forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - usterka nikona d90 - migawka/elektronika ?

dreamfall - Wto 25 Maj, 2010
Temat postu: usterka nikona d90 - migawka/elektronika ?
Witam!

W niedzielę doznałem b. nieprzyjemnej sytuacji podczas robienia zdjęć koncertowych. Cały dzień mijał na bezstresowym foceniu. Wieczorem, gdy wyszła gwiazda wieczoru, w pewnym momencie, na chwile włączyłem live view ( aby nagrać ok minutowy filmik dla funu - nie wiem, czy to ma jakiś związek z usterką). Po wyłączeniu, nagle zaczęło się dziać coś dziwnego, mianowicie w wizjerze zobaczyłem ciemniejszy obraz niż w rzeczywistości, a zamiast naświetlonych fot miałem ciemność, niezależnie od iso/czasu/przesłony (gdzie normalnie foto byłoby prześwietlone albo rozmazane). Co ciekawe, po zdjęciu obiektywu i ponownym go włożeniu, mogłem wykonać 1 foto, a w następnych zarówno w wizjerze jak i na zdjęciu ponownie zapada ciemność... Przeczyściłem styki, próbowałem z 3 różnymi obiektywami - efekt ten sam... Lustro podnosi się i opada normalnie (tak mi się wydaje). Po zbadaniu sprawy, zauważyłem, patrząc z przodu body wraz w obiektywem, że po wykonaniu 1 zdjęcia, listki przesłony się coraz bardziej domykają, tak pozostając, tym samym wpuszczają coraz mniej światła. WTF? Czyżby usterka elektroniki?

[ Dodano: Wto 25 Maj, 2010 17:26 ]
Dodam jeszcze, że w środę w ubiegłym tyg. fociłem efekty powodzi, po jakimś czasie aparat był trochę mokry, po powrocie poczekałem parę godzin, aby wyschł i odparował. W feralny dzień usterki robiłem zdjęcia dość długi czas bez żadnych problemów.

hijax_pl - Wto 25 Maj, 2010

Wygląda to co mówisz na uszkodzenie popychacza przysłony.

To czy migawka pracuje czy też nie najlepiej sprawdzić zdejmując obiektyw, przełączając w tryb M, ustawiając czas np 1s i opóźnienie migawki. I patrząc po prostu nacisnąć spust migawki.