forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Dwukomorowy plecak

Sz@kal - Sob 29 Maj, 2010
Temat postu: Dwukomorowy plecak
Witam
zastanawiam się od dłuższego czasu nad sprzedażą mojego Fastpacka 250 (jest ogłoszenie w odpowiednim dziale) i zakupem jakiegoś plecaka dwukomorowego z mocowaniem na statyw - Fastpack jest świetny!!! Jest bardzo wygodny, ma świetny dostęp do sprzętu ale brak mocowania na stawtyw w ostatnim czasie powoduje, że go nigdzie nie biorę i leży na półce a ja użeram się z torbą i statywem na plecach (na rowerze nie jest to wygodne rozwiązanie) Dlatego też szukam czegoś wygodnego, o podobnej wielkości co mój Fastpack 250 (ma wejść D90 z gripem, Tamron 17-50, SB900 i jeszcze 1-2 obiektywy - to wszystko oczywiście w komorę na sprzęt) - najlepiej dwukomorowego i właśnie z mocowaniem na statyw! Cena maksymalna to 350zł Moje poszukiwania stanęły na dwóch modelach:

1) Lowepro Primus Minimus
2) Kata 3n1-20 (z opcjonalnym mocowaniem na statyw)

Oba rozwiązania to coś ok 350zł Oba mają fajny i szybki dostęp z boku do aparatu, oba mają podobne rozwiązanie mocowania statywu itd itd.

Powiem, że bardziej skłaniam się ku Kacie z takiego powodu, że spotkałem sporo opinii, iż mocowanie w primusie co trochę opada, spotkałem też kilka wypowiedzi (nawet na naszym forum) iż pęka sprzączka przy pasku piersiowym, i spotkałem się też z narzekaniami, iż boczne wydobycie aparatu ciut większego (u mnie byłby to D90 z gripem) bywa baaardzo kłopotliwe, gdyż otwór jest mały... Z drugiej strony ergonomia noszenia wydaje się w primusie o wiele lepsza (niestety nie mam możliwości obejrzeć ich na żywo więc opieram się na tym co widzę na zdjęciach/filmach i na wypowiedziach użytkowników/testerów. Kata jest wg mnie fajniejsza pod względem dopasowania plecaka pod siebie, boczne wyciąganie jest WG mnie lepiej rozwiązane, można plecak przekształcić w Slinga, ale nie wiem jak się będzie sprawowało doczepiane mocowanie statywowe (mój statyw to Sherpa 600 - więc może nie wielki ale i niezbyt mały statyw) Może Wy coś doradzicie? Może mieliście/macie styczność z tymi plecakami i możecie coś więcej napisać o nich (o wadach, zaletach)

pro_fill - Sob 29 Maj, 2010
Temat postu: Re: Dwukomorowy plecak
Sz@kal napisał/a:
Fastpack jest świetny!!! Jest bardzo wygodny, ma świetny dostęp do sprzętu ale brak mocowania na stawtyw w ostatnim czasie powoduje, że go nigdzie nie biorę i leży na półce a ja użeram się z torbą i statywem na plecach (na rowerze nie jest to wygodne rozwiązanie) Dlatego też szukam czegoś wygodnego, o podobnej wielkości co mój Fastpack 250 (ma wejść D90 z gripem, Tamron 17-50, SB900 i jeszcze 1-2 obiektywy - to wszystko oczywiście w komorę na sprzęt) - najlepiej dwukomorowego i właśnie z mocowaniem na statyw!

witaj. widząc twoje zadowolenie z samego plecaka i niezadowolenie z braku możliwości statywu, chciałem ci zaproponować odwiedzenie sklepu dehatlon.
ja miałem problem z przymocowaniem kijków do trackingu i zakupiłem za niecałe 20 PLN troki.
myślę że przy samym plecaku znalazłbyś miejsce, przez które mógłbyś przewlec troki i przymocować statyw.
miałbyś nadal plecak z którego byłbyś zadowolony z dodatkową opcją mocowania statywu.

osobiście zastanowiłbym się nad przymocowaniem gdzieś od spodu.

pro_fill, właśnie zbytnio nie ma gdzie troków przewlec (myślałem już o tym) a od spodu... cóż Sherpa jest ciut długa i zbytnio by wystawała na boki ;)
Monastor - Sob 29 Maj, 2010

Sz@kal, mam primusa w dużej wersji i ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony. Dostęp do sprzętu jest bardzo wygodny, na jakość materiałów też absolutnie nie mogę narzekać, to bardzo porządna rzecz.
Pogłoski o opadającym mocowaniu niestety są prawdziwe. Jeden z uchwytów znajduje się na czymś w rodzaju suwaka, który bardzo lubi zjeżdżać w miarę jak statyw porusza się pod wpływem kroków. Osobiście zazwyczaj noszę statyw w ręku, a jak już muszę go zamocować przy plecaku, przywiązuję go dodatkowo do ucha u góry plecaka, co niestety bardzo utrudnia dostęp.

Cytat:
spotkałem też kilka wypowiedzi (nawet na naszym forum) iż pęka sprzączka przy pasku piersiowym

Moja nie tyle pękła, co się wysunęła.

Poza tymi dwoma mankamentami, to bardzo porządny plecak. Myślę, że podobnie jest z wersją primus minimus.

niestety na forum Nikoniarzy potwierdziły się pogłoski jakoby nie było możliwe w primusie minimusie wyciągnięcie zestawu D90 + grip przez boczny otwór... co dla mnie dyskwalifikuje ten plecak - do tega sam fakt iż mimo sporo większych gabarytów jest w nim dużo mniej miejsca na sprzęt foto niż w Kacie... Na razie cały czas skłaniam się ku Kacie ale czekam na inne propozycje...
maroos - Nie 30 Maj, 2010

możesz rozważyć jeszcze ten http://www.e-cyfrowe.pl/v...3-p-15161.html.
Zastanawiałem się nad katą ale ten wydał mi się wygodniejszy.

da_tomala - Sro 02 Cze, 2010

ja zamieniłem fastpack na lowepro flipside 300 - też mam statyw sherpa i idealnie można go zamocować. Mieści mi się tam canon 450d z gripem i obiektywem C10-22 + C85 + lampa 580exII i zostaje jeszcze sporo miejsca gdzie mam inne klamoty. Spokojnie pomieściłby jeszcze ze trzy krótkie stałki. No i ma dwa ramiączka :) . Fastpack był bardzo praktyczny jeśli chodzi o dostęp do sprzętu, jednak kiedy chciałem wybrać się na dłuższy spacer to to jedno ramiączko wciskało się w ramię.

[ Dodano: Sro 02 Cze, 2010 00:24 ]
aha, tu kupowałem http://fotoaparaciki.pl/i...uct&prod_id=488

[ Dodano: Sro 02 Cze, 2010 00:28 ]
zdaje się, że na stronie fotoaparaciki mają zdjęcie flipside 200 bo 300 jest szersza - tu film http://www.youtube.com/watch?v=r7H_B_i9zpg

Sz@kal - Sro 02 Cze, 2010

maroos plecak super ale mocowanie na statyw z boku plecaka dla mnie go dyskwalifikuje na starcie niestety bo poza tym plecak naprawdę godny uwagi a do tego cena... nie mieszcząca się w moim przedziale...
da_tomala chyba pomyliłeś fastpacka ze slingshotem? (pisałeś o jednym ramieniu) Flipside może i fajny ale 1) nie jest dwukomorowy 2) trzeba go całkowicie ściągać i rozpinać by dostać się do sprzętu...

da_tomala - Sob 05 Cze, 2010

Sz@kal napisał/a:

da_tomala chyba pomyliłeś fastpacka ze slingshotem? (pisałeś o jednym ramieniu) Flipside może i fajny ale 1) nie jest dwukomorowy 2) trzeba go całkowicie ściągać i rozpinać by dostać się do sprzętu...

A tak, rzeczywiście miałem slingshota nie fastpacka. Jednak co do uwagi 2 - że trzeba Flipside całkowicie ściągnąć, to w moim przypadku uważam to za zaletę. Nie ma dostępu do komory od zewnętrznej strony (jak w slingshocie) i kiedy fotografuje w tłumie, nie zaprzątam już sobie głowy tym, czy ktoś czasem nie grzebie mi w torbie jak mam ją na plecach.

maczetka - Nie 27 Cze, 2010
Temat postu: Plecak nie tylko na aparat
Od jakiegos czasu szukam plecaka, w ktorym zmiescilaby sie lustrzanka z dwoma, trzema sredniej wielkosci obiektywami (50, 24-105, moze 17-40) a jednoczesnie zostaloby troche miejsca na rzeczy "niefotograficzne": jakas bluze, przewodnik, moze mala butelke z czyms do picia - generalnie zestaw wycieczkowo-spacerowy.

To co znalazlem do tej pory jest albo wielkosci plecaka ze stelazem albo na sprzet nie-foto jest tyle miejsca, ze moga to byc ewentualnie chusteczki i okulary :-)

Moze ktos z Was polecilby fajny plecak w cenie, ktora nie zwala z nog?

Nam-tar - Nie 27 Cze, 2010

Może Vanguard UP-Rise 45 albo jakiś inny z tej serii? Doby i solidny. Mam, nie narzekam. Z przodu mieszczą się papiery a w górnej części jakieś śniadanie się wciśnie ;)

http://www.vanguardworld.com/

komor - Nie 27 Cze, 2010

maczetka napisał/a:
Od jakiegos czasu szukam plecaka, w ktorym zmiescilaby sie lustrzanka z (…) a jednoczesnie zostaloby troche miejsca na rzeczy "niefotograficzne":

Innymi słowy szukasz plecaka 2-komorowego. I do takiego tematu scalam Twój.

Sz@kal - Nie 27 Cze, 2010

maczetka a ja polecam Fastpacka 250 mam i to co piszesz spokojnie do niego wejdzie a nawet ciut więcej :) Jakby co to mam taki do sprzedania :) - sprzedaje bo poszukuję czegoś podobnego ale z mocowaniem na statyw...
Sunders - Nie 27 Cze, 2010

Sz@kal napisał/a:
plecak super ale mocowanie na statyw z boku plecaka dla mnie go dyskwalifikuje na starcie niestety

Sz@kal, czemu uważasz, że mocowanie na statyw z boku dyskwalifikuje taki plecak? Przymierzam się do zakupu plecaka i mam na oku jeden właśnie z takim mocowaniem :???:

lupo57 - Nie 27 Cze, 2010

Sunders napisał/a:

Sz@kal, czemu uważasz, że mocowanie na statyw z boku dyskwalifikuje taki plecak? Przymierzam się do zakupu plecaka i mam na oku jeden właśnie z takim mocowaniem :???:

Sunders chodzi o "rozkład" masy, niewygodnie się nosi na dłuższych dystansach plecaki jeśli maja nierównomiernie rozłożony ciężar, poza tym z boku statyw się "telepie"

Paweł_G - Pon 28 Cze, 2010

Posiadam Computrekera Plus AW i szczerze go polecam - bardzo wygodny choć statyw nieco dynda z tyłu. O ile w terenie nie jest to problem o tyle w tłumie przy dynamicznych zwrotach można komuś przywalić statywem, ponieważ ma sporą bezwładność.
Sz@kal - Wto 08 Lut, 2011

Ok ponownie wracam do tematu plecaka :) Obecnego Fastpacka 250 w najbliższym czasie zamierzam sprzedać i szukam właśnie zamiennika, który go zastąpi. Mam następujące oczekiwania co do plecaka:

