forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - filtr polaryzacyjny a szumy

jamnik - Wto 25 Maj, 2010
Temat postu: filtr polaryzacyjny a szumy
Ot, dziwne zjawisko, z którym nigdy nie miałem do czynienia w "czasach analogowych". Mój nowy filtr Marumi DHG Super Circular PL.D po prostu psuje zdjęcia. Niby niebo się przyciemnia, ale zyskuje taki dziwny brudny odcień (bez filtra niebo jest jaśniejsze, ale ma przyjemny błękitny kolor) oraz usiane jest ziarnem (szumem?). Próba obróbki zdjęcia w programie Nikon Capture NX2 jeszcze pogłębia ten efekt i zdjęcie w rezultacie jest o wiele brzydsze niż wykonane bez filtra. Niebo po długotrwałej z nim walce wpada w dziwne cyjany, z których nie sposób wyjść. Co jest tego przyczyną? Dodam, że mój linearny filtr PL Hamy, kupiony 20 lat temu, do dziś spisuje się wspaniale na negatywie, a uzyskiwany błękit nieba i ogólny kontrast obrazu urzekają swoją urodą. Może ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?
Baku - Sro 26 Maj, 2010

Rozwiązaniem problemu może być wymiana filtra polaryzacyjnego na inny...
Nie jesteś pierwszą osobą która narzeka na nieładne zafarby generujące przez ten filtr. Przejrzyj wątek "jaki filtr polaryzacyjny?" - tylko od początku!.

Ja już w zasadzie miałem tego Marumiego, ale w ostatniej chwili się rozmyśliłem.

Sz@kal - Sro 26 Maj, 2010

Masz może włączony D-Lightning? Spróbuj wyłączyć...
jamnik - Sro 26 Maj, 2010

Dziękuję za Wasze uwagi. Wszystkie ustawienia mam jak trzeba, zdjęcia wykonuję w formacie RAW, wołam je w Captur NX2 i tylko diabli mnie biorą, że wbrew swoim zasadom uległem sugestiom "testów". Spośród dotychczasowych filtrów UV zawsze używałem Hoyi z najwyższej półki i zawsze byłem z nich zadowolony w "temacie" czyszczenie i każdym innym. Sądzę (raczej: domyślam się), że polaryzator tej firmy - typu HMC Super, coś tam - też nie sprawiałby kłopotów. Chyba rzeczywiście będę reklamował ten filtr, tylko jakich użyć argumentów? Towar niezgodny z umową? Przecież rzecz trzeba nazwać po imieniu: JAWNY BUBEL!
Baku - Czw 27 Maj, 2010

Spróbuj oddać.
Ja myślę, że polaryzator też wezmę od Hoyi. Jest tanio i, jak dla mnie, wystarczająco dobrze. Jak sobie pomyśle ile kosztują Heliopany czy BW w interesujących mnie średnicach, to oczami wyobraźni widzę już ćwierć czy pół lampy błyskowej... :evil:

Nominalista - Nie 06 Cze, 2010

BW są rzeczywiście drogie choć znalazłem filtr polaryzacyjny 55 mm na allegro, który sprzedawany jest po 90 zł 7 sztuk. W sklepie e-cyfrowe kosztuje 225 zł. Myślicie, że to pic, czy po prostu sprowadził z zagranicy ?
zug - Nie 06 Cze, 2010

Nominalista napisał/a:
który sprzedawany jest po 90 zł 7 sztuk. W sklepie e-cyfrowe kosztuje 225 zł. Myślicie, że to pic, czy po prostu sprowadził z zagranicy ?

a jak ci się wydaje ? :roll:
daj linka :P