forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Co sądzicie o mariażu Canona 50d z Canon EF 24-70mm f/2,8L?

Bevier - Czw 20 Maj, 2010
Temat postu: Co sądzicie o mariażu Canona 50d z Canon EF 24-70mm f/2,8L?
Witajcie,

Jak w temacie. Do tej pory używałem szkła Canona 17-55 f/2.8 IS USM, nie powiem byłem zadowolony...do czasu. Mniejsza o szczegóły, chce zmienić to szkło na coś lepszego. Potrzebne mi światełko 2.8 bo robię czasem zdjęcia na weselach. Pytanie co stracę a co zyskam na takiej zamianie? Czy moja puszka da radę?

Pozdrawiam!

krisv740 - Czw 20 Maj, 2010

Bevier, skoro robisz na weselach, to chyba wiesz jakie kąty szkieł są ci potrzebne... :roll:

obiektyw fajny, ale do 50d na weselu... :???:

więc nie ma alternatywy dla 17-55 ?
lupo57 - Czw 20 Maj, 2010

Bevier napisał/a:
więc nie ma alternatywy dla 17-55 ?

canon 16-35 L

Sunders - Czw 20 Maj, 2010

Bevier napisał/a:
nie ma alternatywy dla 17-55 ?

Jest=24-70L, ale na FF :smile:

a gdybym darował sobie 2.8? to co byście polecali ?
krisv740 - Czw 20 Maj, 2010

17-55 is usm... - z zoom' ów :lol:
zug - Czw 20 Maj, 2010

Bevier napisał/a:
Potrzebne mi światełko 2.8

Bevier napisał/a:
a gdybym darował sobie 2.8? to co byście polecali ?

a w którą stronę ? :P

B o g d a n - Czw 20 Maj, 2010

Sunders napisał/a:
Bevier napisał/a:
nie ma alternatywy dla 17-55 ?

Jest=24-70L, ale na FF

Słusznie, do 5D pasuje on jeszcze lepiej, ale jeśli ktoś nie potrzebuje szerokiego kąta na 50D to spoko, szkło jak kryształ. :cool:

MM - Czw 20 Maj, 2010

Jeżeli chodzi o ostrość na otwartych przysłonach to 17-55/2.8 zjada Canona 24-70L na śniadanie. Mając tylko 50D i robiąc śluby (a robię śluby) to zostałbym zdecydowanie przy 17-55. 24-70 to lepsze kolory, sposób rozmywania tła, mechaniczna solidność itd. Niemniej jest to obiektyw ślubny na FF. Ja pod małą klatkę 7D na ślubach używam 16-35L, ale to tylko dlatego, że nie kupię szkła wyłącznie na APS-C bo co bym z nim zrobił na moim 5D. Kilka razy pożyczałem 17-55 na takie imprezy i pracowało się tym zestawem znakomicie. Jeżeli chodzi o uniwersalność 17-55 to jest ona na ślubach (na aps-c) nie do przebicia.
komor - Pią 21 Maj, 2010

Jak doradzać facetowi, który o szkle które chce zmienić napisał tylko:
Bevier napisał/a:
nie powiem byłem zadowolony...do czasu. Mniejsza o szczegóły

Skoro nie chcesz napisać co Ci nie pasuje w 17-55/2,8 IS to jak doradzać Ci inne szkła?

Baku - Pią 21 Maj, 2010

komor, mnie przychodzi tylko jedno wytłumaczenie do głowy:

"nie powiem byłem zadowolony...do czasu [aż zapiąłem elkę do korpusu]".

To jest pytanie o obiektyw z czerwonym paskiem, który byłby odpowiednikiem 17-55IS. No cóż, poza 16-35L niewiele przychodzi mi do głowy, zwłaszcza w kontekście ślubów.

Wujek_Pstrykacz - Pią 21 Maj, 2010

Ale 24-70 nie może zastąpić 17-55 na APS-C, może go tylko uzupełnić :razz:
as... - Pią 21 Maj, 2010

16-35L II, + 24-70L bo samo 24-70L będzie za wąskie w pomieszczeniach.

Czemu chcesz zmienić 17-55?
- przecież to takie wspaniałe szkło na cropa
- takie ostre, uniwersalne, jasne + is
Jakoś nie mogę zrozumieć ludzi którzy chcą zmienić 17-55

A tak poważnie jeśli chesz mieć szeroki kąt to tylko 16-35L + wiadomo co, albo stałki 50 85 135 albo 24-70L albo itd.

