|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - W jaki sposob zakleic styki w C 400/f5,6
Irex - Pon 24 Maj, 2010 Temat postu: W jaki sposob zakleic styki w C 400/f5,6 Mam pytanko do Was , a mianowicie posiadam zestaw C 50D + C 400/f5,6 + C TC 1.4 i chcialbym zakleic styki , aby funkcjonowal AF przy przeslonie f/8 . Jak , czym i ktore styki musze zakleic , aby w tym zestawie dzialal AF ?
Z gory dziekuje za wszelkie rady .
MM - Pon 24 Maj, 2010
Już dawno tego nie robiłem. Chodziło bodaj o trzy styki z lewej strony patrząc z góry na tylną soczewkę. Sprawdź w wyszukiwarce na forum Canona. Było tam o tym na pewno. Nie jestem tylko pewien czy ten "numer" działa z oryginalnym TC Canona bo ja tak kiedyś robiłem z TC Kenko.
dr11 - Pon 24 Maj, 2010
http://www.michaelfurtman.com/taping_the_pins.htm
Irex - Pon 24 Maj, 2010
no niestety w 400-tce jest inna ilosc stykow niz w 100-400 , a mianowicie liczac od lewej : krotki i podluzny oraz 5 krotkich . Zakleilem pierwsze z lewej dwa i nic .
MM - Pon 24 Maj, 2010
Zakleić to trzeba styki w TC
Zresztą tak jak napisałem wcześniej - nie daję gwarancji czy to działa przy oryginalnym TC Canona. Zwyczajnie już tego nie pamiętam.
dr11 - Pon 24 Maj, 2010
MM, uprzedziłeś mnie Dokładnie. W linku powyżej obrazek przedstawia styki TC Canona. Działa dla TC 1.4 i 2.0.
Obchodzimy jedynie jumper COM1, EXT0, EXT1:
TC 1.4
TC 2.0
Irex - Pon 24 Maj, 2010
I obiektyw i konwenter maja taka sama budowe i ilosc stykow i niestety brakuje stykow :COM I , EXT 0 , EXT I i nie wiem co dalej mam uczynic
Patrzac na link 1.4 zamieszczony przez [/b]Dr11[b] , to na rysunku Wiring Diagram ten po prawej stronie odpowiada budowie moim .
dr11 - Pon 24 Maj, 2010
Ten z prawej to styki TC, które wchodzą w body. Ten z lewej to styki, które wchodzą w obiektyw. Zaklejasz na TC, od strony podłączenia obiektywu.
Introverder - Pon 24 Maj, 2010
A Ty dr11 używałeś tej kombinacji dokładnie - Canon 400/5.6L oraz TC Canona 1.4, bo to razem daje niezłą ogniskową (jeśli dobrze liczę to 400 mm x 1.4 = 560 x 1.6 (crop factor) = 896 mm, co jest prawie 2 razy tyle co Canon 70-300 IS..) I jak AF wówczas pracuje? W pełni to rozwiązanie jest używalne?? U mnie to na razie odległa pieśń przyszłości, ale mam zacięcie czego dowód poniżej ; ):
[img] [/img]
Canon 70-300 IS z wyłączonym zakresem przysłon 5.6-7.1 dla 300 mm ze względu na mydło,powidło :P, ale jak się przymknie to jest ostro, że aż miło - o ile światło jest ze mną :P; ) (to jest akurat dość znaczny crop, więc jakość nieco siadła ; ))..
dr11 - Pon 24 Maj, 2010
Próbowałem używać TC 1.4 + 100-400. Max ostrość mam przy f/6.3 + 1EV. Niestety na AF można polegać mniej więcej na 33% przy dobrym świetle i statycznym obiekcie. Problem jest taki, że ustawianie ostrości "myszkuje", czyli leci w okolice punktu ostrości, potem cofa, potem leci w przód trochę mniej, potem jeszcze raz cofa... I tak już po 3-5 oscylacjach AF ustawia ostrość na obiekcie z prawdopodobieństwem mniej więcej 1/3
Gdyby nie problem z AF, w zasadzie byłbym zadowolony z jakości. Przykładowe pstryknięcia:
http://www.woophy.com/download/848060
http://www.woophy.com/download/595370
Ale to już lekki OT, z 400L nie mam doświadczeń...
Czyli w skrócie rozrabia jak pijany zając :P; ) albo jak po imprezie u Bogdana ; ).
