forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 1000D vs Nikon d80

bolus_7 - Sro 26 Maj, 2010
Temat postu: Canon 1000D vs Nikon d80
Witam,

Potrzebuje opinii fachowców. Zamierzam kupić lustrzankę cyfrową i zastanawiam się nad:

Nowe body (gwarancja) Canon 1000 D + Canon EF 50 mm f/1,8 II

lub

Używane body Nikon D80 (20000 pstryknięć) + Nikkor AF 50 mm f/1.8D

Prosiłbym o pomoc w wyborze aparatu za i przeciw. Nikona zaletą zapewne jest, że ma silnik.

Pozdrawiam

MC - Sro 26 Maj, 2010

bolus_7 napisał/a:
Nikona zaletą zapewne jest, że ma silnik.

Z całą pewnością nie w porównaniu z Canonem. W agrosystemie silnik jest w obiektywie. Każdym.

Co do wyboru - D80 jest wygodniejsze i lepiej wykonane. 1000D z kolei mniej szumi itp. Może lepiej zamiast niego poszukać używanego 30D? Chodzą po ok. tysiąc. Za pozostałą kwotę, oprócz 50/1.8 można kupić kita czy coś...

Sunders - Sro 26 Maj, 2010

Wybrałbym Canona-główne zalety:
1/lepsza matryca
2/roczna gwarancja

Baku - Sro 26 Maj, 2010

Największą zaletą Nikona w podanych zestawach jest lepiej wykonany (choć wcale nie wiem czy lepszy optycznie) obiektyw.
Jeśli zależy Ci na czymś nowym to kup 1000D i 50/1.8.
Jeśli może być coś używanego to poszukaj 30/40D i 50/1.8.

Wybór chyba jednak padnie na Canona 1000D, chyba, że znajdę 450D w miarę atrakcyjnej cenie, dziękuje za podpowiedzi

[ Dodano: Sro 26 Maj, 2010 10:13 ]
A jakie polecacie obiektywy do Canona?? 50 kupię na 100% do tego co warto dorzucić :)

MC - Sro 26 Maj, 2010

bolus_7, dlaczego nawet nie bierzesz pod uwagę 30D?

bolus_7 napisał/a:
jakie polecacie obiektywy do Canona?? 50 kupię na 100% do tego co warto dorzucić

To pytanie do działu "pomagamy w wyborze obiektywu" :smile:
Jeśli chcesz takiej rady, to podaj co chcesz fotografować i jaki masz budżet.

Właśnie rozglądam się za 30D - z początku nie brałem go pod uwagę, ale teraz mnie zainteresował tzn. spr. ceny używek na allegro, testy tego aparatu, a tak w skrócie czym się te aparaty aż tak się różnią, tzn. 1000D a 30D ??

[ Dodano: Sro 26 Maj, 2010 10:36 ]
Sunders napisał/a:
bolus_7 napisał/a:
jakie polecacie obiektywy do Canona?? 50 kupię na 100% do tego co warto dorzucić

To pytanie do działu "pomagamy w wyborze obiektywu" :smile:
Jeśli chcesz takiej rady, to podaj co chcesz fotografować i jaki masz budżet.

głównie aparat potrzebny mi do portretów (głębia ostrości), sport - sporadycznie, krajobraz - sporadycznie, nocne zdjęcia - sporadycznie. Ewentualnie pożyczę aparat braciszkowi, który przestawi pokrętło na AUTO :) i będzie pstrykał co się da.

Przepraszam, że nie umieściłem tematu w odpowiednim dziale :(

B o g d a n - Sro 26 Maj, 2010

bolus_7 napisał/a:
Zamierzam kupić lustrzankę cyfrową i zastanawiam się nad:
Nowe body (gwarancja) Canon 1000 D + Canon EF 50 mm f/1,8 II
lub
Używane body Nikon D80 (20000 pstryknięć) + Nikkor AF 50 mm f/1.8D

Małe pytanko:
Czy obiektyw w obydwu wypadkach będziesz miał tylko ten jeden 50mm ?
Jeśli tak, to musisz zdawać sobie sprawę, że kąty widzenia tych szkieł na matrycy APS-C to zaledwie około 30 stopni i to po przekątnej czyli masz już całkiem fajny teleobiektyw. :smile:

Aby mieć kąt widzenia w miarę "naturalny" (ok. 45 stopni) potrzebujesz ogniskowych rzędu 28-35mm. :wink:

do Bogdana:

Szczerze mówiąc nie chce brać aparatu z kitowym obiektywem dlatego poczytałem testy i opinie na innych stronach i do portretów zachwalali te obiektywy tzn. cena = jakość. Na razie się na tym skupiłem.

Co do obiektywów chętnie coś dokupię, tylko nasuwa mi się pytanie co ??;]

a co byś proponował ??

B o g d a n - Sro 26 Maj, 2010

bolus_7 napisał/a:
Szczerze mówiąc nie chce brać aparatu z kitowym obiektywem

Canon ma w ofercie jeden obiektyw nie taki straszny jak go malują, cyli 18-55 IS (ten ze stabilizacją). Kupując go wraz z 1000D zapłacisz jakieś 300 zł. To nie jest majątek a pozwoli Ci realizawać szersze kadry: krajobraz, architektura, pstrykanie na wycieczkach itd. Wszędzie tam, gdzie nie musisz mieć małej głębi ostrości, będzie OK. Do zadań specjalnych będziesz miał oczywiście 50/1,8.

Samo boody Canona 1000D kosztuje ok. 1290 zł.
Aparat wraz z 18-55 IS kosztuje ok. 1590 zł. - nic tylko kupić, choćby dla zapasowego obiektywu.

bolus_7 napisał/a:
aparat potrzebny mi do portretów (głębia ostrości), sport - sporadycznie, krajobraz - sporadycznie, nocne zdjęcia - sporadycznie

bolus_7 napisał/a:
nie chce brać aparatu z kitowym obiektywem

Do portretów możesz jeszcze/oprócz 50/1,8/ dokupić 85/1,8USM.
Sport to bardzo ogólne określenie-istotne jakie dyscypliny chcesz fotografować :smile:
Do krajobrazu i zamiast kita dobry jest 15-85/3,5-5,6IS USM.
Do zdjęć nocnych potrzebny będzie statyw :smile:

bolus_7 - Pią 28 Maj, 2010

Wracając do postu, czytałem testy canona 1000D i 30 D.
Wiadomo, że 1000D to plastykowa puszka, 30D ląduje o półkę wyżej choć aparat ma już swoją premierę parę ładnych lat....
Miał ktoś styczność z tymi aparatami ?? Jak ISO?? Jakość zdjęć

Wiadomo 1000D kupie nowego,
30D używkę

Według Was w co warto zainwestować, w 30d który jest aparatem sprawdzonym, leciwym (bez gwarancji) czy coś nowego jak 1000D (gwarancja).

Według mnie wole zainwestować w dobre obiektywy, tylko nasuwa mi się pytanie, używane body?? czy nowe??

Fotografuję już trochę czasu, interesują mnie najwięcej portrety, musiałem korzystać ostatnim czasem z przymusu z kompaktu (wiadomo - zdjęcia robi się głową, a nie aparatem :) ) ale brak głębi :(

Budżet na ten miesiąc 2000zł

Myślałem o 40D, ale body jest za 2000 zł,
30D można kupić taniej w cenie 1000D

Co proponujecie ??
Pozdrawiam

revolta - Pią 28 Maj, 2010

20 000 psytryknięć ? dużo , a jaka jest żywotność części ?
używany - okej ,ale 20 000 to chyba dużo ?
niektóre padają po takim okresie, ja bym sie bał

jaad75 - Pią 28 Maj, 2010

revolta napisał/a:
20 000 psytryknięć ? dużo , a jaka jest żywotność części ?
używany - okej ,ale 20 000 to chyba dużo ?
niektóre padają po takim okresie, ja bym sie bał
To mniej niż połowa z 50.000, na które fabrycznie oceniana jest żywotność migawki...
A niektóre egzemplarze padają nawet po kilkuset strzałach:
http://www.olegkikin.com/shutterlife/nikon_d80.htm

bacruk - Pią 28 Maj, 2010

revolta napisał/a:
ale 20 000 to chyba dużo

Nie przesadzajmy, sprzedawałem 1000d przy stanie 43tys i nic nie wskazywało aby migawka się kończyła.
Skąd przypuszczenia że w podstawowych puszkach są montowane mniej żywotne migawki niż w body ze średniej półki? Np w papierach do 50d nie ma wzmianki o żywotności 100tys, jest podawana informacja marketingowa w tym zakresie. Może producent zakłada, że jak amator fotografii kupi 1000d to w 99,9% g... go obchodzi migawka... więc pomija tą informację?

Czy ktoś posiada wiarygodną wiedzę w tym zakresie?
Sam jestem ciekaw celności powyższego :wink:

hijax_pl - Pią 28 Maj, 2010

bacruk, już kiedyś podawałem link: http://www.the-digital-pi...era-review.aspx

Cytat:
Canon EOS 1000D 100,000
Canon EOS 550D ???,???
Canon EOS 500D 100,000
Canon EOS 450D 100,000
Canon EOS 400D 50,000
Canon EOS 350D 50,000
Canon EOS 50D 100,000
Canon EOS 40D 100,000
Canon EOS 30D 100,000
Canon EOS 20D 50,000
Canon EOS 7D 150,000
Canon EOS 5D Mark II 150,000
Canon EOS 5D 100,000
Canon EOS 1D Mark IV 300,000
Canon EOS 1D Mark III 300,000
Canon EOS 1D Mark II N 200,000
Canon EOS 1DS Mark III 300,000
Canon EOS 1DS Mark II 200,000

Teoretycznie 100000 strzałów to jest dużo, pytanie jakie ma się szczęście może paść po 20000 lub nawet 5000 :) , tylko co wybrać 30D półprofesjonalną lustrzankę czy 1000D lustrzankę amatorską.

Jest jeszcze jedno wyjście kupić 1000D, popstrykać i wtedy kupić 40D, hmm... czy od razu wydać i kupić coś lepszego na dłuższy czas :)

hijax_pl, nie wczytywałem się dokładnie ale przeglądając nie zauważyłem aby podane przez Ciebie źródło powoływało się na dane uzysakne od producenta sprzętu.

Inaczej formułując problem... bo chyba o to głównie chodzi.
CZy jak komuś siądzie migawka w 1000d przy przebiegu 95tys to serwis wymieni bezpłatnie w ramach "gwarancji" producenta określającej żywotność migawki?
Jeżeli odpowiedz będzie twierdząca to nie ma się czym przejmować przy zakupie używki ze sporym przebiegiem...

MC - Pią 28 Maj, 2010

Trzeba rozróżnić deklarowaną od gwarantowanej.

na pytanie pare postów powyżej
ciężko doradzić bo: 1000D możesz być nie zadowolony po jakimś czasie jak wejdziesz w temat głębiej i polubisz
30D używany , ale jak będziesz robił plakaty to Ci pixeli może być za mało
to ciężki wybór 1000 czy 30
jak robisz fotki do kompa czy małe odbitki to pewnie 30D da dużo
pytanie kolejne - jak przez te lata ewoluował mechanizm AF w seriach różnych
bo wiadomo, że AF jest lepszy w wyższych modelach, ale pytanie jak to jest między generacjami
bo jeszcze się może okazać, że stary aparat z wyższej półki nie przegania nowego aparatu z najniższej półki
gdyby to był wybór 40D vs 1000D odpowiedź była by jasna, ale 30D to jednak szmat czasu

piszę o AF, bo ja właśnie na nim się przejechałem w seri XXXD
w 300D był porażką - bo automatycznie dobierał tryby i nie było o ile pamiętam możliwości wyboru, w 450D zawodził wieczorem bardzo
więc nie wiem jak jest w 1000D ani jak w 30D, musisz się tego sam dowiedzieć jakoś

Wujek_Pstrykacz - Pią 28 Maj, 2010

Ja używałem 30d przez ponad 2 lata, natrzaskałem nim ponad 30tys fotek, chodził "jak ta lala", niedawno zakupiłem dla siostrzenicy 1000d i powiem tyle - wolałbym jednak używane 30d niż nowe 1000d. Oczywiście wszystkie sądy, że 1000d to kupa plastikowego szmelcu są mocno przesadzone :grin:

zarzut "plastikowości" mnie też zawsze śmieszył, bo jak coś jest lżejsze - to lepiej się nosi
rozumiem zarzuty do prac mechanizmów, ale zarzut "bo za lekkie" jest śmieszny , w momencie jeśli nie mówimy o walcu drogowym czy jakimś postumencie do czegoś :]
ja bym wolał nosić coś co ma 600 gram z kitem niż 1500 gram, ale ... jakość powoduje, że noszę to drugie :/
pytanie o prace AF, skoro masz w zasięgu rąk 30 i 1000, odpowiedz, może sie przyda odpowiedź, porównywałeś AF wieczorem, w kątach i cieniach ? albo wręcz w nocy (pomniki) czy tylko kupiłeś i wręczyłeś ?

Teraz już nie porównam tych korpusów bo 30d poszło do ludzi, a co do 1000d to chodzi całkiem, całkiem, no może nie z kitem IS, ale z 17-55IS nawet , nawet :razz:

revolta napisał/a:
rozumiem zarzuty do prac mechanizmów, ale zarzut "bo za lekkie" jest śmieszny , w momencie jeśli nie mówimy o walcu drogowym czy jakimś postumencie do czegoś :]

Hm, a podłączałeś do takiego "lekkiego" korpusu obiektyw który waży tak z 1,5kg?

Bawiłem się 1000D i uważam, że ujdzie za wyjątkiem... AF , który to jest kieeeepski...
No ale jako nikoniarz z wyboru - może jestem zmanierowany nieco.. ;)

Nie wiem czy we wszystkich Nikonach AF chodzi dobrze, miałem zima na ogłoszeniu wyników plebiscytu Optycznych w łapkach detrójkę i w niej aef jakoś tak strasznie marnie chodził, ale ja się nie znam na sprzęcie :oops:

hijax_pl napisał/a:
obiektyw który waży tak z 1,5kg

TAK, o dziwo nie rozleciał się :smile:
Dyndał na szyji, siedział na statywie za korpus i nic pomino tandetnej plastikowości...

Nie ma co się czepiać. Za 1/3 - 1/2 ceny porządnie zbudowanego korpusu jest OK.
Robi zdjęcia - robi... i to całkiem niezłej jakości. Nie jest może tak "przyjazny" w obsłudze jak XXd ale to kwestia przyzwyczajenia. DA się ustawić potrzebne parametry - DA, i zdjęcia robi.
Potem jest kłopot z przesiadką na semiprof bo kurcze trzeba zmieniać przyzwyczajna klawiszowe :wink:

komor - Pią 28 Maj, 2010

hijax_pl napisał/a:
Bawiłam się 1000D

hijax_pl, czy to jakiś coming out? :P

a pytanie co z tymi generacjami AF ? to czy AF 30D może być lepsze od 1000D czy nie ?

komor, :D dzięki, poprawiłem :)

do komor:

W Twoim opisie widziałem, że masz obiektyw 50/1.8 powiedz mi co o nim sądzisz, bo chce właśnie zamiast kita kupić od razu ten obiektyw?? i czy czasem nie masz 30D??

Co do Canona 1000D w testach jakie znalazłem w google, w każdym krytykowali go za AF, 30D zachwalali, nie mówiąc o 40D, choć czytając różne testy i opinie spotkałem się i z taką, że ludzie wolą 30D zamiast 40D, może nie mieli tych aparatów w rękach i mówią głupoty a być może się znają :D Nie wiem.

Jakbym miał więcej kasy, nie zastanawiałbym się i brałbym 40D.

IMO 30D na pewno ma lepszy AF, ale jak jest w praktyce to nie wiem - opinia testujących na stronkach.

[ Dodano: Pią 28 Maj, 2010 14:43 ]
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
wolałbym jednak używane 30d niż nowe 1000d. :grin:

Powiedz mi czym jest to spowodowane, że wolisz 30 D niż 1000D? Miałeś te aparaty w rękach i wiem, ze znasz się na tym co robisz :) nikt w końcu nie kupuje 50D dla pstrykania zdjęć w domu :) i jakich obiektywów zazwyczaj podpinałeś pod 30D??

pamiętaj - skoro mowa o testach , to o latach testowania
coś o "niskich szumach" w roku 2004, będzie miało "okropne szumy" w roku 2010
coś o "super AF" w roku 2004 z obiektywem od kliszowego, może mieć "słaby AF" w roku 2010 z najnowszym obiektywem dedykowanym
jak miałem Tarona 70-300 w 2005 to sie cieszyłem "że mi złapał po sekundzie czy dwóch", teraz mam pretensje "że na 10 zdjęć to jedno nie wyszło i ptaszek mi uciekł"

Cytat:
Powiedz mi czym jest to spowodowane, że wolisz 30 D niż 1000D?

pytanie czy w 1000D masz wszystkie opcje ustawiania AF, pomiaru światła, czy masz opcje na ISO co pół stopnia, czy blokade lustra itp.
pamiętaj , że XXD ma dodatkowe kółko do sterowania - to baaardzo ułatwia :)
może to być kwestia obsługi, kwestia, że "pryzmat, to precyzyjniej MF ustawi się"

30d jest większy, mimo wszystko solidniej zbudowany, ma lepszy AF pomimo, że jest starszy od 1000d, ale dziedziczy technologie serii dwucyfrowej Canona, a co podpinałem, w zasadzie wszystko, oprócz 600/4, 800/5,6 czy 1200/5,6 którego to nie widziałem w rzeczywistości.

http://www.optyczne.pl/po...dd0=33&add1=711

eee nie jest źle myślałem że 30D to epoka 300D :D a to 2006 i 8MPIX, to serio nie jest źle :]

Powiem szczerze, że nie zamierzałem kupować Canona, a cały czas na uwadze miałem Nikon d3000. Wszystko było by ok, do puki nie doczytałem ile kosztuje do niego obiektyw przykładowo 50/1.8. Jest niby jeden w atrakcyjnej cenie, ale nie ma silnika i nie obsługuje AF.

Canon mnie przekonał tym, że jest dużo obiektywów i można "skakać" z puszki do puszki mając jedną szklarnie. :) Wtedy to zacząłem przyglądać się Canonowi 1000D do czasu jak polecono mi tu na forum 30D lub 40D. I tu się pojawił problem.

Powiem szczerze, że mam ochotę na półprofesjonalną lustrzankę, szybko się uczę, a później szybko mi brakuje dodatkowych funkcji.

Co najgorsze nigdzie nie doczytałem się, czy 1000D ma funkcję wstępnego podnoszenia lustra?? Może ktoś wie ??

bolus_7, a instrukcje obsługi czytałeś?

Nie mam jeszcze tego aparatu, na razie jestem na etapie wyboru pierwszej lustrzanki :) czyt. same testy. Przykładowo optyczne i podobne...
komor - Pią 28 Maj, 2010

bolus_7 napisał/a:
W Twoim opisie widziałem, że masz obiektyw 50/1.8 powiedz mi co o nim sądzisz, bo chce właśnie zamiast kita kupić od razu ten obiektyw??

Wersja skrócona tego wszystkiego co wiem z własnego doświadczenia z tym obiektywem oraz z opinii spotykanych na forum:

1) Canon EF 50/1,8 II jest w pełni plastikowy i delikatny. Niektórzy potrafią go szybko rozwalić, a przy częstej eksploatacji
może się po prostu zużyć i rozregulować. Ale zależy jak kto go używa, ja go mam już ze dwa lata i działa jak nowy, ale nie jest ani moim jedynym ani podstawowym obiektywem.

2) Jak na swoją cenę generuje ostre obrazy, jako pierwsza stałka jest na pewno bardzo atrakcyjny, bo kosztuje niewiele a można się przekonać czym się stałoogniskowy jasny obiektyw różni od spacer zoomów, kitów oraz jak się pracuje z obiektywem „bez zuma”.

3) Jako jedyny obiektyw do wszystkiego nie polecam, nie tylko ze względu na zbyt wąską ogniskową ale też dlatego, że z racji swojej plastikowości i dużych luzów potrafi kiepsko ostrzyć na dalsze odległości, szczególnie jak jest zimno. Być może nie wszystkie egzemplarze to mają, na pewno ma to mój oraz jeszcze jednej osoby z forum. Być może mylimy to mydlane ostrzenie z jakimś front/back-focusem, ale nigdy nie chciało mi się sprawdzić, bo zasadniczo wykorzystuję ten obiektyw na odległościach portretowych, na których zachowuje się prawidłowo.

bolus_7 napisał/a:
i czy czasem nie masz 30D??

Nie mam i nie miałem.

bolus_7 napisał/a:
nikt w końcu nie kupuje 50D dla pstrykania zdjęć w domu

I tu się grubo mylisz. :) Nie takie rzeczy ludzie kupują…

Cytat:
nikt w końcu nie kupuje 50D dla pstrykania zdjęć w domu

ale w domu jest ciemniej, prawda ? a skoro coś ma lepszy AF to się to kupuje :)
więc dla mnie w pełni zrozumiałe kupienie "w domu" 50tki ;)
ja kupiłem właśnie za prace AF w ciemnym :]
jakbym robił zdjęcia "tylko w domu podczas uroczystości" nie brałbym czegoś co ma kiepski AF w ciemnych pomieszczeniach , prawda ?
ooo ta rada sie przyda autorowi, skoro Nikon D80 to Nikon, a on planuje zdjęcia np. wieczorno-nocne, to lepiej używke N niż nowy najtańszy C, bo C serii tanich - nie będzie tak działał wieczorem jak N, zwłaszcza że D80 to była przecież seria średnia a nie najtańsza , chyba się nie mylę ? :]

Cytat:
bo chce właśnie zamiast kita kupić od razu ten obiektyw??

ooj
50 * 1,6 = 80
co Ty zrobisz z ogniskową 80 mm ???
pomysł poroniony, jak zadajesz takie pytanie - to naprawde nie masz doświadczenia w fotografii
mieć 1 obiektyw i to 80 mm... ehś

facet, po co Ci to lustro ? bo moda ??? weź kup se kompakta
z takim obiektywem to co najwyżej portrety możesz tłuc , ale przy byle wyjściu na miasto , złapiesz ćwierć budynku a żeby zrobić komuś zdjęcie - to będziesz musiał odejść 10 metrów
nonsens, totalny nonsens, naprawde kup sobie kompakta, Fuji są dobre, małe szumy mają
inne aparaty są dobre, kup sobie kompakta

[quote="revolta"]
Cytat:
kup sobie kompakta

Kompakta już mam - powiedzmy zaawansowanego, 15 x zoom - pełny manual chcesz mogę Ci sprzedać jako drugi aparat ?? w tamtych czasach kosztował tyle ile lustrzanka :) ,W kompakcie bawię się manualem itd. ale strasznie mydli, szumy to porażka, myślę, że dorosłem do lustrzanki. Swoja drogą spróbuj zrobić rozmazane tło w portrecie kompaktem,bo głównie aparat mi potrzebny do portretów , średnio to wychodzi... niby można poradzić sobie zoom'em niby można, ale do jakości lustrzanki daleko. Nie chcę w PS godzinami siedzieć i rozmazywać tło, bo nie oto chodzi. Choć przyznam Ci rację, że można zrobić fajne zdjęcia, znajoma foci kompaktem portreciki i może zawstydzić nie jednego fotografa który ma lepszy sprzęt i o wiele droższy. Jestem tego zdania, że zdjęcia robi się głową, a nie aparatem :) a co do lustrzanek masz racje, na lustrzankach się nie znam tym bardziej na przeliczaniu ognikowych 50mm jak to wygląda na matrycy APS-C. Nie znam się, ale zagłębiam się w tym temacie. Uważam, że najważniejsze się nie bać i poznawać nowe rzeczy. Co do obiektywu, ten 50/1.8 na pewno go kupię, ze względu na to, że jest jasny i głównie będzie wykorzystany do portretów przynajmniej czytałem o nim i ludzie go chwalą właśnie za portrety. Później, najprawdopodobniej za miesiąc (po wypłacie) odezwę się na forum, że szukam obiektywu między 18 - 50 mm, jasny i ostry. Jaki byście mogli mi doradzić. Prawda jest taka, że wy korzystacie z lustrzanek nie rok, miesiąc tylko parę ładnych lat więc lepiej się znacie niż przykładowo ja. Nie sposób kupić wszystkie obiektywy, lepiej popytać mądrzejszych od siebie i nie popełniać błędów co popełnili wcześniej inni. Choć prawda, że człowiek uczy się na błędach.

Lustrzanka jest dla mnie tajemnicą... do czasu :) ,kiedyś kompakt (manual)też był tajemnicą :)

[ Dodano: Pią 28 Maj, 2010 19:55 ]
do revolta

Wiem, że za bardzo się nie znam, ale czy nie czasem

Kitowy obiektyw 18-55 ekwiwalent do 35mm to 28.8 do 88 a na przelicznik na zoom optyczny to 3x w kompakcie?? Takie coś też doczytałem się na Internecie...

[ Dodano: Pią 28 Maj, 2010 20:04 ]
[quote="revolta"]
Cytat:
skoro Nikon D80 to Nikon, a on planuje zdjęcia np. wieczorno-nocne, to lepiej używke N niż nowy najtańszy C, bo C serii tanich - nie będzie tak działał wieczorem jak N, zwłaszcza że D80 to była przecież seria średnia a nie najtańsza , chyba się nie mylę ? :]

Nikona zaproponował mi znajomy, miałem zamiar kupić Nikona D3000. Pewnie jako laik bym go kupił,a późnej narzekał, że nie stać mnie na obiektywy. Od tego złego wyboru przekonał mnie znajomy fotograf, polecił mi zastanowić się nad kupnem Nikona D70s lub Nikona D80. Mają śrubokręt i taniej można dokupić obiektyw. Zadałem te pytanie co byście wybrali?? Nie którzy odradzili mi Nikona D80 z powodu zbyt wysokich szumów, a polecili właśnie 30D/40D. Średnia półka, czy jak kto woli lustrzanki półprofesjonalne :) Tylko tak jak pytałem wcześniej,

Nowy 1000D czy używany 30D?? wiem, że to nie kompakt i z każdą lustrzanką będę uczył się od zera :)

jaad75 - Pią 28 Maj, 2010

revolta napisał/a:
ooj
50 * 1,6 = 80
co Ty zrobisz z ogniskową 80 mm ???
pomysł poroniony, jak zadajesz takie pytanie - to naprawde nie masz doświadczenia w fotografii
mieć 1 obiektyw i to 80 mm... ehś

facet, po co Ci to lustro ? bo moda ??? weź kup se kompakta
z takim obiektywem to co najwyżej portrety możesz tłuc , ale przy byle wyjściu na miasto , złapiesz ćwierć budynku a żeby zrobić komuś zdjęcie - to będziesz musiał odejść 10 metrów
nonsens, totalny nonsens, naprawde kup sobie kompakta, Fuji są dobre, małe szumy mają
inne aparaty są dobre, kup sobie kompakta
Po raz kolejny wypowiedź godna prawdziwego "znawcy"... To, że Ty sobie nie radzisz bez spacer zoomika, to nie znaczy, że 50-tka na APS-C nie może być jedynym obiektywem. Na początek to zresztą znacznie zdrowsze i bardziej pouczające niż obiektywy klasy 18-55. Swego czasu 50-tką (na APS-C) robiłem zdecydowanie najwięcej zdjęć, mimo, że miałem też 35-tkę i 100-tkę makro.

18-55 będzie odpowiednikiem 28/9-88
bez tej dolnej granicy zapomnij o pejzażykach, a górną też jakiś portret oblecisz, wiadomo, że nie tak jak z malym F, ale... lepsze coś co znajduje wiele zastosowań niż coś co ma wąskie zastosowanie (gdy póki co nie masz na więcej sprzętu)
kitowy IS jest całkiem dobry i nawet wieczorem porobisz wyraźne zdjęcia
to uniwersalny zoomik i dzięki temu w wielu sytuacjach sie przyda
a słuchanie kogoś kto poprostu ma do mnie jakieś osobiste anse sprowadzi na droge złego zakupu ;]
jeśli 30D czy D80 kupisz za te małe pieniądze to może zdjęcia wieczorne będą bardzo udane, co może nie wyjść z 1000D (zakładając że ma słaby AF)

jaad75 - Sob 29 Maj, 2010

revolta napisał/a:
bez tej dolnej granicy zapomnij o pejzażykach
Bzdura, pejzaż to nie tylko szeroki kąt jak utarło się uważać.
revolta napisał/a:
lepsze coś co znajduje wiele zastosowań niż coś co ma wąskie zastosowanie (gdy póki co nie masz na więcej sprzętu)
A przeczytałeś, że autor myśli o skupieniu się głównie na portretach, a inny typ fotografii będzie wykonywał sporadycznie? A to, co ma rzekomo "więcej zastosowań", najczęściej do żadnego z tych zastosowań nie jest optymalne.
revolta napisał/a:
kitowy IS jest całkiem dobry i nawet wieczorem porobisz wyraźne zdjęcia
Ludziom?
revolta napisał/a:
a słuchanie kogoś kto poprostu ma do mnie jakieś osobiste anse sprowadzi na droge złego zakupu ;]
Nie mam do Ciebie osobistych "ansów". Po prostu przestań pisać o czymś, o czym nie masz pojęcia.
revolta napisał/a:
jeśli 30D czy D80 kupisz za te małe pieniądze to może zdjęcia wieczorne będą bardzo udane, co może nie wyjść z 1000D (zakładając że ma słaby AF)
Istotną, zwłaszcza w przypadku zastosowań portretowych, będzie pokładowa możliwość zdalnego sterowania lampami w D80, której nie mają żadne z wymienionych Canonów. 50-tka jako pierwszy obiektyw jest optymalnym wyborem, biorąc pod uwagę zainteresowanie portretem. Kolejnym zakupem powinna być lampa.
RB - Sob 29 Maj, 2010

revolta napisał/a:
18-55 będzie odpowiednikiem 28/9-88
bez tej dolnej granicy zapomnij o pejzażykach, a górną też jakiś portret oblecisz, wiadomo, że nie tak jak z malym F, ale... lepsze coś co znajduje wiele zastosowań niż coś co ma wąskie zastosowanie (gdy póki co nie masz na więcej sprzętu)

największą zaletą aparatu z wymiennymi obiektywami jest możliwośc dobrania sobie obiektywu to tematu a nie istnienie taniego zooma 'do wszystkiego'. Jeśłi temat jest dośc jasno określony i jest nim raczej portret... to po cholerę komu standard zoom na którym 'od biedy obleci' jakis portret ( :???: ) gdy można mieć obiektyw znacznie bardziej portretowy (choć też nie idealny)

revolta - Sob 29 Maj, 2010

zgoda, ale pisał że sporadycznie i do innych rzeczy, a jak będzie miał tylko 50, to krajobrazu nie obleci , 80 mm to nie 28 czy 35
jeśli będzie robił tylko portrety to macie racje pełną

hijax_pl - Sob 29 Maj, 2010

revolta, krajobrazy można robić też na 150mm i więcej.. A 50ką krajobraz też obleci ;)
cybertoman - Pon 31 Maj, 2010

bolus_7 napisał/a:
Co najgorsze nigdzie nie doczytałem się, czy 1000D ma funkcję wstępnego podnoszenia lustra?? Może ktoś wie ??
Ma
bolus_7 - Pon 21 Cze, 2010

Witam,
Zwyciężył rozsądek i zakupiłem

Canon 1000D plus 50/1.8

Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi.