forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Wpływ UV B+W na winietowanie Canon 18-55mm f3.5-5.6 ???

Smola - Wto 26 Cze, 2007
Temat postu: Wpływ UV B+W na winietowanie Canon 18-55mm f3.5-5.6 ???
Muszę na tym kitowym obiektywe działać jakieś 7 miesięcy. Pomyślałem, że warto go w takim wypadku ochronić. UV B+W za 119 zł warto ???

Ramka filtra ma grubość 4 mm. Nie będzie wpadać w kadr przy ognskowej 1,6X18mm?

Obiektyw ten nie jest jasny, nakręce filtr, jak bardzo spadnie i tak już średnia jasność??

P_M_ - Sro 27 Cze, 2007
Temat postu: Re: Wpływ UV B+W na winietowanie Canon 18-55mm f3.5-5.6 ???
Smola napisał/a:
Muszę na tym kitowym obiektywe działać jakieś 7 miesięcy. Pomyślałem, że warto go w takim wypadku ochronić. UV B+W za 119 zł warto ???

Ramka filtra ma grubość 4 mm. Nie będzie wpadać w kadr przy ognskowej 1,6X18mm?

Obiektyw ten nie jest jasny, nakręce filtr, jak bardzo spadnie i tak już średnia jasność??

Nie rob sobie jaj kolego. Ten filtr kosztuje tyle, co nowy obiektyw. A o wplywie filtrow UV dyskutowalismy na forum wielokrotnie. Winiety nie bedzie, ale pojawiac sie moga chamskie refleksy. Ja filtr posiadam, ale uzywam rzadko. Wlasnie z powodu refleksow.

Smola - Pon 02 Lip, 2007

Dzieks za odp.

Jaj sobie nie robie. Pytałem serio - no bo jak założe coś kiepskiej jakości do tego obiektywu to będzie megatragedia. A chronić go muszę bo teraz zaczynam składać na coś konkretnego za 3-4 tyś.

A może masz jakąś propozycję P_M co można kupić tak doraźnie do 1000 zł. Oczywiście takie szkło, które będzie znacznie lepsze od wspomnianego w poście. Może być i używane, zaryzykuje.

goltar - Wto 03 Lip, 2007

B+W do kita, to jak alufelgi do malucha :lol: Jeśli chcesz już jakiś filtr to proponuję Marumi UV MC w cenie 74zl (www.raysfoto.pl). Jasność nie spadnie i winietować też nie będzie. Najtańszy zamiennik kita godny polecenia to Tamron 17-50, ale to ok 1300-1400 zł, chyba że używany dostaniesz.
MM - Wto 03 Lip, 2007

B+W do kita Canona :?: :shock: :shock:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: DOBRE :!: :lol: :lol:

Smola - Wto 03 Lip, 2007

No MM śmiesznie to troche, zdaję sobie sprawę. Ale patrząc w przyszłość to taki B+W pochodzi jeszcze z innymi obiektywami o średnicy 58 mm.
MM - Wto 03 Lip, 2007

Problem w tym, że dobre zoomy mają średnicę minimum 67mm a jest to raczej 77mm. Co do przydatności filtra UV też juz była dyskusja. Zamiast niego kup sobie raczej stałkę 50/1.8 a zrozumiesz co to jest jakość zdjęć. Pozdrawiam.
P_M_ - Wto 03 Lip, 2007

MM napisał/a:
Problem w tym, że dobre zoomy mają średnicę minimum 67mm a jest to raczej 77mm. Co do przydatności filtra UV też juz była dyskusja. Zamiast niego kup sobie raczej stałkę 50/1.8 a zrozumiesz co to jest jakość zdjęć. Pozdrawiam.

Filtr UV mam... w pudelku. Stalka 50mm to dobra inwestycja.

Smola - Wto 03 Lip, 2007

Wiem, że stałka 50 mm to dobra inwestycja. Ale to 50mmX1,6 czyli ok 75mm, a taka ogniskowa to już nie kochane 50 mm :)

Ale racje macie.

Smola - Wto 03 Lip, 2007

Acha. Macie na myśli 50mm 1.8 - to takie stare szkło.

No bo jest jeszcze jak zreszta wiecie 50mm 1.8 II - takie plastikowe.

MM - Wto 03 Lip, 2007

Miałem na myśli wersję II, ale jak dorwiesz tę starszą to kupuj bo warto. W Canonie robi się całe 80mm a to fajna ogniskowa do portretów i nie tylko.
sebczak - Wto 10 Cze, 2008

Witam!
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Canona 450D :mrgreen: Zakupiłem samo body i do tego właśnie to szkiełko o którym wyżej mowa (stałka Canona 50mm 1.8 II). Chciałbym do tego zakupić jakiś filtr ochronny UV czy cuś. Nie znam się i proszę o pomoc :wink: Co polecacie?

k1caj_ns - Wto 10 Cze, 2008

Mi by było szkoda zakładać na 50 /1.8 jakiegoś drogiego filtru UV bo to takie bez sensowne trochę. A kupowanie taniego też się mija z celem. Jak chcesz ochronkę to możesz kupic według mnie osłonkę tulipanową np. i po sprawie.
MC - Wto 10 Cze, 2008

Ten obiektyw kosztuje troche ponad 300zl. k1caj_ns dobrze mowi - bez sensu kupowac UV na niego, bo dobry to 30-50% wartosci obiektywu jesli ma go tylko ochraniac...
marekf - Pią 13 Cze, 2008

ja za 200zł kupiłem używany i nie narzekam :D
Bumber - Pią 13 Cze, 2008

Może to trochę śmieszne, ale mam założony filterek UV 52mm na stałkę Canona 50mm F/1.8 i nie narzekam. Zawsze to jakaś ochrona dla szkła, a że czasem zdarza mi się wrzucić obiektyw do torby, to lepiej, by był on w jakiś sposób zabezpieczony. :)

Tak gwoli ścisłości, to sam nigdy bym na te szkło filtra UV nie kupił, ale że dostałem z prezencie taki komplet... ;)

komor - Pon 16 Cze, 2008

A ja nie tylko że mam UV założone na wspomniane 50/1.8, to na dodatek sam zainwestowałem te 30 zł w filtr, bo w prezencie nic nie dostałem... Zawsze wolę mieć tę ochronę mechaniczną, aż tak jakości filtr przecież nie psuje, żebym miał nad tym się zastanawiać.
Bumber - Pon 16 Cze, 2008

komor, uważam jednak, że UV na to szkiełko to jednak lekka przesada. Akurat ja nie korzystam ze stałki zbyt często, ale jeśli nawet, to ten obiektyw prędzej sam się rozleci, niż coś stanie się z powierzchnią szklaną. ;)

Z drugiej strony 30zł to nie aż tak duże pieniądze... ;)

komor - Wto 17 Cze, 2008

Dlatego właśnie się nie zastanawiałem. Ściągnąć zawsze mogę, jeśli generować się będą odblaski wieczorem czy coś.
sebczak - Wto 17 Cze, 2008

komor, jaką firmę polecasz? jaki Ty posiadasz model?
Wolę wydać te 50 zł i mieć jakąś tam ochronę, niż za jakiś czas (nie daj Boże) znowu bulić 300 zł za nowy obiektyw :wink:

Bumber - Wto 17 Cze, 2008

Pozwolę sobie wtrącić trzy gorsze. ;)

Ja mam do tej stałki zwykły filterek Hoya 52mm z HMC. I nie narzekam. Wyczyścić też się go da, o ile ma się dobry płyn i ściereczkę. :)

sebczak - Wto 17 Cze, 2008

Bumber,

Coś takiego?
http://www.allegro.pl/ite..._promocja_.html

A ten?
http://www.allegro.pl/ite...m_warszawa.html

Tutaj chyba jest ten sam co wyżej, ale 5 zł taniej :lol:
http://www.allegro.pl/ite..._najlepszy.html

Czy to mi z tej stałki zlatywać nie będzie podczas ostrzenia?

Bumber - Wto 17 Cze, 2008

sebczak napisał/a:
Bumber,

Coś takiego?
http://www.allegro.pl/ite..._promocja_.html

Tak, mam dokładnie ten. :)

sebczak napisał/a:
Czy to mi z tej stałki zlatywać nie będzie podczas ostrzenia?

Nie, nie ma takiej możliwości, jeśli dobrze wkręcisz filtr. Z tym miałem kilka problemów, bo gwint w tej stałce był niewyrobiony i filtr nie chciał się nakręcić. Trochę powalczyłem, ale się udało. :)

komor - Sro 18 Cze, 2008

Ja na 50/1,8 mam założony jakiś filtr Kenko za 32 zł. Z wkręcaniem nie miałem problemów. Odkręcałem go ze 2-3 razy bez kłopotu, choć delikatnie trzeba, bo obiektyw jak z papieru...
sebczak - Czw 19 Cze, 2008

Zdecydowałem się na ten filtr
http://www.allegro.pl/ite...m_warszawa.html

Dzięki za pomoc !

Przez wakacje może uda się uzbierać na Tamrona 17-50/2.8, to wtedy pomęczę Was o jakiś dobry filtr do tego obiektywu :smile: