnicy "lądujący" w różnych miejscach ze wspomnianymi korpusiątkami) i po prostu tęsknisz za nimi
MC - Pią 21 Maj, 2010
Mi osobiście nie doskwiera, bo reklam specjalnie nie oglądam, a jeśli już to nie kieruje się nimi.
Uważam tylko, że w obecnym czasie jechanie na opinii "Canon to Canon" nie wystarcza. Ale to nie małpy i nie mój cyrk.
kozidron - Pią 21 Maj, 2010
MC napisał/a: | Uważam tylko, że w obecnym czasie jechanie na opinii "Canon to Canon" nie wystarcza. |
dokładnie, ta marka zeszła na psy ale nadal robi dobre korpusy i szkła
kozidron napisał/a: | marka zeszła na psy ale nadal robi dobre korpusy i szkła |
kozidron, skoro robią dobre korpusy i szkła, to czemu uważasz, że "zeszli na psy"?
Wujek_Pstrykacz - Sob 22 Maj, 2010
Panowie koniec OT.
lotr15 - Sob 22 Maj, 2010
Nie miałem czasu nic napisać, ale dyskusja zrobiła się niezła.
Hmm co do moich postanowień to dzisiaj skoczyłem do kuzyna po KM 50/1.7 i zobaczymy. Kupiłem pewne rzeczy do roweru, bo nadarzyła się okazja, tak więc na razie pobawię się 50 i a700 bo i tak nie mam funduszy.
Muszę przetestować D300 z 16-85 jak będzie się dobrze sprawdzało to prawdopodobnie go kupię, jak będzie bez rewelacji to poczekam może na 7D lub dłużej na 5D Mark2, wtedy różnica będzie znaczna.
Dzięki za odpowiedzi
|
|