forum.optyczne.pl

Lornetki - najlepsza marka

tobiasz1997 - Nie 23 Maj, 2010
Temat postu: najlepsza marka
Witam
tak sie od pewnego czasu sie zastanawiam, która marka lornetek jest najlepsza. Czy da się wyznaczyć taką najlepszą marke lornetek lub przynajmniej kilka marek.
Z góry dzięki

RB - Nie 23 Maj, 2010

Uznaje się, ze tzw. alphas (wśród sprzetu do obserwacji natury) to:
Leica
Swarovski
Zeiss
(kolejność alfabetyczna)
do tej ligi próbuje sie podczepić Nikon, ale średnio mu to na jeża wychodzi (nalezy brać pod uwagę, że nie jest to ranking najlepsiejszości lornetek a ranking opinii o lornetkach, ale tez najlepsze Nokony jakie widziałem nie sa moim zdaniem sprzetem klasy najlepszych Zeissów).

Pierwsza liga natomiast jest szersza np. (nie próbuje nawet wymienic wszystkich) i zdecydowanie mniej ostro określona:
Kahles
Kowa
Meopta
Minox
Pentax
Steiner

jest też duze zróznicowanie:
Swarovski robi 4 linie (modele?) lornetek, kazdy w kilku 'rozmiarach (EL, SLC, Habicht i Pocket). Wszystkie te lornetki maja świetne opinie i wzystkie są odpowiednio kosztowne. Nikon z kolei robi dużo modeli, z ktróych 1 no może 2 próbuja dobic się do najwyższej klasy, reszta zas trzyma rozsądny poziom jakościowy, nie znizając się do najgorszej tandety nawet przy niewielkich cenach.

Podobnie jest tez wśród przedstawicieli tej nieco niższej klasy:
Meopta, Kahles, Kowa robia lornetki co najmniej dobrej klasy. Produkuja mao modeli, ale kazdy jest co najmniej naprawdę dobry.
Steiner robi świetne lornetki, dobre lornetki i lornetki w sumie nie beznadziejne...

Firmy typu Vortex czy Opticron maja bardzo szeroka gamę produktów: od sprzętu wysokiej klasy, po masówke o dość przeciętnych własnościach optycznych (ale tez trzymająca jakis tam poziom przyzwoitości).

tobiasz1997 - Nie 23 Maj, 2010

Wielkie dzięki za tak obszerną odpowiedź :grin:
Abs - Nie 23 Maj, 2010

Martwi mnie trochę, że produkcja dobrych marek zwraca się ku konstrukcjom "dachowym", które są droższe w produkcji i często gorsze od tradycyjnych lornetek Porro. Jakość obrazu z Fujinona 10x50, zwłaszcza w astronomii - "miażdży" znacznie droższe lornetki o pryzmatach dachowych (co z tego, że lżejsze).
RB - Nie 23 Maj, 2010

Abs napisał/a:
Martwi mnie trochę, że produkcja dobrych marek zwraca się ku konstrukcjom "dachowym", które są droższe w produkcji i często gorsze od tradycyjnych lornetek Porro. Jakość obrazu z Fujinona 10x50, zwłaszcza w astronomii - "miażdży" znacznie droższe lornetki o pryzmatach dachowych (co z tego, że lżejsze).

Ba, dla mnie inaczej: co z tego, ze Fudżinon lepsiejszy jak mogę na ptaki nosić malutkiego dachowego 8x32 :-) Może być droższy :-) Tu chodzi o poręczność, a Fudżinon to miażdży jak najbardziej realnie a nie w przenośni...
Są lornetki do róznych celów... dla mnie to 1.4 kg 10x50 to absurdalnie nieuzyteczny kloc

Abs - Pon 24 Maj, 2010

Do obserwacji przyrodniczych dachówki bez wątpienia się nadają ale w astronomii takie rozwiązanie "kuleje". Jasne gwiazdy, planety na krawędzi pryzmatu dają roziskrzoną linię i najgorsze, że także w środku pola widzenia. Moim zdaniem zbyt mocno lansuje się konstrukcje o takiej niedogodności optycznej. Lornetki Porro
są mimo wszystko lepsze optycznie. Oby w przyszłości producenci pozostawili nam wybór.

PS. Mimo to jako miłośnik przyrody nie pogardziłbym dobrą dachówką do tych celów, jako kolejnym sprzęcikiem uzupełniającym.