forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat do portretów i....

reo - Sro 19 Maj, 2010
Temat postu: Aparat do portretów i....
zwierząt w akcji, troszkę krajobrazów.

Potrzebuje dobrego body w przedziale 2-3k. Na razie biorę pod uwagę 3 aparaty:

- samsung gx-20(najtańszy co pozwoli na dokupienie lepszego szkła)
- nikon d90 (tutaj starczy na komplet z nikorem 18-105)
- Canon 50d (w tym wypadku tylko kitowy obiektyw)

Przeczytałem wiele postów z tymi aparatami jednak żaden nie dał jednoznacznej odpowiedzi.

Fotografią interesuje się już od dłuższego czasu, historia aparatów (zenit et, praktica MTL5B, potem ze względu na wygodę cyfra kompaktowa-to był duży błąd brakuje własnych ustawień itp...)

Z góry dziękuje za odpowiedź.

marcin1106 - Sro 19 Maj, 2010

Na body przeznaczasz 2-3k a ile na szkla?
MC - Sro 19 Maj, 2010

- znośny portret najtaniej zrobisz 50/1.8
- krajobraz w zasadzie byle kitowym, bo i tak się przymyka
- nie za bardzo rozumiem o jakie "zwierzęta w akcji" chodzi

reo - Sro 19 Maj, 2010

na początek chce jakieś tanie szkło w zakresie 18- max 200 żeby zobaczyć które ogniskowe najbardziej są mi potrzebne i z czasem dokupić. powiedzmy ze w najbliższym okresie będzie max 2k na obiektyw.

Zwierzęta w akcji np.

Ruchliwy piesek, jaszczurki itp (mam małą hodowlę)

Ja wybierałbym pomiędzy C a N, kwestia tylko szkieł. Do ruchliwych zwierzatek to raczej przydałby się jakiś jasny obiektyw :roll:
reo - Sro 19 Maj, 2010

byłem zdecydowany na 50d ale ktoś polecił gx-20 ze względu na tańszy koszt.

reo, na temat gx-20 się nie wypowiadam bo nic tak naprawde o nim nie wiem, a tym bardziej o szklarni do niego
reo - Sro 19 Maj, 2010

znalazłem tylko parę szkieł wiec raczej odpada... czyli wybierając miedzy C a N gdzie taniej wychodzi kupno obiektywów bo na allegro rozbieżność cenowa jest ogromna. Aczkolwiek chyba jednak zostanę przy wyborze 50D
mavierk - Sro 19 Maj, 2010

MC napisał/a:
- znośny portret najtaniej zrobisz 50/1.8
znośny portret zrobi się, jak się potrafi, a nie jak się będzie miało 50tkę :P

Czyli ogólnie chcesz mieć wypas makro i portrety..

Moim zdaniem najlepszą opcją byłby dla Ciebie kit + szkiełko do makro z zakresu 60-100mm...

Tamron 60/2 staniał do 1500zł... no to go polecam, bardzo podobają mi się z niego zdjęcia.
Do tego jakakolwiek puszka z kitem stabilizowanym :)

RB - Sro 19 Maj, 2010

korpus nieważny, liczą sie obiektywy. Skupiasz się na średniej klasy korpusie a obiektywy do Twoich zastosowań rozważasz dość absurdalne...
Obiektywem typu 18-200, 18-55, czy nawet Nikkorem 18-105 to Ty w portrety nie startuj.
Najtaniej będzie jakieś body Canona z kitem i 50/1.8, potem jeśli jeszcze wciąż portret (i w miarę niedrogo) to C 85/1.8.
Twoje propozycje to wybacz... :cry:

BTW - jednoznacznej odpowiedzi który system nie dostaniesz. Nie istnieje takowa.

reo - Sro 19 Maj, 2010

mavierk napisał/a:

Czyli ogólnie chcesz mieć wypas makro i portrety..

Dokładnie tak to można sprecyzować.

A czytając te wszystkie tematy co są na forum mam większy mętlik niż przed przeczytaniem tego XD.

Czyli tak: (poprawcie jesli się myle)

-Canon 50D (2850zl) body
-Kitowy obiektyw ok 100-200zl używka
-Stałka 50mm 1.8 ok 370zl
- i z czasem dokupić cos w granicach 50-100 z makro.

MasterB - Sro 19 Maj, 2010

reo, koledzy próbowali przekazać, że wybrałeś świetny aparat i kiepskie obiektywy do niego.
Znacznie lepsze rezultaty osiągniesz jak zrobisz dokładnie odwrotnie (czyli słaba puszka i dobre obiektywy).

reo - Sro 19 Maj, 2010

obiektywy z czasem zmienie na lepsze, jednak chce kupic nowe body na gwarancji

masz również nowe 450d z kitem za ok.2k zostaje 1k na szkiełko :razz:
reo - Sro 19 Maj, 2010

450-tka nie lezy juz tak fajnie w dłoni jak d90 czy 50d a to jednak tez jest duza wygoda, na obiektyw tak jak pisałem bede mial za jakis czas ok 2tys a te co wczesniej napisałem były by powiedzmy uzywane niedlugo co by sie zaznajomic z body oraz jego funkcjami.

Ja też się zastanawiałem pomiędzy 50d a d90 i wygrało d90 ze względu na dość porządny obiektyw kitowy. Jest to uniwersalny spacerzoom, dokupisz coś dłuższego do portretu np.85 i 35 i masz w miare fajny zestaw
MasterB - Sro 19 Maj, 2010

reo, to Twój wybór.
Do nauki wystarczyłby zapewne używany 30D (ok 1000zł, leży w ręku dokładnie jak 50D) i do tego można wybrać jakieś naprawdę fajne obiektywy.
Według mnie bezpieczniej kupić używane body niż używany obiektyw.

haldeman - Sro 19 Maj, 2010

Kurcze ale z 50D + jakiś kit specjalnie nie porządzisz :mrgreen: powiedziałbym raczej, że możesz być rozczarowany zdjęciami. Jeżeli na razie nie masz kasy, kup gorsze body + jakiś dobre szkło a potem się body wymieni.

Ja przynajmniej mam taką idee, że to body jeżeli już wymienię na nowe a szkła staram się tak kupować, żeby dobrze się z nimi pracowało nawet jak przeskoczę z body w wyższy zakres.

bacruk - Sro 19 Maj, 2010

Najlepszy efekt końcowy w tych pieniądzach da podstawowe body i więcej niż podstawowe szkło.
Dopłacając do body zyskuje się głównie ergonomię, łatwość szybkich ustawień (większość na wierzchu :) ). Istotnego przeskoku w jakości obrazu nie zaobserwujesz.
Miałem1000d mam 50d. Przy niskich ISO fotografie z 1000d odbieram lepiej. Inaczej, podstawową puszką da się zrobić równie dobre zdjęcia co półprofesjonalną tylko wymaga to więcej zachodu.
Badziewne szkło stawia dużo większe ograniczenia.

Pozdrawiam.