Bevier - Pią 21 Maj, 2010

Baku czyta w moich myślach... do czasu aż zapiąłem L do korpusu. Dlatego chce zmienić szkiełko... te kolory, bokeh i solidna konstrukcja, dzięki której nie musiał bym się obkładać workami w czasie deszczu... Poza 17-55 mam stałki 50 i 85 oraz 70-200L f2.8 IS , to ostatnie mam od niedawna, ale to, co potrafi zrobić w plenerze to po prostu szok. Tego w kościele 17-55 nie potrafi, a ja właśnie chciałbym szkiełko, które potrafiło by mnie zachwycić w kościele tak jak 70-200 w plenerze...
MM - Pią 21 Maj, 2010

W plenerze to zachwyca 135L i 85L :lol: :wink:
Jeżeli masz taki zestaw to moja rada jest jedna - kupuj 16-35L II plus drugi korpus i po kłopocie.

Sajgon - Pią 21 Maj, 2010

as... napisał/a:

Niedługo miną 4 lata od testu tego szkła na Optyczne.pl w którym można powiedzieć, że wypadł "średnio". Chciałbym się dowiedzieć czy rzeczywiście tak jest? Bo jak na razie wasze opinie mówią co innego :???: Przeważnie jest polecany jako najlepszy zamiennik kita i sam już nie wiem jak to jest.

Usjwo - Pią 21 Maj, 2010

Bo to najlepsze szklo na APS-C!
....a i tym od FF szkoda ze nie da sie dokrecic do markow :mrgreen:

as... - Pią 21 Maj, 2010

Sajgon napisał/a:
as... napisał/a:

Niedługo miną 4 lata od testu tego szkła na Optyczne.pl w którym można powiedzieć, że wypadł "średnio". Chciałbym się dowiedzieć czy rzeczywiście tak jest? Bo jak na razie wasze opinie mówią co innego :???: Przeważnie jest polecany jako najlepszy zamiennik kita i sam już nie wiem jak to jest.

ten tekst to miał być sarkazm z mojej strony.
Ja wychowałem się na klasie L.

MIałem przez chwilę tamron-a 17-50, który wg. mnie jest syfem jeśli chodzi o jakość wykonania, ale c17-55 przebija na głowę tego tamron-a.

Co mnie najbardziej boli w tym szkle17-55:
-mam je chyba już od 2miesięcy, od nowości nałożone uv(hoya super hmc) na spacerze był z 4razy i ma w sobie kilkanaście pyłków(17-40L miałem przez 3lata, pustynia, rajdy nic mu nie było straszane...!)
-to że pierścień od zooma nie chodzi całkowicie płynnie i idealnie w całym zakresie, tak jak to działo się w 17-40L , 70-200L czy nawet t17-50
Tutaj jest dość ciekawy temat i widzę że nie tylko ja mam problem że jest coś nie tak z tym uwielbianym przez wszystkich 17-55:

http://canon-board.info/showthread.php?t=61999

W kolejnych tematach jest cała masa o is, że w modelu 17-55 średnio się udał i lubi padać...
Jedyne co 17-55 ma zachwycającego to zdjęcia.
Reszta jest straszna, jakość wykonania jest gorsza od t17-50.
A i żeby nie było specjalne dla mnie pan w zaufanym sklepie ściągnął jeszcze 3szt 17-55 abym mógł sprawdzić jak to jest z kręceniem pierścieniem od zooma...
I moja 17-55 w porównaniu z 3 innymi sztukami okazała się najlepsza, najpłynniejsza.
Ręcę opadają, a to że za osłonę musiałem zapłacić z 150pln to nie wspomnę.
Czy każdy tak ma że jak się wraca z 55mm to nagle przy 28mm jest cieżko a z 20mm aby dobić to 17 trzeba jeszcze mocniej???
Widocznie tak.

Jak przykrecam 16-35L czy 70-200L wszystkie moje problemy znikają.
W systemie canon-a nie ma półśrodków jeśli ma być jasno i szeroko to 16-35 II L.
Na razie nie ma lepszego zoom-a, może sigma 17-50 f2.8 hsm is będzie dobra, ale ja się nie podejmę walki z af.

Ja już wybrałem:
mając 17-40L przez kilka lat
i 17-55 przez 2miesiące
- 16-35L II jako std. zoom, jasny ostry i pancerny mimo iż nie będzie używany w trudnych warunkach to jest on dla mnie.

*tak wiem nie ma racji nie znam się, wszyscy napiszą odwrotnie...
*** a jak się już wszyscy wykrzyczą to jeszcze coś napiszę, na razie czekam.

Usjwo - Pią 21 Maj, 2010

Bo w tych trzech jakosc jest akurat proporcjonalna do ceny
1. 16-35
2. 17-55
3. 17-40

as... napisał/a:

ten tekst to miał być sarkazm z mojej strony.
Ja wychowałem się na klasie L.

Widzisz, sarkazmu nie dostrzegłem bo ogólnie jest to chwalone szkło...
Czekam na test Tamrona 17-50 ze stabilizacją ponieważ jest aż o połowę tańszy i niekoniecznie może się okazać dużo gorszy.

as... - Pią 21 Maj, 2010

miałeś w ręku tamron-a?
słyszałeś jak działa jego af???
polecam youtube tamron 17-50 af sound, później canon 17-55 af sound.

A jeszcze później wiadomo co(16-35 to najlepsze co jest w zoomach f2.8 do canon-a)..
*nie piszę że ma ma problem z af ff/bf z różną jakością obrazu po 2stronach i mydłem na f2.8, trzeba przebrać z kilku sztuk i coś się uda wybrać, ale tak to jest z tamronami..

as... Racja, tylko nie każdy sobie może pozwolić na 16-35L :) dlatego też czekam aż będzie coś więcej wiadomo na temat - 17-50 z VC
as... - Pią 21 Maj, 2010

tak,
ale autor tego wątku robi śluby(zarabia na tym jak sądzę i chce profi sprzęt)
Odkrył że chce zmienić 17-55, na coś takiego aby było lepiej, to tylko 16-35IIL .

Ja na jego miejscy gdybym robił śluby:
to dwie puszyki:
5d+24L II
i 2gie 5d 85L II

A jak bym się dorobił to 1ds mark III x2

komor - Nie 23 Maj, 2010

as... napisał/a:
Reszta jest straszna, jakość wykonania jest gorsza od t17-50.

:zalamany: Skąd wy bierzecie te obiektywy, żeby pisać takie rzeczy.

as... - Wto 25 Maj, 2010

np. ze sklepu zaprzyjaźnionego sklepu internetowego z możliwością odbioru osobistego :cool:
komor - Sro 26 Maj, 2010

as..., zmień zaprzyjaźniony sklep, jak dostałeś EF-S 17-55/2,8 IS o jakości wykonania gorszej niż Tamron 17-50/2,8. Oszukali Cię i wcisnęli jakąś podróbę.
as... - Sro 26 Maj, 2010

Nie oszukali, nie podróba, zamówili jeszcze 3 inne sztuki 17-55.
I wszystkie są tak wykonane że pierścień od zooma nie chodzi idealnie płynnie.
W tamronie chociaż pierścień od zooma chodzil idealnie płynnie w 17-55 nie było tak.
Wiem może i za bardzo się czepiam :???:

zresztą nawet na canonboard to wałkowali i nie jestem jednym które ma takie widzimisie:
http://canon-board.info/showthread.php?t=61999

jakość wykonania nie dorasta do optyki tego obiektywu.

Sunders - Sro 26 Maj, 2010

as... napisał/a:
pierścień od zooma nie chodzi idealnie płynnie

W czym to przeszkadza :???:

dr11 - Sro 26 Maj, 2010

Sunders napisał/a:
as... napisał/a:
pierścień od zooma nie chodzi idealnie płynnie

W czym to przeszkadza :???:
Mi się od razu nasunęło filmowanie ;)
Sunders - Sro 26 Maj, 2010

dr11 napisał/a:
Mi się od razu nasunęło filmowanie

dr11, masz chyba rację, mi się to nie nasunęło, bo ja lustrzanką/póki co/ nie filmuję :smile:

as... - Sro 26 Maj, 2010

spokojnie nie mam zamiaru filmować lustrzanką, mam chyba całkiem niezłąkamerę fullhd z dd5.1
Baku - Czw 27 Maj, 2010

Można się przyzwyczaić do jakości.
Gdyby mi ktoś zaoferował zamianę: za 17-40 dałby 17-55IS to bym się zamienił.
...a później sprzedałbym to szkiełko na allegro i zakupił nawet używane 16-35 :mrgreen:
Jako, że nikt mi takiej oferty pewnie nie złoży, to 17-40 zostanie ze mną na dobre, bo optycznie w pełni mnie satysfakcjonuje.

as..., ma dość radykalne poglądy i równie (jak nie bardziej) radykalny sposób ich ekspresji, ale akurat w przypadku szerokokątnych dylematów na aps-c myślę dość podobnie, a zawrzeć to można w stwierdzeniu: "czy tylko z racji nie posiadania FF mam być skazany na quasi-jakość wykonania EF-S?"...

as... - Czw 27 Maj, 2010

Podsumowałeś to 100% tak jak jest.
Bevier - Czw 03 Cze, 2010

kupiłem 16-35 L, w zeszłą sobotę przeszedł test na gorąco, i co Wam powiem... 17-55 do KOSZA!!! po prostu do kosza... Żałuję każdej straconej złotówki, którą wydałem na ten obiektyw....
Sunders - Czw 03 Cze, 2010

Bevier napisał/a:
kupiłem 16-35 L, w zeszłą sobotę przeszedł test na gorąco, i co Wam powiem... 17-55 do KOSZA!!!

Możesz napisać coś konkretnego o tym teście?Co i jak porównywałeś?

lech pepliński - Czw 03 Cze, 2010

Bevier napisał/a:
kupiłem 16-35 L, w zeszłą sobotę przeszedł test na gorąco, i co Wam powiem... 17-55 do KOSZA!!!

A to coś nowego . :grin: :grin:

goltar - Czw 03 Cze, 2010

Bevier napisał/a:
kupiłem 16-35 L, w zeszłą sobotę przeszedł test na gorąco, i co Wam powiem... 17-55 do KOSZA!!! po prostu do kosza... Żałuję każdej straconej złotówki, którą wydałem na ten obiektyw....
To musiałeś mieć chyba kiepski egzemplarz 17-55, dla mnie między tymi obiektywami na APS-C optycznie nie ma wielkiej różnicy... co innego trwałość i solidność wykonania, tu się zgadzam że L-ka jest znacznie lepsza, ale też bez przesady, zależy co chce się z tym obiektywem robić.
as... - Pią 04 Cze, 2010

Bevier napisał/a:

Widzę że stereotyo został złamany i to nie przezemnie :cool:
I nie tylko ja jestem niezadowolony z 17-55 :???:

Sam już nie mogę się doczekać jak po wakacjach przykręcę 16-35II L a 17-55 pójdzie do kosza(czyli na allegro).

kozidron - Pią 04 Cze, 2010

as... napisał/a:
Widzę że stereotyo został złamany i to nie przezemnie :cool:
I nie tylko ja jestem niezadowolony z 17-55 :???:

Sam już nie mogę się doczekać jak po wakacjach przykręcę 16-35II L a 17-55 pójdzie do kosza(czyli na allegro).

wiesz co as..., jak ja już nie mogę czytać twojego marudzenia (ale tak z dystansem :wink: ), siedzieliśmy z kolegami i z usmiechem na twarzy czytaliśmy twój poprzedni wątek o rozczarowaniu 17-55, teraz jak przyjedzie do Ciebie 16-35 spodziewam się kolejnego wątku o podobnej treści, że spodziewałeś się czegoś lepszego a tu : "taki obiektyw" co jest prawie jak 17-55.
Zanim się coś zamówi przez net warto sobie pomacać i obcenić czy pasuje, bo narzekanie po zakupie nic nie pomoże.

goltar napisał/a:
To musiałeś mieć chyba kiepski egzemplarz 17-55, dla mnie między tymi obiektywami na APS-C optycznie nie ma wielkiej różnicy... co innego trwałość i solidność wykonania, tu się zgadzam że L-ka jest znacznie lepsza, ale też bez przesady, zależy co chce się z tym obiektywem robić.

dokładnie, tu zgadzam się z goltar'em i nie chce przewidywać przyszłości ale as...'ie pewnie sam się o tym przekonasz w najbliższym czasie.

as... - Pią 04 Cze, 2010

16-35L testowałem trzy sztuki.
Z czego jedną miałem przez 3dni.
Tak na spokojnie mogłem się nią pobawić.
I to jest szkło dla mnie tak jak genialny był 17-40L .
Jakość wykonania jest wzrorowa.
Wszystko działa płynnie i idealnie. Tak jak bym znowu miał w rękach 17-40L.
Dopiero po zmianie obiektywu L na nie L odkrywa się tą magię :cool:

17-55 nie kupiłem w ciemno, brat ma to szkło już chyba od paru lat.
Nie raz i nie dwa zamieniałem się z nim na 17-40L.
Jednak nigdy nie zwracałem uwagi na jakość wykonania, na to czy ma paprochy cz nie.
Czy pierścienie zoom-a chodzą płynnie w całym zakresie (płynnie i idelanie chodzą w 70-200L 17-40L 16-35L we wszystkich sztukach które dane mi było pomać i przykręcić do swojego body).
To wszystko odkryłem dopiero w domu na spokojnie jak miałem się okazję bawić nim do woli.....

To że kupiłem 17-55 i jest wtopa i stwierdzam że nie dla mnie jest to nie pierwszy raz.
Tak samo miałem z 70-200L f2.8, miał być killerem przy 70-200L f4 którego miałem jak kupiłem wersję f2.8. Było odwrotnie.

16-35L mam przerobione 3szt i wiem że go chcę i będę zadowolony.
Ja na szczęście mam możliwość od czasu do czasu wydania pary k pln na zmianę szkiełka i przetestowania go na sobie.Jak widać nie każy musi mieć 70-200L f2.8 skoro mu wystarcza f4.

Teraz mam niedługo dwa śluby(jako gość nie fotograf :cool: ) i przetestuje w końcu tego killera 17-55 :cool:
Cały czas powtarzam że jakość obrazka jest super, ale cała reszta :lol: