forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Tokina AT-X 535 PRO czy Canon 70-200/4

chesky - Pon 31 Maj, 2010
Temat postu: Tokina AT-X 535 PRO czy Canon 70-200/4
Witam,
Proszę o poradę.Szukam dobrego tele do canona 550d. Mój wybór padł na dwa powyższe ( nie jestem zawodowcem ) ze względu na dobre opinie. Zależy mi na jakości obrazka oraz szybkości AF ( sprawa drugorzędna ).Światło też oczywiście by się przydało ale nie jest to priorytetem. Który z powyższych możecie polecić ( mam juz Tamrona 17-50 VC ) ?

pozdr
chesky

candy - Pon 31 Maj, 2010

ja bym brał canona,sam czatuję na ten właśnie model
oranżewski - Pon 31 Maj, 2010

ja bym brał tokinę, sam w przyszłości ją zakupię :)
haldeman - Pon 31 Maj, 2010

No dobra to może coś więcej o przeznaczeniu?

Przeznaczenie: ptaki, samoloty no i oczywiście portret.

pozdr
chesky

haldeman - Pon 31 Maj, 2010

chesky napisał/a:

pozdr
chesky

Eee...do ptaków to trochę za mała ogniskowa tu i tu :mrgreen: , co do samolotów, to 70-200 pewnie będzie lepsza ze względu na USM, aczkolwiek nie wiem jak to działa w Tolkinie.
Oczywiście mówimy o samolotach na jakiś pokazach czy cuś, inaczej też zabraknie mm, takie wysoko na niebie to jak ptaki są :wink:

Co do portretów, to nie wystarczy Ci Twoja 50, potrzebujesz czegoś dłuższego?

haldeman napisał/a:
chesky napisał/a:

pozdr
chesky

Eee...do ptaków to trochę za mała ogniskowa tu i tu :mrgreen: , co do samolotów, to 70-200 pewnie będzie lepsza ze względu na USM, aczkolwiek nie wiem jak to działa w Tolkinie.
Oczywiście mówimy o samolotach na jakiś pokazach czy cuś, inaczej też zabraknie mm, takie wysoko na niebie to jak ptaki są :wink:

Co do portretów, to nie wystarczy Ci Twoja 50, potrzebujesz czegoś dłuższego?

Wszystko ok tylko jak wygląda porównanie AF i obrazka obu + własności użytkowe bo światło jest jakie jest.

pozdr
chesky

komor - Pon 31 Maj, 2010

No AF to zdecydowanie będzie lepszy w 70-200/4L. Obrazek i kolory też ładny, do tej Tokiny nie porównam bo nie znam, ale temu Canonowi nic raczej nie brakuje z tych cech.

komor napisał/a:
No AF to zdecydowanie będzie lepszy w 70-200/4L. Obrazek i kolory też ładny, do tej Tokiny nie porównam bo nie znam, ale temu Canonowi nic raczej nie brakuje z tych cech.

No właśnie Canon jest szkłem do którego przyczepić się nie można ale w tokinie kusi światło. Cała reszta to plusy dla Canona nie biorąc juz pod uwagę dodatkowych mm ogniskowej.

pozdr
chesky

oranżewski - Pon 31 Maj, 2010

a co ze ślubami? bo jak śluby, to tokina (2.8). jak pomieszczenia, to tokina (2.8, 50mm<). jak portret, to lepsze rozmycie (2.8) - tokina. af - canon, 200mm - canon, lepsze wrażenie :mrgreen: - canon. :wink:
EZOGHUL - Pon 31 Maj, 2010

Dorzucę jeszcze ostrość szkła - tokina.

A o tokinie wypowiadają się Ci którzy jej nawet w rękach nie mieli :) - poczytali testy i tyle :P

EZOGHUL napisał/a:

A o tokinie wypowiadają się Ci którzy jej nawet w rękach nie mieli :) - poczytali testy i tyle :P

No właśnie ja sie naczytałem tetstów i szukam kogoś, kto obiektywnie może porównać te szkła.

pozdr
chesky

komor - Wto 01 Cze, 2010

EZOGHUL napisał/a:

Że niby 70-200/4L jest mydlany? :)

haldeman - Wto 01 Cze, 2010

chesky napisał/a:

No właśnie Canon jest szkłem do którego przyczepić się nie można ale w tokinie kusi światło. Cała reszta to plusy dla Canona nie biorąc juz pod uwagę dodatkowych mm ogniskowej.

pozdr
chesky

Potrzebujesz światła i mm -> 70-200 2.8 Tamron :mrgreen:

chesky - Wto 01 Cze, 2010

No i niestety, AF kiepski w nim jest.

pozdr
chesky

haldeman - Wto 01 Cze, 2010

chesky napisał/a:
No i niestety, AF kiepski w nim jest.

pozdr
chesky

Gorszy niż w Tolkinie?

Tego to ja juz niestety nie wiem, opieram sie na testach i opiniach z innych forów. Stad moje pytania.

pozdr
chesky

Nam-tar - Wto 01 Cze, 2010

Przykładowe zdjęcia z Tokiny 50-135. Wielkość nie powala, ale może dać ci wyobrażenie o jakości fotek. Szkło jest ostre i oddaje pięknie i w przyjemny sposób kolory. Optycznie najlepsze w mojej szklarni (a porównywać go mogę do C17-55 2.8) szkło. Robione C400D. Jak będziesz chciał Rawy albo jpg prosto z puszki, to daj znać. Przy słabszym świetle na 135mm wymaga przymknięcia do F4 F5.6. IMHO do focenia samolotów się nie nadaje bo AF lubi sobie 'pomyszkować' po całym zakresie, choć niewiele ustępuje szybkością USM Canona.

http://picasaweb.google.c...864231026202674

http://picasaweb.google.c...864236590019378

http://picasaweb.google.c...864253742153730

http://picasaweb.google.c...863980121454754

EZOGHUL - Wto 01 Cze, 2010

komor napisał/a:
EZOGHUL napisał/a:

Komor kolego, tokina byla ostrzejsza w porownaniu do 70-200 ktorym sie bawilem

AF tokina ma bardzo slaby w porownaniu do usm - predkosc

EZOGHUL napisał/a:
komor napisał/a:
EZOGHUL napisał/a:

Komor kolego, tokina byla ostrzejsza w porownaniu do 70-200 ktorym sie bawilem

AF tokina ma bardzo slaby w porownaniu do usm - predkosc

Jak bardzo słaby ten AF w porównaniu do L-ki?

EZOGHUL - Wto 01 Cze, 2010

Jak na brak usm/hsm to nie jest źle ale hsm to hsm.
Uwazam, że to sa obiektywy do roznych zastosowan. Tokina do ptaków sie nie nadaje /za krótka, af jeszcze da rade w przypadku scen bezruchu/, do samolotow jak w przypadku ptaków/ do portretu idealna.