|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D5000 czy Pentax K-X
Kacperex - Sro 02 Cze, 2010 Temat postu: Nikon D5000 czy Pentax K-X Witajcie,
Jest to mój pierwszy post na forum, lecz na pewno nie ostatni.
Chce kupić sobie pierwszą lustrzankę do nauki fotografowania itd. Chciałbym aby aparat miał przydatne funkcje i nie był zbyt drogi jak na początek.
Waham się między dwoma modelami.
1)
Pentax K-X 18-55
2) Nikon d5000 18-55 VR
Nie wiem, który lepiej będzie służył amatorowi z ograniczonym budżetem... 2.2 k max :/
Nikon nie ma stabilizacji obrazu w body? Pentax ma, a to chyba ważne. Za nikonem przemawia ruchomy LCD.
Nie znam się na tym wszystkim.
Proszę o konkretne odpowiedzi. ten , lub ten i dlaczego.
Nie chcę żałować po kupnie, że nie zapytałem speców .
Miłego wieczorku życze.
hijax_pl - Sro 02 Cze, 2010
Kacperex napisał/a: | Nikon nie ma stabilizacji obrazu w body? |
No nie ma... ale... skoro celujesz w
Kacperex napisał/a: | Nikon d5000 18-55 VR |
...to to VR na końcu oznacza "Vibration Reduction" - czyli stabilizacja
Obrazowanie mają te aparaty praktycznie identyczne. Faktem jest że Pentax ma ładniejsze JPGi, no ale to nie znaczy że z Nikona nie da się takiego obrazka wyciągnąć. Nikon ma lepszy AF i co ważne - widać gdzie wyostrzył. Nikon ma ruchomy ekran, ale przydaje się on sporadycznie, poza tym ma niską rozdzielczość jak na dzisiejsze standardy (coś za coś). Pentax nie ma ruchomego ekranu, ale za to większą jego rozdzielczość. Nikon to aparat dla amatora, Pentax ma parę funkcji "semi pro", np współpracuje lepiej ze starymi, manualnymi obiektywami. Nikon też w sumie, ale prościej będzie jednak Pentaxem... Więcej istotnych różnic, jak dla mnie - nie ma.
Jeśli miałbym Ci coś doradzić to ponieważ
Kacperex napisał/a: | Nie znam się na tym wszystkim. |
rzuć monetą.. Każdy spełni nadzieje które pokładasz w swojej pierwszej lustrzance.
Kacperex - Sro 02 Cze, 2010
Widziałem, że obiektyw ma VR .
Monety mam 2200 na pierwsza lustrzankę.
Czyli wychodzi na to, że lepiej zainwestować w pentaxa. I dodatkowo tańszy jest.
RB - Sro 02 Cze, 2010
hijax_pl napisał/a: | Nikon to aparat dla amatora, Pentax ma parę funkcji "semi pro", np współpracuje lepiej ze starymi, manualnymi obiektywami. Nikon też w sumie, ale prościej będzie jednak Pentaxem... Więcej istotnych różnic, jak dla mnie - nie ma. |
'semi pro'? używanie starych manualnych obiektywów? łał...
ja bym rzekła raczej 'lekki świr', 'kolekcjonerstwo' albo 'cienki budżet'. Ale 'semi pro' to brzmi, że... łał
ale faktycznie, rzuc monetą albo pomyśl jaki obiektyw będziesz w najblizszej przyszłości chcial sobie nabyc i poszukaj gdzie jest tańszy, lepszy, czy cokolwiek.
[ Dodano: Sro 02 Cze, 2010 20:09 ]
Kacperex napisał/a: |
Czyli wychodzi na to, że lepiej zainwestować w pentaxa. |
a będziesz chciał używac tego szlachetnego złomu optycznego 'semi pro' na gwincie m42?
co zaś do inwestycji - to chyba na forum giełdowym jakie są prognozy na akcje Nikona i Pentaxa (czy co tam) sprwdzac a nie tu. Jeśli zaś kupujesz aparat celem inwestycyjnego odsprzedania z zyskiem - pewnikiem na obu tak samo stracisz.
Kacperex - Sro 02 Cze, 2010
Aparat kupuje w celu nauki, robienia fajnych zdjęć rodzinnych, pejzażu itd. Jak fotografia mnie pochłonie bez reszty wtedy nie będę szczędził grosiwa i sprzet się zmieni/dokupi itp.
Aktualnie waham się między tymi modelami. Stąd też zadałem tu pytanie.
RB - Sro 02 Cze, 2010
Rzuć monetą. Kup tańszego. Kup ładniejszego. Lub bardziej 'ergonomicznego'. Znaczy - co Ci się podoba. Fotograficznie praktycznie bez różnicy.
RB, (nie)stety tak traktuje sprzęt manualny: semi-pro
RB - Sro 02 Cze, 2010
hijax_pl, to 'semi pro' to takie ładnie brzmiące określenie o trudnej do uchwycenia treści pozaemocjonalnej
znaczy jest fajnie, easy, cacy, ale o sso chozi to nikt nie wiek. Ale ogólnie pozytywnie.
Co nie zawsze w kontekście m42 z wysoce zautomatyzowanymi korpusami AF formatu APS-C jest do końca prawdą nawet z pentaksami
lotofag - Sro 02 Cze, 2010
RB napisał/a: |
'semi pro'? używanie starych manualnych obiektywów? łał... |
Hijax o ile się nie mylę siedzi w Nikonach, a tam specyfika systemu taka, że im wyżej tym większa kompatybilność wsteczna (D3000/5000 w pełni obsługują tylko szkła z własnym napędem, D90 już także te na śrubokręt, wyżej dopiero pojawia się pomiar światła ze starociami, itd.) - stąd może takie skojarzenie
Exactly
Arek - Sro 02 Cze, 2010
RB napisał/a: | a będziesz chciał używac tego szlachetnego złomu optycznego 'semi pro' na gwincie m42?
|
Zaraz Cię tutaj koledzy od Pentaxa ukamieniują...
A w temacie. Jest jeszcze kwestia zasilania - co kto lubi. Paluszki vs dedykowana bateria.
Jeśli chodzi o stablizację, to rozwiązanie stosowane przez Pentaxa jest najgorsze na rynku.
Nie dość, że skuteczność najmniejsza, to jeszcze trzeba czekać chwilę aż zadziała.
RB - Sro 02 Cze, 2010
Arek napisał/a: | RB napisał/a: | a będziesz chciał używac tego szlachetnego złomu optycznego 'semi pro' na gwincie m42?
|
Zaraz Cię tutaj koledzy od Pentaxa ukamieniują...
A w temacie. Jest jeszcze kwestia zasilania - co kto lubi. Paluszki vs dedykowana bateria.
Jeśli chodzi o stablizację, to rozwiązanie stosowane przez Pentaxa jest najgorsze na rynku.
Nie dość, że skuteczność najmniejsza, to jeszcze trzeba czekać chwilę aż zadziała. |
oj, Ty też zakładaj czym prędzej szybę pancerną wzmocniona gęstą i mocną siatką na monitor
jaad75 - Czw 03 Cze, 2010
RB napisał/a: | a będziesz chciał używac tego szlachetnego złomu optycznego 'semi pro' na gwincie m42? | Czyżbyś nie znał innych obiektywów manualnych niż M42?
RB - Czw 03 Cze, 2010
jaad75 napisał/a: | RB napisał/a: | a będziesz chciał używac tego szlachetnego złomu optycznego 'semi pro' na gwincie m42? | Czyżbyś nie znał innych obiektywów manualnych niż M42? |
znam, tyle, że w kontekście tego wątku wspominanie o nich zdaje się być bajką o żelaznym wilku.
FuzBal - Czw 03 Cze, 2010
Arek ty i te twoje brednie na temat zasilania w k-x... 2x taniej wyjdzie zakup 2 kompletow np enelopow ktore wytrzymuja spokojnie te 1000 klapniec niz 2x akumulatorkow do d5000... zreszta w razie czego w kiosku akumulatorka nie dostaniesz a paluszki w 95% przypadkow tak...
btw szkoda ze pentax wam nie placi jak reszta producentow moze bylo by i optycznie i obiektywnie
hijax_pl - Czw 03 Cze, 2010
FuzBal, oczywiście masz rację - eneloopy są tańsze. Należy tylko pamiętać, że dedykowane akumulatory się szybciej ładują, wytrzymują więcej cykli ładowania oraz mają większą pojemność - zatem wytrzymują nie 100 ale około 500 klapnięć - w efekcie po jakimś czasie dochodzimy do wniosku, że tak jest wygodniej i.. taniej
sry ucielko mi jedno 0 chodzilo oczywiscie o 1000 klapniec;] a zywotnosc enelopow jest calkiem niezla wiec po duuugim czasie nawet jak zostanie pojemnosci na 500-600 to i tak calkiem dobrze, wiadomo i 1 i 2 maja swoje + i - ale to tez nie znaczy ze 1 jest gorsze od 2 i od razu mozna zaliczyc to jako mega wielgachny minus jak w tym beznadziejnym tescie kixa na optycznych ehhh
RB napisał/a: | znam, tyle, że w kontekście tego wątku wspominanie o nich zdaje się być bajką o żelaznym wilku. | Czyżby? A Pentaksy K, M i przede wszystkim A, to co? A Samyang, z którym w systemie Pentaksa pracuje się dokładnie identycznie jak z obiektywami AF? Do tego dochodzą jeszcze obiektywy AF - serie F, FA, FAJ i śrubokrętowe DA (o śrubokrętowych obiektywach firm niezależnych nie wspominając), z którymi nawet K-x współpracuje bezproblemowo, podczas gdy pełna współpraca ze starszymi obiektywami AF w Nikonie wymaga zakupu droższego body (nie mówiąc już nawet o współpracy z manualnymi obiektywami systemowymi)... W tym kontekście i zwłaszcza w porównaniu z Nikonem, można stwierdzić, że K-x ma "parę funkcji semi-pro"...
Arek - Czw 03 Cze, 2010
jaad75 napisał/a: | A Samyang, z którym w systemie Pentaksa pracuje się dokładnie identycznie jak z obiektywami AF? |
Czegoś nie wiem? Chyba, że chodzi Ci o obiektywy AF ustawione w tryb MF
Arek napisał/a: | Czegoś nie wiem? Chyba, że chodzi Ci o obiektywy AF ustawione w tryb MF | Chodzi o obsługę przysłony z rolki (pozycja A na pierścieniu) i działanie pełnej automatyki pomiarów, w tym automatyki błysku, a także stabilizacji... To, że nie ma AF, to chyba oczywiste dla każdego? Warto jednak wspomnieć, że jest tzw. pułapka ostrości, czyli taka specyficzna namiastka AF, która w niektórych sytuacjach sprawdza się dość dobrze...
RB - Czw 03 Cze, 2010
jaad75 napisał/a: | RB napisał/a: | znam, tyle, że w kontekście tego wątku wspominanie o nich zdaje się być bajką o żelaznym wilku. | Czyżby?
|
Tyżby. nie sadzę aby ktoś kto tak opisuje swój profil foto (czytaj pierwszy post w tym w wątku) chciał ustawiac ręcznie dla samej idei. Co innego z powodu braku kasy. A to implikuje tani złom m42.
i skończta z semi pro, bo ludziom wodę z mózgu robita. To ręczne kręcenie się zwie przyjemność, pasja lub kolekcjonerstwo...
Z tym, że w wypadku wizjera APS-C (nawet u śfientego kaiksa) raczej to sie powinno nazywać 'mieć tęgiego jobla i kupę szczęścia'.
tak, wciąż maqm lustrzankę bez AF. Tak, mam szkła manualne do lustrzanki z AF. Tak, w 600si zdarzało mi się ich uzywać. Nie, w cyfrówie nie u zywam bo nigdy nie widziałem czy jest ostro czy nie. Nie, nie mam LV.
RB napisał/a: | A to implikuje tani złom m42. | Z powodu? Równie dobrze można kupowac obiektywy bagnetowe...
RB napisał/a: | i skończta z semi pro, bo ludziom wodę z mózgu robita. | Wydaje mi się, że zostało wyżej wyjaśnione, co oznacza "semi-pro" w kontekście Nikona...
RB napisał/a: | Z tym, że w wypadku wizjera APS-C (nawet u śfientego kaiksa) raczej to sie powinno nazywać 'mieć tęgiego jobla i kupę szczęścia'. | K-x ma taki sam wizjer i matówkę jak K100D, czy K200D, czyli jak na pentamirror całkiem niezły, a do tego można wymienić matówkę (nie, niekoniecznie aż na KatzEye) i dokupić muszlę powiększającą... RB napisał/a: | cyfrówie nie u zywam bo nigdy nie widziałem czy jest ostro czy nie. Nie, nie mam LV. | No widzisz, to, Ty że masz aparat z kiepskim wizjerem i bez LV, to jeszcze nie oznacza, że wszystkie takie są...
RB - Czw 03 Cze, 2010
jaad75 napisał/a: | RB napisał/a: | A to implikuje tani złom m42. | Z powodu? Równie dobrze można kupowac obiektywy bagnetowe... |
Równie tanio, równie 'dobre'...
RB napisał/a: | i skończta z semi pro, bo ludziom wodę z mózgu robita. | Wydaje mi się, że zostało wyżej wyjaśnione, co oznacza "semi-pro" w kontekście Nikona...[/quote]
Tiaaa. i wszyscy nowoczytający to przeczytaja...
typowy przykład sprostowania małym druczkiem w srodku strony z reklamami...
RB napisał/a: | No widzisz, to, Ty że masz aparat z kiepskim wizjerem i bez LV, to jeszcze nie oznacza, że wszystkie takie są... |
No widzisz, Jakos mi się tak wydaje że mam wizjer jakości tych Pentaxowych pentamirrorów...
czyli srednio gówniany.
Jaad - najtańszych Pentaxów nie kupuje się dla kompatybilności wstecznej i manualnych obiektywów. To tylko malutki plusik. I dobrze jest to ludziom jasno powiedzieć, że z Pentaxsem kupują możliwość z której najprawdopodobniej nigdy nie skorzystają.
RB napisał/a: | Równie tanio, równie 'dobre'... | No cóż, jesli niskość ceny ma tu być priorytetem...
RB napisał/a: | Tiaaa. i wszyscy nowoczytający to przeczytaja...
typowy przykład sprostowania małym druczkiem w srodku strony z reklamami... | Jeśli ktoś czyta tylko wybrane fragmenty, to sam jest sobie winny...
RB napisał/a: | No widzisz, Jakos mi się tak wydaje że mam wizjer jakości tych Pentaxowych pentamirrorów...
czyli srednio gówniany. | Ale nie masz LV... BTW, próbowałeś wymienić matówkę i założyć muszlę powiększającą? Ja na K100D nie miałem najmniejszych problemów z MF nawet bez muszli...
RB napisał/a: | Jaad - najtańszych Pentaxów nie kupuje się dla kompatybilności wstecznej i manualnych obiektywów. To tylko malutki plusik. | Mówisz za wszystkich kupujących?
RB napisał/a: | I dobrze jest to ludziom jasno powiedzieć, że z Pentaxsem kupują możliwość z której najprawdopodobniej nigdy nie skorzystają. | Zajrzyj na forum Pentaksa i przekonaj się, czy nie korzystają...
RB - Czw 03 Cze, 2010
jaad75 napisał/a: | RB napisał/a: | Równie tanio, równie 'dobre'... | No cóż, jesli niskość ceny ma tu być priorytetem... |
przeczytaj, pliiizzz, wreszcie pierwszy post w tym wątku...
tak, na form pentaxa korzystają, powszechnie wymieniaja matówki i kupują muszle powiększające...
Kurna, to w tym Waszym systemie fajnych obiektywów AF ni ma?
RB napisał/a: | przeczytaj, pliiizzz, wreszcie pierwszy post w tym wątku... | Czytałem wszystkie posty w tym wątku...
RB napisał/a: | tak, na form pentaxa korzystają, powszechnie wymieniaja matówki i kupują muszle powiększające... | No dość powszechnie... Nie wiem jak ostatnio, ale było już kilka kolejek zamówień zbiorowych na matówki i muszle...
RB napisał/a: | Kurna, to w tym Waszym systemie fajnych obiektywów AF ni ma? | Przeciez wiadomo, że Pentax to system dla masochistów - obiektywów brak, ceny wysokie, stabilizacja najgorsza na rynku, a do tego nie działa na dowolnych akumulatorach... I jeszcze ta ingerencja w RAW... A fuj...
RB napisał/a: | tak, na form pentaxa korzystają, powszechnie wymieniaja matówki i kupują muszle powiększające...
Kurna, to w tym Waszym systemie fajnych obiektywów AF ni ma? |
ło matko widze ze dla ciebie pentax to samo zlo ;] kij tam ze w tej cenie konkurencji prawie nie ma (po za wlasnie d5000...),
btw to ze szklo jest stare/tanie od razu znaczy ze jest zle?
jaad75 napisał/a: | Przeciez wiadomo, że Pentax to system dla masochistów - obiektywów brak, ceny wysokie, stabilizacja najgorsza na rynku, a do tego nie działa na dowolnych akumulatorach... I jeszcze ta ingerencja w RAW... A fuj... |
obiektywy jak wszedzie mozna przeczytac sa do bani czy to * czy ltd, pod swietlo nic nie zdzialasz, pentax nie wie co to af i ogolnie kazdy kto decyduje sie na pentaxa strzela sobie w stope..........
papatki - Czw 03 Cze, 2010
kolejny bój o Pentaxa K-X toczony dla dobra ludzkości przez kolegę Jaad
W pewnym sensie zaczynam podziwiać...
No a chcąc pozostać w temacie polecam koledze jednak Nikona. Proponuję przejść się do sklepu zerknąć w obie puszki, a potem wrócić do domu i poczytać o systemach (bo zakup lustrzanki to decyzja o zakupie systemu).
Pozdrawiam!
papatki napisał/a: | kolejny bój o Pentaxa K-X toczony dla dobra ludzkości przez kolegę Jaad | Nie tyle o K-xa, co o merytoryczność wypowiedzi - manuale, nawet te tanie, to nie tylko M42 i ich używanie jest z K-xem zdecydowanie ułatwione w porównaniu do D5000. A cała reszta, to raczej zupełnie luźna rozmowa z kolegą RB - jak zwykle oceniasz sytuację przez pryzmat własnej osoby...
RB - Czw 03 Cze, 2010
jaad75 napisał/a: | RB napisał/a: | przeczytaj, pliiizzz, wreszcie pierwszy post w tym wątku... | Czytałem wszystkie posty w tym wątku...
|
zauważyłeś słowo - tanio?
jaad75 napisał/a: | Przeciez wiadomo, że Pentax to system dla masochistów - obiektywów brak, ceny wysokie, stabilizacja najgorsza na rynku, |
tyś rzekł
[ Dodano: Czw 03 Cze, 2010 21:55 ]
FuzBal napisał/a: |
ło matko widze ze dla ciebie pentax to samo zlo ;] |
gdzie tam, bardzo lubie, serio.
[ Dodano: Czw 03 Cze, 2010 21:58 ]
papatki napisał/a: | potem wrócić do domu i poczytać o systemach (bo zakup lustrzanki to decyzja o zakupie systemu).
|
pierwszej lustrzanki? w życiu...
RB napisał/a: | zauważyłeś słowo - tanio?
| Zauważyłem też:
Kacperex napisał/a: | Aparat kupuje w celu nauki, robienia fajnych zdjęć rodzinnych, pejzażu itd. Jak fotografia mnie pochłonie bez reszty wtedy nie będę szczędził grosiwa i sprzet się zmieni/dokupi itp. |
RB napisał/a: | jaad75 napisał/a:
Przeciez wiadomo, że Pentax to system dla masochistów - obiektywów brak, ceny wysokie, stabilizacja najgorsza na rynku,
tyś rzekł | Gdzieżby... Cytuję tylko autorytety...
RB - Czw 03 Cze, 2010
jaad75 napisał/a: | Nie tyle o K-xa, co o merytoryczność wypowiedzi - manuale, nawet te tanie, to nie tylko M42 i ich używanie jest z K-xem zdecydowanie ułatwione w porównaniu do D5000. |
A.... a z tym to nikt nawet nie chce dyskutować... czyli wyglada na to, że znowu sobie razem bijemy piane niezbyt na temat
Jak zwykle, jak zwykle...
