|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Test aparatu Sigma DP2s
sz.starczewski - Sro 02 Cze, 2010 Temat postu: Test aparatu Sigma DP2s Zapraszam serdecznie do lektury testu aparatu Sigma DP2s i dyskusji na jego temat.
http://www.optyczne.pl/12...Sigma_DP2s.html
marcin-vlc - Sro 02 Cze, 2010
Bardzo fajny obrazek do ISO 800, jedno mnie ciekawi, byly problemy z ustawieniem WB dla lamp, ktorych uzyliscie do scenki? tak to wyglada, skoro nie ma mozliwosci ustawienia temp. manualnie... przydalaby sie.
cyberant - Sro 02 Cze, 2010
Patrząc na fotki przykładowe uważam że matryca jest naprawdę super. Szkoda że to nie dla mnie aparat, mi by się przydał obiektyw 24-105mm (po przeliczeniu na pełną klatkę) reszta parametrów mogła by pozostać... i bym brał A tak... stały 47mm, to ogniskowa której najmniej używam w lustrzance...
corckie - Sro 02 Cze, 2010
Warto jeszcze nadmienić, że RAWy z tego aparatu są niesamowicie elastyczne. Spróbujcie użyć w SPP funkcji 'X3 fill light' żeby zobaczyć, jak wiele można wyciągnąć ze świateł i z cieni. Dla mnie ta matryca na niskich czułościach daje lepszy obrazek niż posiadany D3.
sz.starczewski - Sro 02 Cze, 2010
marcin-vlc napisał/a: | Bardzo fajny obrazek do ISO 800, jedno mnie ciekawi, byly problemy z ustawieniem WB dla lamp, ktorych uzyliscie do scenki? tak to wyglada, skoro nie ma mozliwosci ustawienia temp. manualnie... przydalaby sie. |
Faktycznie WB według temperatury barwowej brakuje, a przy scence balans ustawialiśmy według wzorca.
quetzatl - Sro 02 Cze, 2010 Temat postu: Re: Test aparatu Sigma DP2s O może w końcu tu się dowiem o co chodzi z tymi rzeczami powyżej częstotliwości Nyquista:
"Sam przebieg MTF też nie pokazuje wyskoku wartości poza poziom 1.0. Jednak rzut okiem na to, co dzieje się powyżej częstotliwości Nyquista pokazuje, że na 100% mamy do czynienia z procesem wyostrzającym." - (JPG, wyostrzanie -1).
Tzn co dzieje się, że jest 100% pewności na wyostrzanie?
Arek - Sro 02 Cze, 2010
A choćby to, że MTF30 czyli coś co możemy interpretować jako klasyczną definicję rozdzielczości (czasami uznaje się za to nawet MTF20 lub MTF10) wynosi wtedy 2118 LWPH, a więc wyraźnie więcej niż ilość pikseli na wysokość matrycy (wyraźnie powyżej Nyquista). Gdyby więc nie było wyostrzania DP2s byłaby cudem fotografii - jeden piksel rejestrowałby więcej niż 1 linię.
quetzatl - Sro 02 Cze, 2010
Arek napisał/a: | A choćby to, że MTF30 czyli coś co możemy interpretować jako klasyczną definicję rozdzielczości (czasami uznaje się za to nawet MTF20 lub MTF10) wynosi wtedy 2118 LWPH, a więc wyraźnie więcej niż ilość pikseli na wysokość matrycy (wyraźnie powyżej Nyquista). Gdyby więc nie było wyostrzania DP2s byłaby cudem fotografii - jeden piksel rejestrowałby więcej niż 1 linię. |
a skąd się bierze to 2118 LWPH?
(Line Widths per Picture Height oznaczający ilość linii w wysokości obrazu)
Arek - Sro 02 Cze, 2010
quetzatl, poczytałem Twoje poprzednie posty, m.in. z wątku o teście DP1. Wydaje mi się, że szkoda mojego czasu, skoro tam twierdziłeś, że wykresy dla wyostrzania = 0 wyglądają tak jak należy i to jest charakterystyka Foveona, że w Nyquiście możemy mieć grubo ponad 50%.
Arek napisał/a: | quetzatl, poczytałem Twoje poprzednie posty, m.in. z wątku o teście DP1. Wydaje mi się, że szkoda mojego czasu, skoro tam twierdziłeś, że wykresy dla wyostrzania = 0 wyglądają tak jak należy i to jest charakterystyka Foveona, że w Nyquiście możemy mieć grubo ponad 50%. |
dla -1 chyba (ponoć Sigma twierdzi, że brak wyostrzania jest przy -0.7(w skali -2..2)).
Po prostu chciałbym tę sprawę doprowadzić do końca. Interesuje mnie fizyczno-matematyczne podejście do tematu. Ponawiam więc pytanie, skąd pochodzi 2118 LWPH dla MTF30?
Arek - Sro 02 Cze, 2010
Bądźmy ściśli. Pokazałem Ci tam obrazek dla wyostrzania 0 z MTF50 wynoszącym ponad 2300 LWPH. Napisałeś, że tak to jest w Foveonach i że taka wartość Cię nie dziwi.
quetzatl napisał/a: | dla -1 chyba (ponoć Sigma twierdzi, że brak wyostrzania jest przy -0.7(w skali -2..2)).
|
Chcesz powiedzieć, że -1 to już programowe rozmycie? To jeszcze ciekawsze
Arek napisał/a: | Bądźmy ściśli. Pokazałem Ci tam obrazek dla wyostrzania 0 z MTF50 wynoszącym ponad 2300 LWPH. Napisałeś, że tak to jest w Foveonach i że taka wartość Cię nie dziwi.
quetzatl napisał/a: | dla -1 chyba (ponoć Sigma twierdzi, że brak wyostrzania jest przy -0.7(w skali -2..2)).
|
Chcesz powiedzieć, że -1 to już programowe rozmycie? To jeszcze ciekawsze |
Tak, twierdzę, że tak jest w Foveonach, ale nie chcę prowadzić pustej dyskusji, tylko oprzeć się na liczbach, dlatego chciałbym wiedzieć skąd bierze się 2118 LWPH dla MTF30.
Arek - Sro 02 Cze, 2010
Z wykresu zaprezentowanego w teście.
sigmiarz - Sro 02 Cze, 2010
może trzeba zapytać Sigmę ? w oficjalnym pytaniu od optyczne.pl
marcin-vlc - Sro 02 Cze, 2010
sz.starczewski napisał/a: | Faktycznie WB według temperatury barwowej brakuje, a przy scence balans ustawialiśmy według wzorca. |
U mnie na monitorze mam zielony zafarb na zdjeciu scenki, ciekaw jestem czy tylko u mnie sie dzieje cos takiego, po ustaleniu punktu bieli oczywiscie sie poprawia, przypadlosc Sigmy?
Arek - Sro 02 Cze, 2010
Dla wszystkich niedowiarków na dole jest wykres 10-90% i MTF dla zdjęcia wykonanego Sigmą SD14 i Sigmą 1.4/30 przymkniętą do f/8.0. RAW został wywołany dcrawem, który ani nie wyostrza, ani nie rozmywa. Dodam, że przebieg z grubsza zgadza się z tym co widzmy dla DP1 i DP2 dla sharpness ustawionego na -2.
|
|