Zakładam, że przy 400/5.6L pewnie nie będzie jakoś specjalnie lepiej.. Czyli po coś jednak jest to ograniczenie otworu do f/5.6 dla półki amatorskiej :/..
krisv740 - Pon 24 Maj, 2010
Introverder, zmień aparat na serię 1 i efekt będzie zupełnie inny...
Irex - Pon 24 Maj, 2010
Panowie , jestescie wielcy , wszystko dziala , dzieki
Dr11 , Tobie w szczegolnosci dziekuje , przyslona jest od 5,6 , AF dziala poprawnie troszke myszkuje , ale naprawde krotko i ostrzy zyleta na obiekcie . Jednak musi to byc np. lisc lipy z odl. 10m lub wiekszy przedmiot . To sa moje pierwsze wrazenia , jutro dalsze proby i podziele sie wrazeniami .
Cytat: | Dr11 , Tobie w szczegolnosci dziekuje , przyslona jest od 5,6 , AF dziala poprawnie troszke myszkuje , ale naprawde krotko i ostrzy zyleta na obiekcie . Jednak musi to byc np. lisc lipy z odl. 10m lub wiekszy przedmiot . To sa moje pierwsze wrazenia , jutro dalsze proby i podziele sie wrazeniami . |
No to git, teraz tylko w plener i robić zdjęcia :P; ), wstać o 2-ej rano, wybrać się samochodem bądź pieszo nad jeziorko, rozłożyć namiot, wypić herbatę i czekać na ptaki :P; ). Ew. wpierw wybadać teren poprzedniego dnia i jazda.. :P; ). Nie ma jak spacer rano, nikt (no prawie nikt) się nie plącze i można się spokojnie skupić na kadrowaniu ; ).. A dodatkowo ten Canon nie jest taki ciężki, więc rozumiem, że z ręki też daje radę..
komor - Wto 25 Maj, 2010
Introverder napisał/a: | wstać o 2-ej rano |
Czyli mam spać pół godziny?
Introverder - Wto 25 Maj, 2010 Temat postu: - Hehe ; ).
Wiem, że myślisz, że żartuję , ale nie do końca ; ), bo niedawno wstawałem jeszcze koło 4-5, zanim jeszcze wulkan zaczął dymić i odpoczynek odwlókł mi sie o 2 tyg. ; ), potem ta powódź, jakoś jak obserwowałem wodę pod wałem z okna, to nie za bardzo miałem "nastrój" do robienia zdjęć, a jeszcze stoi.. A teraz Słonko wstaje b. wcześnie, no więc ; ). Choć z drugiej stronie mogę sobie powiedzieć - chłopie, nie narzekaj, niedawno rano było -5 przy gruncie, więc wtedy to dopiero był hardcore, a teraz :; ).
A mówiąc obrazowo, teraz tam gdzie chodziłem na ptaki o świcie woda wciąż stoi i tak chyba od czwartku jesteśmy na walizkach :/, bo nie było pewności czy wał wytrzyma czy trzeba będzie się ewakuować.. Obserwuję codziennie z okna czy opadło o ile i póki co wciąż czekamy.. Już chyba będzie ok, ale pewności nie ma.
[ Dodano: Wto 25 Maj, 2010 16:30 ]
Wciąż czekamy na zdjęcie Irexa z przelatującym żurawiem wypełniającym klatkę o zachodzie Słońca .
Irex - Sro 26 Maj, 2010
Mowisz , Masz
dr11 - Sro 26 Maj, 2010
Irex, to z klejonego zestawu?
