|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - 50 tys zdjęc dla body 5D mk I to dużo ?
incus - Wto 01 Cze, 2010 Temat postu: 50 tys zdjęc dla body 5D mk I to dużo ? Czy 50 tys zdjęc na body 5 D to dużo ,pytam bo często widuję takie aparaty sprzedawane jako używki i zastanawiam się ile jeszcze może posłużyć ewentualnemu kupcowi takie body?
MM - Wto 01 Cze, 2010
Na 80% taki aparat posłuży jeszcze 3-4 lata przeciętnemu amatorowi robiącemu kadry głową a nie trybem seryjnym
incus - Sro 02 Cze, 2010
MM napisał/a: | Na 80% taki aparat posłuży jeszcze 3-4 lata przeciętnemu amatorowi robiącemu kadry głową a nie trybem seryjnym |
a jak mógłbym sprawdzić ile aparat rzeczywiście zrobił zdjęć?
krisv740 - Sro 02 Cze, 2010
incus napisał/a: | MM napisał/a: | Na 80% taki aparat posłuży jeszcze 3-4 lata przeciętnemu amatorowi robiącemu kadry głową a nie trybem seryjnym |
a jak mógłbym sprawdzić ile aparat rzeczywiście zrobił zdjęć? |
S E R W I S !
było już tyle razy.....
incus - Sro 02 Cze, 2010
krisv740 napisał/a: | incus napisał/a: | MM napisał/a: | Na 80% taki aparat posłuży jeszcze 3-4 lata przeciętnemu amatorowi robiącemu kadry głową a nie trybem seryjnym |
a jak mógłbym sprawdzić ile aparat rzeczywiście zrobił zdjęć? |
S E R W I S !
było już tyle razy..... |
a we własnym zakresie?
nie da się?
MM - Sro 02 Cze, 2010
Serwis. W tym modelu tylko to będzie wiarygodne.
kamil* - Pon 15 Lis, 2010
Chciał bym kupić używanego canon 5d, proszę o poradę czy warto nabyć aparat z wymienianą migawką (aktualny stan 2tys.) przeszło 3 letni? Czy lepiej kupić coś nowszego ale z większym przebiegiem?
Na allegro cena 5d waha się od 2800-3300zł który z tych na podstawie aukcji warto kupić?
muzyk - Pon 15 Lis, 2010
kamil* napisał/a: | (aktualny stan 2tys.) przeszło 3 letni? |
Można by rzec NOWY APARAT - jeśli nie zniszczony poza tym.
Choć, jeśli migawka wymieniona to ze 100 000 albo i więcej musiano nim napsztykać...
W zasadzie migawka jest najbardziej newralgiczną częścią mechaniczną w aparacie i przyciski.
Jeśli te działają ok, to czemu nie?
Z drugiej strony nie wiadomo jak matryca - jak często obiektyw był zmieniany, sensor czyszczony itd.
Tak sprzedawca podaje, że wymieniona była.
muzyk napisał/a: |
Z drugiej strony nie wiadomo jak matryca - jak często obiektyw był zmieniany, sensor czyszczony itd. |
Racja, poproszę o RAWy.
muzyk - Pon 15 Lis, 2010
kamil* napisał/a: | który z tych |
Ten.
kamil* napisał/a: | Tak sprzedawca podaje, że wymieniona była. |
Niech wylegitymuje się rachunkiem, jakimś kwitkiem itp.
kamil* napisał/a: | Racja, poproszę o RAWy. |
Z małej dziury, czyli f20 parę i więcej.
Zapytaj ile ten ma przebiegu. Jeśli jako drugie body, może być ciekawą propozycją. Podobnie kupiłem drugi 30D. Miał poniżej 2000 zdjęć ... stał w studio na statywie Przyciski jeszcze z oporem... żadnej rysy... za grosze.
Dzięki muzyk
Tak ten faktycznie prawie nowy ale cena 4100zł więc chyba wolałbym d700 za 4400zł z większym przebiegiem i ewentualnie dać 1000 za nową migawkę.
muzyk - Pon 15 Lis, 2010
Ten pierwszy, z przebiegiem 15 tyś.
Takie z 50 - 60 tyś. to nie brałbym. Góra 20 tyś.
Co do Nikon Canon - albo rybka, albo... wchodzisz w konkretny system - zobacz, która szklarnia bardziej Ci odpowiada jakościowo i CENOWO zwłaszcza, bo body to czy tamto to jest mały pikutek.
Już od 2 miesięcy obserwuję te aukcje i 20 tys. to ciężko spotkać. Napisałem z do tego drugiego polecanego przez Ciebie zobaczymy co mi odpowie.
Te szkła o które mi chodzi nikon i canon ma. Cenowo są podobne jakościowo wg. mojego rozeznania niewiele się różnią. Dlatego sprawa sprowadza się tylko do body. Jeśli kupił bym canona 5d to trzymał bym mojego C 50d bo podobno af w 5d jest bez rewelacji. Znowu
MM chwali d700 a wiem(na podstawie tego co pisał), że posiada też 5d.
muzyk - Pon 15 Lis, 2010
kamil* napisał/a: | MM chwali d700 a wiem(na podstawie tego co pisał), że posiada też 5d. |
No, dwa systemy oblatywać, to już trzeba mieć kapuchę trochę, albo? Po 2 3 obiektywy z każdym body, zamiast więcej tylko z jednym.
Poza tym, jeśli już myślisz o innym systemie, to może zobacz nowego Pentaxa K5.
Wiem, że to APS-C, ale... sprzęcior pierwsza klasa.
Haha, no ja niestety 2 na pewno nie będę miał APS-C mam w postaci canona 50D ale jednak chciał bym spróbować chociaż na jakiś czas FF. Brakuje mi czegoś jasnego(1.8) na szerokim kącie przy APS-C.
tkosiada - Pon 15 Lis, 2010
muzyk napisał/a: | kamil* napisał/a: | MM chwali d700 a wiem(na podstawie tego co pisał), że posiada też 5d. |
No, dwa systemy oblatywać, to już trzeba mieć kapuchę trochę, albo... |
eee tam zaraz kapucha
kolega pracuje na dwie zmiany
6-14 dla canona oraz 14-22 dla nikona i co tydzień zmiana
z reszta musze uwazać bo ma w domu stałke 1200mm i widzi mnie w pokoju
GoOrange - Pon 15 Lis, 2010
kamil* napisał/a: | Już od 2 miesięcy obserwuję te aukcje i 20 tys. to ciężko spotkać. Napisałem z do tego drugiego polecanego przez Ciebie zobaczymy co mi odpowie.
Te szkła o które mi chodzi nikon i canon ma. Cenowo są podobne jakościowo wg. mojego rozeznania niewiele się różnią. Dlatego sprawa sprowadza się tylko do body. Jeśli kupił bym canona 5d to trzymał bym mojego C 50d bo podobno af w 5d jest bez rewelacji. Znowu
MM chwali d700 a wiem(na podstawie tego co pisał), że posiada też 5d. |
Gdzieś obiło mi się o uszy że lada moment ma wyjść trzecia piątka. Może wtedy posypie się trochę okazyjnych najstarszych piątek?
GoOrange napisał/a: | Gdzieś obiło mi się o uszy że lada moment ma wyjść trzecia piątka. Może wtedy posypie się trochę okazyjnych najstarszych piątek? |
Też czytałem o tym w plotkach i jeśli to prawda to na pewno będzie można kupić taniej piątki mark 1. No tylko nie wiadomo czy nastąpi to w przyszłym roku czy za dwa lata a może jeszcze później. Na pewno kiedyś nastąpi
[ Dodano: Pon 15 Lis, 2010 22:54 ]
Ale GoOrange dzięki za radę:)
MM - Pon 15 Lis, 2010
tkosiada napisał/a: |
kolega pracuje na dwie zmiany
6-14 dla canona oraz 14-22 dla nikona i co tydzień zmiana
|
Kolega pracuje na trzy zmiany, ciągle jest pod telefonem, ostatnio Nikon całodobowo i Canon całodobowo a na swoje C czasu już brakuje
Jeżeli już jest 50D to warto pomyśleć o 5D z wymienioną migawką. Choć 50.000 zdjęć dla 5D to nie jest jakiś wyczyn na jednej migawce bo mój ma więcej i działa bez problemu a migawki jeszcze nie wymieniałem. Śmiga jak nowyi wygląda bardzo dobrze pomimo skończonych czterech latek.
MM napisał/a: | warto pomyśleć o 5D z wymienioną migawką |
MM czyli ten 3 letni z 2tys przebiegiem i wymienioną migawką czy ten z 15tys przebiegiem ?
Czy jednak sprzedać 50d i kupić d700 z przebiegiem 150tys za 4500zł?
I sorrka za te "czy"
muzyk - Wto 16 Lis, 2010
kamil* napisał/a: | i kupić d700 z przebiegiem 150tys |
150???
Nie 15 000?
Weź popatrz na niemieckim ebayu, po ile "chodzą" te aparaty.
kamil* - Wto 16 Lis, 2010
No niestety 150tys. Koszt ewentualnej migawki 1000zł+cena aparatu to wyjdzie 5500zł czyli mniej więcej podobnie jak na ebay.de chociaż są też aukcje i cena jest ok.600-1000euro.
Cytat: | popatrz na niemieckim ebayu, po ile "chodzą" te aparaty. |
No ale to bardzo dobry argument przy targowaniu ceny na allegro.
|
|