forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - NIKON czy CANON

Raideur - Sob 29 Maj, 2010
Temat postu: NIKON czy CANON
Witam,prosze was o pomoc i odpowiedzi bez zadnych zlosci i roznego typu uwag ;)
Teraz do rzeczy ,majac do dyspozycji np 15tys zl ,w co lepiej zainwestowac,zestaw Canona czy tez moze Nikona,oczywiscie mam na mysli ta same klase ? Pytam dlatego gdyz przegladajac obie marki mam wrazenie ze Canon jest troszke tanszy,chociazby obiektywy podobne parametry etc...,moze sie poprostu myle gdyz uzywam obecnie Nikona i patrzac na obiektywy Canona wydaja sie byc tansze ?

Aszex - Sob 29 Maj, 2010

Pentax :P
krisv740 - Sob 29 Maj, 2010

leica
zug - Sob 29 Maj, 2010

widzę że jaki temat to i takie odpowiedzi ;) :P
garreth - Sob 29 Maj, 2010

Moskwa 5
a za resztę kupić sprzęt ciemniowy i zapas filmów do końca życia :P

Monastor - Sob 29 Maj, 2010

Raideur, zostań przy Nikonie.
zug - Sob 29 Maj, 2010

garreth, ale trzeba pamiętać aby w kosztach uwzględnić lodówkę ;) :P
oranżewski - Sob 29 Maj, 2010

SIGMA :mrgreen:
chociażby bez body :P

dla mnie też Nikon wydaje się drogi. w Nikonie podnieca mnie D700 oraz 35/1.8G
w Canonie wszystko inne! przede wszystkim portreciki (głównie 85/1.8!), eLeczki (400/5.6!), speedlighty (430II!).

za 15kzł można kupić:
50D + 50/1.8+ 70-200/2.8L + 400/5.6L
50D + 10-22 + 85/1.8 + 100-400L
50D + 10-22 + 24-70L + 85/1.8
różnie i najróżniej.

zdecydowanie Canon.

krisv740 - Sob 29 Maj, 2010

B Z D U R Y ! :razz:
zug - Sob 29 Maj, 2010

fotomaszewski napisał/a:
w Nikonie podnieca mnie.....

to już onanizm :mrgreen:

Raideur - Sob 29 Maj, 2010

No tak myslalem ze Pentax,ale zeby zaskoczyc konkurencje chyba zostane przy Nikonie;)
A Sigma bez body obcykam jeszcze pare slubow, i bede sie podniecal nie zakupionym Canonem...;) W ten sposob zdobede doswiadczenie i moze to pozwoli mi tez byc cwaniakiem?;)

[ Dodano: Sob 29 Maj, 2010 22:28 ]
Aszex jak nie umiesz czytac ,to lepiej glupio nie odpowiadaj ,a posty "nabijaj " gdzie indziej w kaciku "nabijanie postow glupota"! Pytanie dotyczylo Canona i Nikona ....

hijax_pl - Nie 30 Maj, 2010

Raideur, D90 złą puszką przecież nie jest. Masz budżet - wykorzystaj go na zakup porządnych szkieł z najwyższej półki. Rozdrabnianie się na korpus + jakieś szkiełko z innego systemu spowoduje że raczej - zmienisz tylko logo firmy...
Raideur - Nie 30 Maj, 2010

hijax_pl tez tak myslalem , lecz patrzac na cene Nikon - AF-S DX 17-55mm f/2.8 G IF ED ,oraz na cene 17-55mm 2.8 Canon zastanawiam sie czy wlasnie chodzi tutaj o jakosc czy poprostu placi sie wiecej Nikonowi za marke?
hijax_pl - Nie 30 Maj, 2010

No powiedzmy 500zł za wyższą jakość i 500zł za logo ;)
zentaurus - Nie 30 Maj, 2010

Moim zdaniem dobrym wyborem będzie Nikon lub Canon. Jezeli chcemy być nieco "oryginalni" i pytani na okrągło, dlaczego? To Pentax albo Sony.
kozidron - Nie 30 Maj, 2010

Raideur napisał/a:
Witam,prosze was o pomoc i odpowiedzi bez zadnych zlosci i roznego typu uwag ;)
Teraz do rzeczy ,majac do dyspozycji np 15tys zl ,w co lepiej zainwestowac,zestaw Canona czy tez moze Nikona,oczywiscie mam na mysli ta same klase ? Pytam dlatego gdyz przegladajac obie marki mam wrazenie ze Canon jest troszke tanszy,chociazby obiektywy podobne parametry etc...,moze sie poprostu myle gdyz uzywam obecnie Nikona i patrzac na obiektywy Canona wydaja sie byc tansze ?

po 140 poście na forum zadajesz pytanie jak świeżak i jeszcze czepiasz się kogoś, że "nabija posty".
Ja ci odpowiem tak, do fotografii najlepszy jest aparat ale puszka po napoju z dziurką się też nada a do odkurzania od zmiotki lepszy jest odkurzacz ale też nie zawsze :razz:

Najlepsze jest to, ze ciągnąc dalej watek nie precyzujesz celów .... :zalamany:

ps. takie tematy nadają się bardziej do usunięcia niż setne zapytanie o lustrzankę za tysiąc pięćset :razz: :twisted:

MM - Nie 30 Maj, 2010

A ja poproszę o niepisanie głupich postów bez sensu i poproszę autora wątku o napisanie do jakiego typu fotografii potrzebuje tego sprzętu i o jakim typie obiektywów myśli. Bo samo pytanie co lepsze - N czy C - nie znajdzie sensownej odpowiedzi bez konkretów ze strony pytającego. To są dwa najlepsze systemy na świecie nie mające dorównującej im konkurencji i różnice tkwią w niuansach, przeznaczeniu, oczekiwaniach itd.
Raideur - Wto 01 Cze, 2010

MM nie wstydze sie przyznac ze pomimo przesiadywania ,czytania,ogladania ...na temat fotografii nadal jestem amatorem .Nie zyje z fotografii,ale to nie oznacza ze nie moge sam dla siebie i bliskich robic fotek ktore beda cieszyly oko. Wszyscy sie tutaj denerwuja ,od razu wyskakuja ... dlaczego? Czy kazdy z was od tazu mial sprzet jaki chcial ,czy kazdy z was od pierwszego razu umial robic zdjecia ktore wygrywaly roznego rodzaju konkursy? Jesli sa takie przypadki to fajnie ,ale i smutne bo oznacza to ze nie mieli przyjemnosci uczenia sie i robienia postepow...Zapytalem N lub C ,dlatego ze przegladajac testy i ceny mialem wrazenie ze za te same pieniadze Canon oferuje troszke wiecej,moze sie myle stad tez moje pytanie?

[ Dodano: Wto 01 Cze, 2010 15:25 ]
Jesli chodzi o sprzet to sie zastanawiam wlasnie nad CANON EOS 7D - Canon EF-S - 17 mm - 55 mm - f/2.8 IS USM oraz NIKON D300s -Nikkor 17 mm - 55 mm - f/2.8 G ED-IF AF-S DX - Nikon F

zug - Wto 01 Cze, 2010

Raideur, a czego Ci brakuje w d90 że myślisz o d300 ?
no i o to co pytał,
MM napisał/a:
do jakiego typu fotografii potrzebuje tego sprzętu i o jakim typie obiektywów myśli.

Djwalkman - Wto 01 Cze, 2010

Canon 50d 3000zł
+
Canon EF 70-200mm f/2.8L USM 4000zł
+
Tokina 11-16mm f/2.8 2500zł
+
Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM 2000zł
+
Canon 60mm/100mm f/2,8 macro 1500zł
+
Canon EF 50mm f/1.4 USM 1500zł
+
Canon Speedlite 580EX II 1500zł
=
Marzenia wielu ludzi :D 16,000zł

Jeżeli macro ci się nie przyda, to nie kupuj, możesz zaoszczędzić 1500zł.

Jesienny - Wto 01 Cze, 2010

Akurat takiej zmiany z d90 na 7d (z wymienionymi obiektywami) to ja sensu nie widzę. Choćby dlatego, że masz już lampę systemową. Dla dodatkowych 6mpix?

Zamieniać na d300s też bym nie chciał. Chyba, że na gwałt potrzebna Ci sprawniejsza puszka. (na obrazowaniu wszak nic nie zyskasz).
Jeśli chcesz "kiedyś" zmienić na kolejne APS-C to poczekaj lepiej na następcę.

EDIT: na powyższy zestaw z C50D tym bardziej nie ma sensu zmieniać d90 z tym co się posiada.

hijax_pl - Wto 01 Cze, 2010

Djwalkman, zmieniać D90 na 50D jest szczerze mówiąc bez sensu, a już w Twojej konfiguracji tym bardziej...

Raideur, co Cię uwiera w D90?

krisv740 - Wto 01 Cze, 2010

zmieniać system dla szkła 17-55/2.8 ???!!!

to chyba lekko niepoważne.... :twisted:
tym bardziej mając d90 i w przyszłości możliwość zakupu d300 (w jakiejkolwiek wersji)...

krisv740, tyle że, aby zmienić z D90 na D300 trzeba mieć.. realny powód :D

Jak juz wspomnialem jestem amatorem ,ale to nie znaczy ze chce zaprzestac na tym.D90 kupilem bo nie bylem pewien czego chce,wiec wybralem opcje za w miare przystepna cene,tak samo ze szklem 16-85VR tez je kupilem bo nie wiedzialem jeszcze co tzn "ciemne szklo" . Co niektorzy koledzy maja tutaj racje ,moze wystarczy na razie zainwestowac w szklo ,choc myslalem wlasnie o D300s by wejsc na kolejny "schodek" .Zastanawialem sie tez czy nie przejsc na Canon ,ale teraz juz wiem ze pozostane przy Nikonie,bo z waszych wypowiedzi wynika ze nie warto;). Duzo podrozuje i lubie uwieczniac niezwykle miejsca etc,wiec nie mam konkretnych potrzeb poza rozwijaniem sie wlasnie w dziedzinie fotografii i zdobywaniu doswiadczenia.

Raideur, schodek jak schodek. Po prostu nowe funkcje, których być może nie wykorzystasz...
na Twoim miejscu bym zainwestował w Tokine 12-24/4 i Nikkora 24-70/2.8

zug - Wto 01 Cze, 2010

Raideur napisał/a:
Co niektorzy koledzy maja tutaj racje ,moze wystarczy na razie zainwestowac w szklo

przy puszce którą masz to tylko inwestować w szkiełka, ewentualnie brać pod uwagę
przy ich wyborze że może kiedyś przejdziesz na FF.
ze względu na to że
Raideur napisał/a:
Duzo podrozuje i lubie uwieczniac niezwykle miejsca etc

hijax_pl Nikkor 24-70/2.8 to chyba na FF prawda?

No tak, jakość stałki ;) a an DX będziesz miał tylko lepiej :)
No i porządna inwestycja na przyszłość ;)

hijax_pl szczerze mowiac myslalem raz tak czytajace jedno z forum...,lecz nie wiedzialem jak to bedzie "pracowac" z DX ? No i skoro to na FF to z 24 zrobi sie troszke wiecej na DX wiec pewnie zabraknie troszke szerszego kata,dlatego to co podales wczesniej "Tokine 12-24/4..." wydaje sie byc bardzo ciekawa propozycja? Zaraz zaczne "polowac" na Nikkor 24-70 2.8.

Raideur, nie poluj, ale idź gdzieś do sklepu, podepnij się i sprawdź. Tańsza wersja to sprawdzony Tamron 28-75/2.8, którego niezmiennie polecam. Bo jak nie te zumy - to tylko stałki pozostają ;)
sigmiarz - Sro 02 Cze, 2010

kup sobie 2-3 jasne stałki, i jakieś lampy studyjne, na obrazowaniu dużo nie zyskasz,
chyba że kupisz d700 ale to wymiana całej "stajni"

[ Dodano: Sro 02 Cze, 2010 08:30 ]
albo zafunduj sobie i bliskiej osobie wakacje w jakimś fotogenicznym miejscu,
dowartościujesz się jako fotograf.. :lol:

[ Dodano: Sro 02 Cze, 2010 08:33 ]
btw, następca d90 podobno ma się nazywać d8000, szkoda, liczyłem na powrót d100 ;)