Irex - Sro 26 Maj, 2010
dr11 napisał/a: | Irex, to z klejonego zestawu? |
Nie , sprzed kilku dni , racznie ostrzone . Wczoraj niestety nie mialem czasu , aby wyprobowac w naturze zaklejony zestaw , ale przed domem spokojnie na statywie poprobowalem i to dziala . Troche myszkuje ale jak zlapie ostrosc to zyleta - probowalem na gesto kolo siebie rosnacych kwiatkach , trzeba ustawic aparat na pojedynczym strzale i punktowy AF , obiektyw ustawic na odl. 8.5m . Ja jestem b. zadowolony , bo ostrzenie reczne a myszkujacy , o wiele wolniejszy AF , wybieram to drugie . Jeszcze raz Ci dziekuje za jak po sznurku rade
Introverder - Sro 26 Maj, 2010 Temat postu: - Irex napisał:
Cytat: | Nie , sprzed kilku dni , racznie ostrzone . Wczoraj niestety nie mialem czasu , aby wyprobowac w naturze zaklejony zestaw , ale przed domem spokojnie na statywie poprobowalem i to dziala . Troche myszkuje ale jak zlapie ostrosc to zyleta - probowalem na gesto kolo siebie rosnacych kwiatkach , trzeba ustawic aparat na pojedynczym strzale i punktowy AF , obiektyw ustawic na odl. 8.5m . Ja jestem b. zadowolony , bo ostrzenie reczne a myszkujacy , o wiele wolniejszy AF , wybieram to drugie . Jeszcze raz Ci dziekuje za jak po sznurku rade
|
Irex, fota wymiata.. U mnie widzę nieraz przelatujące żurawie i niedawno nawet jednego zdjąłem, ale że C 70-300 IS jest "kiszka" na f/5.6-7.1 (dla 300 mm), zatem są lekko nieostre, a poza tym troszkę leciał za bardzo nade mną.. Generalnie załamuję ręce tuż przed zachodem Słońca lub tuż po wschodzie, bo wtedy (nawet przy słonecznej pogodzie) nie mogę już robić zdjęć :/.. Ale nie narzekam, bo za tą cenę i tak mam DUUŻO, a w Sigmie dla 300 mm miałbym tylko (i to tylko przyzwoite..) F11. AF jest dosyć wolny (dla przelatujących ptaków..), ale jak złapię ostrość szybko, to nie ma problemu ; )..
A "AI Servo" w ogóle nie działa, próbowałeś? Bo ja do ptaków stosuje AI Servo raczej, bo odległość się często zmienia, jak ptak się "wierci"/porusza po gałęzi bądź po prostu jest w ruchu..
I się tylko upewniam - AF łapie ostrość poniżej 8.5m?
P.S. Tak pytam, bo 400/5.6L to będzie może najnowszy zakup do którego będę dążył i zbierał.. A dobre zachowanie z TC, to jest b. ważny argument dodatkowo zwiększający wszechstronność takiego rozwiązania, bo mówisz, że przysłona 5.6 z zaklejonymi stykami jest nadal zachowana, a czytałem gdzieś że na f/5.6 (nawet z TC z zaklejonymi stykami) jest nadal b. ostro!
Wprawdzie mając do wyboru 400/5.6L oraz 500/4L chyba postawiłbym na lepsze światło (bo zasięg mniej ważny, bo planuję próbować zbliżyć się do ptactwa z ukrycia wkrótce..), ale cóż cena 500/4L też inna a 400/5.6L można chyba od biedy wziąć do ręki. A przynajmniej na 5.6 (w 400/5.6L) podobno nie ma spadku ostrości wcale.
edmun - Sro 26 Maj, 2010
Introverder napisał/a: | ale że C 70-300 IS jest "kiszka" na f/5.6-7.1 (dla 300 mm), zatem są lekko nieostre, a poza tym troszkę leciał za bardzo nade mną.. Generalnie załamuję ręce tuż przed zachodem Słońca lub tuż po wschodzie, bo wtedy (nawet przy słonecznej pogodzie) nie mogę już robić zdjęć :/.. Ale nie narzekam, bo za tą cenę i tak mam DUUŻO, a w Sigmie dla 300 mm miałbym tylko (i to tylko przyzwoite..) F11. AF jest dosyć wolny (dla przelatujących ptaków..), ale jak złapię ostrość szybko, to nie ma problemu ; ).. |
Kwestią dobrych zdjęć nie jest tylko ilość mm.
dr11 - Sro 26 Maj, 2010
Irex, ok, udanych łowów w takim razie życzę
Introverder napisał/a: | przysłona 5.6 z zaklejonymi stykami jest nadal zachowana | Przysłona jest f/8 ale obiektyw raportuje f/5.6. Właśnie dlatego się zalepia styki, żeby zworka w TC nie działała, wówczas obiektyw nie mówi body, że mu się TC przyczepił i AF puszki próbuje, co prawda lekko myszkując, ostrzyć
revolta - Czw 27 Maj, 2010
no właśnie , pytanie od amatora
czytałem na necie, że "przy takim ciemnym szkle co AF nie zadziała z TC"
potem sobie myśle "raju, jak to, co oni piszą ? przecież mam obiekty 5.6, mam do niego TC Kenko i mi działa AF
teraz tutaj czytam o jakimś zaklejaniu styków
czy to znaczy, że Canon sztucznie robi ograniczenia "kup droższy obiektyw" ???