TO MUSI BYĆ
1) wygoda noszenia - dobry system nośny - zarówno na krótkich przejażdżkach rowerowych jak i dłuższych wyprawach po górach
2) musi dobrze chronić sprzęt - w każdym słowa tego znaczeniu
3) nie może być za duży - rozmiar coś około fastpacka 250
4) obowiązkowo musi mieć mocowanie na statyw (i raczej na środku plecaka nie gdzieś z boku)

TO FAJNIE GDYBY BYŁO
5) fajnie jakby był dwukomorowy, aby mieściły się też nie fotograficzne graty
6) miłym dodatkiem będzie pelerynka przeciwdeszczowa
7) rewelacją byłby łatwy dostęp do aparatu (tak jak w fastpacku - choć wiem, że z tym będzie najgorzej)
8) fajnie gdyby nie wyglądał na fotograficzny ;)

póki co tyle mi do głowy przychodzi, więcej pewnie wyjdzie w praniu ;)

Plecak póki co ma pomieścić Nikona D90 z podpiętym gripem, tamrona 17-50 2.8 VC, Samyanga 85, SB 900, filtry + holder cokina, ładowarkę, zapasowe pierdółki, no i jeszcze ma zostać miejsce na co najmniej dwa obiektywy. Do plecaka póki co dopinany będzie Velbon Sherpa R600

Moje obecne typy to:
1. Lowepro Rover AW II - bardzo mi się podoba system nośny i to, że spełnia najwięcej warunków ale czytałem, że ochrona sprzętu stoi w nim na nie najwyższym poziomie, że statyw dynda a do tego zastanawia mnie pojemność części foto...

2. Lowepro Flipsyde 400 - statyw ponoć mocuje się ok, ochrona sprzętu na b. wysokim poziomie, wydaje się gorszy system nośny i jakoś wydaje mi się, nie wygodne użytkowanie z dostępem od strony pleców, ma tylko komorę foto (ale na tyle pojemną, że można by tam też upchać rzeczy nie foto ;) )

Fajnie gdyby wypowiedzieli się użytkownicy tych plecaków, może coś potwierdzili lub podważyli i wypowiedzieli swoje zdanie po użytkowaniu, czekam też na zupełnie inne propozycje (max to ok 400-450zł) Bardzo liczę na waszą pomoc i mam nadzieję, że pomożecie :)

lupo57 - Wto 08 Lut, 2011

a może coś pokroju Tamrac Expedition 5x świetny system nośny, bardzo wygodny, statyw na środku, nie rzuca się w oczy
Sz@kal - Wto 08 Lut, 2011

Musiałbym się lepiej przyjrzeć ale po wstępnych internetowych oględzinach bardziej podoba mi się flipsyde zwłaszcza, że jest tańszy
cannot - Sro 09 Lut, 2011

Ja mam Katę 3N1 30 i sobie chwalę. Ma osobną komorę na osobiste rzeczy, dość sporą i osobną na foto gadżety. Ma dużo po bokach ma dwie małe zasuwane kieszenie idealne na kable, zapasowe akumulatorki. Specjalną kieszeń wypinaną na dodatkowe karty. Dokupuję się do niego jakby uprząż na statyw, którą mocuję się na środku plecaka. Plecak bardzo stabilny i wygodny. Są też jego mniejsze odpowiedniki. Ma 3 różne systemy noszenia, w tym taki z szybkim dostępem do sprzętu i to mi się w nim podoba. Dokładnie pokazane systemy noszenia są na tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=8YF_Vj-l6vs. Peleryna przeciwdeszczowa jest ;) , komory wewnątrz części foto można dowolnie regulować i mam wrażenie, że naprawdę dobrze chronią sprzęt. Serdecznie go polecam ;)
Sz@kal - Sro 09 Lut, 2011

cannot, a nosiłaś go może na dłuższych wyprawach, takich całodniowych? Czy nadal jest wygodny? Czy nie brakuje pasa piersiowego? Szelki wydają mi się w nim mało wygodne na dłuższą metę, pas biodrowy... no i mocowanie na statyw - trzeba dokupić, mało nie kosztuje a wydaje się być mało stabilne i statyw nie rozkłada się równo (chodzi mi o to, że nogi nie wystają trochę w dół plecaka tylko całość na górze - przy przejażdżkach rowerem bałbym się o moją głowę ;)

W dalszym ciągu czekam aż ktoś się wypowie na temat Lowepro Flipside 400 - nie wierze, że nikt z forumowiczów go nie ma albo nie miał z nim styczności

cannot - Czw 10 Lut, 2011

Nosiłam go przez cały dzień. Jak dla mnie jest wygodny. Wykorzystałam opcje skrzyżowania szelek i nosiło mi się go dobrze. Obawiam się, że przy jeździe rowerem możesz mieć lekki problem, bo faktycznie trochę statyw wystaje, przy wycieczkach pieszych wcale to nie przeszkadza, ale rower to rower. W takim razie troszkę mniej go polecam ;p Z tym flipsidem 400 niestety nie miałam do czynienia ;/ Powodzenia w poszukiwaniach.
Sz@kal - Sob 12 Lut, 2011

Nikt się nie znajdzie by coś skrobnąć na temat Flipside 400??
Góra - Nie 27 Lut, 2011

Sz@kal, kupiłeś coś? Na jaki plecak się zdecydowałeś?
4motion - Nie 27 Lut, 2011

Ja mam Vanguarda Rise Up 45. Chwale sobie wygodę noszenia naprawdę super. Mocowanie statywu na boku, myślałem że będzie przechylać mnie na jedną stronę bo mam sporą Sherpę 600R ale jest spoko. Naprawdę dobrze zrobiony plecak. I dość pakowany jak na te rozmiary.
Dawid1984 - Pon 28 Lut, 2011

Sz@kal napisał/a:
Nikt się nie znajdzie by coś skrobnąć na temat Flipside 400??

Moze sie ktos znajdzie ,tak się składa ze mam ten plecak tzn Flipside 400 AW,Co chcesz dokładnie wiedzieć? Wykonanie wiadomo pierwsza klasa, pakowny ja nosze na razie w nim tylko 70.300vr z założona osłonka i miejsca jeszcze zostaje.Na pewno wart zakupu z wad tak na szybko ze jest wywrotny postawiony na ziemi lubi fiknąć na plecy , i mocowanie statywy hmm nie bardzo tzn nie ma stabilności,pisz jak coś więcej chcesz wiedzieć.

Sz@kal - Pon 28 Lut, 2011

Dawid1984 ogólnie chciałbym się dowiedzieć co nieco o nim od osoby go użytkującej. Czy jest wygodny tak przy długich jak i krótszych wyprawach/spacerach, czy nie jest denerwujące, że jedyny dostęp jest od pleców, czy faktycznie jest możliwe obracać go na pasie biodrowym przed siebie, czy mocowanie na statyw jest ok (licząc, że wykorzystujemy również górne troki) itd itp

I. Przywitowska jeszcze nie kupiłem ale będzie to prawdopodobnie Flipside 400 jak nie znajdę niczego innego :) [/b]

Dawid1984 - Pon 28 Lut, 2011

Sz@kal napisał/a:
ogólnie chciałbym się dowiedzieć co nieco o nim od osoby go użytkującej.
Chyba źle się wyraziłem mam go i używam.
Sz@kal napisał/a:
Czy jest wygodny tak przy długich jak i krótszych wyprawach/spacerach
Jest wygodny ,robiłem z nim na plecach po kilkanaście km i naprawdę dobrze się nosi.
Sz@kal napisał/a:
czy nie jest denerwujące, że jedyny dostęp jest od pleców

Czasem jest ,ale to kwestia przyzwyczajenia,przynajmniej wiesz ze nikt Ci go nie zechce rozpiąć bez Twojej wiedzy :wink:
Sz@kal napisał/a:
czy faktycznie jest możliwe obracać go na pasie biodrowym przed siebie
Mozna kwestia spróbowania kilka razy.
Sz@kal napisał/a:
czy mocowanie na statyw jest ok (licząc, że wykorzystujemy również górne troki) itd itp
Dla mnie mocowanie statywu nie spełnia swojego zadania i chyba jest w złym miejscu plecak traci wyważenie ,i tego to już nie nosi się komfortowo,statyw który mam w stopce jest jak by za duży do tego plecaka i za ciężki.
zeebi - Czw 10 Mar, 2011

Witam,

Sz@kal, w pierwszym poście jako jednego ze swoich faworytów wymieniasz plecaczek KATA 3N1-20. Natomiast po odświeżeniu wątku masz już innych faworytów... co sprawiło, że zrezygnowałeś z KATY? Czy tylko zalety Flipside?

Ja obecnie jestem "prawie zdecydowany" na większą wersję KATY - 3n1-30

Wymagania mam bardzo podobne do Twoich, pozwól, że zacytuję:

Sz@kal napisał/a:

TO MUSI BYĆ
1) wygoda noszenia - dobry system nośny - zarówno na krótkich przejażdżkach rowerowych jak i dłuższych wyprawach po górach
2) musi dobrze chronić sprzęt - w każdym słowa tego znaczeniu
3) nie może być za duży - rozmiar coś około fastpacka 250
4) obowiązkowo musi mieć mocowanie na statyw (i raczej na środku plecaka nie gdzieś z boku)

TO FAJNIE GDYBY BYŁO
5) fajnie jakby był dwukomorowy, aby mieściły się też nie fotograficzne graty
6) miłym dodatkiem będzie pelerynka przeciwdeszczowa
7) rewelacją byłby łatwy dostęp do aparatu (tak jak w fastpacku - choć wiem, że z tym będzie najgorzej)
8) fajnie gdyby nie wyglądał na fotograficzny ;)

Dodam do tego, że wolałbym aby nie przekraczał rozmiarówki bagażu podręcznego w samolocie (mniej więcej 40x20x55).

Sprzęt do schowania (część dopiero na liście zakupów):
D90 z gripem, N18-105VR, N70-300VR, N35 1.8, SB-900 + plus troszkę drobizny fotograficznej. Zależy mi też na miejscu na niefotograficzne rzeczy.
Do przytroczenia pozostaje statyw Benro A650EX.

W takim układzie moim faworytem jest na razie wspomniana KATA 3n1-30 z dokupionym mocowaniem statywu. Chociaż chętnie przyjrzałbym się też innym propozycjom.

I jeszcze pytanie do użytkowników KATY 30 - czy przesuwanie plecaka pod ramieniem jest w tym modelu wygodne (mam obecnie plecak typu sling, ale znacznie mniejszy) i czy jest to w ogóle możliwe, gdy do plecaka przyczepiony jest statyw?

Sz@kal - Czw 10 Mar, 2011

zeebi, rezygnacja z Katy nastąpiła z następujących powodów:
1) dostęp do aparatu ze zbyt wielu stron - co ułatwia sprawę osobom trzecim ale przede wszystkim ułatwia zapomnienie a zapięciu czegoś ;)
2) system nośny - zdecydowanie zbyt mało rozbudowany (flipside 400 ma porządny pas biodrowy i pasek piersiowy, do tego szelki wydają się być wygodniejsze)
3) mocowanie statywu już zintegrowane, do tego wydaje mi się lepiej rozwiązane - statyw nie wystaje całkowicie w górę, lecz jest w miarę równomiernie rozłożony na plecaku
4) CENA - flipside jest tańszy od Katy już bez mocowania statywowego
5) opcja flipside - wydaje się strasznie wygodna np. przy wymianie obiektywów itp.
6) dużo więcej miejsca na sprzęt foto - doszedłem do wniosku, że takie miejsce swobodnie można wykorzystać na niefotograficzne rzeczy natomiast w drugą stronę nie jest już tak łatwo
7) Kata jest zdecydowanie bardziej "foto" z wyglądu

to tak na szybko mi do głowy przyszło :)

zeebi - Czw 10 Mar, 2011

Dzięki za szybką odpowiedź, będę główkował dalej :)
mariusz-75 - Pią 11 Mar, 2011

Sz@kal napisał/a:
zeebi, rezygnacja z Katy nastąpiła z następujących powodów:
1) dostęp do aparatu ze zbyt wielu stron - co ułatwia sprawę osobom trzecim ale przede wszystkim ułatwia zapomnienie a zapięciu czegoś ;)
2) system nośny - zdecydowanie zbyt mało rozbudowany (flipside 400 ma porządny pas biodrowy i pasek piersiowy, do tego szelki wydają się być wygodniejsze)
3) mocowanie statywu już zintegrowane, do tego wydaje mi się lepiej rozwiązane - statyw nie wystaje całkowicie w górę, lecz jest w miarę równomiernie rozłożony na plecaku
4) CENA - flipside jest tańszy od Katy już bez mocowania statywowego
5) opcja flipside - wydaje się strasznie wygodna np. przy wymianie obiektywów itp.
6) dużo więcej miejsca na sprzęt foto - doszedłem do wniosku, że takie miejsce swobodnie można wykorzystać na niefotograficzne rzeczy natomiast w drugą stronę nie jest już tak łatwo
7) Kata jest zdecydowanie bardziej "foto" z wyglądu

to tak na szybko mi do głowy przyszło :)

Czy na pewno widziałeś system nośny w tej kacie, miałem ten plecak i flipside 400 też miałem okazję używać, bezapelacyjnie wygrywa kata, nie wspominając o jakości wykonania

Sz@kal - Pią 11 Mar, 2011

W czym system nośny Katy jest lepszy? Flipside ma pas piersiowy kata nie ma (to już wielka przewaga jak dla mnie), krzyżowanie pasów to dla mnie nieporozumienie, więc nie biorę pod uwagę, pas biodrowy w Kacie w porównaniu z pasem biodrowym flipside wydaje się być kpiną... Nie wyśmiewam, pytam poważnie - patrzę by plecak był wygodny również przy długich wycieczkach po górach itp... A co z pozostałymi rzeczami które wymieniłem przeciw Kacie?
mariusz-75 - Pią 11 Mar, 2011

Napisałeś tak jak by Kata nie miała pasa biodrowego, nie musisz też koniecznie krzyżować dwóch pasów, jeden możesz schować, w kacie masz szybszy i łatwiejszy dostęp do sprzętu i ma drugą komorę. Zresztą nieważne mi lepiej pasowała, co nie znaczy że każdemu musi
Sz@kal - Pią 11 Mar, 2011

mariusz-75, ale nie odpowiadasz na moje pytania. Nie napisałem, że Kata nie posiada biodrówki ale w porównaniu z tym z flipside to jednak jest kpina a biodrówka na dłuższe wyprawy to czasem zbawienie. I naprawdę prosiłbym abyś odniósł się do wszystkich punktów jakie podałem.
mariusz-75 - Pon 14 Mar, 2011

Odniosłem sie tylko systemu nośnego, bo tu moja opinia odbiega najbardziej od Twojej.

Ale mogę odnieść się do reszty, może komuś się przyda;

1) dostęp do aparatu tak naprawdę tylko z jednej strony, z drugiej strony niemożliwe aby ktoś wyciągnął aparat niezauważenie
2)Dla mnie system nośny lepszy w Kacie, wygodniejszy, i więcej konfiguracji
3)Co do mocowania statywu się zgodzę
4)Fakt Kata droższa
5)W Kacie nie miałem problemu z wymianą obiektywów, kwestia odpowiedniego rozłożenia sprzętu
6)Dla mnie komora foto to komora foto, mogę włożyć tam telefon czy coś podobnego ale nie np. kanapki czy jakiś prowiant, tu widzę przewagę drugiej komory która nie jest połączona z komorą foto i żadne zbedne paprochy nie przedostaną się do niej
7).......