|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Canon 28-135 IS USM - WADA OBIEKTYWU ??!!
starek - Pon 25 Cze, 2007 Temat postu: Canon 28-135 IS USM - WADA OBIEKTYWU ??!! Witam,
kupiłem nowy obiektyw Canon 28-135.
Czytałem na internecie, że czasem trafiają się egzemplarze, których ostrość pozostawia wiele do życzenia, mając tzw. mgiełkę. Sądziłem, że przesiadając się z kitowego obiektywu (CANON 350 D) zobaczę powalającą różnicę. Tym czasem... Oceńcie dwa zdjęcia:
http://www.amsconcert.com/foto/1.jpg
1/60, f 5,6, 135mm, flash, ISO 200
http://www.amsconcert.com/foto/2.jpg
1/80, f 5,6, 35 mm, ISO 200
Moim skromnym zdaniem laika ostrość powinna być lepsza. Czekam na opinie fachowców, sam nie wiem bowiem czego się spodziewać. Być może powinienem reklamować obiektyw???
fido70 - Czw 29 Paź, 2015
Witam,
Wprawdzie nie mam w swoim egzemplarzu kłopotu z optyką - wręcz przeciwnie, znajomy nie ukrywa zazdrości potwierdzając teorię o "ukrytych L-kach" w niektórych sztukach, ale jest inny problem.
Jeśli to szkło jest podpięte do korpusu i aparat jest WYŁĄCZONY, widoczne jest rozładowywanie się akumulatora. Tak było w puszce 400D, to samo jest w 70D... Nie ma znaczenia ustawienie AF/MF czy IS on/off. Jeśli zapnę inne szkła - aparat może leżeć (rzadko, ale zdarza się) nawet 3 tygodnie i stan akumulatora praktycznie nie ulega zmianie.
Mimo braku szerokiego kąta mam znakomity AF, włączając w to cudowny system FTM (full time manual), dobrą stabilizację i niezłe wykonanie. Na niepełnej klatce spisuje się z oczywistych względów lepiej niz na FF
Używkę na pewno trzeba sprawdzić. O nówkę będzie już ciężko, bo jakiś czas temu zakończono produkcję.
Wojmistrz - Czw 29 Paź, 2015
starek, nie ma fotek do oglądnięcia.
Mój egzemplarz jest świetny, ale służy mi głównie na pełnej klatce, więc to też co innego.
fido70, dziwna teoria o której słyszę (czytam) pierwszy raz. Mam to szkło, przekładałem je wielokrotnie i na włączony i wyłączonym aparacie i jakoś nigdzie problemu z bateriami nie zauważyłem. Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM jeszcze do niedawna był sprzedawany w kicie z 7D, nadal można go kupić jako nowy oraz nie widzę informacji o zaprzestaniu produkcji. Pewnie zaprzestaną jeśli wymyślą MkII lub zmienią silnik. Pewne szkła się "wieczne" i jest wiele starszych obiektywów, które są w ciągłej produkcji jak np Canon EF 70-200mm f/2.8L USM produkowany od 1995r, gdzie jego "młodszy brat" czyli wersja IS był produkowany zaledwie przez dziewięć lat od 2001r.
komor - Pią 30 Paź, 2015
Wojmistrz, to wykopalisko z 2007 roku. Nie ma sensu odpowiadać koledze starek.
Wojmistrz - Pią 30 Paź, 2015
O fak...tycznie myślałem, że to nowy temat, a nie spojrzałem na datę przedostatniego wpisu No fido70, zabłysnął archeologią w pierwszym swoim wpisie na forum
fido70 - Sro 04 Lis, 2015
Eee tam, od razu zabłysnął.... Nie chciałem otwierać nowego wątku z identyczna nazwą. Nie wiem tylko czemu to mój pierwszy post, zważywszy że dane do konta mam zapisane od dawna i chyba już co nieco kiedyś pisałem... nieważne. Ważne, że szkło uważam za naprawdę dobre i chciałem podzielić się jego dziwną "elektryczną" przypadłością - wysysania prądu z puszek zarówno 400D jak i 70D. Po prostu przy żadnym innym szkle leżący w szafce korpus nie gubi prądu, tyle w temacie.
|
|