bo pamiętam jak do 300D chodził piracki soft od 30D co dawał dużo większe możliwości i o 300D mawiano jak o okrojonym programowo prawie-30D
teraz czytam o zaklejaniu styków, czytam ludzi co mają 5.6 i TC 1.4 co im AF nie działa
ja mam 70-300 i TC 2x Kenko (wiem, jakość kiepska) i mi działa (fakt, kiepski efekt, teraz wiem, że lepiej skalować, ale jak kupowałem TC to tego nie wiedziałem)
to o co chodzi ?
Wam nie działa AF przy f 8, a mi działa przy f 11 (od czasów 300D mam to TC ) ???
Irex - Czw 27 Maj, 2010 Temat postu: Re: -
Introverder napisał/a: |
A "AI Servo" w ogóle nie działa, próbowałeś? Bo ja do ptaków stosuje AI Servo raczej, bo odległość się często zmienia, jak ptak się "wierci"/porusza po gałęzi bądź po prostu jest w ruchu..
I się tylko upewniam - AF łapie ostrość poniżej 8.5m?. |
Wczoraj mialem caly dzien w naturze na przetestowanie zaklejonego zestawu . Chcialbym podkreslic , ze ja jestem ukierunkowany na ptaki z rodziny czaplowate , a wiec raczej spokojne i stabilne , nie przemieszczajace sie nonstop , wsrod zarosli czy galezi . Przy ustawieniach aparatu na punktowy ( na innych ust. myszkuje , jakby nie wiedzial , ktory obiekt ma wybrac ) , One shot lub All servo ( tutaj obojetne , ktore ust. , bo w serii wszystkie strzaly ostre ) i obiektyw w ustawieniach odl. >8.5 m do ~ ( gdy ustawilem na pozycje > 3.5 m do ~ , AF myszkowal i mial trudnosci z ustawieniem ostrosci ) , AF lapie ostrosc od razu , bez zadnego myszkowania , ani razu nie mial trudnosci w zlapaniu ostrosci i to obojetne , ktory z punktow krzyzowych wybralem i na wybranym przeze mnie punkcie AF-sa obraz zyleta . W moim przypadku zaklejenie stykow spelnilo w 100 % moje oczekiwania , bo mimo wszystko przy recznym ostrzeniu wiele fotek mialem nie ostrych lub nie zdazylem zrobic ze wzgledu na ostrzenie reczne . To tyle wstepnych spostrzezen
krisv740 - Czw 27 Maj, 2010
revolta, w zależności od aparatu i jego sprawności af jest możliwa współpraca danego body z danym obiektywem i pośrednią częścią - czyli extenderem.
zazwyczaj jest możliwość współpracy (efektywnej) dla szkieł 2.8 z tc 2.0 , a dla szkieł f4/5.6 z tc1.4.
dla korpusów profesjonalnych ta współpraca jest możliwa dla tc 2.0 ze szkłami o f5.6, a dla tc1.4 ze szkłami f8(nie wiem czy nawet takie są....)
zaklejenie styków jest potrzebne dla ( w przypadku canona ) dla szkieł z 10 stykami. przy 7 stykach , ja takiej potrzeby nie miałem...
skoro masz kenko - poczytaj instrukcję od swojego tc - tam jest wszystko (prawie)
Cytat: | skoro masz kenko - poczytaj instrukcję od swojego tc - tam jest wszystko (prawie) |
nie było instrukcji, kupiłem na allegro za jakieś 300 zeta 5 lat temu, była tylko gwarancja i futeralik
a dział mi z obiektywem 70-300 (czyli 4-5.6 f) na korpusach : 300D, 450D, 50D
Introverder - Czw 27 Maj, 2010 Temat postu: - Irex napisał:
Cytat: |
Wczoraj mialem caly dzien w naturze na przetestowanie zaklejonego zestawu . Chcialbym podkreslic , ze ja jestem ukierunkowany na ptaki z rodziny czaplowate , a wiec raczej spokojne i stabilne , nie przemieszczajace sie nonstop , wsrod zarosli czy galezi . Przy ustawieniach aparatu na punktowy ( na innych ust. myszkuje , jakby nie wiedzial , ktory obiekt ma wybrac ) , One shot lub All servo ( tutaj obojetne , ktore ust. , bo w serii wszystkie strzaly ostre ) i obiektyw w ustawieniach odl. >8.5 m do ~ ( gdy ustawilem na pozycje > 3.5 m do ~ , AF myszkowal i mial trudnosci z ustawieniem ostrosci ) , AF lapie ostrosc od razu , bez zadnego myszkowania , ani razu nie mial trudnosci w zlapaniu ostrosci i to obojetne , ktory z punktow krzyzowych wybralem i na wybranym przeze mnie punkcie AF-sa obraz zyleta . W moim przypadku zaklejenie stykow spelnilo w 100 % moje oczekiwania , bo mimo wszystko przy recznym ostrzeniu wiele fotek mialem nie ostrych lub nie zdazylem zrobic ze wzgledu na ostrzenie reczne . To tyle wstepnych spostrzezen |
Wielkie dzięki Irex, jaka ta "czterysetka" musi być fajna, skoro jest ostra nawet z TC na pełnej dziurze, a do tego po zaklejeniu styków ma światło 5.6 a do tego jeszcze całość nieźle działa. Kurcze, to tak jakby mieć 560/5.6 za ok. 5 tys. Mówmy ciszej, bo być może ktoś od Canona czyta to forum i przekazuje informacje centrali ; )..
P.S. Jestem jeszcze ciekaw jak taki zestaw spisze się z ptactwem w locie, czy da radę, nadąży..
Co do Canona 70-300 IS czytałem z zagranicznego forum, że od biedy działa z Kenko 1.4, ale że ostrość ustawia b. powoooli także to rozwiązanie w ogóle odpada (szybciej ręcznie, a ja nie mam idealnego wzroku, by to ustawiać ręcznie), a pod koniec zakresu AF dodatkowo jeszcze przestaje działać.. Ci co używali Kenko 2.0 pisali z kolei, że zostaje tylko MF, a jakość już z tego co widziałem "leci" dość mocno.. (zdjęcia z Kenko 1.4 wyglądały zachęcająco nawet). Liczę, że ktoś tu jeszcze uzupełni informację, bo nie mam pojęcia, nie jestem pewien, nie pamiętam czy to było z TC czy bez, teraz zakładam, że bez, skoro wg niektórych Canon 70-300IS działa z zachowanym AF przy Kenko 2.0 .. Pytanie pozostaje inne, o jakość AF a tutaj obawiam się, że może być problem, skoro Canon ma słabe światło i przeciętny AF..
Myślałem nad takim rozwiązaniem ale czytając, że z Kenko 1.4 AF Canona 70-300 IS działa na zasadzie takiej, że coś tam się przesuwa, to uznałem, że takie rozwiązanie byłoby jednak stratą pieniędzy..
właśnie dlatego sam myśle o Eli Pompce :] bo czytałem że ostra z TC
ale pytanie panowie, czy musi to być TC 1.4 od C, czy inne też ? czy jakość TC od C jest "aż tak dobra" czy "to kwestia obiektywu bardziej" ??
bo dla mnie argument :
Ela Pompka + TC (1.5 kg będzie i 5 tysi, co da chyba f=6.3 albo 8.0) vs. Sigma 50-500 (6600pln , 2 kilo i to samo f=6.3) to argument na Elę, pół kilo i półtora tysiąca - to bardzo by przekonywało
Introverder - Czw 27 Maj, 2010 Temat postu: -
Cytat: | myśle o Eli Pompce |
.. tak, tak wszyscy wiemy o co chodzi :P; ). Jeszcze nie po 22, a tu takie rzeczy .. No człowieku, młodzież to czyta i.. się uczy ..
P.S. Ja tam od Eli Pompki wolę Elę Stałkę :P; ).
dr11 - Czw 27 Maj, 2010
Introverder napisał/a: | a do tego po zaklejeniu styków ma światło 5.6 | Nie ma takiej opcji
Introverder - Czw 27 Maj, 2010 Temat postu: - dr11 napisał:
Cytat: | Nie ma takiej opcji |
No faktycznie, jak teraz myslę, wydaje mi się to niemożliwe , ale pomarzyć piękna rzecz ; ).
dr11 - Czw 27 Maj, 2010
System AF w lustrzankach działa na zasadzie lupy nastawczej, gdzie bazą jest linia detektora. Przy dużych otworach optyki, rozjazd obrazów składowych za klinem jest na tyle duży, że producenci dają dodatkowe linie o większej długości bazy (zwą to czujnikiem o zwiększonej precyzji przy f<=2.8, czy jakoś tak).
I w drugą stronę. Gdy szkło jest ciemne, czyli ma mały otwór, obrazy składowe obiektu na którym ustawiamy ostrość są rozsunięte względem siebie na niewielką odległość. Poza tym klin ciemnieje. Linie detektora mogą najzwyczajniej nie wyrabiać rozdzielczościowo i wydajnościowo, żeby w sensowny sposób podać AF o ile ma zakręcić silnikiem. Canon w korpusach oprócz 1d ograniczył się do f/5.6, żeby nie prowokować sytuacji niepewnych, że ostrość raz się ustawi OK, raz nie... Zaklejanie, to obejście tego ograniczenia ale jednoczesne wystawienie się na pewnego rodzaju ryzyko, które czasem się opłaca
Irex - Czw 27 Maj, 2010 Temat postu: Re: -
Introverder napisał/a: |
P.S. Jestem jeszcze ciekaw jak taki zestaw spisze się z ptactwem w locie, czy da radę, nadąży..
|
Dzisiaj bylem znowu w terenie i przetestowalem dzialanie AF pod katem zachowania w szuwarach czy gestwinie i tutaj mam raczej zla wiadomosc , bo AF za kazdym razem lub prawie kazdym razem myszkuje i ma trudnosci z ustawieniem ostrosci , a jesli ustawi , to dlugo to trwa - od 2 do 5 sekund i naprawde to loteria , jak zlapie ostrosc . Duzo przypadkow bylo , ze zle wyostrzyl i tak zostawil i kiedy chcialem ponownie wyostrzyc , to znowu loteria , wiec ta opcja wedlug mnie odpada , natomiast w locie jest bez problemu i jesli nadazalem za lotem ptaka , to seria czy pojedynczym jest ok
revolta - Pią 28 Maj, 2010
czyli rozumiem że w zależności od body, obiektywu i TC , styki trzeba bądź też nie trzeba, zaklejać ?
nie łapię trochę, czemu ludzie muszą sie gimnastykować w jakieś lepienie styków, jak np. u mnie w 300,450,50 wszystko działa (wolno, ale działa)
krisv740 - Pią 28 Maj, 2010
revolta, bo należy czytaś posty, a nie tylko pisać...
jeśli obiektyw posiada 7 styków do komunikacji z body, nie trzeba zaklejać żadnych styków!
Introverder - Pią 28 Maj, 2010 Temat postu: - Irex napisał:
Cytat: | Dzisiaj bylem znowu w terenie i przetestowalem dzialanie AF pod katem zachowania w szuwarach czy gestwinie i tutaj mam raczej zla wiadomosc , bo AF za kazdym razem lub prawie kazdym razem myszkuje i ma trudnosci z ustawieniem ostrosci , a jesli ustawi , to dlugo to trwa - od 2 do 5 sekund i naprawde to loteria , jak zlapie ostrosc . Duzo przypadkow bylo , ze zle wyostrzyl i tak zostawil i kiedy chcialem ponownie wyostrzyc , to znowu loteria , wiec ta opcja wedlug mnie odpada , natomiast w locie jest bez problemu i jesli nadazalem za lotem ptaka , to seria czy pojedynczym jest ok |
Czyli jest dobrze TYLKO w dobrym świetle albo AŻ w dobrym świetle.. Trzeba wiedzieć krótko mówiąc, kiedy taki zestaw się sprawdzi..
krivs740 napisał:
Cytat: | jeśli obiektyw posiada 7 styków do komunikacji z body, nie trzeba zaklejać żadnych styków! |
Czyli w 70-300IS Canona nie trzeba. Problem jest inny, czy takie rozwiązanie ma jakiś sens. Bo jako amator, ale na podstawie obserwacji, tego co inni piszą widzę, że jeśli 70-300IS na 300 mm jest ostra dopiero od f/8.0, to z TC ostrość jeśli dobrze rozumiem będzie dobra na F/11 (po przymknięciu o jedną działkę..), co sprawia, że albo zostaje b. wysokie ISO albo potrzeba dużo światła - np. ptak na tle nieba na suchej, zeschniętej gałązce, a jak działa AF wolę nie pytać.. Oczywiście zostaje MF, ale to w tym wypadku kiepska opcja, a światła jak na lekarstwo.. Poza tym, mam minimalną wadę wzroku.
