forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka Hawke....

src88 - Czw 20 Maj, 2010
Temat postu: Lornetka Hawke....
Witam

Zastanawiam się poważnie zad kupnem lornetki. Główne zastosowanie to wyprawy w góry, do lasu itp. Dlatego ważne jest dla mnie, aby lornetka była lekka - coś do 0,3 kilograma. Nieduża, tak aby spokojnie można ją było nosić przy pasku i nie przeszkadzała w marszu. Nie musi miec dużych powiększeń - góra 10x. Ważna była by dobra ostrość obrazu i jasność.
Jeżeli chodzi o cenę to zarezerwowałem sobie na ten cel 600 zł, ale nie ukrywam - chciał bym, aby zamknęło się to mniej więcej w 250 zł.
Szukając w różnych sklepach znalazłem coś takiego:

Lornetka Hawke BlackWatch Compact 8x21

Niby wszystko fajnie: powiększenie stałe 8x, małe ti i lekkie. Bal-4, roof. Nawet opinie tych co kupili są pozytywne (choć na to zawsze patrzę trochę z przymrużeniem oka). Jednak martwi mnie rozmiar soczewek - 21mm. Czy podczas powiedzmy pochmurnego dnia obraz będzie w miarę jasny? Nie zamierzam urzywać lornetki w nocy lub pod wieczór, ale czy coś przez nią zobaczę powiedzmy jak zacznie zapadać zmrok?

A może jest sprzęt lepszy o takich, lub podobnych rozmiarach, który warto kupić?

Z góry dziękuję za pomoc i czekam na odpowiedź.

src88

RB - Czw 20 Maj, 2010

wydaj na lornetke sumiennie kwotę, ktorą sobie na ten cel zarezerwowałeś. Chcesz małe? Popatrz choćby na tutejsze testy rozmiaru 8x32...

65 złotych na lornetkę? Jak chcesz spróbuj. Moje zdanie - szkoda kasy, czasu i nerwow na próby.

src88 - Czw 20 Maj, 2010

Też tak uważam, dlatego chcę ustrzec się takiego błedu. Ale tak teoretycznie już, bo raczej tej lornetki nie kupię - czy przez szkła 21 mm było by coś widać przy powiedzmy - marnej pogodzie (marnej, czyli np. pochmurnej)?

Edit 01

65 zł po przecenie - nie wiem czy ten fakt coś zmienia.

Edit 02

Nikon Sportstar EX 8x25

a coś takiego?