|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 5 M II a może 7 D
incus - Wto 01 Cze, 2010 Temat postu: 5 M II a może 7 D Niskie ukłony Szanowni Forumowicze.
Jako amator użytkujący Canona 400D od 3-4 lat zauważam ,że powoli „czegoś” mi brakuje.
Zacząłem zmieniać szkła z kitu na Sigmę 12-24 ,potem zakupiłem „stałkę” 100mm canona , tamrona SP AF 17-50 mm XR Di II LD i „L” canona.
Nie chciałbym tu bluźnić na 400D ale chyba chciałbym coś więcej z aparatu wydusić.Zauważyłem że obiektyw Tamrona dużo szybciej ostrzy niż L canona... zaczęło mnie to irytować
Czytałem opinie o 7 D i 5 D MII i zastanawiam się co warte jest wyboru : szybki autofokus czy pełna klatka . Stwierdzam ,że szybkość autofokusa w moim 400D jest mało imponująca nie wiem czy taka sama jest w nowym 5D ,którego 7 D przewyższa .Chciałbym mieć 8 kl/sek ale nie kosztem super pięknego obrazu.Reasumując ,bo się rozpisałem .Czy obraz z pełnej klatki 5D M II faktycznie bije na głowę obraz uzyskany za pomocą 7D ? A może ktoś zdradzi jak sprawdzić w moim 400D ewentualnie w używanym 5 D ile faktycznie zostało wykonanych aparatem zdjęć od nowości?
Dziękuję bardzo
MM - Wto 01 Cze, 2010
Jakość obrazowania nowej lub starej "piątki" jest zdecydowanie lepsza niż to co może zaoferować Canon 7D. Problem w tym, że niemal całą resztę lepsze ma 7D.
MC - Wto 01 Cze, 2010
Dokładnie tak. Zależy do jakiego rodzaju zdjęć.
Sunders - Wto 01 Cze, 2010
incus napisał/a: | Chciałbym mieć 8 kl/sek ale nie kosztem super pięknego obrazu |
Kup 1dsmkIII
incus napisał/a: | zastanawiam się co warte jest wyboru : szybki autofokus czy pełna klatka |
To zależy od tego co zamierzasz fotografować
incus - Wto 01 Cze, 2010
Sunders napisał/a: | incus napisał/a: | Chciałbym mieć 8 kl/sek ale nie kosztem super pięknego obrazu |
Kup 1dsmkIII
incus napisał/a: | zastanawiam się co warte jest wyboru : szybki autofokus czy pełna klatka |
To zależy od tego co zamierzasz fotografować |
znalazłem ofertę 5D 45 tys zdjęć zrobionych za 2,8 tys zł czy to dobra propozycja?
zug - Sro 02 Cze, 2010
incus, jak coś znalazłeś to chociaż daj linka
<ja nie mam zamiaru kupić>
incus - Sro 02 Cze, 2010
zug napisał/a: | incus, jak coś znalazłeś to chociaż daj linka
<ja nie mam zamiaru kupić> |
http://allegro.pl/item105..._ok_40_tys.html
krisv740 - Sro 02 Cze, 2010
Sunders napisał/a: | incus napisał/a:
Chciałbym mieć 8 kl/sek ale nie kosztem super pięknego obrazu
Kup 1dsmkIII |
przykro... ale ds nie ma tej prędkości...
zug - Sro 02 Cze, 2010
incus napisał/a: | http://allegro.pl/item105..._ok_40_tys.html |
to jest aukcja tak więc nie wiadomo na jakiej kwocie się skończy .
zobacz te dwie oferty z forum canona.
http://canon-board.info/showthread.php?t=64034
http://canon-board.info/showthread.php?t=64029
Sunders - Sro 02 Cze, 2010
krisv740 napisał/a: | ds nie ma tej prędkości... |
Ale jest najbliższy spełnienia takich wymagań.
sigmiarz - Sro 02 Cze, 2010
Trudnosc wyboru miedzy tymi puszkami ma Cie zmusic do zakupu obydwu
Jakie zdjecia robisz ze tak bardzo Ci zalezy na szybkostrzelnosci ?
Ja bym bral większą matrycę, robię kazdy rodzaj fotografii, .. no moze oprocz makro..
Dlaczego ? tak duza rozdz. jak w 5d mkII czesto się przydaje.