Zazwyczaj przy zakupie istotne są cechy puszki oraz systemu. Oba wymienione aparaty dają niemal identyczny obraz (ta sama matryca). Cechami na korzyść Nikona jest lepiej rozwiązany wizjer (z podświetlanymi punktami AF), odchylany ekranik i jednak zdecydowanie lepiej rozbudowany system. Możliwość korzystania z obiektywów o mocowaniu M42 jest zaletą ze względu na łatwość i ceny, ale MF będzie w pewnym sensie blokował rozwój w niektórych dziedzinach foto - i jeżeli kogoś namawiasz na budowanie systemu na takich szkłach należy też o tym otwarcie powiedzieć.
Jeszcze jedno nie demonizował bym w kwestiach cen samych szkieł. Bo na początek drogi można kupić tanie szkła z AF (na pewno znajdzie się cała masa Nikkorów jak i szkieł firm niezależnych) które może i będą gorsze od manuali optycznie ale dadzą osobie uczącej się fotografować znacznie większy komfort.
papatki napisał/a: | Cechami na korzyść Nikona jest lepiej rozwiązany wizjer (z podświetlanymi punktami AF), | Pytanie, czy bardziej istotne jest podświetlanie wybranego punktu AF (zwłaszcza w temacie MF ), czy wielkość samego wizjera...
papatki napisał/a: | i jednak zdecydowanie lepiej rozbudowany system | Zależy co przez to rozumieć...
papatki napisał/a: | Możliwość korzystania z obiektywów o mocowaniu M42 jest zaletą ze względu na łatwość i ceny, ale MF będzie w pewnym sensie blokował rozwój w niektórych dziedzinach foto - i jeżeli kogoś namawiasz na budowanie systemu na takich szkłach należy też o tym otwarcie powiedzieć. | Tylko, czy OP wspomniał o tych dziedzinach foto? Była mowa o chęci nauki i niskiej cenie...
papatki napisał/a: | Jeszcze jedno nie demonizował bym w kwestiach cen samych szkieł. Bo na początek drogi można kupić tanie szkła z AF (na pewno znajdzie się cała masa Nikkorów jak i szkieł firm niezależnych) które może i będą gorsze od manuali optycznie ale dadzą osobie uczącej się fotografować znacznie większy komfort. | Owszem, ale zdecydowana większość stałoogniskowców będzie z D5000 szkłami MF...
Nie miałem na myśli manualnych szkieł Nikkora tylko AFy. Oczywiście jeżeli twierdzisz, że MF jest lepszy w jakichś sytuacjach to OK. Dla mnie nie. Z perspektywy osoby prowadzącej wiele lat zajęcia z fotografii mogę powiedzieć, że korzystniejsze dla początkującego jest nauczenie się i zrozumienie tego co to migawka a co przesłona niż napinanie się na manualne ustawienie ostrości.
papatki napisał/a: | Nie miałem na myśli manualnych szkieł Nikkora tylko AFy. | No własnie piszę, że zdecydowana wiekszość stałoogniskowych Nikkorów AF będzie z D5000 wymagała ostrzenia ręcznego...
papatki napisał/a: | Z perspektywy osoby prowadzącej wiele lat zajęcia z fotografii mogę powiedzieć, że korzystniejsze dla początkującego jest nauczenie się i zrozumienie tego co to migawka a co przesłona niż napinanie się na manualne ustawienie ostrości. | Czy z perspektywy osoby prowadzącej wiele lat zajęcia z fotografii nie uważasz, że lepiej uczyć się jej na szkłach stałoogniskowych?
w kixie ustawiasz centralny punkt af i problem znika a nawet czasami tak jest latwiej zalapac to co sie chce, do nikonow skla beda troche drozsze a trza ciac koszta wiec bierz pentaxa;] ma mase przekozackich szkiel jakbys pozniej chcial rozbudowac szklarrnie drozszymi modelmami
Jaad czytasz co chcesz i jak chcesz: gdzie konkretnie pisze o stałkach? Na myśli miałem chamskie tanie plastikowe zoomy, bo z doświadczenia wiem, że wielu osobom łatwiej zacząć od takiego niż od super coolowego manualnego szkła M42.
Żeby zrozumieć to o czym mówię, musisz sobie zdać sprawę, że aparat który kupuje osoba początkująca będzie służył nie tylko do tej nauki, ale też do fotografowania u cioci na imieninach, do sfotografowania pieska, kotka. Jeżeli się posiada to do zrobienia zdjęcia własnej pociechy / jeżeli się nie posiada to pociechy kogoś z rodziny. Czasami robi się zdjęcia na lekkim rauszu, czasami przy grilu - czasami w ciemną noc wracając z knajpy (i jak najbardziej we wszystkich tych przypadkach amator chce z całej epy przywalić z wbudowanej lampy).
papatki napisał/a: | Jaad czytasz co chcesz i jak chcesz: gdzie konkretnie pisze o stałkach? | Nie, to ja piszę o stałkach - pytam w związku z tym o Twoje odczucia w tym temacie, skoro przedstawiłeś się j.w.
papatki napisał/a: | Żeby zrozumieć to o czym mówię, musisz sobie zdać sprawę, że aparat który kupuje osoba początkująca będzie służył nie tylko do tej nauki, ale też do fotografowania u cioci na imieninach, do sfotografowania pieska, kotka. Jeżeli się posiada to do zrobienia zdjęcia własnej pociechy / jeżeli się nie posiada to pociechy kogoś z rodziny. Czasami robi się zdjęcia na lekkim rauszu, czasami przy grilu - czasami w ciemną noc wracając z knajpy (i jak najbardziej we wszystkich tych przypadkach amator chce z całej epy przywalić z wbudowanej lampy). | Pewnie dlatego nie jestem w stanie zrozumieć podejścia niektórych - nie miałem takich potrzeb i taka fotografia mnie nigdy nie obchodziła. Na początku chciałem robić zdjęcia nagich lasek i od tego zaczęło się moje zainteresowanie fotografią w ogóle... Wcześniej ojciec usiłował mnie wkręcić w to hobby, ale bardziej od samych zdjęć interesowały mnie wszystkie okołofotograficzne zabawki od światłomierza począwszy, a na powiększalniku skończywszy...
RB - Czw 03 Cze, 2010
jaad75 napisał/a: |
papatki napisał/a: | Żeby zrozumieć to o czym mówię, musisz sobie zdać sprawę, że aparat który kupuje osoba początkująca będzie służył nie tylko do tej nauki, ale też do fotografowania u cioci na imieninach, do sfotografowania pieska, kotka. Jeżeli się posiada to do zrobienia zdjęcia własnej pociechy / jeżeli się nie posiada to pociechy kogoś z rodziny. Czasami robi się zdjęcia na lekkim rauszu, czasami przy grilu - czasami w ciemną noc wracając z knajpy (i jak najbardziej we wszystkich tych przypadkach amator chce z całej epy przywalić z wbudowanej lampy). | Pewnie dlatego nie jestem w stanie zrozumieć podejścia niektórych - nie miałem takich potrzeb i taka fotografia mnie nigdy nie obchodziła. |
i to nalezy podkreślić wężykiem
jeśli chodzi o doradzanie naszym początkującym Kolegom... patrzcie z jakich pozycji rady sa pisane.
hijax_pl - Pią 04 Cze, 2010
Hm, a wszystko się zaczęło od mojego nieszczęsnego użycia określenia semi-pro
To może tak: nie wiem, czy Kacperex kiedykolwiek skusi się ku manualnym szkłom (choć wydaje mi się że takim pierwszym mógłbym być Helios 58/2 właśnie), jednakowoż na K-x taka zabawa ma większy sens niż z D5000. I na tym poprzestanę.
Ale skoro już taka dyskusja wypaliła to zapytam w tym wątku (bo śledzi ją pewnie masa pentaksiarzy ):
Po zamocowaniu szkieł M42 i ustawieniu pomiaru centralnie ważonego, K-x niedoświetla o ok 3EV a wbudowana lampa błyskowa wali pełną mocą, prześwietlając wszystko (zachowanie potwierdzone na kilku egzemplarzach) . Jak dla mnie to błąd firmware'u. Zgadza się?
jaad75 - Pią 04 Cze, 2010
hijax_pl, ze szkłami bez styków nie działa automatyka błysku i wbudowana (która pracuje wyłącznie w P-TTL-u) zawsze wali pełną mocą. A co do niedoświetlania - jak mierzysz światło?
hijax_pl - Pią 04 Cze, 2010
jaad75, co do flasha to tak też wyknułem (jako że w konfiguracji nie pojawia się flash "A" )
Natomiast co do naświetlania - po prostu przełączam w tryb Av, ustawiam pomiar centralnie ważony robię zdjęcie i na oko, oraz histogram jest do d... naświetlone. Ustawiam korektę ekspozycji na +3EV i jest już OK.
jaad75 - Sob 05 Cze, 2010
hijax_pl, użyj trybu M i zielonego przycisku żeby zmierzyć światło...
sigmiarz - Nie 06 Cze, 2010
co do pytania budującego wątek, ani jeden ani drugi, proponuję nikon d90.
[ Dodano: Nie 06 Cze, 2010 08:51 ]
jaad75 napisał/a: | że jest tzw. pułapka ostrości, czyli taka specyficzna namiastka AF, która w niektórych sytuacjach sprawdza się dość dobrze... |
ja żeby złapać ostrość kopię w lesie dół i przykrywam gałęziami.. żadne pułapki w korpusie nie są mi do tego potrzebne.
[ Dodano: Nie 06 Cze, 2010 08:57 ]
a dlaczego nikon d90 ?
jak sam nikon napisał na swojej stronie, "for artistry"
entry level puszki nie są zbyt wygodne w uzyciu,
sa dobre dla kogos kto lubi tryb auto itd..
do nauki fotografii lepszy jest nieco bardziej zaawansowany aparat,
jak nikon d90, dwa kółka i ekran na topie, pentapryzmat zamiast systemu luster..
zresztą idz do sklepu i rzuc okiem przez wizjer d90 i entry level braciszka
z pentaxow to moze k20d ?
do nauki entry level nie polecam (z wlasnego doswiadczenia)
FuzBal - Nie 06 Cze, 2010
d90 (nowki bo chyba tylko t owchodzi w gre) nie kupi za kase jaka ma do dyspozycji...
hijax_pl - Nie 06 Cze, 2010
jaad75, zgadza się, w trybie M podgląd odchyłki ekspozycji działa dobrze. Tak mnie tylko zastanawia dlaczego w trybie M, Av czy też np P z obiektywami bez styków wskazania światłomierza są o kant d...
papatki - Nie 06 Cze, 2010
No to mamy tzw. zonk! Tryb który miał być zaletą tego aparatu nią nie jest. Równie dobrze ktoś może sobie kupić Canona 450D do nauki, a do niego przejście na M42 z chipem. Będzie zarówno pomiar światła jak i potwierdzenie ostrości i to bez łachy
jaad75 - Pon 07 Cze, 2010
hijax_pl, w M, zielony przycisk ustawia Ci czas do przysłony ustawionej pierścieniem czyli można powiedzieć, że masz tryb Av. Nie działa to prawidłowo w innym trybie, bo obiektyw nie podaje informacji o przysłonie...
papatki, jak nie wiesz o czym piszesz, to nie pisz... Canon zmierzy Ci światło np. bez obiektywu, czy z podpiętym (czy też przyłożonym) obiektywem Nikona bez przejściówki? Pentaksy nie dość, że zmierzą i potwierdzą ostrość, to jeszcze zadziała stabilizacja...
sigmiarz - Pon 07 Cze, 2010
to że pentaxy wszystko mierzą i wyprowadzają psa na spacer to wie każdy
Co do m42, to rozumiem że jest ciągła wymiana między fotografikami tymi
obiektywami, czy jeszcze ktoś je produkuje ?
Ciągle czytam to właściwie wszędzie, m42 niczym zaklęcie, ale ilu fotoamatorów
rzeczywiście się na to rzuca.. 5% ? 10% ?
RB - Pon 07 Cze, 2010
jaad75 napisał/a: | Canon zmierzy Ci światło np. bez obiektywu, czy z podpiętym (czy też przyłożonym) obiektywem Nikona bez przejściówki? Pentaksy nie dość, że zmierzą i potwierdzą ostrość, to jeszcze zadziała stabilizacja... |
No cóz, wszystkim według potrzeb Widze, ze fotografia Artystyczna leci na cełego A tak przy okazji, jak przy focie bez obiektywu poznać, czy poruszona czy nie?
hijax_pl - Pon 07 Cze, 2010
jaad75 napisał/a: | Nie działa to prawidłowo w innym trybie, bo obiektyw nie podaje informacji o przysłonie... |
No i właśnie o to chodzi... że nie chodzi. Rozumiem zatem, że bugiem jest to, że aparat de facto bez obiektywu działa w każdym trybie, światłomierz mierzy, na wyświetlaczu pojawia się coś (jakiś czas) czemu nie można wierzyć... Wierzyć natomiast można i trzeba zarazem wskazaniu odchyłki od poprawnej ekspozycji (zielony klawisz w trybie M)
papatki - Pon 07 Cze, 2010
W zasadzie to powinno być w wątku o K-Xie a nie w tym.
Ponieważ zachwalasz mocno aparat i jako jeden z atutów który sprawia, że jest lepszy od konkurencji chciałbym konkretnie się dowiedzieć jak to jest z tym podpinaniem szkieł z mocowaniem M42.
Delikwent kupuje K-Xa (kupuje envelopy ), kupuje sobie przejście mocowania Pentax K - M42. Odkręca od zakurzonego, leżącego w szafie Zenita Xp Heliosa M44-M4 i...... No właśnie czy działa tryb preselekcji przesłony. Mówiąc działa interesuje mnie czy względnie prawidłowo mierzy światło bez wciskania dodatkowych przycisków, trzy razy obracania się i spluwania przez prawe ramię. Rozumiem, że ze szkłami bez elektroniki nie ma szans na pełną współpracę, rozumiem też, że przykręcając szkło z popychaczem trzeba go zablokować i pracować przy przesłonie roboczej, nie ma informacji o przesłonie, bo to wszystko jest jakby oczywiste.
Co do stabilizacji K-Xa to.... ekhm, jak zdaje się sam mi napisałeś trzeba poczekać aż zacznie się świecić rączka w wizjerze na zielono. Zgodnie ze wskazaniami czekając na zapalenie się (przy zabawie z kitowym szkłem), odleciał mi gołąb, z planu wyszła fajna lasencja, zwiał usmarowany dzieciak itp, itd. Zamiast atrapy stabilizacji fajniej jest kupić dobre szkło z napisem IS lub VR.
Jeszcze jedno Canon pomierzy światło w trybie AV (czyli automatycznie dobierze czas do ilości światła padającego na matrycę) oraz M bez względu czy ma zapięty obiektyw czy też nie, jak również wtedy kiedy ma przyłożony obiektyw Nikona, cholewkę od buta czy słoik po ogórkach z najbliższego supermarketu. Po zakupie przejścia z tzw. "dandylionem" w każdym z tych przypadków jeżeli stwierdzi, że ostrość jest ustawiona prawidłowo również to wskaże (i to nawet zrobi to na matówce).
Pozdrawiam!
FuzBal - Pon 07 Cze, 2010
papatki napisał/a: | W zasadzie to powinno być w wątku o K-Xie a nie w tym.
Co do stabilizacji K-Xa to.... ekhm, jak zdaje się sam mi napisałeś trzeba poczekać aż zacznie się świecić rączka w wizjerze na zielono. Zgodnie ze wskazaniami czekając na zapalenie się (przy zabawie z kitowym szkłem), odleciał mi gołąb, z planu wyszła fajna lasencja, zwiał usmarowany dzieciak itp, itd. Zamiast atrapy stabilizacji fajniej jest kupić dobre szkło z napisem IS lub VR.
Pozdrawiam! |
i doplacic do tego szkla w porywach nawet kilka stowek... mnie jakos brudasy, lasencje i golebie nie uciekaja;] jakos nie mam problemow z czekaniem na zielone raczki...
jaad75 - Pon 07 Cze, 2010
sigmiarz napisał/a: | Co do m42, to rozumiem że jest ciągła wymiana między fotografikami tymi
obiektywami, czy jeszcze ktoś je produkuje ?
Ciągle czytam to właściwie wszędzie, m42 niczym zaklęcie, ale ilu fotoamatorów
rzeczywiście się na to rzuca.. 5% ? 10% ? | A czy to ja zacząłem o M42? Przecież pisałem od początku, że obiektywy manualne, to nie tylko M42 - ja zresztą M42 wogóle nie używam, mimo, że parę gdzieś by się w domu znalazło... BTW, do niedawna Zeiss robił obiektywy m. in. również z takim mocowaniem - nie chce mi się sprawdzać, czy coś się w tej materii zmieniło...
RB napisał/a: | A tak przy okazji, jak przy focie bez obiektywu poznać, czy poruszona czy nie? | Zapytaj tych, co bawią się w otworkową... Ale sprawdzałem na 50-tce Nikkora (której teoretycznie nie da się podpiąć do K10D), że stabilizacja działa całkiem sprawnie (oczywiście po podaniu na początku ogniskowej obiektywu).
hijax_pl napisał/a: | No i właśnie o to chodzi... że nie chodzi. Rozumiem zatem, że bugiem jest to, że aparat de facto bez obiektywu działa w każdym trybie, światłomierz mierzy, na wyświetlaczu pojawia się coś (jakiś czas) czemu nie można wierzyć... Wierzyć natomiast można i trzeba zarazem wskazaniu odchyłki od poprawnej ekspozycji (zielony klawisz w trybie M) | Chcesz powiedzieć, że po naciśnięciu zielonego (i wcześniejszym ustawieniu w menu Using Aperture Ring na Permitted, co chyba oczywiste), ustawiony czas nie jest prawidłowy? Nie mam teraz żadnego szkła bez styków pod ręką, ale podłączyłem do K10D pierwszy z brzegu obiektyw z pierścieniem i ustawia taki sam czas jak w normalnym trybie, nawet jak go nie dokręcę do końca i tylko ustawię pierścieniem na zadanej przysłonie (a jeśli już, to tendencja jest raczej do prześwietlania niż do niedoświetlania - co swoją droga też jest ciekawe)...
papatki napisał/a: | No właśnie czy działa tryb preselekcji przesłony. | W K10D, na pewno działa tryb M, w którym pomiaru światła każdorazowo dokonuje się zielonym przyciskiem, co powoduje ustawienie właściwego czasu (jak w Av). Innych sposobów (jeśli są) nie używałem - bo po co? Tryb M dzięki zielonemu przyciskowi jest w Pentaksach praktycznie tak samo wygodny i szybki jak tryby półautomatyczne... No, ale jeśli naciśnięcie przycisku pomiaru jest dla Ciebie jakimś straszliwym utrudnieniem... W końcu nie bez przyczyny używasz Canona...
RB - Pon 07 Cze, 2010
FuzBal napisał/a: |
i doplacic do tego szkla w porywach nawet kilka stowek... mnie jakos brudasy, lasencje i golebie nie uciekaja;] jakos nie mam problemow z czekaniem na zielone raczki... |
Widziałem efekty współdziałania Pentaxa k100 z Tairem 300 - naprawdę bardzo dobre. Nie mniej własciciel szybko (jak tylko pieniądze sie pojawiły) przeniósł się na korpus i długie jasne tele innego systemu. Takiego, w którym po prostu nie ma kłopotu z kupnem specjalistycznego szkła (o pochodzeniu innym niż z wykopalisk) tu i teraz. Za słuszną kasę, a jakże.
hijax_pl - Pon 07 Cze, 2010
jaad75 napisał/a: | Chcesz powiedzieć, że po naciśnięciu zielonego (i wcześniejszym ustawieniu w menu Using Aperture Ring na Permitted, co chyba oczywiste), ustawiony czas nie jest prawidłowy? Nie mam teraz żadnego szkła bez styków pod ręką, ale podłączyłem do K10D pierwszy z brzegu obiektyw z pierścieniem i ustawia taki sam czas jak w normalnym trybie, nawet jak go nie dokręcę do końca i tylko ustawię pierścieniem na zadanej przysłonie (a jeśli już, to tendencja jest raczej do prześwietlania niż do niedoświetlania - co swoją droga też jest ciekawe)... |
W menu jest ustawione użycie pierścienia na obiektywie - bez tego nie potwierdza ostrości a bez tego coś ciężko się pracuje na tym małym wizjerze
Po naciśnięciu zielonego i wyzerowaniu wskazania w wizjerze - ekspozycja jest prawidłowa. Po przełączeniu w Av, na wyświetlaczu LCD widzę że światłomierz wskazuje prześwietlenie... Nie ma znaczenia czy wybiorę tryb centralnie ważony czy punktowy.
|
|