forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Panasonic DMC FT2 vs TZ10 vs Sony DSC-HX5V vs WX1

tapionmajin2 - Nie 30 Maj, 2010
Temat postu: Panasonic DMC FT2 vs TZ10 vs Sony DSC-HX5V vs WX1
Witam,

chce kupic jakis nowy aparat ale niestety ogromny wybor lekko mnie przytlacza.

Zastanawiam sie nad kilkoma modelami
-Panasonic DMC FT2
-Panasonic DMC TZ10
-Sony DSC-HX5V
-Sony DSC-WX1

Wykorzystanie
-glownie wakacyjne- egzotyczne miejsca dlatego chcialbym uzyskac soczyste kolory (zachody slonca, niebo, zwierzaki, woda), duzo tez czasu spedzam w wodzie i na plazy (dlatego rozwazam FT2)
-pozatym raczej zdjec nie bede robil ale chce miec mozliwosc nagrywania filmow w dobrej jakosci (do rejestracji sportow w celu pozniejszej analizy)
-wazne jest tez dla mnie czas od momentu wlaczenia aparatu do zrobienia pierwszego zdjecia oraz jak szybko moge wykonac kolejne zdjecia
-dobra stabilizacja obrazu
-im mniejszy tym lepszy (dlatego zrezygnowalem z CanonaG11 i Panasonica LX3)

Cena- nie ma wiekszego znaczenia

Doswiadczenie
-mam Canona eosa 50e z 2 obiektywami (ale nie biore go ze soba z powodu gabarytow)
-obecnie uzywam Sonego DSC t2 (bardzo odpowiadal mi to ze jest "szybki", maly, dosc wygodny w obsludze ale zaczelo mi przeszkadzac brak mozliwosci regulacji parametrow zdjec)

Jak widac nie jestem wielkim fotografem ale staram sie robic "dobre" zdjecia niestety nie sledze rynku i nie mam bladego pojecia co wybrac, dlatego prosze o pomoc. :zalamany:

[ Dodano: Wto 08 Cze, 2010 16:46 ]
Moze ma ktos jakis pomysl albo moze chociaz mnie uswiadomic co bardziej by sie przydalo?

pozdrawiam

[ Dodano: Nie 13 Cze, 2010 18:02 ]
W takim razie moze jakies pytanie pomocnicze?

[ Dodano: Nie 27 Cze, 2010 16:17 ]
Albo moze jakis inny aparat byscie polecili??