Baku - Sro 02 Cze, 2010
Też bym się zdecydował na 5D, ale rozważając poważnie zakup 7D wolałbym się przemęczyć i dozbierać do 5DII.
sigmiarz - Sro 02 Cze, 2010
niestety ludzie ktorzy kupili kiedys tam 5d nie zrobili tego zeby aparat
"suszył" się na półce, np. znajomy kupił "walnięte" 5d jak podejrzewa
bo raz na jakiś czas się zawiesza albo nie chce się włączyć, na liczniku
nie tak dużo bo 21000
Baku - Sro 02 Cze, 2010
Jeśli kupił w Polsce, to na bank ma cofnięty licznik
revolta - Sro 02 Cze, 2010
Cytat: | Nie chciałbym tu bluźnić na 400D |
docenisz w nowym aparacie AF, ja po przesiadce 450 na 50 zauważyłem ogromną różnicę w zdjęciach wieczorno-nocnych, poprostu skok jakościowy, chyba każde zdjęcie mi wychodzi ostro i nie muszę (jak to miałem w zwyczaju poprzednio) robić 2-3 pod rząd
a 7D czy inny, to już wogóle
B o g d a n - Sro 02 Cze, 2010
incus napisał/a: | Zauważyłem że obiektyw Tamrona dużo szybciej ostrzy niż L canona... zaczęło mnie to irytować | To jest ciekawa obserwacja. Co to za eLka? Musi, że uszkodzona.
incus napisał/a: | Czytałem opinie o 7 D i 5 D MII i zastanawiam się co warte jest wyboru : szybki autofokus czy pełna klatka . | Aparaty te doskonale się uzupełniają. Wskazują na to wyraźnie ich dwie wspólne cechy - identyczne rozmieszczenie przycisków i ... akumulator.
Według mnie kategoryczny wybór pomiędzy nimi (albo ten, albo ten) nie jest trudny jeżeli wiemy jakie zdjęcia chcemy robić. Każdy z tych aparatów, powinien być kupowany wedle zupełnie innych wymagań i potrzeb fotografa.
Gdy potrzeby się rozszerzają - trzeba kupić drugie boody i ... większy plecak.
Jasper - Sro 02 Cze, 2010
Obydwa - "jak to łatwo powiedzieć...."
Marshal3d - Sob 30 Lip, 2011
Witam,
stoję przed podobnym wyborem jak autor tego tematu.
Planuje przesiąść się z mojego 500d i właśnie na moim celowniku jest 5d Mk II i 7d.
Swojego faworyta już mam ale chciał bym usłyszeć jakieś dodatkowe opinie.
Fotografuje rekreacyjnie czyli krajobraz, natura, nocne miasto, imprezy rodzinne i czasami jakieś makro lub portret też się trafi. Mam obawy przed tym AF w 5d ale jakość zdjęć którą oferuje ma dla mnie duże znaczenie. 7d mam okazję kupić w okolicach 4tys. zł a 5d to wydatek 7tys.zł. Jakie są wasze typy patrząc na moje zastosowania sprzętu?
Sunders - Sob 30 Lip, 2011
5D mkII
Raideur - Sob 30 Lip, 2011
jak nie fotografujesz sportu to nie ma obaw przed AF em 5dMKII?
Sunders - Sob 30 Lip, 2011
Marshal3d napisał/a: | Mam obawy przed tym AF w 5d |
Niepotrzebnie.Chyba za dużo się naczytałeś, a lepiej sam sprawdź jak działa
sigmiarz - Sob 30 Lip, 2011
miałem jakiś czas temu po raz kolejny 5d mkII na parę dni i jedyne co mnie w nim irytowało to obiektyw z jakim udało mi się go wypożyczyć... 24-105 - mam na niego alergię. Jednak AF się nie mylił (krajobraz i wnętrza) i nie miałem żadnych problemów, parę razy przełączałem się na manual ale tylko po to żeby ustawić ostrość na nieskończoność.
MM - Sob 30 Lip, 2011
Przy takich preferencjach foto AF 5D daje spokojnie radę. On jest słaby tylko, gdy w grę wchodzi naprawdę spora dynamika i gdy robimy w kiepskim świetle na innym punkcie niż centralny.
Marshal3d - Nie 31 Lip, 2011
Dzięki za wasze spostrzeżenia - utwierdziły mnie one w wyborze
Pełna klatko - nadchodzę
Jasper - Nie 31 Lip, 2011
Marshal3d napisał/a: | Pełna klatko - nadchodzę |
Nadchodź, nadchodź ! Miałem chwilę w ręku 7 i wydawał mi się nowocześnie wykonany ale ten obrazek z 5-tki !!! Nawet jako pełny amator nie miałem wątpliwości...
|
|