Raideur - Sro 02 Cze, 2010

Wielkiej "stajni " na razie nie mam wiec ewentualna zmiana nie bedzie stanowila duzego problemu . I tak jak jijax_pl" radzil z Nikkorem 28-70 bedzie dobry wybor gdyz bede mogl uzywac go teraz i kiedys na pelna klatke. A miejsc fotogenicznych jest wiele obok mnie wiec fundowanei wakacji niby kosztem sprzetu nie wchodzi w gre;)

[ Dodano: Sro 02 Cze, 2010 10:37 ]
Przepraszam za charakter pisma ( jeszcz spiacy ) :)

hijax_pl - Sro 02 Cze, 2010

Raideur napisał/a:
Nikkorem 28-70

24-70/2.8G ;)

lotofag - Sro 02 Cze, 2010

A kiedy nastąpi to "kiedyś" i czy do tego czasu nie przeszkadza Ci brak szerszego kąta? Takich pięknych deklaracji o "rozwoju" widzi się tu dużo, ale obawiam się że większość z nich odbędzie się tak naprawdę na "św. Nigdy".
Raideur - Sro 02 Cze, 2010

Tzn puszki nie bede zmienial,a raczej dokupie 24-70/2.8G jak radzi hijack_pl ,a do szerszego kata bede uzywal mojego ciemnego N16-85,z przejsciem na pelna klatke poczekam do jesieni.
sigmiarz - Sro 02 Cze, 2010

bardzo rozsądnie :idea:
kozidron - Czw 03 Cze, 2010

Raideur napisał/a:
Duzo podrozuje i lubie uwieczniac niezwykle miejsca etc,wiec nie mam konkretnych potrzeb poza rozwijaniem sie wlasnie w dziedzinie fotografii i zdobywaniu doswiadczenia.

Raideur, ja sie czepiałem czegoś innego (jeżeli chodzi o nastukanie ponad 140 postów ) a konkretnie tego że to jest pierwsze zdanie na temat tego do czego ci ten zestaw....i jak do mydła i powidła to lepiej zostań przy tym co masz +

Raideur napisał/a:
Tzn puszki nie bede zmienial,a raczej dokupie 24-70/2.8G jak radzi hijack_pl ,a do szerszego kata bede uzywal mojego ciemnego N16-85,z przejsciem na pelna klatke poczekam do jesieni.

darekk - Czw 03 Cze, 2010

Nie mając jasno określonych zastosowań i nie wykorzystując tego do celów zarobkowych bez sensu jest kupować obiektyw N 24-70 za ok. 5,5 tys zł., ten co Masz wystarczy. Kup jeszcze rybkę S 8/3.5, szeroki kąt Sigmy 10-20, tele N 70-300 VR lub S 150-500 OS i makro N 85/3.5 i masz sprzęt do wszystkiego. Co dziwne ten cały sprzęt kosztuje ok. 6 tyś. zł.
Raideur - Nie 06 Cze, 2010

darekk wiem ze taniej mozna wiecej ,ale czy to sie tez przeklada na jakosc? Generalnie wole miec jedno szklo ale za to porzadne i dla mnie bez znaczenia czy zarabiam tym czy nie .Poprostu lubie miec dobry sprzet . I jesli przez to nie bede musial ograniczac wydatkow na zycie to juz nie jest zle?;) Na razie i tak nie mam czasu na przetestowanie nowych szkiel na zywo, wiec bede je porywnywal droga internetowa.[/b]
fufak1 - Nie 06 Cze, 2010

MM napisał/a:
To są dwa najlepsze systemy na świecie nie mające dorównującej im konkurencji
A Mamiya?
hijax_pl - Nie 06 Cze, 2010

fufak1, a mama robi małoobrazkowce? ;)
fufak1 - Nie 06 Cze, 2010

No niby nie ,ale przy takiej kasie on może sobie pozwolić np. na 5D mark

No niby tak ;) - tylko po-co?
krisv740 - Nie 06 Cze, 2010

hijax_pl napisał/a:
a mama robi małoobrazkowce?

może już nie , ale robiła : http://cgi.ebay.com/Mamiy...=item20b13507f6

:razz: :mrgreen:

ło matko.. czy my tu wspominamy historię? ;)
krisv740 - Nie 06 Cze, 2010

hijax_pl, prawdę ... :mrgreen: