forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - 50 tys zdjęc dla body 5D mk I to dużo ?

incus - Wto 01 Cze, 2010
Temat postu: 50 tys zdjęc dla body 5D mk I to dużo ?
Czy 50 tys zdjęc na body 5 D to dużo ,pytam bo często widuję takie aparaty sprzedawane jako używki i zastanawiam się ile jeszcze może posłużyć ewentualnemu kupcowi takie body?
MM - Wto 01 Cze, 2010

Na 80% taki aparat posłuży jeszcze 3-4 lata przeciętnemu amatorowi robiącemu kadry głową a nie trybem seryjnym ;)
incus - Sro 02 Cze, 2010

MM napisał/a:
Na 80% taki aparat posłuży jeszcze 3-4 lata przeciętnemu amatorowi robiącemu kadry głową a nie trybem seryjnym ;)

a jak mógłbym sprawdzić ile aparat rzeczywiście zrobił zdjęć?

krisv740 - Sro 02 Cze, 2010

incus napisał/a:
MM napisał/a:

S E R W I S !

było już tyle razy.....

incus - Sro 02 Cze, 2010

krisv740 napisał/a:
incus napisał/a:
MM napisał/a:

S E R W I S !

było już tyle razy.....

a we własnym zakresie?
nie da się?

MM - Sro 02 Cze, 2010

Serwis. W tym modelu tylko to będzie wiarygodne.
kamil* - Pon 15 Lis, 2010

Chciał bym kupić używanego canon 5d, proszę o poradę czy warto nabyć aparat z wymienianą migawką (aktualny stan 2tys.) przeszło 3 letni? Czy lepiej kupić coś nowszego ale z większym przebiegiem?
Na allegro cena 5d waha się od 2800-3300zł który z tych na podstawie aukcji warto kupić? :wink:

muzyk - Pon 15 Lis, 2010

kamil* napisał/a:
(aktualny stan 2tys.) przeszło 3 letni?

Można by rzec NOWY APARAT - jeśli nie zniszczony poza tym.
Choć, jeśli migawka wymieniona to ze 100 000 albo i więcej musiano nim napsztykać...
W zasadzie migawka jest najbardziej newralgiczną częścią mechaniczną w aparacie i przyciski.
Jeśli te działają ok, to czemu nie?
Z drugiej strony nie wiadomo jak matryca - jak często obiektyw był zmieniany, sensor czyszczony itd.

Tak sprzedawca podaje, że wymieniona była.

muzyk napisał/a:

Z drugiej strony nie wiadomo jak matryca - jak często obiektyw był zmieniany, sensor czyszczony itd.

Racja, poproszę o RAWy. :wink:

muzyk - Pon 15 Lis, 2010

kamil* napisał/a:
który z tych

Ten.
kamil* napisał/a:
Tak sprzedawca podaje, że wymieniona była.

Niech wylegitymuje się rachunkiem, jakimś kwitkiem itp.
kamil* napisał/a:
Racja, poproszę o RAWy.

Z małej dziury, czyli f20 parę i więcej.

Zapytaj ile ten ma przebiegu. Jeśli jako drugie body, może być ciekawą propozycją. Podobnie kupiłem drugi 30D. Miał poniżej 2000 zdjęć ... stał w studio na statywie :) Przyciski jeszcze z oporem... żadnej rysy... za grosze. :lol:

Dzięki muzyk :wink:

Tak ten faktycznie prawie nowy ale cena 4100zł więc chyba wolałbym d700 za 4400zł z większym przebiegiem i ewentualnie dać 1000 za nową migawkę.

muzyk - Pon 15 Lis, 2010

Ten pierwszy, z przebiegiem 15 tyś.
Takie z 50 - 60 tyś. to nie brałbym. Góra 20 tyś.
Co do Nikon Canon - albo rybka, albo... wchodzisz w konkretny system - zobacz, która szklarnia bardziej Ci odpowiada jakościowo i CENOWO zwłaszcza, bo body to czy tamto to jest mały pikutek.

Już od 2 miesięcy obserwuję te aukcje i 20 tys. to ciężko spotkać. Napisałem z do tego drugiego polecanego przez Ciebie zobaczymy co mi odpowie. :wink:
Te szkła o które mi chodzi nikon i canon ma. Cenowo są podobne jakościowo wg. mojego rozeznania niewiele się różnią. Dlatego sprawa sprowadza się tylko do body. Jeśli kupił bym canona 5d to trzymał bym mojego C 50d bo podobno af w 5d jest bez rewelacji. Znowu
MM chwali d700 a wiem(na podstawie tego co pisał), że posiada też 5d.

muzyk - Pon 15 Lis, 2010

kamil* napisał/a:

No, dwa systemy oblatywać, to już trzeba mieć kapuchę trochę, albo? Po 2 3 obiektywy z każdym body, zamiast więcej tylko z jednym.
Poza tym, jeśli już myślisz o innym systemie, to może zobacz nowego Pentaxa K5.
Wiem, że to APS-C, ale... sprzęcior pierwsza klasa.

Haha, no ja niestety 2 na pewno nie będę miał :wink: APS-C mam w postaci canona 50D ale jednak chciał bym spróbować chociaż na jakiś czas FF. Brakuje mi czegoś jasnego(1.8) na szerokim kącie przy APS-C.
tkosiada - Pon 15 Lis, 2010

muzyk napisał/a:
kamil* napisał/a:

No, dwa systemy oblatywać, to już trzeba mieć kapuchę trochę, albo...

eee tam zaraz kapucha
kolega pracuje na dwie zmiany
6-14 dla canona oraz 14-22 dla nikona i co tydzień zmiana
z reszta musze uwazać bo ma w domu stałke 1200mm i widzi mnie w pokoju :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

GoOrange - Pon 15 Lis, 2010

kamil* napisał/a:
Już od 2 miesięcy obserwuję te aukcje i 20 tys. to ciężko spotkać. Napisałem z do tego drugiego polecanego przez Ciebie zobaczymy co mi odpowie. :wink:
Te szkła o które mi chodzi nikon i canon ma. Cenowo są podobne jakościowo wg. mojego rozeznania niewiele się różnią. Dlatego sprawa sprowadza się tylko do body. Jeśli kupił bym canona 5d to trzymał bym mojego C 50d bo podobno af w 5d jest bez rewelacji. Znowu

Gdzieś obiło mi się o uszy że lada moment ma wyjść trzecia piątka. Może wtedy posypie się trochę okazyjnych najstarszych piątek?

GoOrange napisał/a:
Gdzieś obiło mi się o uszy że lada moment ma wyjść trzecia piątka. Może wtedy posypie się trochę okazyjnych najstarszych piątek?

Też czytałem o tym w plotkach i jeśli to prawda to na pewno będzie można kupić taniej piątki mark 1. No tylko nie wiadomo czy nastąpi to w przyszłym roku czy za dwa lata a może jeszcze później. Na pewno kiedyś nastąpi :wink:

[ Dodano: Pon 15 Lis, 2010 22:54 ]
Ale GoOrange dzięki za radę:)

MM - Pon 15 Lis, 2010

tkosiada napisał/a:

kolega pracuje na dwie zmiany
6-14 dla canona oraz 14-22 dla nikona i co tydzień zmiana

Kolega pracuje na trzy zmiany, ciągle jest pod telefonem, ostatnio Nikon całodobowo i Canon całodobowo a na swoje C czasu już brakuje :mrgreen:

Jeżeli już jest 50D to warto pomyśleć o 5D z wymienioną migawką. Choć 50.000 zdjęć dla 5D to nie jest jakiś wyczyn na jednej migawce bo mój ma więcej i działa bez problemu a migawki jeszcze nie wymieniałem. Śmiga jak nowyi wygląda bardzo dobrze pomimo skończonych czterech latek.

MM napisał/a:
warto pomyśleć o 5D z wymienioną migawką

MM czyli ten 3 letni z 2tys przebiegiem i wymienioną migawką czy ten z 15tys przebiegiem ?
Czy jednak sprzedać 50d i kupić d700 z przebiegiem 150tys za 4500zł?
I sorrka za te "czy" :wink:

muzyk - Wto 16 Lis, 2010

kamil* napisał/a:
i kupić d700 z przebiegiem 150tys

150??? :shock:
Nie 15 000?
Weź popatrz na niemieckim ebayu, po ile "chodzą" te aparaty.

kamil* - Wto 16 Lis, 2010

No niestety 150tys. Koszt ewentualnej migawki 1000zł+cena aparatu to wyjdzie 5500zł czyli mniej więcej podobnie jak na ebay.de chociaż są też aukcje i cena jest ok.600-1000euro.
Cytat:
popatrz na niemieckim ebayu, po ile "chodzą" te aparaty.

No ale to bardzo dobry argument przy targowaniu ceny na allegro. :wink: