forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - C 85mm f/1.8 czy Sigma 50mm f/1.4

skuter78 - Pią 28 Maj, 2010
Temat postu: C 85mm f/1.8 czy Sigma 50mm f/1.4
Witam!
Jaki wybrac obiektyw do Canona 450d. Chcialbym pobawic sie w portrety i zastanawiam sie ktorez tych szkiel bedzie lepsze. Pomiesczenia w jakich bede robil fotki nie sa wielkie,dlatego nie wiem czy 85mm nie bedzie za duzy?

[ Dodano: Pią 28 Maj, 2010 23:44 ]
a jeszcze w gre wchodza C50mm f/1.4 i C 60mm f2.8 Macro

jaad75 - Sob 29 Maj, 2010

Jak dla mnie:
Sigma 50/1.4
EF-S 60/2.8
EF 50/1.4
EF 85/1.8
W takiej kolejności.

sigmiarz - Sob 29 Maj, 2010

EF 50/1.4 do aps-c będzie bardziej uniwersalny, i tak 50 x 1.6 = 80
Sunders - Sob 29 Maj, 2010

Jak znajdziesz egzemplarz bez FF/BF to najlepsza jest sigma, potem EF50/1,4,po nim EF-S60/2,8macro. W niewielkich pomieszczeniach 85/1,8 może być "za długi".
MC - Sob 29 Maj, 2010

Sunders napisał/a:
Jak znajdziesz egzemplarz bez FF/BF

Ja napiszę inaczej: o ile nie trafi Ci się egzemplarz z FF/BF...

MM - Sob 29 Maj, 2010

A ja bym nie kupił niczego innego niż 85/1.8. Jak pomieszczenie za małe to zmienić pomieszczenie :wink: Krótsze szkła na bank zachęcą do podejścia bliżej (za blisko) i perspektywę szlag trafi.
ophiuchus - Sob 29 Maj, 2010

Używam 450D i posiadam zarówno 50 f1.4 jak i 85 f1.8. Ten drugi w pomieszczeniach spisuje się całkiem dobrze. A nawet w małym pokoju można zrobić fajne popiersie :] Pięćdziesiątka będzie trochę uniwersalniejsza ale na APS-C to taki ni pies ni wydra ;) Choć można nią robić równie udane zdjęcia.

ophiuchus napisał/a:
Pięćdziesiątka będzie trochę uniwersalniejsza ale na APS-C to taki ni pies ni wydra ;)
Czyli 75/77/85-tkę na FF też byś tak określił, czy po prostu powtarzasz internetowe mity?
MC - Sob 29 Maj, 2010

jaad75, była już na ten temat dyskusja i to całkiem niedawno. Po co się powtarzać? :cool:

MC, bo ten temat zbyt często wypływa i takie teksty przyczyniają się do upowszechniania się mitów wśród nieświadomych użytkowników.
ophiuchus - Sob 29 Maj, 2010

Tam od razu mity... powinienem zaznaczyć, że to moja subiektywna opinia, po prostu do robienia fotek ludziom częściej używam 85 niż 50 mm, co nie znaczy że 50 to zły obiektyw.
oranżewski - Sob 29 Maj, 2010

85 to absolutnie nie jest za wąsko! w pomieszczeniach (i to ciasnych) czasami zakładam Sigmę 70-300 i zakres 135-200 jest bardzo fajny do portretów. nawet półzbliżenia.
z drugiej strony w 50/1.4 kusi światełko :cool:

David29 - Sob 29 Maj, 2010

Ja mam 85 i nie zamienił bym go na sigmę.Bardzo ostry i robię extra portrety :grin: :grin:
oranżewski - Sob 29 Maj, 2010

a ja proponuję kompromis - Canon 85/1.8 + Canon 50/1.8 :cool:
jaad75 - Nie 30 Maj, 2010

ophiuchus napisał/a:
po prostu do robienia fotek ludziom częściej używam 85 niż 50 mm
A ja najczęściej używam 31 i 43... I co mam zacząć dla odmiany lansować tezę, że to idealne porteretówki na cropie? 85-tka na pełnej klatce była co najmniej tak popularna jak 135-tka. Leica ma portretową 75-tkę, Pentax 77-mkę - obiektywy dające na pełnej klatce niemal idealnie taki kąt widzenia jak 50-tka na cropie 1.5, pytam więc, czy te szkła to jak twierdzisz "ni pies, ni wydra"?

[ Dodano: Nie 30 Maj, 2010 03:09 ]
fotomaszewski napisał/a:
85 to absolutnie nie jest za wąsko!
Dla mnie, 77mm, to zazwyczaj jest za wąsko w pomieszczeniach, a poza tym, jak już wielokrotnie pisałem, lubię portrety z lekko skróconego dystansu.
ophiuchus - Nie 30 Maj, 2010

jaad75, ależ to jest tylko moja opinia :zalamany: przecież nie każę nikomu kupować lub używać do portretów tylko 85 mm :D i tak właśnie twierdzę, stałki z ogniskową w okolicach 50mm na apsc to ni pies ni wydra. Ale nikt nie powiedział, że nie jestem w błędzie... po prostu za mało zdjęć jeszcze zrobiłem ;)
oranżewski - Nie 30 Maj, 2010

ale często robię portrety Sigmą 18-50@18 ;) tak więc co kto lubi.
jaad75 - Nie 30 Maj, 2010

ophiuchus napisał/a:
stałki z ogniskową w okolicach 50mm na apsc to ni pies ni wydra.
No więc wracam do pytania - czy w takim razie twierdzisz, że klasyczne portretówki 75-85mm na FF, to również "ni pies ni wydra"?
skuter78 - Nie 30 Maj, 2010

MAM MALE PYTANKO CO TO JEST FF/BF. CZY TO ZNACZY ZE MAGA BYC PROBLEMY Z AUTOFOCUSEM??
mavierk - Nie 30 Maj, 2010

skuter78 napisał/a:
CZY TO ZNACZY ZE MAGA BYC PROBLEMY Z AUTOFOCUSEM??
podobne, jak Twoje z pisaniem małymi literami :)
FF - ustawia ostrosć przed obiektem
BF - za.
jaad75 napisał/a:
No więc wracam do pytania - czy w takim razie twierdzisz, że klasyczne portretówki 75-85mm na FF, to również "ni pies ni wydra"?
Domyślam się, że portery robione 24/1.4 czy 35/1.4 to już w ogóle jakieś niemożliwe do zrobienia jest :)
Usjwo - Nie 30 Maj, 2010

Nieszczesliwie FF zanczy front focus i fulll frame, w powyzszym przypadku to drugie.
Co do 50 jako portretowki. Przeciez portret to oprocz zdjecia "paszportowego", takze cala postac wiec 85 jest dobre i 50 tez, wszystko zalezy od preferencji. Jaad75 ma tu troche racji jak 50 na APS-C to ni pies ni wydra, to oslawiona 85 na FF tez podobna. A juz tak na koniec, to kazdy kit ma 50mm wiec nic prostrzego niz ustawic i sprawdzic czy pasuje, czy potrzeba dluzej potrzebne.

oranżewski - Nie 30 Maj, 2010

nie ma co wszczynać wałkowanego tematu wyższości 85 na aps-c nad 50 i odwrotnie. niech autor podepnie oba i zdecyduje czy lepsze będzie dla niego 50mm czy 85mm. jeśli zdecyduje się na 50, to wtedy można polemizować: sigma a canon.
ophiuchus - Nie 30 Maj, 2010

Przyszedłem się pokajać :zalamany: każda ogniskowa jest dobra, gdy się wie jak z niej korzystać 8) Możecie moje powyższe posty odnośnie 50mm zignorować ;)
sigmiarz - Nie 30 Maj, 2010

zależy od kadrów, do "główek" lepsza 85-ka :D
oranżewski - Pon 31 Maj, 2010

no widzisz. ja do główek często podpinam sigmę 18-50 i walę na szerokim kącie. prawie jak rybie oko :P :)
candy - Pon 31 Maj, 2010

18mm na cropie 1.6 to rzeczywiście "prawie" jak rybie oko,prawie wcale... :P
oranżewski - Pon 31 Maj, 2010

chodzi mi o to, że jak podejdziesz na 30cm do twarzy, to jest ładne przerysowanie perspektywiczne ;)
sigmiarz - Wto 01 Cze, 2010

wiec nie ma o czym rozmawiac.. mozesz robic i 6mm nikona jak uda Ci sie go kupic,
kąt widzenia 220 stopni, powinno Ci wystarczyc.. :evil:

jak ktos pyta o obiektyw do portretu jest chyba oczywiste ze nie chce przerysowan,
tylko realizm, jak podejdziesz 50mm blisko to przerysowania będą, 85 raczej nie powinno,
ja m.in. lubię portrety we wnętrzach z otoczeniem wokół portr. osoby które ją określa mniej lub bardziej, i zalezy od wnętrza ale mieszczę się w zakresie 30 - 75 dla ff...

oranżewski - Wto 01 Cze, 2010

sigmiarz napisał/a:
jak ktos pyta o obiektyw do portretu jest chyba oczywiste ze nie chce przerysowan,
tylko realizm
to czemu dużo osób dodaje programowo winietę? przecież to jest wada obiektywu... a tym bardziej nie jest to realizm ;)
myślę, że nie ma co kontynuować sporu "ogniskowej portretowej", bo każdy lubi co innego. a przerysowania nie skreślają na miejscu zdjęcia.

spójrz na fotografie Tomka Sikory. Jego kreacje łamią zasady. Wyjątkowy styl, jak charakter pisma, wyróżnia go w czołówce polskich twórców fotografii. //szerokikadr.pl
i co? nie powiesz przecież (oglądając album "Maroko"), że jego obiektywy mydlą :lol: ;)

sigmiarz - Wto 01 Cze, 2010

nie zrozumiałeś mnie

[ Dodano: Wto 01 Cze, 2010 11:43 ]
jeszcze raz... "jak ktos pyta o obiektyw do portretu jest chyba oczywiste ze nie chce przerysowan"

istnieje pewnie dogmat, do akademickiego portretu, przy kadrze popiersie i ciaśniej używamy obiektywu 85 - 105 dla FF... i juz temat skonczony.
mozesz uzywac czego tylko chcesz.. ale jesli chcesz spelnic warunek, brak znieksztalcen,
i nie masz studia 200m kw. uzywasz 85 dla FF

przy szerszym kadrze dobrze sprawdzi się 50mm.

B o g d a n - Wto 01 Cze, 2010

Po pierwsze - nie ma sensu motać w głowie skuter78 zakresami ogniskowych dla aparatów pełnoklatkowych skoro ma Canona 450D.
Po drugie - portrety to nie tylko oczy, usta i kosmyk włosów w kadrze ale również dziadek siedzący na ławce przed domem i tylko skuter78 może powiedzieć jakiego rodzaju "twórczość" go interesuje. Reszta, czyli Ty, ja ... możemy sobie jedynie pogadać czego MY używamy i tyle.
Po trzecie - portrety bez "przerysowań" są wymagane tylko do ... paszportu i dowodu. Kreatywne portrety to właśnie świadome wykorzystanie różnych ogniskowych i nie koniecznie 50-85-135mm.

Ja np. mam portrety wykonane na 24mm przy matrycy FF, jak i 400mm przy matrycy APS-C i wiele innych kombinacji pomiędzy. :smile: