forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - SP-510uz

jabbawookiez - Wto 01 Cze, 2010
Temat postu: SP-510uz
Cześć wszystkim!
Posiadam aparat olympus sp-510uz(kompaktówka). Jest to mój pierwszy aparat , mam go już ponad 2 lata.Chciałbym dokupić do niego filtr uv i polaryzacyjny. Mam 2 pytania czy mogę ich używać naraz i drugie pytanie czy jest sens dokupienia ich do tego aparatu.

hijax_pl - Wto 01 Cze, 2010

Używać razem - tak, używać UV - raczej nie, używać polara - TAK.
Zaopatrz się w adapter 45,6 -> 52mm

Byłbym wdzięczny gdybyście pomogli mi w doborze filtrów i adapter .Z tego co czytałem to filrt uv hoya hmc jest za 80zł bardzo wysokiej jakośći to chyba ten kupię a jaki mam wybrać polaryzacyjny.Najlepiej jakby to byl link z allegro.Z góry dzięki.

Wg mnie UV to strata pieniędzy.

A co do polara polecam Hoye szarą..

Czyli kupienie filtra uv odradzasz a czy warto dokupić tulipan

Co do UV-ki - uważam osobiści że to przerost formy nad treścią..
A osłonę warto mieć zawsze ;)

A czy cena filtra idzie zawsze z jakością .

jabbawookiez, niestety nie. Zaproponowałem Hoye szarą, bo to sprawdzone szkiełko, mam takie, jestem z niego zadowolony, ma dobry stosunek cena/jakość...

Na allegro chodzi po 175zł mniej więcej. A jak bo tak się zastanawiam czy do kompaktu warto dokupić filtr czy nie lepiej uzbierać np. na alfe 230 czy nikona d3000

Filtr jak kupisz na rozmiar co najmniej 52mm wykorzystasz też przy przesiadce. Zasada działania się nie zmienia w zależności od aparatu, więc zyskasz tyle samo z kompaktem co przy lustrzance. Co zrobisz - zależy od Twoich priorytetów.

Jakby nie patrzeć nie ważne czym ważne jak.

[ Dodano: Sro 02 Cze, 2010 11:39 ]
Co byś powiedział na to http://www.allegro.pl/ite...ratis_w_wa.html

maziek - Czw 03 Cze, 2010

Jeśli poważnie myślisz o przesiadce to szkoda pieniędzy na filtry. Chyba, że już wiesz na co się chcesz przesiąść i to coś będzie miało szkło ze średnicą filtra odpowiadającą. Filtr sprzedasz o ile to ze stratą. Polecana tulejka na uz to chyba jednak 55mm (choć nieoryginalne na ogół są takie, jak napisał hijax). Czyli pewno winietują. Podejrzewam, że SP z polarem to będzie ciężkie przeżycie (wnioskuję po swoim UZ)
shalashaska - Pią 02 Lip, 2010

Na twoim miejscu zmieniłbym ten aparat a nie inwestował w niego.Miałem go i wiem co piszę, ta jego niby stabilizacja to nic innego jak podnoszenie ISO i nazwali to stabilizacją.Pozdrawiam