Z kolei do makro, może sens miałyby pierścienie pośrednie do tego Canona, które by zmniejszyły odległość ostrzenia i poprawiły powiększenie (np. do zdjęć ważek i motyli), strata światła byłaby praktycznie żadna (stosunkowo jak rozumiem), bo 70-300IS jest "nieużywalne" na 300 mm dla f 5.6-7.1, więc i tak korzystam dla 300 mm od f/8.0, więc z pierścieniami pośrednimi jak rozumiem miałbym po prostu od razu wyższą wartość przysłony.. Tak myślę, bo czasem podejście owada z dystansu to jedyna szansa, by go nie spłoszyć albo zwyczajnie sięgnąć..
Cytat: | Bo jako amator, ale na podstawie obserwacji, tego co inni piszą widzę, że jeśli 70-300IS na 300 mm jest ostra dopiero od f/8.0, to z TC ostrość jeśli dobrze rozumiem będzie dobra na F/11 (po przymknięciu o jedną działkę..), co sprawia, że albo zostaje b. wysokie ISO albo potrzeba dużo światł |
nie , nie kolego, nieee, nie o samą pracę AF chodzi
jakość szkieł i nakładanie sie wad szkieł (choćby mojego 70-300 i TC 2x) powoduje, że obraz z tego połączenia staje sie okropny
to nie chodzi o sam AF, ale wady optyczne szkieł (tutejsi bywalcy znają te różne słowa techniczne) powodują, że sumaryczny obraz to tragedia
miałem kiedyś też TC 0.7x na fi 58mm i zdjęcia robiłem z kita i 0.7 i o ile kąt widzenia był ekstra (wypadkowa ogniskowa 0.7*18*1.6) o tyle jakość na brzegach... powodowała, że takie zdjęcie było okej, ale do wymiaru VGA (640*480) na upartego przy rozdzielczości natywnej LCD 17 calowego jeszcze by się nadawało na tapetę, ale już na 19 calowym nie ... kolory były ładne, ale już powiększenie do 50% nie dawało się oglądać po rogach
ale jak ktoś robi miniaturki do netu czy 10*15, to dla niego taki TC 0.7 jest zadowalający całkowicie
nie o same przysłony chodzi, ale o nakładanie i wręcz bym powiedział - potęgowanie wad szkieł
co z tego, że mi działa AF, jak obraz jest jedną wielką wadą optyczną
gdybym wziął to zdjęcie bez TC, powiększył je 2 razy, otrzymałbym lepszy obraz (pozbawiony tych wszystkich wad opisywanych słowami używanymi tu przez znawców , a które to słówka cały czas zapominam ;D dystorsje, chromocośtam itp , generalnie granice między kolorami (krawędziami) płoną, kolory są zbledzone i bure, a mydło jest jakbyś dał blur czy mocno się trząsł robiąc zdjęcie)
i miękkość tego obrazu była by mniejsza po powiększeniu niż przy TC
ja nie mam drogiego TC, dlatego jak przeczytałem że Elka Pompka działa z 1.4 dobrze jakościowo to się zachęciłem :] dlatego wcześniej zapytałem czy to musi być tylko TC Canona, czy może też być inny (jakość szkieł)
ale tani TC + szkło średniej klasy = tragiczny obraz
i tu wracamy do punktu powyżej co z 0.7 : jak ktoś bierze zdjęcia "jak leci z kartą idzie do punktu i wywołuje 10*15" to jemu TC sie przyda
natomiast można mieć lepszą jakość kadrując ten sam obszar i jego wywołując 10*15 do albumu
no chyba że nie liczy sie jakość, bo ktoś jest dedektywem i ma tylko śledzić kochanków żony klienta albo ogląda wszystko co ma na telewizorze z aparatu
jeśli dla Ciebie 70-300 na 300 jest nie używalne (ja na mój egzemplarz specjalnie nie pluję, ale z zachwytu powyżej 200mm też nie skaczę) to 200 mm z TC, Ci napewno nie pomoże, baaa może załamać
chyba, że jakość Canonowskich TC powoduje, że nie ma dodatkowych wad
dr11 - Pią 28 Maj, 2010
Zacznijmy od tego, że do Canona 70-300IS nie podepnie się TC Canona x1.4, więc dalsze gdybania mijają się z celem
uuu a to ja myślałem, że "bagnet to bagnet"
dr11 - Pią 28 Maj, 2010
Bagnet jak najbardziej pasuje ale soczewki nie są z powietrza
Można wpiąć przez pierścień pośredni, jednak tracąc możliwość ostrzenia na nieskończoność (w zasadzie to obstawiam parę metrów).
krisv740 - Pią 28 Maj, 2010
dr11 napisał/a: | Zacznijmy od tego, że do Canona 70-300IS nie podepnie się TC Canona x1.4, |
dokladnie tak, ale..............
mozna podpiąć tc kenko - tak 1.4 , jak 2.0 - podobnie jak (choc oczywiście jest to bez sensu) nawet do 28-135 is usm...
Introverder napisał/a: | Czyli w 70-300IS Canona nie trzeba. Problem jest inny, czy takie rozwiązanie ma jakiś sens. Bo jako amator, ale na podstawie obserwacji, tego co inni piszą widzę, że jeśli 70-300IS na 300 mm jest ostra dopiero od f/8.0, to z TC ostrość jeśli dobrze rozumiem będzie dobra na F/11 |
nie , w tym przypadku problemem bedzie praca af ..... - na korpusach( za wyjątkiem serii 1d)- reszta - jak najbardziej tak - jakość zdjęcie będzie mniej niż taka sobie...
Cytat: | Bagnet jak najbardziej pasuje ale soczewki nie są z powietrza |
znaczy, że co ? ruch soczewek wejdzie w kolizje ze szkłami TC ?
a jak kupie Elke Pompke, to znaczy, że musze do niej kupić biały TC , a mój Kenko mogę sobie ... ?
Monastor - Pią 28 Maj, 2010
revolta, Canon 70-300 IS ma taką konstrukcję, że jego soczewki wsuwają się podczas pracy do wnętrza korpusu, poza bagnet. To wyklucza współpracę z konwerterem. Pomijając fakt, że AF tego obiektywu jest dosyć przeciętny nawet bez TC.
wyklucza z "tym" konwerterem, bo mam 70-300 IS i mam Kenko 2x i mi pracuje
ale opłakany efekt wizualny - aberacje czy dyscośtam jak sie to nazywa
a czy Pompka + TC jakikolwiek , czy Ela + biały TC tylko (bo np. on nie psuje jakości) ? bo na wakacyjny wyjazd kupie to coś (zakładam że do 4500 zejdzie o ile waluty nie skoczą w góre)
komor - Pią 28 Maj, 2010
Monastor napisał/a: | Canon 70-300 IS ma taką konstrukcję, że jego soczewki wsuwają się podczas pracy do wnętrza korpusu, poza bagnet |
Przede wszystkim TC Canona ma soczewki wystające poza swój bagnet i dlatego pasuje do tych tele, które mają tylną soczewkę dość mocno schowaną. TC Kenko jest płaski więc da się podpiąć do wszystkiego, co jest EF, jak mniemam. Z obiektywami EF-S Canona może być gorzej bo one też mogą wystają poza obszar bagnetu.
edmun - Sob 29 Maj, 2010
komor napisał/a: | może być gorzej bo one też mogą wystają poza obszar bagnetu. |
oj komor komor..
komor - Sob 29 Maj, 2010
Oj miałem mało czasu.
revolta - Sob 29 Maj, 2010
a jak jest z jakościami różnych TC ? czy TC Canona są aż tak rewelacyjne że kosztują 3 razy tyle co inne ? czy to tylko jak z koszulkami pewnych firm, że za znaczek na tshircie płacisz ?
Introverder - Sro 27 Paź, 2010 Temat postu: - I jak tam Irex zadowolony z "połączenia" C 400/5.6L i TC Canona 1.4 (v. II) ? ; )
Mniemam, że jakość jest dobra także na pełnej dziurze (z TC - czyli f/8.0)..
Irex - Wto 02 Lis, 2010
Czy jestem zadowolony ? Tak , raczej tak . Jesli ma sie powolne modele i nie ma za duzo gestwin , to dla mnie jest ok . Trzymam TC 1.4 II caly czas z zaklejonymi stykami i czekam do wiosny na czaple . Wszystko zalezy od osobistych priorytetow .
|
|