|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat do portretów i....
reo - Sro 19 Maj, 2010 Temat postu: Aparat do portretów i.... zwierząt w akcji, troszkę krajobrazów.
Potrzebuje dobrego body w przedziale 2-3k. Na razie biorę pod uwagę 3 aparaty:
- samsung gx-20(najtańszy co pozwoli na dokupienie lepszego szkła)
- nikon d90 (tutaj starczy na komplet z nikorem 18-105)
- Canon 50d (w tym wypadku tylko kitowy obiektyw)
Przeczytałem wiele postów z tymi aparatami jednak żaden nie dał jednoznacznej odpowiedzi.
Fotografią interesuje się już od dłuższego czasu, historia aparatów (zenit et, praktica MTL5B, potem ze względu na wygodę cyfra kompaktowa-to był duży błąd brakuje własnych ustawień itp...)
Z góry dziękuje za odpowiedź.
marcin1106 - Sro 19 Maj, 2010
Na body przeznaczasz 2-3k a ile na szkla?
MC - Sro 19 Maj, 2010
- znośny portret najtaniej zrobisz 50/1.8
- krajobraz w zasadzie byle kitowym, bo i tak się przymyka
- nie za bardzo rozumiem o jakie "zwierzęta w akcji" chodzi
reo - Sro 19 Maj, 2010
na początek chce jakieś tanie szkło w zakresie 18- max 200 żeby zobaczyć które ogniskowe najbardziej są mi potrzebne i z czasem dokupić. powiedzmy ze w najbliższym okresie będzie max 2k na obiektyw.
Zwierzęta w akcji np.
Ruchliwy piesek, jaszczurki itp (mam małą hodowlę)
Ja wybierałbym pomiędzy C a N, kwestia tylko szkieł. Do ruchliwych zwierzatek to raczej przydałby się jakiś jasny obiektyw
reo - Sro 19 Maj, 2010
byłem zdecydowany na 50d ale ktoś polecił gx-20 ze względu na tańszy koszt.
reo, na temat gx-20 się nie wypowiadam bo nic tak naprawde o nim nie wiem, a tym bardziej o szklarni do niego
reo - Sro 19 Maj, 2010
znalazłem tylko parę szkieł wiec raczej odpada... czyli wybierając miedzy C a N gdzie taniej wychodzi kupno obiektywów bo na allegro rozbieżność cenowa jest ogromna. Aczkolwiek chyba jednak zostanę przy wyborze 50D
mavierk - Sro 19 Maj, 2010
MC napisał/a: | - znośny portret najtaniej zrobisz 50/1.8 | znośny portret zrobi się, jak się potrafi, a nie jak się będzie miało 50tkę
Czyli ogólnie chcesz mieć wypas makro i portrety..
Moim zdaniem najlepszą opcją byłby dla Ciebie kit + szkiełko do makro z zakresu 60-100mm...
Tamron 60/2 staniał do 1500zł... no to go polecam, bardzo podobają mi się z niego zdjęcia.
Do tego jakakolwiek puszka z kitem stabilizowanym
RB - Sro 19 Maj, 2010
korpus nieważny, liczą sie obiektywy. Skupiasz się na średniej klasy korpusie a obiektywy do Twoich zastosowań rozważasz dość absurdalne...
Obiektywem typu 18-200, 18-55, czy nawet Nikkorem 18-105 to Ty w portrety nie startuj.
Najtaniej będzie jakieś body Canona z kitem i 50/1.8, potem jeśli jeszcze wciąż portret (i w miarę niedrogo) to C 85/1.8.
Twoje propozycje to wybacz...
BTW - jednoznacznej odpowiedzi który system nie dostaniesz. Nie istnieje takowa.
reo - Sro 19 Maj, 2010
mavierk napisał/a: |
Czyli ogólnie chcesz mieć wypas makro i portrety..
|
Dokładnie tak to można sprecyzować.
A czytając te wszystkie tematy co są na forum mam większy mętlik niż przed przeczytaniem tego XD.
Czyli tak: (poprawcie jesli się myle)
-Canon 50D (2850zl) body
-Kitowy obiektyw ok 100-200zl używka
-Stałka 50mm 1.8 ok 370zl
- i z czasem dokupić cos w granicach 50-100 z makro.
MasterB - Sro 19 Maj, 2010
reo, koledzy próbowali przekazać, że wybrałeś świetny aparat i kiepskie obiektywy do niego.
Znacznie lepsze rezultaty osiągniesz jak zrobisz dokładnie odwrotnie (czyli słaba puszka i dobre obiektywy).
reo - Sro 19 Maj, 2010
obiektywy z czasem zmienie na lepsze, jednak chce kupic nowe body na gwarancji
masz również nowe 450d z kitem za ok.2k zostaje 1k na szkiełko
reo - Sro 19 Maj, 2010
450-tka nie lezy juz tak fajnie w dłoni jak d90 czy 50d a to jednak tez jest duza wygoda, na obiektyw tak jak pisałem bede mial za jakis czas ok 2tys a te co wczesniej napisałem były by powiedzmy uzywane niedlugo co by sie zaznajomic z body oraz jego funkcjami.
Ja też się zastanawiałem pomiędzy 50d a d90 i wygrało d90 ze względu na dość porządny obiektyw kitowy. Jest to uniwersalny spacerzoom, dokupisz coś dłuższego do portretu np.85 i 35 i masz w miare fajny zestaw
MasterB - Sro 19 Maj, 2010
reo, to Twój wybór.
Do nauki wystarczyłby zapewne używany 30D (ok 1000zł, leży w ręku dokładnie jak 50D) i do tego można wybrać jakieś naprawdę fajne obiektywy.
Według mnie bezpieczniej kupić używane body niż używany obiektyw.
haldeman - Sro 19 Maj, 2010
Kurcze ale z 50D + jakiś kit specjalnie nie porządzisz powiedziałbym raczej, że możesz być rozczarowany zdjęciami. Jeżeli na razie nie masz kasy, kup gorsze body + jakiś dobre szkło a potem się body wymieni.
Ja przynajmniej mam taką idee, że to body jeżeli już wymienię na nowe a szkła staram się tak kupować, żeby dobrze się z nimi pracowało nawet jak przeskoczę z body w wyższy zakres.
bacruk - Sro 19 Maj, 2010
Najlepszy efekt końcowy w tych pieniądzach da podstawowe body i więcej niż podstawowe szkło.
Dopłacając do body zyskuje się głównie ergonomię, łatwość szybkich ustawień (większość na wierzchu ). Istotnego przeskoku w jakości obrazu nie zaobserwujesz.
Miałem1000d mam 50d. Przy niskich ISO fotografie z 1000d odbieram lepiej. Inaczej, podstawową puszką da się zrobić równie dobre zdjęcia co półprofesjonalną tylko wymaga to więcej zachodu.
Badziewne szkło stawia dużo większe ograniczenia.
Pozdrawiam.
|
|