|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Help! prosze o pomoc w sprawie Sigma 18-50 2,8-4,5 DC OS HSM
lexy - Wto 25 Maj, 2010 Temat postu: Help! prosze o pomoc w sprawie Sigma 18-50 2,8-4,5 DC OS HSM witam, kupilem do mojej lustrzanki Canon 300d obiektyw sigma 18-50 2,8-4,5 DC OS HSM, jest to moj pierwszy obiektyw ze stabilizacja i mam w zwiazku z tym pytanie. Za soczewka nieruchoma patrzac z czola jest soczewka ruchoma ktora ustawiamy ogniskowa. Kiedy mam wlaczony aparat nie slychac tam zadnych stukow ale kiedy wylacze aparat ta sozewka ruchoma staje sie przesadnie luzna i podczas ruszania obiektywem slychac stukanie dosc glosne. Czy to jest normalne czy to jakas usterka? ie wiem czy go reklamowac czy to tak ma byc jest to dosc denerwujace szczegolnie kiedy niose aparat wylaczony a tam mi cos stuka w obiektywie. Prosze o pomoc. Pozdrawiam
ophiuchus - Wto 25 Maj, 2010
lexy, wydaje się, że to mechanizm stabilizacji. Niestety nie mam takiego obiektywu, więc może spróbuj porównać go z jakimś innym egzemplarzem w sklepie? W moich obu stabilizowanych obiektywach nic nie słychać gdy są w stanie "spoczynku" i je przenoszę.
oranżewski - Wto 25 Maj, 2010
tak! stuka! mam tą sigmę... i mi też stuka. zauważ, że jak wyłączasz stabilizację, to ci też stuknie. jest denerwujące, no ale co zrobisz? nic nie zrobisz. tak musi być
lexy - Wto 25 Maj, 2010
no dobra ale jak popatrzysz z "frontu " i potrzasniesz obiektywem to lata ci ta soczewka na boki w srodku?/
oranżewski - Wto 25 Maj, 2010
gdy włączony OS - nie stuka, gdy wyłączony - stuka. to prawda.
a czy lata? nie wiem, bo gdy trzęsę, to nie da rady zobaczyć, czy lata
lexy - Sro 26 Maj, 2010
Ma ktos jeszcze taki obiektyw?? jak to jest u was??
zug - Sro 26 Maj, 2010
lexy napisał/a: | Ma ktos jeszcze taki obiektyw?? jak to jest u was?? |
a nie prościej zadzwonić do serwisu i tam się dowiedzieć ?
lexy - Sro 26 Maj, 2010
dzwonilem do serwisu sigmy i tam powiedzieli ze musieli by to zobaczyc bo przez telefon to ciezko powiedziec - dziwny koles z ktorym rozmiawialem - zobrazowalem mu to tak ze nawet moja zona zrozumiala o co chodzi a on stwierdzil: "no wie pan ciezko cokolwiek przez telefon powiedziec "
Introverder - Sro 26 Maj, 2010
To pojedź tam do nich i tyle, skoro jest na gwarancji. Przez telefon to się dobrze pizzę zamawia.
oranżewski - Sro 26 Maj, 2010
ja bym to olał. korona z głowy ci nie spadnie jak usłyszysz jakieś stukanie. lepiej leć zdjęcia robić, póki jeszcze ździebko światła jest
lumiks - Czw 27 Maj, 2010
@lexy - to normalne - efekt stabilizacji. Tak samo "stukają" m.in. 18-125, 18-250 czy nowy 17-70 OS (używałem wszystkich czterech).
P.S. Tak jak fotomaszewski - podczas trząsania nie jestem w stanie ocenić czy widać ruszające się soczewki w środku... bo mi obraz lata
lexy - Czw 27 Maj, 2010
ale cudzi mi o to ze jak sciagniesz obiektyw z korpusu i trzymajac go w rece potrzasniesz nim to ta soczwka w srodku jest przesadnie ruchoma - luzna
oranżewski - Czw 27 Maj, 2010
ale widzisz jak się ona trzęsie? czy tylko słyszysz, że jest luźna?
[ Dodano: Czw 27 Maj, 2010 15:40 ]
lumiks napisał/a: | to normalne - efekt stabilizacji. Tak samo "stukają" m.in. 18-125, 18-250 czy nowy 17-70 OS | a wiesz czy to dotyczy także obiektywów innych firm?
lexy - Czw 27 Maj, 2010
slychac i widac jak sie rusza jak gdyby byla odklejona od calosci :/
oranżewski - Czw 27 Maj, 2010
to może rzeczywiście twój egzemplarz jest trefny.
a ja mam ufałkę zakręconą, więc może dlatego nie widzę.
[ Dodano: Czw 17 Cze, 2010 09:12 ]
NO NIE... przyszedł czas na moją
kręcę pierścieniem, a tam w środku soczewka się gibocze na boki. tak jakby się odkręciła i swobodnie porusza się na boki w swojej płaszczyźnie.
serwis???
Maciek J. - Pią 30 Lip, 2010
Witajcie,
to mój pierwszy post na forum. Miałem dokładnie takie same problemy z tym obiektywem, o których piszecie. Dochodziło do tego jeszcze wywoływanie "Err 01" na body i głośna praca, kiedy aparat był w pionie. Jakieś dziwne "zgrzytanie" lub "bzyknięcie", nie wiem jak to określić. Wracając do"Err 01", pojawiał się najczęściej przy wykonywaniu zdjęć seryjnych. Odesłałem szkło razem z body (kalibracja) do serwisu. O luzach też im napisałem. Zobaczymy za jakiś czas, czy coś się zmieni. Czy w Waszych przypadkach coś się zmieniło?
Pozdrawiam,
MacieJ.
[ Dodano: Wto 03 Sie, 2010 10:28 ]
Witam raz jeszcze.
Otrzymałem właśnie od kuriera przesyłkę z moim body i szkiełkiem. I co się okazuje...dziwne dźwięki wydawane przez obiektyw to "wina" pracy systemu stabilizacji (nawet, kiedy nie jest włączona?) i położenia bloku soczewek. Sytuacja ma się podobnie z "pływającą" soczewką wewnątrz obiektywu, którą widać od frontu. Sprawdzili go na moim i ich własny body. Skoro tak mówią, to wierzę im na słowo, choć nie będę spał jakoś szczególnie spokojnie. Pracując na Sigma`ie 17-35, tyle, że z serii EX, także z HSM, lecz bez OS, takich problemów tam nie ma, ale ok, zwalam tona klasę obiektywu. Obiektyw sprawny, skalibrowany i wsio. Zajęło im to mniej niż tydzień, od mojej wysyłki do odbioru paczki przeze mnie. Może opisana historia pomoże innym w podjęciu decyzji, odsyłać, czy nie odsyłać.
Pozdrawiam,
MacieJ.
witkacy26 - Czw 25 Sie, 2011 Temat postu: EX-y też to mają Nowa Sigma 17-50 /f2.8 EX - też lata. Stuka głośno i wyraźnie, aż zaczłąłem szukać na tym forum czy coś nie zepsute. Ale faktycznie - tak jak tu opisaliście - latanie znika po włączeniu aparatu. Czyli OS. Mam nadzieję, że od tego latania się nic nie uszkodzi.
Co ciekawe latanie / stukanie ustaje po włączeniu aparatu niezależnie czy Optical Stabilization jest włączony.
Latanie można zobaczyć w obiektywie gdy jest ustawiony w pionie (zarówno w górę jak i w dół). Wtedy mały ruch powoduje przeniesienie soczewek na drugą stronę...
PS Witam wszystkich
|
|