forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Wymiana plastikowego bagnetu na metalowy ? czy to mozliwe ?

Locutus - Pon 17 Maj, 2010
Temat postu: Wymiana plastikowego bagnetu na metalowy ? czy to mozliwe ?
Witam, jak w temacie. Czy probowal ktos z was kombinowac z wymiana bagnetu. Chodzi mi o Canona 55-250, wiem ze z czasem na bagnecie beda luzy czy mozliwe by bylo zdjecie metalowego bagnetu z innego obiektywu (uszkodzonego) i zamontowaniu go na miejscu plastika ?
zug - Pon 17 Maj, 2010

Locutus, szczerze to ja nie widzę sensu takiej wymiany :roll:
Szninkiel - Pon 17 Maj, 2010

Można przykleić na stałe do korpusu ;-)
A na poważnie może lepiej kupić nowe szkło jak się zużyje plastik :cool:

MasterB - Pon 17 Maj, 2010

Locutus, skąd wiesz?

Zresztą - jak się zrobią luzy to oddasz do serwisu...

zug - Pon 17 Maj, 2010

MasterB napisał/a:
ak się zrobią luzy to oddasz do serwisu...

jak zdążą się zrobić ;)

kozidron - Wto 18 Maj, 2010

MasterB napisał/a:
Zresztą - jak się zrobią luzy to oddasz do serwisu...

a oni odpowiedzą, że "luzy dopuszczalne w tej klasie sprzętu" :wink:

Locutus, a tak na serio - gra nie warta świeczki

lech pepliński - Wto 18 Maj, 2010

A swoją drogą chciałbym zobaczyć taki plastikowy bagnet z luzami . Jakoś nie bardzo w to wierzę.
Tak , jak nie wierzę w nagminnie wylatujace przednie soczewki w Tamronach . :mrgreen: :twisted:

MasterB - Wto 18 Maj, 2010

Osobiście nigdy nie doświadczyłem luźnego plastikowego bagnetu. Canon 50/1.8 jest mały i lekki więc to nie dziwi, ale nie mam też luzów na mocno wiekowym Tamronie 80-210.
Jest głośny, mydlany, ale nie ma luzów ;)

Aha, soczewka też nigdy w nim nie wypadła :P

kozidron - Sro 19 Maj, 2010

lech pepliński napisał/a:
Jakoś nie bardzo w to wierzę.
Tak , jak nie wierzę w nagminnie wylatujace przednie soczewki w Tamronach . :mrgreen: :twisted:

takie "zdrowe" podejście - "jak czegoś nie widziałem to tego nie ma".
lech pepliński, albo mało widziałeś albo masz dużo szczęścia :wink: .

MasterB napisał/a:
Osobiście nigdy nie doświadczyłem luźnego plastikowego bagnetu. Canon 50/1.8 jest mały i lekki więc to nie dziwi, ale nie mam też luzów na mocno wiekowym Tamronie 80-210.
Jest głośny, mydlany, ale nie ma luzów ;)

Aha, soczewka też nigdy w nim nie wypadła :P

MasterB, ta przypadłość raczej tyczy się słynnego 17-50/2.8 a 50/1.8II ma to do siebie, ze nim zrobią sie luzy na plastikowym bagnecie to w srodku się wszystko zdąży "powycierać" i zazwyczaj trafia do kosza nim bagnet się wytrze.

Panowie to chyba już linkował MC - to też zaprzecza wszystkim opinią na temat tego plastiku :wink:

MasterB - Sro 19 Maj, 2010

kozidron, aha, nie wiedziałem że to 17-50 jest tym zagrożony. No cóż, tego Tamrona też miałem i nic nie wypadło ;)
maczetka - Sro 19 Maj, 2010

"Wymiana plastikowego bagnetu na metalowy ? czy to mozliwe ?"

Ja bardziej zadalbym pytanie czy to ma sens... tak jak koledzy pisza, pewnie zanim powstana luzy na bagnecie zrobia sie luzy wewnatrz obiektywu. Poza tym to jednak mimo wszystko jest dosc precyzyjne narzedzie, wiec ja nie bralbym sie za rozkrecanie/odrywanie/przyklejanie i tego typu sprawy. Dodatkowo nawet obiektywy entry level swoje jednak kosztuja...