|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Uniwersalny zoom ze wskazaniem na krajobraz
rosim - Czw 20 Maj, 2010 Temat postu: Uniwersalny zoom ze wskazaniem na krajobraz Witam, mam pytanie odnośnie taniego zooma, ale nie szerokiego kąta, który najlepiej nadaje się do fotografowania krajobrazu. Aparat canon 450D. Chodzi mi przede wszystkim o jak najlepsze odwzorowanie szczegółów przy ostrzeniu na nieskończoność. W grę wchodzą:
- kit 18-55IS (miałem, ale się szybko pozbyłem i nie zdążyłem go dobrze przetestować w krajobrazie)
- sigma 17-70 OS HSM (miałem 17-70 wersję "starą" 2.8-4,5, było nieźle, ale zawsze może być lepiej)
- tamron 17-50 wersja bez VC i z VC
- canon 15-85 IS USM
a może jeszcze coś innego z tego zakresu?
Aha, ważny jest też rozmiar i waga obiektywu - im bardziej kompaktowy, tym lepiej, dlatego nie szukam np. canona 17-55.
Djwalkman - Czw 20 Maj, 2010
Sigma 17-70 Os lub Canon 15-85, zależy czy bardziej ci zależy na zakresie czy świetle.
rosim - Czw 20 Maj, 2010
W tym wątku akurat nie chodzi mi ani o zakres, ani o światło, tylko który obiektyw najlepiej sobie radzi z fotografią krajobrazu.
oranżewski - Czw 20 Maj, 2010
rosim napisał/a: | który obiektyw najlepiej sobie radzi z fotografią krajobrazu. |
krajobraz można robić na 50mm a można na 10mm. czy potrzebujesz kąta, który oferuje C 15-85? czy może wystarczy 17(18)?
candy - Czw 20 Maj, 2010
z canonem będziesz miał pewność że nie wystąpi problem front/back focus'a chociaż z drugiej strony przy fotografii krajobrazu i wysokich wartościach przysłony nie powinno to jakoś ujemnie wpływać na fotografowanie
sam mam 3 sigmy i jestem z nich zadowolony,ale jedna miała spory FF (ok.25mm) i musiałem korygować ją z body
i a propos twoich wymagań "gabarytowych": mniejsze,lżejsze obiektywy najczęściej oznaczają nieco gorsze osiągi z powodu tańszych rozwiązań użytych w produkcji
lupo57 - Czw 20 Maj, 2010
Jeśli krajobraz to C 15-85 IS
W krajobrazie na szerokim kącie liczy się każdy mm.
Bardzo często jest statyw i f8 i więcej
Tutaj światło aż tak się nie liczy natomiast ogniskowa jak najbardziej
pozdr
|
|